Hazai - 2020. szeptember 14., Hétfő
#I. világháború #adatbázis #katona #hős #kegyelet #tisztelet #Hadtörténeti Intézet és Múzeum #honvéd #online

Elindult az I. világháborús hős magyar katonák adatbázisának honlapja

Elindult az I. világháborús hős magyar katonák adatbázisának honlapja

Az adattár a családfakutatók, a hadtörténet, a társadalomtörténet, valamint a szociológia iránt érdeklődők számára értékes kutatási anyagot biztosíthat (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Mostantól az interneten mindenki számára hozzáférhető, kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült és hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa. A katonahoseink.militaria.hu oldalt ma mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban.

Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: ez a nap a honvédekről szól, de az egész magyar nemzet számára ünnep. „A honvédelem ügye, nemzeti ügy” - szögezte le. Elmondta: az egész Európában egyedülálló vállalkozással, több mint nyolc évig tartó digitalizáló és feldolgozó munka eredményeképpen összesen 1 538 818 magyar honosságú katona adatsorát tartalmazza az oldal.

202009141306_0914_nemeth_szilard.jpg (1500×999)Németh Szilárd: napjainkban, amikor egy láthatatlan ellenséggel kell szembenézni, a Magyar Honvédség példamutatóan helytáll. A koronavírus-járvány első hullámában szükséges feladataikat a második hullámban is ellátják a katonák (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Kiemelte azt is, hogy a honvédelmi és haderőfejlesztési terv végrehajtása mellett elsődleges fontosságú kegyelettel és tisztelettel fordulni azon katonák felé, akik életüket áldozták a hazáért. Megjegyezte, nem csak beszéltek az emlékezés fontosságáról: az elmúlt években 370 hősi temető, 26 710 sír újult meg, továbbá számos új sír és emlékhely létesült.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kiemelte: ilyen mértékű tényfeltárásra nem nagyon volt példa nemcsak Magyarországon, más országban sem. Az adatbázisban szereplők hősök, és a hősiességükhöz kétség sem fér: a hazájukért küzdöttek, azért képesek voltak életüket is feláldozni - tette hozzá.

Elmondta: az első világháborúnak óriási veszteségei voltak. Nincs Magyarországon olyan család, amelyben felmenő, rokon ne vett volna részt az első világháborúban. Ezért is fontos a most indult oldal, mert az méltó kegyelet a hősök számára, egyúttal a magyar családok számára lehetőséget nyújt arra, hogy büszkék lehessenek hozzátartozójukra.

202009141322_0914_retvari_bence.jpg (1500×1000)Rétvári Bence: a most indult oldal méltó kegyelet a hősök számára (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Rétvári Bence leszögezte: „Magyarország soha nem fog elfeledkezni hőseiről”, akik Magyarországért a múltban, a jelenben, a jövőben harcolnak.

Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója azt mondta: nem volt még egy ország, amely Magyarországhoz hasonlóan centenáriumi emlékbizottságot hozott volna létre az első világháború kapcsán. Ez az emlékbizottság hat éven keresztül foglalkozott a világháborúval, mindent megtettek azért, hogy felhívják a mai magyar polgárok figyelmét a magyar katonák hősiességére, hazaszeretetére.

Kovács Vilmos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka azt mondta: az adatbázis összeállítása 2012-ben indult, a Honvédelmi Minisztérium és a centenáriumi emlékbizottság támogatásával, a Magyar Nemzeti Levéltár, a megyei és külföldi levéltárak segítségével.

(Forrás: MTI)

Még érdekes lehet ...


2024. május 03., Péntek

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várják a nevezéseket.


A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.


2024. április 29., Hétfő

Zalakaroson is szedték a szemetet

Közel két órán át tartó munkával a gyermekek 45 zsáknyi kommunális szemetet szedtek össze.


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.

+