Hazai - 2021. november 26., Péntek
#Orbán Viktor #koronavírus #járvány #COVID-19 #oltás #vakcina #migráció #adócsökkentés #külpolitika

Orbán Viktor: meghosszabbítjuk az oltási hetet

Orbán Viktor: meghosszabbítjuk az oltási hetet

(Fotó:MTI/Fischer Zoltán)

Arra számítottam, hogy akik nem oltásellenesek, de a legkisebb ügyintézéssel meg tudják oldani, azok kapni fognak az alkalmon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában. A kormányfő jelezte, hogy ezért meghosszabbítják az oltási hetet. Elsősorban a harmadik oltást veszik fel az emberek. 

Míg Európában 6-7 százalék körüli a harmadik oltás aránya, nálunk ez már 20-21 százalék. 

A harmadik oltás biztosan élet mentő oltás – jegyezte meg, utalva rá, hogy 6 hónap után gyengül az addig megkapott vakcinák nyújtotta védettség.

A miniszterelnök jelezte, hogy ha sikerül a fertőzések növekedését megakadályozni, akkor nincs ok a zárásra. A megoldás a harmadik oltás – ismételte meg, egyúttal mindenkit arra kért, hogy keresse a lehetőséget és vegye fel a vakcinát. 

Ez egy fiatal vírus a kormányfő szerint. A tudósok azon dolgoznak, hogy az oltás melyik korcsoportban használ. A világ nem ugrott bele abba sem, hogy a gyerekeket lehet-e oltani, ehhez tudományos eredményekre volt szükség. 

Eltelt két év és egy nagy gyógyszercég tudja ajánlani a készítményét az 5-11 év közöttiek számára is. Magyarország kétmillió vakcinát szerzett ebből a típusból, december 20-a körül jön az első szállítmány 

– jelezte Orbán Viktor.

Kitért arra is, hogy soha nem látott mértékben emelték az orvosok bérét, emellett az ápolók bérét is meg tudták emelni, ami így sem elég, de meg tudtuk tenni – mondta a miniszterelnök. A kormányfő szerint a közigazgatásban dolgozók garanciát jelentenek arra, hogy az egészségügy ne omoljon össze. Furcsa mód – jegyezte meg –, a kórházi kapacitásaink nagyságrendekkel nagyobbak, mint Nyugat-Európában. Ezeket a kapacitásokat a kormányfő szerint fenn kell tartani a jövőben is.

Egyszerre három irányból ér minket támadás – utalt a miniszterelnök a migrációra. Idén már több mint 100 ezer migránst állítottak meg a határon. Ez 100 ezer bűncselekményt elkövető ember – fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy ezért be kéne zárni őket. Ehelyett a kerítés túlsó oldalára visszavezetik őket. Az unió viszont azt szeretné, hogy itt maradjanak. A migráns kérelmek elbírálásá annak az országnak a nagykövetségén történik, ahonnan jönnek, ezért vissza kell menniük Belgrádba, amit a magyar hatóságok megvizsgálnak. Ezt azonban nem fogadják el az európai országok. Ez ostobaság – fogalmazott a miniszterelnök, mivel békeidőben hozták még ezeket a szabályokat, ma pedig háborús helyzet van.

A következő hónapokban minden korábbinál nagyobb nyomás lesz a déli határokon – jelezte a kormányfő. Orbán Viktor szerint a költségeket fedeznie kellene Brüsszelnek. A fizikai határvédelemre nem adnak pénzt, viszont minden másra igen. Példaként hozta fel a civil szervezeteket. 

Engem nem a piac érdekel, hanem a magyar emberek – mondta a miniszterelnök a rezsicsökkentésre utalva. A kormányfő szerint ez a rendszer működik. Miért kellene ezen változtatni – tette fel a kérdést a kormányfő. Megvan a képességünk szerinte, hogy mi magunk szabályozzuk a piacot. A magyar kormány nem a multik, hanem az emberek oldalán áll – fogalmazott, hozzátéve, hogy nem lehet megengedni, hogy az egekbe ugorjanak az árak. 

A középosztály meg van védve a kormányfő szerint az adórendszernek köszönhetően. Méltatta az adócsökkentés politikáját, elsősorban a munkát terhelő adókat csökkentik, ez 750 milliárd forintba kerül a költségvetésnek. Így csökken a kisvállalati adó, az ekho, illetve a szociális hozzájárulási adó. Emellett megduplázzák a babakötvény után járó támogatás összegét. A kormányfő szerint nincs még egy ilyen magas összegű támogatási forma Magyarországon.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.


2024. április 02., Kedd

Hétfőn indult a tavi viharjelzési szezon

A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.


Már elérhető az egynapos autópálya-matrica

Motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot.


2024. március 30., Szombat

Óraátállítás március 31-én

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé állítjuk az órát. 


Elindult a hajózási szezon a Balatonon

Történelmi léptékű fejlesztést végeztek a szezon nyitására a BAHART-nál.


2024. március 24., Vasárnap

Fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés

Május 1-ig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre.


2024. március 20., Szerda

Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén

Az NTAK adatai alapján több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek.


Zalában is elindultak a gyermekotthonok hatósági vizsgálatai

Az intézmények felében március 19-ig már megtörtént a helyszíni ellenőrzés.

+