Hazai - 2021. május 09., Vasárnap
#WHO #vakcina #oltás #Sinopharm #járvány #koronavírus #koronavírus-járvány #COVID-19

A WHO most kimondta, amit Magyarország már hónapokkal ezelőtt tudott

A WHO most kimondta, amit Magyarország már hónapokkal ezelőtt tudott

(Fotó: MTI/AP/Darko Vojinovic)

A Sinopharm az első nem nyugati vakcina, amit engedélyezett a WHO. Egy ilyen döntés tulajdonképpen azoknak az országoknak jelent segítséget, ahol nincs jól működő, nemzeti gyógyszerhatóság, amelyik meg tudná vizsgálni az oltóanyagot. A magyar hatóságok azonban már hónapokkal ezelőtt megvizsgálták, és ugyanarra az eredményre jutottak, mint most a WHO. Vagyis Magyarország – ebből a szempontból – hónapokat nyert a járvány elleni küzdelemben – hangzott el az M1 Híradójában.

Ma már a világ minden táján oltanak Sinopharm vakcinával. Ezt igazolják a külföldről átvett képsorok is. Kevesen gondolnák, de már több százmillió embert oltottak be a Kínából származó oltóanyaggal. Ez a szám pedig folyamatosan emelkedik. Ami pedig talán a legfontosabb, hogy az eddigi tapasztalatok szerint a vakcina hatásos a vírus ellen és a beadását nem követik kellemetlen oltási reakciók.

Ahhoz képest, hogy egyes országokban még mindig elképesztő ütemben terjed a koronavírus és gyorsan szedi az áldozatait, az Egészségügyi Világszervezet meglehetősen későn hagyta jóvá az oltóanyag használatát.

Magyarország azonban nem késlekedett ennyit.

Az első Sinopharm vakcinaszállítmány február közepén érkezett meg hazánkba. Akkor 275 ezer ember beoltására elegendő oltóanyagot küldtek Kínából. Azóta pedig menetrendszerűen jönnek az újabb és újabb életeket mentő rakományok.

Orbán Viktor már január végén jelezte, hogy a kínai vakcinában bízik a legjobban. Az első oltást pedig egy hónappal később meg is kapta a miniszterelnök. Az erről szóló videót a Facebookon is megosztotta.

Azóta is rengetegen választják Magyarországon a Sinopharm vakcináját. Erre pedig azért van lehetőség, mert a magyar hatóságok már hónapokkal ezelőtt megvizsgálták az oltóanyagot és engedélyezték a Sinopharm használatát. Szakértők szerint, a magyar kormány időben felismerte a keleti vakcinákban rejlő lehetőséget és gyorsabban lépett, mint más államok, ezzel pedig életeket mentett meg.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta:

a Sinopharm vakcinája a koronavírus különböző variánsaival szemben is védelmet nyújt.

„Ennek a vakcinának van a legkevesebb oltási reakciója, nagyon jól tolerálható, fölvesszük a vakcinát, megkapjuk a két-három héten belül a kis igazolásunkat és mehetünk oda ahova szeretnénk. Ezt követően felvesszük a másodikat és mehetünk akár külföldre is, szabad előttünk a nyár. Mire várunk?” – fogalmazott Merkely Béla.

Az Egészségügyi Világszervezet az engedély megadását követően arról is pozitívan nyilatkozott, hogy a Sinopharm vakcinával az idősebb korosztály is biztonsággal oltható.

„Arról egyértelmű információink vannak, hogy az oltóanyag tizennyolc év felettiek esetében hatásos. A hatvan év felettiekkel kapcsolatban valóban kevesebb az adat, de egyáltalán nincs okunk azt feltételezni, hogy ebben a korcsoportban más lenne a hatás. Számos országban oltják vele ezt a korcsoportot is, és semmiféle ellenjavallatról nem számoltak be” – ismertette Alejandro Cravioto, a WHO Stratégiai Tanácsadó Testületének elnöke.

Az Egészségügyi Világszervezet állásfoglalása kapcsán a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára a közösségi oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy

a WHO szerint nincs arra utaló jel, hogy a vakcinának eltérő hatása lenne a fiatalok és az idősek esetében.

„Az oltásellenes baloldal az elmúlt hónapokban több száz cikkben és nyilatkozatban támadta, és támadja most is az életmentő vakcinát. Magyar emberek életével szórakoznak, kockáztatják. Ez az elmúlt harminc év legaljasabb, legembertelenebb politikai akciója. Ezzel szemben jó hír, hogy a vakcina rendelkezésre áll, mindenki beoltathatja magát. A vakcina, az oltás életet ment” – fejtette ki Menczer Tamás.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. június 12., Szombat

Átmeneti jelleg

Az átmeneti hőmérséklet-visszaesést tartós és jelentős felmelegedés követi, érkezik az idei első hőhullám.Senki sem akar a földeken dolgozni

A túlélésért küzd a kertészeti ágazat.


2021. június 11., Péntek

Fél évvel hosszabbodik azok táppénzjogosultsága, akik a járvány miatt nem kaptak gyógykezelést

A kormányrendelet hatálya azokra terjed ki, akiknek a veszélyhelyzet alatt jár le egyéves táppénze, de a járvány miatt, önhibájukon kívül nem jutottak hozzá a szükséges egészségügyi beavatkozáshoz.


Orbán: A járványok és a népvándorlások korát éljük

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában nyilatkozott.


Koronavírus - 199 az új fertőzött, elhunyt 8 beteg

A cikkben mutatjuk a pénteki adatokat.


2021. június 10., Csütörtök

Potápi: A muravidéki magyarság a szülőföldjén akar boldogulni

A muravidéki magyarság nem futamodott meg a járvány miatt, hanem épp ellenkezőleg, szülőföldjén akar boldogulni, és ott fektet a jövőjébe – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerdai szlovéniai látogatásán.


Visszakaphatják a befizetett szja-t a gyermekes családok

Az átlagjövedelem alatt kereső, gyermeket nevelő szülők kapják vissza a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót 2022 elején - javasolja a miniszterelnök.2021. június 09., Szerda

Áder János: folytatódik a haderőfejlesztés

A magyar honvédek már most is és a jövőben még inkább képesek lesznek szavatolni az ország és a magyar emberek biztonságát.


Országos tisztifőorvos: véget ért a járvány harmadik hulláma

Mind a járványügyi adatok javulnak, mind a szennyvízben mért víruskoncentráció alacsony, ugyanakkor a vírus továbbra is


Koronavírus - 179 az új fertőzött, elhunyt 6 beteg

549 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 58-an vannak lélegeztetőgépen.


2021. június 08., Kedd

Gomolyok

Jellegtelen időjárási helyzet - mondja a meteorológia. Magyarul ez jelenleg folytatódó meleg, napos időt jelent kevés helyen záporral, zivatarral.


Táborfigyelő: példátlan jelentkezési dömping alakult ki

A sporttáborokat, az angoltáborokat, valamint a kalandtáborokat keresik a legtöbben.


Elkezdődött az SMA-ban szenvedő gyerekek kezelése a legkorszerűbb készítménnyel

Elsőként egy kislány kapja meg az áprilistól egyedi méltányosság alapján elérhető, az SMA-betegek kezelésére alkalmas génterápiás gyógyszert, a Zolgensmát.


Tovább igényelhető a falusi kisboltok támogatása

Az eredetileg megjelölt határidőnél két héttel tovább, június 28-áig lehet benyújtani az egyedi kérelmeket a falusi kisboltok támogatására a Magyar Falu Program keretében


Koronavírus - 117 az új fertőzött, elhunyt 17 beteg

591 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 63-an vannak lélegeztetőgépen.


Egyre több a poszt-Covid tünetekkel küzdő magyar

Memória- vagy koncentrációzavar, légszomj és fejfájás, ezek a legjellemzőbb tünetek, de más súlyos szövődmény is kialakulhat.


2021. június 07., Hétfő

Hihetetlen, de igaz ...

Marad a nyári idő, a csúcshőmérséklet 27, 31 fok között alakul.


Törökbálinton tart a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút szakasz felújítása

A NIF Zrt. beruházásában zajlik a Budapest és a Balaton közötti kerékpárút közel teljes szakaszának kiépítése több szakaszra bontva.


Koronavírus - 81 az új fertőzött, elhunyt 12 beteg

599 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 67-en vannak lélegeztetőgépen


Egy év múlva már szankcionálható lesz a kettős minőség

Jövő nyártól tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt akár félmilliárd forint bírságot is kaphat a magyar vásárlóknak rosszabb árucikket kínáló multi.


2021. június 06., Vasárnap

Koronavírus - ezek a vasárnapi számok

137 az új fertőzött, elhunyt 12 beteg.


Varga Judit: a 2006-os őszi rendőri fellépések 53 áldozata kap kártérítést

„Nem felejtünk!” - jelentette ki az igazságügyi miniszter.


2021. június 05., Szombat

Átmeneti zizegés

Egy északkeletről érintő hidegörvény hatására éjszakára kissé mozgalmasabbra fordul időjárásunk.


Koronavírus – Ezek a szombati számok

300-an megbetegedtek, 24-en meghaltak a vírus miatt.


2021. június 04., Péntek

A hazai kiskereskedelmi adatok is az újranyitásra utalnak

Az újranyitás elkezdődött Magyarországon az átoltottság növekedésével, idén áprilisban nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az emberek elkezdték elkölteni a megtakarításaikat.


Az idei nyár szabadabb lehet

Ha Magyarország így halad tovább a koronavírus elleni védőoltások terén, az idei nyár sokkal szabadabb lesz, mint a tavalyi, mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.


3 milliárd forintos támogatás ösztönzi a diákok nyári foglalkoztatását

2021-ben is munkatapasztalathoz és jövedelemhez juttatja a nappali képzésben tanuló 16-25 éveseket  a júniusban induló „Nyári diákmunka” program.


Orbán Viktor: A tömeges oltás helyett jön a készenléti oltás

A kormányfő szerint oltásbiztonságban vagyunk, ezért senkinek nem kell aggódnia sem egy következő hullám esetén, de abban az esetben sem, ha kiderülne, hogy a második után egy harmadik oltásra is szükség van.


2021. június 03., Csütörtök

Strandra fel!

Pénteken komolyabb változás nem lesz időjárásunkban, a hét végén viszont változékonyabbra fordul időjárásunk.


Szombat délutántól 12 órán át nem lesz elérhető a magyarorszag.hu

Tervezett karbantartás miatt nem lesz átmenetileg elérhető az oldal.


Lélek-Kertész program a cukorbetegek támogatására

A program száz, 60 év feletti résztvevő számára biztosítja az otthoni kertészkedés lehetőségét, összesen több millió forint értékben.


A debreceni oltóanyaggyár magyar vakcinát fog gyártani

A magyar vakcinagyár bérgyártást is vállal nyugati és keleti vakcináknak is, a fő profil azonban mindenképpen a magyar vakcina gyártása lesz – jelentette ki Gulyás Gergely a Kormányinfón csütörtökön.


Folytatódik a 13. havi nyugdíj visszaépítése

Az intézkedés 2,5 millió embert érint Magyarországon.


Koronavírus - mutatjuk a csütörtöki adatokat

315 az új fertőzött, elhunyt 18 beteg.


Nanotechnológiás védelemmel a biztonságért

Felelős szolgáltatóként és munkáltatóként a Volánbusz a járványügyi adatok javulása mellett is fenntartja az emelt szintű járványvédelmi intézkedéseket.

#Nagykanizsa

Tesztkonténer Kanizsán

Tesztkonténer Kanizsán

2020. november 20. - Kanizsa

Felismeri ezt a fiút?

Felismeri ezt a fiút?

2020. szeptember 23. - Kék hírek

Pozitív fejleményeket ígérnek

Pozitív fejleményeket ígérnek

2020. szeptember 08. - Kanizsa

Felismerik ezt a férfit?

Felismerik ezt a férfit?

2020. szeptember 02. - Kék hírek

Próbanépszámlálás kezdődik

Próbanépszámlálás kezdődik

2020. augusztus 31. - Murafölde

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

Megszavazták – lehet Trianon-emléktábla

2020. augusztus 28. - Kanizsa

Vérünkben a segítség

Vérünkben a segítség

2020. július 06. - Kanizsa

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

Elkészülhet a zajvédő fal Palinban

2020. július 04. - Kanizsa

+