Hazai - 2021. február 04., Csütörtök
#gazdasági évnyitó #gazdasági évnyitó #gazdasági akcióterv #nemzeti konzultáció #hitel #kkv-szektor

Orbán: a gazdaság-újraindítási akcióterv kamatmentes hitellel segíti a kkv-kat

Orbán: a gazdaság-újraindítási akcióterv kamatmentes hitellel segíti a kkv-kat

(Forrás: hirado.hu)

Tíz évre tízmillió forint erejéig ingyen hitelt kapnak a kis- és középvállalkozások – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén, ahol arról is beszélt, hogy hamarosan újra nemzeti konzultáció indul. A kormányfő szerint húsvét után szabadabb életünk lehet, ha addig tartjuk a szabályokat.

Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta az eseményt, majd Varga Mihály pénzügyminiszternek adta át a szót, aki a következőkről beszélt:

  • A vírus nemcsak az elmúlt egy év, hanem a következő hónapok gazdasági lehetőségeit is alapvetően meghatározza.
  • Költségvetési akadálya az emberi életek védelmének és a munkahelyek megőrzésének nem volt és ezután sem lesz.
  • A költségvetés forrásigénye biztosított, az államadósság az uniós átlag alatt maradt, míg a hiány az európai országok szintjén alakult.
  • A gazdaság újraindításának a beruházások támogatása a kulcsa, Magyarország ebben nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan teljesít.
  • A munkahelyek védelmét sikerrel vették a magyar vállalkozások, Magyarországon a 4. legkedvezőbb a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.
  • Végül néhány fontos kérdés: mikor térhet vissza a magyar gazdaság a növekedési pályára? Melyek a legfőbb feladatok és tanulságok?

A gazdasági akciótervet lezárták

Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági Évnyitón először a gazdaságvédelmi akcióterv mérlegét, majd a gazdaság újraindítási terv három ütemét részletezte. A gazdaságvédelmi akciótervet lezárták. Ez volt a védekezés, ezután következik a támadás. A 2020-as évekre nagy reményekkel fordult rá az ország. Korábban olyan eredményeket értünk el, amelyeket korábban nem. Az államadósság csökkent, a foglalkoztatottság rekord magas volt, a jövedelmek növekedtek, csökken a szegénység, a befektetési vonzerőnk magas volt.

Teljesen új korszakot, a védekezés korszakát nyitotta meg a 2020 év. Egy erős gazdaság nézett ezzel szemben, de gúzsba kötötte a gazdaságot. A válság nehéz pillanataiban is a magyar gazdaság tekintélyes része ól működött, egy másik része is, de egy része teljesen leállt, így a turizmus, vendéglátás.

Először is hitelmoratóriumot vezetett be a kormány. 50 ezer kkv-nak adtak segítséget. Összesen 3 ezer milliárd maradt így a családok és vállalkozók zsebében,

ezt egyszer ki kell fizetni, de nem most. 284 ezer munkahelyet óvtak meg és több tízezret hoztak létre. A Széchényi Kártya programon keresztül sok munkaadónak adtak segítséget, illetve olcsó hiteleket ajánlottak, amelyet nagy számban fel is vettek. Elsősorban ezek a magyarokat segítették. A gazdaságban a munka a legfontosabb: ha munka van, akkor minden van. 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint 2019 decemberében, tehát  a védekezés elérte célját, megvédte  a munkahelyeket. 4,5 millió honfitársunk dolgozik és gondoskodik családjáról. Magyarország megtartotta a kiemelkedően jó eredményeit, a munkanélküliség a harmadik legalacsonyabb arányú az unióban. A cseheket szeretnénk utolérni ebben.

A cseh minta követésre méltó

Pénteken érkezik a cseh miniszterelnök, tőle lehet eltanulni a megfelelő módszereket. Magyarországon nem megoldás a segélyek osztogatása, mert attól hirtelen lecsökken a foglalkoztatottság. A munkaalapú gazdaság ösvényén maradtunk. Amikor az első hullámot legyőztük nyár elejére, akkor nemzeti konzultációt indított a kormány. Ez az egyik legfontosabb fegyver, ezzel egyetértési pontokat lehet létre hozni. A politikai hatalom a közös cselekvés képessége. Mi ezt nevezzük hatalomnak. A nyáron tartott konzultációból kiderült, vannak amiket kibírnak az embereket, vannak amiket nem bírnak ki. Kibírják,

ha bezárnak az éttermek, kávézók, mozik, de kibírhatatlan lett volna az óvodák, iskolák és munkahelyek bezárását.

Ezért ezeket nem zártuk be.

A jegybank is részt vett a gazdasági válság és járvány elleni küzdelemben, amely összehangolt volt a kormánnyal. A megtakarítások növekedtek, a lakossági hitelek aránya bővült és a beruházások száma a is bővült. Nem időszakos lazításokból és megszorításokból állt a védekezés. Ehelyett felépítettünk együtt egy stabil állapotot. November eleje óta tart ez az állapot, a kérdés, hogy mikor nyithatunk majd. Január elejétől már van vakcina. Ez segít a legtöbbet. Az új gazdasági korszakot a vakcinák beadása nyitja meg. Március elsejéig hosszabbították meg az intézkedéseket.

Nemzeti konzultáció indul a nyitás kérdéséről.

Van vakcina, így van miről beszélni, mert ha van védettség, újra lehet indítani az életet. Nyugati, keleti, orosz, kínai, amerikai és angol vakcinát is használunk. A fontos, hogy elérje célját az oltóanyag. A lakásépítés áfáját 5 százalékra csökkentették, a pénzügyminiszter kigazdálkodta, ezt a költségvetésben kell majd megoldani. 2022 január elsejétől a 25 év alatti fiatalok szja-mentességet kapnak. A születéstől kezdődően a 25 éves korig bezárólag olyan 25 első évet szeretnének, hogy a fiatalok tanultak, jól nevelték legyenek, értsék a jövőt és legyen olyan állapotban, hogy 25 éves korban a fiatal felnőttek korából a fiatal családosok életébe lépjenek át, és meg tudjanak állni a saját lábukon.

Ingyen hitelt kaphatnak a kkv-k​

Tíz évre tíz millió forint erejéig ingyen hitel a kkv-knak, akik kezdőösszeg nélkül nem tudnának megállni a lábukon. Április 3-tól, vagyis

húsvéttól, biztosan szabadabb életünk lehet, ha addig tartjuk a szabályokat.

Április elsején indul a második üteme a gazdaság újraindítási tervnek. Enne a részleteit április elsejéig fogja mindenki megtudni, ez a felsőoktatásra fog menni, amelynek egy hatékony felhasználását várjuk.

Július elsejétől jöhet a harmadik ütem. Zöld energia, körforgásos gazdaságra fognak törekedni. családvédelemből és migrációból nem enged Magyarország Brüsszelnek, azon  digitalizáltságban és zöld energiában, körforgásos gazdaságban erős szövetségese lesz az uniónak hazánk.

Fontos szakasz lesz a következő 10 évre szóló agrárgazdasági terve. A történelem legnagyobbja lesz majd. Az ENSZ statisztikái szerint

globálisan 42 százalékkal estek vissza a beruházások, Magyarországon viszont 142 százalékkal nőttek.

A bezárt gyárak új telephelyeiket keresik, ahol versenyképesen működtethető lesz. Versenyt futunk a külföldi beruházások Magyarországra hozatalában. Beruházásokat és munkahelyeket támogatunk. Nem adónövelést és segélyezést, mint a baloldali gondolkodásmódban.

A nagy beruházások közül a legtöbb Németországból érkezett, legnagyobb értéket kínai cégek, legtöbb munkahelyeket amerikai vállaltok hoztak létre. A magyar gazdaság így próbálkozik letámaszkodni a világgazdaságban. Az autóipar meghatározó része a magyar gazdaságban. Elsősorban Szijjártó Péter vezette ezt. A hagyományos meghajtású autókról az elektromossággal hajtott autókra való átalakulásban igyekszünk megtartani jelenlegi pozíciónkat ebben az iparban.

Mindenfajta izoláció ellentétes a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeivel.

Exportálnunk kell, így tudunk nagyobb értéket teremteni. A világ 34. legnagyobb exportőre Magyarország. Lakosság száma alapján a 94. helyen van, ezért ez fantasztikus eredmény.

Az eddigi gazdasági növekedési adatok szerint 5-6 százalék között érhet a magyar gazdasági növekedés visszaesése 2020-ban, így szép helyet foglalhatunk majd el az európai ranglistán. Javul a relatív pozíciónk, talán a cseheket is megszoríthatjuk.

2010-ben 4 szektort jelöltek meg nemzetgazdasági jelentőségünket. Energiaszektorban 29-ről 59 százalékra nőtt a magyar arány. 57 százalék a bankszektor, a média szektorban 56 százalékra emelkedett a magyarok aránya.  A bolti kiskereskedelme is fontos a mezőgazdaság miatt. Itt még nem sikerült áttörést elérni a magyar tulajdon arányában. Vannak ágazatok, amelyeket a következő 10 évben át kell alakítani, amelyekben 50 százalék fölé (információ, kommunikáció, építőipari anyagok, villamosság) kell emelni a magyar tulajdont.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.


2024. április 02., Kedd

Hétfőn indult a tavi viharjelzési szezon

A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.


Már elérhető az egynapos autópálya-matrica

Motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot.


2024. március 30., Szombat

Óraátállítás március 31-én

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé állítjuk az órát. 


Elindult a hajózási szezon a Balatonon

Történelmi léptékű fejlesztést végeztek a szezon nyitására a BAHART-nál.


2024. március 24., Vasárnap

Fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés

Május 1-ig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre.


2024. március 20., Szerda

Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén

Az NTAK adatai alapján több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek.


Zalában is elindultak a gyermekotthonok hatósági vizsgálatai

Az intézmények felében március 19-ig már megtörtént a helyszíni ellenőrzés.


2024. január 18., Csütörtök

Tavaly 17 százalékkal nőtt az átlagos foglalási ár

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót.


2024. január 17., Szerda

Postai szolgáltatás indul Zalaszentmihályon

Számítások szerint a zalaszentmihályi postát várhatóan naponta több mint 50 ügyfél veszi igénybe.


2024. január 10., Szerda

Folytatódik a Magyar Falu Program

További támogatásokra számíthatnak a települések.

#Nagykanizsa

Kevesebb nagypolitika, több Nagykanizsa!

Kevesebb nagypolitika, több Nagykanizsa!

2024. április 11. - Kanizsa

Mi a célja az ÉVE aláírásgyűjtésének?

Mi a célja az ÉVE aláírásgyűjtésének?

2024. április 09. - Kanizsa

Mindkét választás komoly téttel bír

Mindkét választás komoly téttel bír

2024. április 08. - Kanizsa

Komponálásra fel!

Komponálásra fel!

2024. április 07. - Kultúra

Javaslatokat várnak a rendőrök

Javaslatokat várnak a rendőrök

2024. április 07. - Kék hírek

Miklósfa a répa hazája

Miklósfa a répa hazája

2024. április 07. - Kanizsa

+