Operatív törzs: Újabb intézkedések az iskolákban

A szülői felelősségteljes magatartás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tanintézményekben ne terjedhessen a fertőzés (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Az operatív törzs 17 óvodánál és 7 iskolánál rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál teljes digitális munkarendet vezettek be. Az intézmények felkészültek az október elsejétől bevezetendő kötelező hőmérésre, a nagyobb intézményekbe hőkapukat fognak telepíteni – hangzott el az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. 

Az Operatív Törzs tájékoztatóján Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be, 142 rendőri intézkedést kellett kezdeményezni a hétvégén járványügyi szabályok megsértése miatt, 41 esetben a tömegközlekedési eszközökön kellett intézkednie a rendőrségnek, maszkviselési hiányosságok miatt. 

A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben 101 esetben értesítették a rendőrséget szabálysértések miatt.

Több száz eljárás indult

Az elmúlt héten 405 személlyel szemben kellett maszkviseléssel összefüggő rendőri eljárást kezdeményezni: 337 polgárt figyelmeztettek, 31 esetben kellett helyszíni bírságot alkalmazni, 37 esetben indítottak szabálysértési eljárást – mondta Kiss Róbert.

Augusztusi életkép egy olasz discóból. Valahogy így fest a bulizás pandémia idején... (A kép forrása: CDE News)

A zenés-táncos szórakozóhelyek, vendéglátóhelyek esetében a hétvégén 5 rendőri intézkedés volt: 18 fővel szemben kellett intézkedni a szabályok megszegése miatt, 3 figyelmeztetéssel, 15 fővel szemben felejtéssel élt a hatóság.

Hatósági házi karanténok esetében a múlt héten 36 174 helyszíni ellenőrzést végeztek a rendőrök, 7780 beteg került karantén alá, közülük 2115-en a határokon léptek be Magyarországra. 24 014 ember van jelenleg karanténban, mobil informatikai alkalmazással 1381 főt ellenőriznek a rendőrök – tette hozzá. 

Eddig Magyarországon 469 büntetőeljárás indult a járvány idején, rémhírterjesztést 140, közveszély okozása miatt 31, csalás miatt 138, járványügyi szabályok megsértése miatt 28 esetben, eddig 88 gyanúsítottat hallgatott ki a nyomozó hatóság.

Mindenhol jelen van a vírus

Hétfőre 702 fővel nőtt a regisztrált új fertőzöttek száma, így 18 815 aktív esetet tartanak nyilván, kórházban 693 személyt kezelnek, közülük 44-en vannak lélegeztetőgépen. A számok emelkedő tendenciát mutatnak a napokban. 13 ember halt meg el az elmúlt 24 órában, ezzel együtt 749 főre emelkedett a halottak száma. 

A PCR-vizsgálatok száma is nagymértékben növekszik. Ez ma eléri a 697 473 darabot, ismertette Müller Cecília.

A vírus mindenütt jelen van, az egész országban, még tavasszal a gócok kialakulása volt jellemző, most egyértelműen a közösségekben terjed a fertőzés. Most bárhol, bárki elkaphatja a fertőzést, ezért a higiéniai szabályok betartása rendkívül fontos – nyomatékosította.

A távolságtartás mindenhol fontos, ott is ahol a jogszabály nem írja elő. Kiemelten fontos az idősek és a krónikus betegek védelme, ez mindenkire nézve kötelező és felelősséget állapít meg.

A tisztifőorvos arról is szólt, hogy az oktatás-nevelés rendben zajlik.

Az operatív törzs 17 óvodánál és 7 iskolánál rendelt el rendkívüli szünetet, továbbá 118 osztálynál és 3 teljes iskolánál teljes digitális munkarend került bevezetésre.

Az intézmények felkészültek az október elsejétől bevezetendő kötelező hőmérésre. A nagyobb intézményekbe hőkapukat fognak telepíteni – tudatta Müller Cecília. Elmondta, 37,8 fokban határozza meg az iskolákban a jövő héttől kötelező láz mérését a belépés során, meg is kell ismételni a mérést, majd a szülőt értesíteni kell, kisebb gyerekeknél a szülő megvárhatja a hőmérsékletmérést.

Ha fodrászhoz vagy körmöshöz megyünk, ott is viseljünk maszkot, kéri Müller Cecília (A kép forrása: Freepik)

Az országos tisztifőorvos elmondta, a szépségipari szolgáltatások igénybevételénél is nagyon fontos az arcmaszk használata a szolgáltatás igénybevétele alatt is, a szolgáltatóknak és az ügyfeleknek is.

Arckezeléseknél csak az ügyfél veheti le a maszkot, a szolgáltató nem. 

A szolgáltatásokat úgy kell megszervezni, hogy ne legyen várakozási idő, ne érintkezhessenek az ügyfelek. A szolgáltatás igénybevétele előtt és után is ajánlott a fertőtlenítés. Nagyobb szalonok recepcióján nem javasolt olyan tárgyak, magazinok, tollak kihelyezése, amivel a fertőzés továbbterjedhet, illetve javasolják a kártyás fizetést.

Értelemszerű az önkéntes karantén

„Ha a háziorvos kér tesztet egy Covid-gyanús páciensre, értelemszerűen önkéntes karanténba kell vonulnia, saját felelősségére és a mások iránti felelősség miatt is így kell tenni a teszt eredményéig”, fogalmazott a szakember. Ha a teszt pozitív, akkor a környezete szoros kontaktusnak minősül, a gyógyulásig otthon kell maradniuk. Az operatív törzs fokozott óvatosságot kér a polgároktól, kihangsúlyozva az egyéni felelősséget a fertőzés terjedésének megakadályozása, lassítása érdekében.

A maszk tartós viselése a munkahelyeken nehézségeket okoz. Müller Cecília szerint a munkakörnyezet típusa is más-más igényt kíván. 

Egy kockázatbecslés mentén kell meghatározniuk a munkáltatóknak, mennyi ideig kell folyamatosan viselni a maszkot, milyen más távolságtartási szabályokkal lehet megoldani a maszk viselésétől történő eltekintést.

Négy óra után mindenképpen kell pihenő, nehogy fulladt, légúti megbetegedést okozzon az állandó maszkhasználat. Az egyszer használatos maszkok sem alkalmasak arra, hogy ennél több ideig szűrjék a kórokozókat.

A munkáltatónak kell meghatároznia, mennyi ideig kell a dolgozóknak folyamatosan viselniük a maszkot, de négyóránként ajánlott szünetet tartani (A kép forrása: Forbes)

A Covidból felgyógyultak esetében a betegek egy részénél a gyógyulást követően is tartós gyengeség, fáradtság áll fenn. Az országos tisztifőorvos szerint vitaminok, mozgás, kiegyensúlyozott lassú légzőtornák kellenek a gyógyuláshoz, ha kell pszichológiai segítséggel.

Fontos a felelősségteljes magatartás

Müller Cecília elmondta, „a szülői felelősségteljes magatartás nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tanintézményekben ne terjedhessen a fertőzés.” Csak egészséges gyermeket vigyenek iskolákba, a láz az egyik alapvető tünet, a többi tünet nehezebben szűrhető.

A beteg gyermek még nem biztos, hogy új koronavírusos megbetegedésben szenved, ősz elején egyéb megfázásos, influenzás megbetegedések is lehetnek, de mindenképpen ki kell emelni a gyereket a közösségből.

(Forrás: Origo)

Még érdekes lehet ...


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.


2024. július 02., Kedd

El nem végzett szőlőmunkák nyomában

Valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó.


2024. június 29., Szombat

Egyszülős családok és nagycsaládosok üdülhetnek ingyenesen Zalakaroson

A Mészáros Csoport karitatív szervezete, a ProFilii Alapítvány jóvoltából.


2024. június 26., Szerda

Indul az otthonfelújítási támogatás

20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.


2024. június 21., Péntek

Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása

Csak azokon a szakaszokon dolgoznak majd, ahol jelenleg is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére.


2024. június 19., Szerda

Zalakaros finisben az európai zsűrizés előtt

Az Entente Florale Europe versenyén 2003 után 2024-ben ismét a fürdőváros képviseli - Debrecen mellett - Magyarországot.


Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az OKF szóvivője az MTI-vel.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+