Kormányinfó: jön a második hullám

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón július 30-án (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A csütörtöki Kormányinfón szó volt a Magyar Posta helyzetéről, a nemzeti konzultációról és az Index körüli eseményekről is. Gulyás Gergely újságírói kérdésre azt is elmondta: a járvány második hulláma a vártnál hamarabb jön.

A Kormányinfón egyebek mellett elhangzott, hogy a kormány a Magyar Posta helyzetével is foglalkozott: a magyar gazdaság lehetőségei ma sokkal korlátozottabbak, mint a járvány előtt, a Posta esetében ráadásul veszteséges cégről van szó – mondta el Gulyás Gergely. Hozzátette, a postások rendkívül keveset keresnek ahhoz képest a munkához képest, amit folytatnak. A kormány még a mai napon levélben fordul az Európai Bizottsághoz, a szakszervezetekkel pedig elkezdenek tárgyalásokat folytatni a béremeléssel kapcsolatban.

A kormány tegnapi ülésén a a Hajógyári-szigettel is foglalkozott és arról döntött, a szigeten semmilyen beruházást nem támogat. A kormány nem kíván olyan beruházást megvalósítani, amelyet a Fővárosi Önkormányzat nem támogat. A Velencei-tó az egyik lehetséges helyszíne az új beruházásnak.

Az épülő kézilabdacsarnokot a kormány Ferencváros tulajdonába adja – jegyezte meg Gulyás Gergely.

Szentkirályi Alexandra tájékoztatást adott a Nemzeti Konzultációról is. Mint mondta, a magyar emberek véleménye fontos, hiszen a kormány a döntéseit és járvány elleni intézkedéseit erre tudja alapozni. A ma reggeli összesítés alapján 1 millió 192 ezren töltötték ki online vagy postai úton a Nemzeti Konzultációt. A kormányszóvivő emlékeztetett: augusztus 15-ig várják a kitöltött kérdőíveket.

Az MSZP Balatonnal kapcsolatos népszavazási kezdeményezésére Gulyás Gergely elmondta: évi több száz referendum iniciatíva van, egyébként a kormány azért sem érdekelt a vitában, mert a szabadstrandok önkormányzati fenntartásúak.

Az ITM és a BKV tárgyalását a 3-as metró felújításával kapcsolatban a miniszter úgy értékelte, hogy a beruházással kapcsolatos közbeszerzés lebonyolítása az BKV feladata, a minisztérium segítő félként van jelen.

Az Index körüli eseményekkel kapcsolatban feltett kérdésére Gulyás azt hangsúlyozta: addig van sajtószabadság, amíg a hasonló ügyekbe a kormány nem avatkozik be.

A tárcavezető arra is kitért: a pandémia lecsengése után is megtartanák az egyszerűsített receptkiváltás gyakorlatát. A Magyar Nemzet kérdésére a miniszter azt is elmondta, hogy a különböző intézkedésekkel, például egyszerűsített hitelfelvétellel és bértámogatással a munkahelyek megőrzését továbbra is támogatja a kormány.

Arról is érdeklődött a sajtó, hogy mikorra várható a járvány második hulláma, amennyiben valóban érkezik. Gulyás Gergely elmondta, az látható, hogy a második hullám jön, hamarabb is mint jósolták, hiszen a jelenlegi adatok is ezt mutatják. A feladat, hogy a második hullám hatása minimális legyen. A megfékezés, a megelőzés a fontos, így kulcskérdés, hogy a határon belül megtartsuk a szabályokat és ne engedjék át a határon a vírust.

Újabb kérdésként felmerült, hogy a külföldről hazatérő magyar állampolgárok számára milyen szabályok vonatkoznak, nem lehet ugyanis pontosan tudni, hogy a 14 napos karantént jelenleg hogyan kell értelmezni. A miniszter azt válaszolta, a teszt elkészítésére el lehet hagyni a karantént, azonban annak lebonyolítása ugyanúgy fog zajlani, mint eddig. A teszteket állami és magánszolgáltatónál is be lehet szerezni, azonban nem ingyenesek.

Felmerült, hogy indokolt-e a tanárok tesztelése a szeptemberi iskolakezdés előtt. Gulyás Gergely elmondta, az Emberi Erőforrások Minisztériuma fog tanácsokat és javaslatokat tenni a kormány számára, amelyekhez támogatóan fog hozzáállni a kormány.

A miniszter a maszkhasználat kapcsán arról is beszélt, hogy a fegyelem sajnos valóban lazul a szabályok betartásában és bár a rendőrségnek van felhatalmazása a fellépésre, igazán eredményes hatása csak az állampolgári együttműködésnek van. Gulyás Gergely arra kér mindenkit, továbbra is tartsa be a járványügyi előírásokat.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Borúra ború

A tőlünk délre található ciklon borult, elszórtan csapadékos időt okoz.


Otthon Centrum: vidéken a panelek, a tégla és a kertes házak négyzetméterára is csökkent 2022 végén

A legalacsonyabb négyzetméterár (átlagosan 372 ezer forint) a használt házak piacán alakult ki tavaly a negyedik negyedévben.


Nyugdíjba vonul Czimondor Nándor

Czimondor Nándor – a vendéglátásban és a szállodaiparban töltött 51 év után – visszavonul a zalakarosi MenDan Hotel igazgatói pozíciójából, de a jövőben is aktívan kíván részt venni a hazai turizmus életében.


Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

A kormányfő beszélt a háború eszkalálódásának veszélyéről is.


2023. január 26., Csütörtök

Kisebb-nagyobb szakadozások

Ma és holnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, időnként kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőtakaróban.


Emelkedik a babakötvény kamata

A családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást a Babakötvényben.


Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne – mondta Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter, miután Brüsszelben fogadta a bizottság több tagj


2023. január 25., Szerda

A helyzet változatlan

Jelentős változásra csütörtökön sem számíthatunk, marad a borongós, párás, szürke idő.


Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek.


2023. január 24., Kedd

Ciklon nélkül

Időjárásunkban változás várható, ugyanis mediterrán ciklon nélküli nap következik.


Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén.


2023. január 23., Hétfő

Csak délnyugat kap

Esőre csak a délnyugati harmadban számíthatunk, majd holnap napközben már ott is csökken a csapadékhajlam.


Magyarország élelmiszerellátása biztosított

Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.


2023. január 22., Vasárnap

Gyanús áremelkedés?

Vizsgálatot indított a tejpiacon a GVH. Magyarázatot keresnek a fogyasztói árak nagymértékű emelkedésére.


Rendkívüli nyilatkozatot kell tenni a NAV-nál

A NAV felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről, a visszajelzések segítik a hivatalt ügyintézői felületeinek fejlesztésében.


2023. január 21., Szombat

Karosi élményvilla is versenyez az év legjobb hotele címért

Átadták az Év Hotele verseny régiós győzteseinek járó díjakat.


Csaknem 550 kilométer hosszú szakaszon van árvízvédelmi készültség

Tovább áradnak a folyók az ország északi részén.


2023. január 20., Péntek

Nincs megállás

Mediterrán ciklonok jönnek-mennek, így továbbra is változékony időre van kilátás. Hogy meddig tart még a mediterrán ciklonok uralma?


Adótraffi: ők következnek

2023. január 23. és február 10. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik.


2023. január 19., Csütörtök

Ezúttal kelet felől

A következő éjszakán ezúttal nem érkezik csapadék, de pénteken napközben egy újabb csapadékzóna kanyarodik fölénk, amiből főként a Dunától keletre számíthatunk esőre, majd délutántól egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra.


2023. január 18., Szerda

Bőrig ázva, majd elhavazva?

Újabb mediterrán ciklon érkezik, amelyből éjszaka ismét kiadós mennyiségű eső valószínű, hajnaltól pedig északnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba vált a halmazállapot.

+