Hazai - 2021. február 04., Csütörtök
#gazdasági évnyitó #gazdasági évnyitó #gazdasági akcióterv #nemzeti konzultáció #hitel #kkv-szektor

Orbán: a gazdaság-újraindítási akcióterv kamatmentes hitellel segíti a kkv-kat

Orbán: a gazdaság-újraindítási akcióterv kamatmentes hitellel segíti a kkv-kat

(Forrás: hirado.hu)

Tíz évre tízmillió forint erejéig ingyen hitelt kapnak a kis- és középvállalkozások – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitó rendezvényén, ahol arról is beszélt, hogy hamarosan újra nemzeti konzultáció indul. A kormányfő szerint húsvét után szabadabb életünk lehet, ha addig tartjuk a szabályokat.

Dr. Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke nyitotta az eseményt, majd Varga Mihály pénzügyminiszternek adta át a szót, aki a következőkről beszélt:

  • A vírus nemcsak az elmúlt egy év, hanem a következő hónapok gazdasági lehetőségeit is alapvetően meghatározza.
  • Költségvetési akadálya az emberi életek védelmének és a munkahelyek megőrzésének nem volt és ezután sem lesz.
  • A költségvetés forrásigénye biztosított, az államadósság az uniós átlag alatt maradt, míg a hiány az európai országok szintjén alakult.
  • A gazdaság újraindításának a beruházások támogatása a kulcsa, Magyarország ebben nemzetközi összehasonlításban is kimagaslóan teljesít.
  • A munkahelyek védelmét sikerrel vették a magyar vállalkozások, Magyarországon a 4. legkedvezőbb a munkanélküliségi ráta az Európai Unióban.
  • Végül néhány fontos kérdés: mikor térhet vissza a magyar gazdaság a növekedési pályára? Melyek a legfőbb feladatok és tanulságok?

A gazdasági akciótervet lezárták

Orbán Viktor miniszterelnök a Gazdasági Évnyitón először a gazdaságvédelmi akcióterv mérlegét, majd a gazdaság újraindítási terv három ütemét részletezte. A gazdaságvédelmi akciótervet lezárták. Ez volt a védekezés, ezután következik a támadás. A 2020-as évekre nagy reményekkel fordult rá az ország. Korábban olyan eredményeket értünk el, amelyeket korábban nem. Az államadósság csökkent, a foglalkoztatottság rekord magas volt, a jövedelmek növekedtek, csökken a szegénység, a befektetési vonzerőnk magas volt.

Teljesen új korszakot, a védekezés korszakát nyitotta meg a 2020 év. Egy erős gazdaság nézett ezzel szemben, de gúzsba kötötte a gazdaságot. A válság nehéz pillanataiban is a magyar gazdaság tekintélyes része ól működött, egy másik része is, de egy része teljesen leállt, így a turizmus, vendéglátás.

Először is hitelmoratóriumot vezetett be a kormány. 50 ezer kkv-nak adtak segítséget. Összesen 3 ezer milliárd maradt így a családok és vállalkozók zsebében,

ezt egyszer ki kell fizetni, de nem most. 284 ezer munkahelyet óvtak meg és több tízezret hoztak létre. A Széchényi Kártya programon keresztül sok munkaadónak adtak segítséget, illetve olcsó hiteleket ajánlottak, amelyet nagy számban fel is vettek. Elsősorban ezek a magyarokat segítették. A gazdaságban a munka a legfontosabb: ha munka van, akkor minden van. 2020 decemberében ugyanannyian dolgoztak, mint 2019 decemberében, tehát  a védekezés elérte célját, megvédte  a munkahelyeket. 4,5 millió honfitársunk dolgozik és gondoskodik családjáról. Magyarország megtartotta a kiemelkedően jó eredményeit, a munkanélküliség a harmadik legalacsonyabb arányú az unióban. A cseheket szeretnénk utolérni ebben.

A cseh minta követésre méltó

Pénteken érkezik a cseh miniszterelnök, tőle lehet eltanulni a megfelelő módszereket. Magyarországon nem megoldás a segélyek osztogatása, mert attól hirtelen lecsökken a foglalkoztatottság. A munkaalapú gazdaság ösvényén maradtunk. Amikor az első hullámot legyőztük nyár elejére, akkor nemzeti konzultációt indított a kormány. Ez az egyik legfontosabb fegyver, ezzel egyetértési pontokat lehet létre hozni. A politikai hatalom a közös cselekvés képessége. Mi ezt nevezzük hatalomnak. A nyáron tartott konzultációból kiderült, vannak amiket kibírnak az embereket, vannak amiket nem bírnak ki. Kibírják,

ha bezárnak az éttermek, kávézók, mozik, de kibírhatatlan lett volna az óvodák, iskolák és munkahelyek bezárását.

Ezért ezeket nem zártuk be.

A jegybank is részt vett a gazdasági válság és járvány elleni küzdelemben, amely összehangolt volt a kormánnyal. A megtakarítások növekedtek, a lakossági hitelek aránya bővült és a beruházások száma a is bővült. Nem időszakos lazításokból és megszorításokból állt a védekezés. Ehelyett felépítettünk együtt egy stabil állapotot. November eleje óta tart ez az állapot, a kérdés, hogy mikor nyithatunk majd. Január elejétől már van vakcina. Ez segít a legtöbbet. Az új gazdasági korszakot a vakcinák beadása nyitja meg. Március elsejéig hosszabbították meg az intézkedéseket.

Nemzeti konzultáció indul a nyitás kérdéséről.

Van vakcina, így van miről beszélni, mert ha van védettség, újra lehet indítani az életet. Nyugati, keleti, orosz, kínai, amerikai és angol vakcinát is használunk. A fontos, hogy elérje célját az oltóanyag. A lakásépítés áfáját 5 százalékra csökkentették, a pénzügyminiszter kigazdálkodta, ezt a költségvetésben kell majd megoldani. 2022 január elsejétől a 25 év alatti fiatalok szja-mentességet kapnak. A születéstől kezdődően a 25 éves korig bezárólag olyan 25 első évet szeretnének, hogy a fiatalok tanultak, jól nevelték legyenek, értsék a jövőt és legyen olyan állapotban, hogy 25 éves korban a fiatal felnőttek korából a fiatal családosok életébe lépjenek át, és meg tudjanak állni a saját lábukon.

Ingyen hitelt kaphatnak a kkv-k​

Tíz évre tíz millió forint erejéig ingyen hitel a kkv-knak, akik kezdőösszeg nélkül nem tudnának megállni a lábukon. Április 3-tól, vagyis

húsvéttól, biztosan szabadabb életünk lehet, ha addig tartjuk a szabályokat.

Április elsején indul a második üteme a gazdaság újraindítási tervnek. Enne a részleteit április elsejéig fogja mindenki megtudni, ez a felsőoktatásra fog menni, amelynek egy hatékony felhasználását várjuk.

Július elsejétől jöhet a harmadik ütem. Zöld energia, körforgásos gazdaságra fognak törekedni. családvédelemből és migrációból nem enged Magyarország Brüsszelnek, azon  digitalizáltságban és zöld energiában, körforgásos gazdaságban erős szövetségese lesz az uniónak hazánk.

Fontos szakasz lesz a következő 10 évre szóló agrárgazdasági terve. A történelem legnagyobbja lesz majd. Az ENSZ statisztikái szerint

globálisan 42 százalékkal estek vissza a beruházások, Magyarországon viszont 142 százalékkal nőttek.

A bezárt gyárak új telephelyeiket keresik, ahol versenyképesen működtethető lesz. Versenyt futunk a külföldi beruházások Magyarországra hozatalában. Beruházásokat és munkahelyeket támogatunk. Nem adónövelést és segélyezést, mint a baloldali gondolkodásmódban.

A nagy beruházások közül a legtöbb Németországból érkezett, legnagyobb értéket kínai cégek, legtöbb munkahelyeket amerikai vállaltok hoztak létre. A magyar gazdaság így próbálkozik letámaszkodni a világgazdaságban. Az autóipar meghatározó része a magyar gazdaságban. Elsősorban Szijjártó Péter vezette ezt. A hagyományos meghajtású autókról az elektromossággal hajtott autókra való átalakulásban igyekszünk megtartani jelenlegi pozíciónkat ebben az iparban.

Mindenfajta izoláció ellentétes a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeivel.

Exportálnunk kell, így tudunk nagyobb értéket teremteni. A világ 34. legnagyobb exportőre Magyarország. Lakosság száma alapján a 94. helyen van, ezért ez fantasztikus eredmény.

Az eddigi gazdasági növekedési adatok szerint 5-6 százalék között érhet a magyar gazdasági növekedés visszaesése 2020-ban, így szép helyet foglalhatunk majd el az európai ranglistán. Javul a relatív pozíciónk, talán a cseheket is megszoríthatjuk.

2010-ben 4 szektort jelöltek meg nemzetgazdasági jelentőségünket. Energiaszektorban 29-ről 59 százalékra nőtt a magyar arány. 57 százalék a bankszektor, a média szektorban 56 százalékra emelkedett a magyarok aránya.  A bolti kiskereskedelme is fontos a mezőgazdaság miatt. Itt még nem sikerült áttörést elérni a magyar tulajdon arányában. Vannak ágazatok, amelyeket a következő 10 évben át kell alakítani, amelyekben 50 százalék fölé (információ, kommunikáció, építőipari anyagok, villamosság) kell emelni a magyar tulajdont.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. május 27., Szombat

Pünkösdi időjárás

A hosszú hétvégén nem változik jelentősen időjárásunk jellege: napos, gomolyfelhős idő várható 25 fok körüli csúcsértékekkel.


2023. május 26., Péntek

Nagybetűs

Záporokkal, zivatarokkal tarkított pünkösdi hétvége vár ránk a sok évi átlagnak abszolút megfelelő hőmérsékleti értékekkel.


2023. május 25., Csütörtök

Dolgozik az összeáramlás

Pénteken folytatódik a gomolyfelhős, napos idő, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.


Megújult a balatonmáriafürdői vasútállomás

A beruházást 215 millió forintból végezte el a MÁV.


A pázsitfűfélék miatt szenvednek az allergiások

Országszerte magas a pollenkoncentráció, erősödhetnek a szénanáthás tünetek.


2023. május 24., Szerda

Gomolyfelhős, napos

Nem lesz sok változás az időjárásban, a gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk.


2023. május 23., Kedd

Átmeneti megtorpanás

Villámok fotózására alkalmas lesz az előttünk álló éjszaka, több helyen is lehetnek záporok, zivatarok.


2023. május 22., Hétfő

Csak egy gyenge hidegfront

Kedden még egy kicsivel melegebb lesz, majd este északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek hatására szerdára kissé visszaesik a hőmérséklet.


Hamarosan kamionok is használhatják Letenyén az autópálya-átkelőt

A letenyei autópályán lévő épületek elbontása április közepén kezdődött meg több terelési ütemben.


2023. május 21., Vasárnap

Marad a meleg

A folytatásban is átlag körül, vagy a felett alakulnak a maximumok.


2023. május 20., Szombat

Nem romlik el

A mostani hétvége és még a jövő hét első napjainak időjárása is nyugodt mederben zajlik.


Erős országos és balatoni turisztikai szezonra számít idén a Magyar Turisztikai Ügynökség

Az év első négy hónapjában országosan 15 százalékkal, a Balatonnál 12 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma az előző év hasonló időszakához képest.


2023. május 19., Péntek

Berobban a nyár

A hűvös, csapadékos időszak véget ért, a hétvégén meleg, napos időre számíthatunk; zápor, zivatar pedig csak kevés helyen alakulhat ki.


Egy falusi bolt, ahol „minden is” kapható

A Magyar Falu Program pályázatának köszönhetően sikerült felújítani és bővíteni a nagyrécsei vegyesboltot.


2023. május 18., Csütörtök

Öröm és boldogság

Vége a hűvös májusi időnek: a következő napokban már egyre melegebb, szárazabb léghullámok lesznek a meghatározók.

#Nagykanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2023. május 27. - Kanizsa

Azért arénáztak, hogy felszámolhassák

Azért arénáztak, hogy felszámolhassák

2023. május 26. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2023. május 25. - Érdekes

Teljes kapituláció

Teljes kapituláció

2023. május 25. - Kanizsa

Vasárnap gyereknap!

Vasárnap gyereknap!

2023. május 24. - Kanizsa

Szakítópróba

Szakítópróba

2023. május 24. - Kanizsa

Hatalmas bravúr a listavezető ellen

Hatalmas bravúr a listavezető ellen

2023. május 24. - Sport

Hat cégvezető kapott 30 milliós bónuszt

Hat cégvezető kapott 30 milliós bónuszt

2023. május 23. - Kanizsa

+