Hazai - 2021. november 26., Péntek
#Orbán Viktor #koronavírus #járvány #COVID-19 #oltás #vakcina #migráció #adócsökkentés #külpolitika

Orbán Viktor: meghosszabbítjuk az oltási hetet

Orbán Viktor: meghosszabbítjuk az oltási hetet

(Fotó:MTI/Fischer Zoltán)

Arra számítottam, hogy akik nem oltásellenesek, de a legkisebb ügyintézéssel meg tudják oldani, azok kapni fognak az alkalmon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő jelezte, hogy ezért meghosszabbítják az oltási hetet. Elsősorban a harmadik oltást veszik fel az emberek. 

Míg Európában 6-7 százalék körüli a harmadik oltás aránya, nálunk ez már 20-21 százalék. 

A harmadik oltás biztosan élet mentő oltás – jegyezte meg, utalva rá, hogy 6 hónap után gyengül az addig megkapott vakcinák nyújtotta védettség.

A miniszterelnök jelezte, hogy ha sikerül a fertőzések növekedését megakadályozni, akkor nincs ok a zárásra. A megoldás a harmadik oltás – ismételte meg, egyúttal mindenkit arra kért, hogy keresse a lehetőséget és vegye fel a vakcinát. 

Ez egy fiatal vírus a kormányfő szerint. A tudósok azon dolgoznak, hogy az oltás melyik korcsoportban használ. A világ nem ugrott bele abba sem, hogy a gyerekeket lehet-e oltani, ehhez tudományos eredményekre volt szükség. 

Eltelt két év és egy nagy gyógyszercég tudja ajánlani a készítményét az 5-11 év közöttiek számára is. Magyarország kétmillió vakcinát szerzett ebből a típusból, december 20-a körül jön az első szállítmány 

– jelezte Orbán Viktor.

Kitért arra is, hogy soha nem látott mértékben emelték az orvosok bérét, emellett az ápolók bérét is meg tudták emelni, ami így sem elég, de meg tudtuk tenni – mondta a miniszterelnök. A kormányfő szerint a közigazgatásban dolgozók garanciát jelentenek arra, hogy az egészségügy ne omoljon össze. Furcsa mód – jegyezte meg –, a kórházi kapacitásaink nagyságrendekkel nagyobbak, mint Nyugat-Európában. Ezeket a kapacitásokat a kormányfő szerint fenn kell tartani a jövőben is.

Egyszerre három irányból ér minket támadás – utalt a miniszterelnök a migrációra. Idén már több mint 100 ezer migránst állítottak meg a határon. Ez 100 ezer bűncselekményt elkövető ember – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy ezért be kéne zárni őket. Ehelyett a kerítés túlsó oldalára visszavezetik őket. Az unió viszont azt szeretné, hogy itt maradjanak. A migráns kérelmek elbírálásá annak az országnak a nagykövetségén történik, ahonnan jönnek, ezért vissza kell menniük Belgrádba, amit a magyar hatóságok megvizsgálnak. Ezt azonban nem fogadják el az európai országok. Ez ostobaság – fogalmazott a miniszterelnök, mivel békeidőben hozták még ezeket a szabályokat, ma pedig háborús helyzet van.

A következő hónapokban minden korábbinál nagyobb nyomás lesz a déli határokon – jelezte a kormányfő. Orbán Viktor szerint a költségeket fedeznie kellene Brüsszelnek. A fizikai határvédelemre nem adnak pénzt, viszont minden másra igen. Példaként hozta fel a civil szervezeteket. 

Engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek – mondta a miniszterelnök a rezsicsökkentésre utalva. A kormányfő szerint ez a rendszer működik. Miért kellene ezen változtatni – tette fel a kérdést a kormányfő. Megvan a képességünk szerinte, hogy mi magunk szabályozzuk a piacot. A magyar kormány nem a multik, hanem az emberek oldalán áll – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem lehet megengedni, hogy az egekbe ugorjanak az árak. 

A középosztály meg van védve a kormányfő szerint az adórendszernek köszönhetően. Méltatta az adócsökkentés politikáját, elsősorban a munkát terhelő adókat csökkentik, ez 750 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. Így csökken a kisvállalati adó, az ekho, illetve a szociális hozzájárulási adó. Emellett megduplázzák a babakötvény után járó támogatás összegét. A kormányfő szerint nincs még egy ilyen magas összegű támogatási forma Magyarországon.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. január 18., Kedd

Fagyjelző Piroska

Ha Piroska napján fagy, 40 napig el nem hagy - szól a népi megfigyelés, amely ezúttal legalább részben működni fog.


Koronavírus - 6851 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát.


Hamarosan érkezik az emelt összegű nyugdíj és a 13. havi nyugdíj, mutatjuk a részleteket

Február 11-én érkezik tehát az első emelt összegű nyugdíj és a 13. havi ellátás teljes összege.


2022. január 17., Hétfő

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Márki-Zay Péter népszerűtlenségét kellene kampánnyal ellensúlyozni.


Koronavírus - 21 219 az új fertőzött

A hétvégi összesített adatokat közöljük.


2022. január 16., Vasárnap

Fúj!

Estétől egyre nagyobb területen erőre kap a szél, hétfőn nagy területen számíthatunk viharos lökésekre!


Mintegy harmincan kapták meg a koronavírus elleni negyedik védőoltást Pécsett

A kórházi oltóhelyeken január 15-től biztosítják a negyedik oltás felvételének lehetőségét.


2022. január 15., Szombat

Romlik, majd javul

Vasárnapra erősödik a ködhajlam, majd a hétfőre érkező szél kitisztítja a levegőt. Jelentős csapadék nincs a láthatáron.


Elég a három oltás, hogy az omikron ne okozzon súlyos betegséget

Magyarországon az intenzív osztályokon döntő többségben oltatlanok fekszenek.


2022. január 14., Péntek

Visszaélnek a Magyar Vöröskereszt nevével!

Csalók SMS-ben kérnek pénzt a Magyar Vöröskereszt nevére hivatkozva.


A csökkentett árú termékekből is lesznek a boltok polcain

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott exkluzív interjút.


Koronavírus - 8921 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát, a megerősítő oltás felvételével megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.


Jöhet a negyedik oltás

Már tapasztalható, hogy nő a fertőzések száma, és a nemzetközi példák alapján arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma a következő napokban, hetekben még tovább fog emelkedni.


2022. január 13., Csütörtök

Sok front, kevés csapadék

A szelesebb Dunántúlon és a középső megyékben több fokkal melegebb lesz pénteken, mint az előző napon.


Agrárkamara: kiemelkedő munkát végeztek a zalai gazdálkodók

Sabján Krisztián megyei elnök szerint a zalai gazdálkodók a növénytermesztésben, állattenyésztésben is jól teljesítettek.


Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve azok, aki nem régebben mint hat hónapja kapták meg a második oltást.


Koronavírus - 9216 az új fertőzött

Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a  kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. 


2022. január 12., Szerda

Zimankós éjjel

A szezon leghidegebb éjszakája előtt állunk, országszerte fagyni fog, de a hófödte tájakon akár nagyobb területen -15 fok alá hűlhet le a levegő.


Javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését a Világbank

A szervezet erre az évre 4,7 százalék helyett 5 százalékos bővüléssel számol.


Orbán Viktor élelmiszerárstopot jelentett be

A kormány a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, csirkemell és a 2,8%-os tehéntej esetében beavatkozik az árak alakulásába.


Tragédia a Don mentén

79 évvel ezelőtt a fagyos hómezőkön gyilkos csata dúlt.


Koronavírus - 7883 az új fertőzött

Az oltási akció ezen a héten is folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe.


A citrusfélék fokozott vizsgálatát kéri a Nébih a forgalmazóktól

A hivatal felhívja az élelmiszer-vállalkozók figyelmét, hogy a vállalati önellenőrzés során kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket.


2022. január 11., Kedd

Újabb szezonrekordok?

Hideg éjszakák elé nézünk annak ellenére, hogy éjjel még nem áll le teljesen a szél, jócskán lehűl a levegő főleg a havas keleti területeken, így akár újabb szezonrekord is születhet. Szerdán napos, száraz idő várható.


Április 3-án szavazunk

Áder János köztársasági elnök április 3-ára kiírta az országgyűlési választásokat. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő.


Koronavírus - 3382 az új fertőzött

Ma megérkezett a harmadik szállítmány a Pfizer gyermekek oltásához való vakcinájából.


Zsigó Róbert: tovább folytatódik a Nők40 program

A korai nyugdíjazás célja továbbra is az, hogy a nagymamák többet lehessenek együtt unokáikkal, megkönnyítve ezzel a fiatal édesanyák munkába való visszatérését.


2022. január 10., Hétfő

Szél viszi, hordja

A megerősödő, viharossá fokozódó szél kedden a Tiszántúlon lévő havat hordhatja.


Koronavírus - így alakult a hétvége

6 millió 293 ezer a beoltott, 14 655 az új fertőzött és elhunyt 167 beteg.


2022. január 09., Vasárnap

Hóemberekre vigyázni!

Az előttünk álló héten megnyugszik majd a légkör, és jellemzően napos, száraz időben lesz részünk.

+