Hazai - 2021. november 29., Hétfő
#koronavírus #koronavírus-járvány #COVID-19 #oltási akcióhét #oltás #vakcina

Sikeres volt az oltási akcióhét, ezért nem ér véget

Sikeres volt az oltási akcióhét, ezért nem ér véget

Lubics György háziorvos beolt egy nőt a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik adagjával a hahóti rendelőjében (Fotó: MTI/Varga György)

Itthon az oltási akcióhét első hat napján több mint 740 ezren vették fel a védőoltást. A többség, mintegy 600 ezer ember már a megerősítő harmadik oltásért érkezett az oltópontokra. Ugyanakkor 91 ezren most kapták meg az első adag vakcinát. Az oltási akcióhét nem ért véget vasárnap, ezen a héten is lehet kérni az oltást előzetes időpontfoglalás nélkül.

Konzultáció után ötféle vakcinából lehetett választani a Korányi Pulmonológiai Intézetben. Az orvosok szerint, a harmadik dózis mellett az első, és a második oltásra is vannak jelentkezők.

„Az akcióhétre három-öt oltópont felállításával készültünk. Az esetek nagy részében ez a kapacitás elégnek bizonyult és nálunk az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben minimális várakozással, vagy várakozás nélkül fel lehetett venni az oltást” – hangsúlyozta Gróf Kinga, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet ápolási igazgatója.

Kiskunhalason sem kell sokat várni az oltásra, naponta mintegy 740 ember kapja meg a vakcinát.

Az orvosok azt kérik, aki teheti töltse ki előre a beleegyező nyilatkozatot,

illetve aki a harmadik oltásra megy, vigye magával a korábbi oltásoknál kapott iratokat.

„Az oltás önmagában rövid. Igazából a dokumentáció, ami hosszadalmas. Amivel könnyíthetnének a munkánkon, az az, ha hoznák az előző oltásaik papírjait” – fogalmazott Kósa Éva, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház oltópontvezetője.

Egymás után oltják be az embereket Nyíregyházán is. Sokan nem hallgatnak a pletykákra és a rémhírekre, hanem a vakcinát választják. Ahogy országszerte, úgy Nyíregyházán is reggel 7-től este 7-ig regisztráció és időpontfoglalás nélkül is lehet oltásra menni. Sokan élnek a lehetőséggel, több ezer embert oltanak be naponta.

„Kihasználják az akcióhetet és elég sokan jönnek regisztrálatlanul is. Vasárnap is akár, egész héten voltak sokan. Szóval jönnek az oltásra” – jelentette ki Gerzsonyi Krisztián, a Jósa András Egyetemi Oktatókórház oltóorvosa.

Az oltatlanok az életüket kockáztatják a vakcina elutasításával” – mondta Merkely Béla az M1-en. A Semmelweis Egyetem rektora figyelmeztetett:

senki se higgye azt, hogy az immunrendszere majd legyőzi a vírust, hanem oltassa be magát,

ugyanis a súlyos szövődményektől a vakcina jelenti a védelmet.

„Nem tudhatja, hogy ennek a megbetegedésnek mi lesz a következménye, mi lesz a vége. Nem lehet száz százalékosan biztos, hogy túléli a koronavírus fertőzést. A legjobb immunrendszer mellett is kialakulhat olyan citokinvihar, fiatal huszonéves sportos testalkatú személy is kerülhet lélegeztetőgépre, kerülhet halál közelébe” – szögezte le a rektor.

Merkely Béla hozzátette: azok a családok ülhetnek nyugodtan a karácsonyi asztalhoz, akik az ünnepek előtt legalább két héttel felvették a harmadik oltást.

A visszajelzések után a kormány úgy döntött:

jövő héten is folytatódik az akcióhét.

Ezt Orbán Viktor jelentette be a Kossuth Rádióban pénteken. A miniszterelnök úgy fogalmazott: tavaly kiskarácsony volt, mert nem volt vakcina, ebben az évben azonban már más a helyzet.

Rendkívül sikeresnek értékelte az oltási akcióhetet a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa is, aki a koronavírus-járvány további hullámainak megelőzése érdekében újból arra sürgetett mindenkit, hogy vegye fel a vírus elleni vakcinát. Szlávik János a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, személyesen is több kételkedőt sikerült meggyőznie, hogy mennyivel több előny származik a védőoltás felvételéből, mint annak elutasításából.

Szombat estig 742 ezer injekciót adtak az oltási akcióhéten. 609 ezren már a megerősítő, harmadik oltásért érkeztek az oltópontokra, és 91 ezer eddig oltatlan ember is úgy döntött, hogy felveszi az első oltását.

Az oltási akcióhéten beoltottakkal együtt mostanra 6 millió 115 ezer fölé emelkedett a beoltottak száma, közülük több mint 5 millió 800 ezren már a második oltást, 2 millió 440 ezernél is többen pedig a megerősítő harmadik oltást is felvették.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. január 18., Kedd

Fagyjelző Piroska

Ha Piroska napján fagy, 40 napig el nem hagy - szól a népi megfigyelés, amely ezúttal legalább részben működni fog.


Koronavírus - 6851 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát.


Hamarosan érkezik az emelt összegű nyugdíj és a 13. havi nyugdíj, mutatjuk a részleteket

Február 11-én érkezik tehát az első emelt összegű nyugdíj és a 13. havi ellátás teljes összege.


2022. január 17., Hétfő

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Márki-Zay Péter népszerűtlenségét kellene kampánnyal ellensúlyozni.


Koronavírus - 21 219 az új fertőzött

A hétvégi összesített adatokat közöljük.


2022. január 16., Vasárnap

Fúj!

Estétől egyre nagyobb területen erőre kap a szél, hétfőn nagy területen számíthatunk viharos lökésekre!


Mintegy harmincan kapták meg a koronavírus elleni negyedik védőoltást Pécsett

A kórházi oltóhelyeken január 15-től biztosítják a negyedik oltás felvételének lehetőségét.


2022. január 15., Szombat

Romlik, majd javul

Vasárnapra erősödik a ködhajlam, majd a hétfőre érkező szél kitisztítja a levegőt. Jelentős csapadék nincs a láthatáron.


Elég a három oltás, hogy az omikron ne okozzon súlyos betegséget

Magyarországon az intenzív osztályokon döntő többségben oltatlanok fekszenek.


2022. január 14., Péntek

Visszaélnek a Magyar Vöröskereszt nevével!

Csalók SMS-ben kérnek pénzt a Magyar Vöröskereszt nevére hivatkozva.


A csökkentett árú termékekből is lesznek a boltok polcain

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth Rádiónak adott exkluzív interjút.


Koronavírus - 8921 az új fertőzött

Az omikron vírusvariáns már erősen terjed és növeli a fertőzöttek számát, a megerősítő oltás felvételével megelőzhető a betegség súlyos lefolyása.


Jöhet a negyedik oltás

Már tapasztalható, hogy nő a fertőzések száma, és a nemzetközi példák alapján arra lehet számítani, hogy a megbetegedések száma a következő napokban, hetekben még tovább fog emelkedni.


2022. január 13., Csütörtök

Sok front, kevés csapadék

A szelesebb Dunántúlon és a középső megyékben több fokkal melegebb lesz pénteken, mint az előző napon.


Agrárkamara: kiemelkedő munkát végeztek a zalai gazdálkodók

Sabján Krisztián megyei elnök szerint a zalai gazdálkodók a növénytermesztésben, állattenyésztésben is jól teljesítettek.


Február 15-étől oltási igazolvánnyá alakul a védettségi igazolvány

Február 15-től az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást, illetve azok, aki nem régebben mint hat hónapja kapták meg a második oltást.


Koronavírus - 9216 az új fertőzött

Az oltási akció ma délutántól folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a  kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe. 


2022. január 12., Szerda

Zimankós éjjel

A szezon leghidegebb éjszakája előtt állunk, országszerte fagyni fog, de a hófödte tájakon akár nagyobb területen -15 fok alá hűlhet le a levegő.


Javította a magyar gazdaságra vonatkozó előrejelzését a Világbank

A szervezet erre az évre 4,7 százalék helyett 5 százalékos bővüléssel számol.


Orbán Viktor élelmiszerárstopot jelentett be

A kormány a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, csirkemell és a 2,8%-os tehéntej esetében beavatkozik az árak alakulásába.


Tragédia a Don mentén

79 évvel ezelőtt a fagyos hómezőkön gyilkos csata dúlt.


Koronavírus - 7883 az új fertőzött

Az oltási akció ezen a héten is folytatódik: csütörtök és péntek délután, valamint szombaton ismét előzetes időpontfoglalás nélkül lehet menni oltásra a kórházi oltópontokra és a kijelölt járásközponti szakrendelőkbe.


A citrusfélék fokozott vizsgálatát kéri a Nébih a forgalmazóktól

A hivatal felhívja az élelmiszer-vállalkozók figyelmét, hogy a vállalati önellenőrzés során kiemelten ellenőrizzék a Törökországból vagy más, nem EU-s országból származó citrusféléket.


2022. január 11., Kedd

Újabb szezonrekordok?

Hideg éjszakák elé nézünk annak ellenére, hogy éjjel még nem áll le teljesen a szél, jócskán lehűl a levegő főleg a havas keleti területeken, így akár újabb szezonrekord is születhet. Szerdán napos, száraz idő várható.


Április 3-án szavazunk

Áder János köztársasági elnök április 3-ára kiírta az országgyűlési választásokat. A gyermekvédelmi népszavazást ugyanerre a napra tűzte ki az államfő.


Koronavírus - 3382 az új fertőzött

Ma megérkezett a harmadik szállítmány a Pfizer gyermekek oltásához való vakcinájából.


Zsigó Róbert: tovább folytatódik a Nők40 program

A korai nyugdíjazás célja továbbra is az, hogy a nagymamák többet lehessenek együtt unokáikkal, megkönnyítve ezzel a fiatal édesanyák munkába való visszatérését.


2022. január 10., Hétfő

Szél viszi, hordja

A megerősödő, viharossá fokozódó szél kedden a Tiszántúlon lévő havat hordhatja.


Koronavírus - így alakult a hétvége

6 millió 293 ezer a beoltott, 14 655 az új fertőzött és elhunyt 167 beteg.


2022. január 09., Vasárnap

Hóemberekre vigyázni!

Az előttünk álló héten megnyugszik majd a légkör, és jellemzően napos, száraz időben lesz részünk.

+