Hazai - 2021. december 11., Szombat
#oltás #vakcina #koronavírus-járvány #COVID-19 #Emberi Erőforrások Minisztériuma

Több millió magyar emberen végzett kutatás bizonyítja a vakcinák hatékonyságát

Több millió magyar emberen végzett kutatás bizonyítja a vakcinák hatékonyságát

(Fotó: MTI/Varga György)

Ahogy az az elmúlt hetekben nyilvánosságra került, a Clinical Microbiology and Infection nevű angol orvostudományi lapban érhető el az első nagy magyarországi tudományos kutatás a HUN-VE-vizsgálat, amelyet Kásler Miklós indított és vezetett.

A kutatás 3,7 millió fő koronavírus ellen kétszer oltott ember védettségét vizsgálta 5 különböző vakcina tekintetében – mondta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere egy háttérbeszélgetésen. Ilyen nagy populációra alapozott, ráadásul 5 különböző vakcina eredményességet együttesen vizsgáló tanulmány nem sok van a világon, Izrael, az Egyesült Királyság, USA közöl ekkora populációra alapozott tanulmányokat.  A kutatás megállapításai a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataira támaszkodnak.

Minden oltás hatékony

Kásler Miklós kiemelte: minden védőoltás hatékony, a vizsgálat rámutatott arra, hogy Magyarországon az oltatlanok tízszer-hússzor nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik felvették a védőoltást. A kutatásba olyan személyeket vontak be, akik 2021. január 22-e és június 10-e között már megkapták minkét oltásukat. A felmérés során 5 védőoltás eredményességét vizsgálták, a Pfizer/BionTech, a Moderna, a Sinopharm, a Szputnyik, és az AstraZenecáét, az egyoltásos Johnson védőoltással kapcsolatban nem állt rendelkezésre elegendő vizsgálati idő – mondta Kásler Miklós.

A Pfizer vakcinával oltott 1,5 millió főnél 90,6 százalékos hatékonyságot találtak a koronavírus okozta halálozással szemben, azaz, a Pfizer vakcinát kapó magyar lakosok  tízszer kisebb eséllyel haltak meg a tavaszi hullám során, mint az oltatlan honfitársaink – tette hozzá Kásler Miklós. A Modernával oltott 223 ezer fő esetében 93,5 százalékos hatékonyságot mutatott a vizsgálat e végpont tekintetében, az AstraZeneca oltást kapott 304 ezer főnél 88,2 százalékos, a 820 ezer Szputnyik-V vakcinával oltott esetében 97,5 százalékos, a Sinopharm esetében pedig 87,8 százalékos volt az oltottak védettsége a halálozással szemben.

Kásler Miklós kiemelte, a Magyarországon elérhető vakcinákkal elkerült halálozások száma 9500 fő volt, az oltottak 40 százaléka Sinopharmmal és Szputnyik-V-vel volt oltva. Azaz, a keleti vakcinák nélkül az év elején szűkös vakcina kapacitás miatt ennyivel többen haltak volna meg. 

A harmadik oltás a védettséget 90 százalékra emeli

A miniszter a harmadik oltás beadásának fontosságát hangsúlyozta, hiszen a védettség három hónappal a második védőoltás beadása után 50-60 százalékra csökkenhet, ugyanakkor a harmadik vakcina a védettség szintjét ismét 90 százalékra emeli.

A 5-11 évesek oltásával kapcsolatban elmondta, mindenképpen ajánlja a szülőknek, hogy oltassák be a kisgyerekeket is, hiszen a fiatal populáció a vírus terjedésében fontos szerepet tölt be.

Jelenlegi adatok ismeretében a járvány negyedik hullámának tetőzését karácsony előtt várják, ezután jöhet a betegek számában csökkenés és mérséklődhet a kórházak leterheltsége.

A 60 év felettiek és krónikus megbetegedésben szenvedők esetében a kórházba kerülés és koronavírus miatti halálozás kockázata is magasabb. A miniszter példaként említette, hogy bár a magyar lakosság 8 százaléka cukorbeteg, ugyan akkor a koronavírus halálozás 36 százalékában e betegség is jelen volt. Vagyis, a diabétesz háromszorosára növeli a halálozás esélyét, mely rizikó korfüggő, a húszévesek között 17-szeresére emelkedik. A miniszter szerint ugyanilyen kockázatnövekedés látható a krónikus tüdőbetegek és a szívelégtelenségben szenvedőknél is.  Ezért különösen fontos az idős és krónikus betegek megfelelő védelme, a védőoltások alkalmazása.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.


2024. április 02., Kedd

Hétfőn indult a tavi viharjelzési szezon

A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.


Már elérhető az egynapos autópálya-matrica

Motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot.


2024. március 30., Szombat

Óraátállítás március 31-én

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé állítjuk az órát. 


Elindult a hajózási szezon a Balatonon

Történelmi léptékű fejlesztést végeztek a szezon nyitására a BAHART-nál.


2024. március 24., Vasárnap

Fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés

Május 1-ig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre.


2024. március 20., Szerda

Budapest és a fürdővárosok vonzották a legtöbb vendéget az ünnepi hosszú hétvégén

Az NTAK adatai alapján több mint 300 ezer éjszakát töltöttek magyarországi szálláshelyeken a vendégek.


Zalában is elindultak a gyermekotthonok hatósági vizsgálatai

Az intézmények felében március 19-ig már megtörtént a helyszíni ellenőrzés.

+