Érdekes - 2023. március 12., Vasárnap
#Nagy téli madárles #Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

Megvannak a „Nagy téli madárles” eredményei

Megvannak a „Nagy téli madárles” eredményei

Az akció nagyon sikeres volt, rengeteg adat érkezett be az MME-hez (A kép forrása: Pixabay)

Több mint nyolcszázan vettek részt az MME „Nagy téli madárles” akciójában, és közel 30 000 madárészlelést rögzítettek. Vajon melyik madárból láttak az észlelők a legtöbbet?

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Nagy téli madárles” címmel egy kilenc héten át tartó országos madárszámlálásra hívta a lakosságot. Az akció célja, hogy bevonja az embereket a környezetünkben élő madarak megfigyelésébe, a védelmüket is segítő „közösségi tudomány” (citizen science) jellegű adatgyűjtésbe. A számlálás 2022 december 28. és 2023 február 28. között zajlott, és

hazánkban ez volt az első, a téli madáretetőt és környékét célzó lakossági adatgyűjtés.

Az adatok beküldését az MME által fejlesztett Turdus applikáció is megkönnyítette, de az okostelefont nem használókra is gondolva, egy internetes adatbázisban is lehetett a megfigyeléseket rögzíteni. Az internetes adatbázis további előnye, hogy négyféle, azonnal elérhető, dátumra szűrhető statisztikai összesítést is le lehet belőle hívni, ami bárki számára elérhető.

202303121230_adobestock_344603992-581ff941-6022793.jpeg (1000×666)A „győztes” mezei veréb (Fotó: Adobe stock)

A megfigyelések során 825 adatközlő 29 596 észlelést rögzített, végül 121 faj 85 750 egyedét figyelték meg a „Nagy téli madárles” akcióban. És hogy melyek voltak a leggyakrabban észlelt fajok? Íme:

mezei veréb – 20 468 egyed, széncinege – 14 488 egyed, házi veréb – 12 475 egyed, tengelic – 6042 egyed, balkáni gerle – 5514 egyed.

Az MME új, „TermészetLesen elnevezésű programjának lesznek más akciói is, nemsokára jön a „Tavaszi természetles”, amely során a tavaszi időszakban megfigyelhető állatokra kialakított adatgyűjtés lesz hamarosan elérhető, de két közkedvelt madarunkat, a fecskéket és gólyákat leltárba vevő két felület, a „Fecskeles” és „Gólyales” is. De tervben van még az autók által elütött, áramütés, ablaknak ütközés következtében vagy egyéb okból elpusztult állatok bejelentését is lehetővé tevő applikáció is.

(Forrás: Turista magazin)

Még érdekes lehet ...


2023. március 19., Vasárnap

Préselt malacarc lett 2023-ban az ország étele

A magyar konyha körül annyi a legenda, amelyből egy kezdő kukta hetedhétországra szóló lakomát tudna összeállítani.


A sünök védelmére szólít fel a tavaszi kerti munkák idején az MME

Az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat.


2023. március 18., Szombat

Szabad szemmel is látványos bolygóegyüttállás lesz a jövő héten

Március 23-án és 24-én az éjszakai égbolt három legfényesebb égiteste, a Hold, a Vénusz és a Jupiter formáz szabad szemmel is könnyen megfigyelhető együttállást az égen.


2023. március 17., Péntek

Hétvégi programajánló

Nem tudja mit csináljon, hová menjen a hétvégén? Ajánlunk néhány programot.


2023. március 13., Hétfő

Medvehagymát gyűjtene? Mutatjuk, mire figyeljen!

A medvehagyma levele saját szükségletre fejenként naponta legfeljebb két kilogramm mennyiségben és kizárólag nem védett területeken gyűjthető.


2023. március 11., Szombat

Hortenziát nevelsz? Így állj neki a metszésnek, hogy ne hibázz!

Nem mindegy, melyik fajtát mikor, és milyen mértékben metsszük meg.


2023. március 09., Csütörtök

200 különleges madarat láthatunk a Festetics-kastély Madárparkjában

Március 11-én nyitja meg kapuit a keszthelyi Madárpark.


2023. március 08., Szerda

Kell-e a kutyára az erdőben póráz?

Jogszabály írja elő, hogy hol kötelező pórázt adni az ebre, de a gazdik vagy nincsenek ennek tudatában, vagy egyszerűen fütyülnek rá.


2023. március 04., Szombat

Sokat lógunk a telefonon

A magyarok átlagosan havonta 247 percet beszélnek mobiltelefonon, ami a jövőben várhatóan tovább emelkedik – derül ki az NMHH legfrissebb kutatásából.


Bútorvásárlás: az ár és a kényelem számít a leginkább

Leggyakrabban az elhasználódott darabokat cserélik le a magyarok.


2023. március 02., Csütörtök

Különös halat fogtak a Hévízi-lefolyóból

A horgászok rendszeresen fognak nehezen beazonosítható fajokat a Hévízi-lefolyóban. A most kifogott furcsa kinézetű halról is nehéz megállapítani, hogy pontosan micsoda.


2023. február 28., Kedd

Engedély nélkül tilos agancsot gyűjteni

A hullajtott agancsok gyűjtését kizárólag az erdészetek szakemberei, vadászok vagy az erdőgazdaságok írásos engedélyével rendelkezők végezhetik.

+