Hazai - 2021. december 11., Szombat
#oltás #vakcina #koronavírus-járvány #COVID-19 #Emberi Erőforrások Minisztériuma

Több millió magyar emberen végzett kutatás bizonyítja a vakcinák hatékonyságát

Több millió magyar emberen végzett kutatás bizonyítja a vakcinák hatékonyságát

(Fotó: MTI/Varga György)

Ahogy az az elmúlt hetekben nyilvánosságra került, a Clinical Microbiology and Infection nevű angol orvostudományi lapban érhető el az első nagy magyarországi tudományos kutatás a HUN-VE-vizsgálat, amelyet Kásler Miklós indított és vezetett.

A kutatás 3,7 millió fő koronavírus ellen kétszer oltott ember védettségét vizsgálta 5 különböző vakcina tekintetében – mondta Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere egy háttérbeszélgetésen. Ilyen nagy populációra alapozott, ráadásul 5 különböző vakcina eredményességet együttesen vizsgáló tanulmány nem sok van a világon, Izrael, az Egyesült Királyság, USA közöl ekkora populációra alapozott tanulmányokat.  A kutatás megállapításai a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataira támaszkodnak.

Minden oltás hatékony

Kásler Miklós kiemelte: minden védőoltás hatékony, a vizsgálat rámutatott arra, hogy Magyarországon az oltatlanok tízszer-hússzor nagyobb eséllyel haltak meg, mint azok, akik felvették a védőoltást. A kutatásba olyan személyeket vontak be, akik 2021. január 22-e és június 10-e között már megkapták minkét oltásukat. A felmérés során 5 védőoltás eredményességét vizsgálták, a Pfizer/BionTech, a Moderna, a Sinopharm, a Szputnyik, és az AstraZenecáét, az egyoltásos Johnson védőoltással kapcsolatban nem állt rendelkezésre elegendő vizsgálati idő – mondta Kásler Miklós.

A Pfizer vakcinával oltott 1,5 millió főnél 90,6 százalékos hatékonyságot találtak a koronavírus okozta halálozással szemben, azaz, a Pfizer vakcinát kapó magyar lakosok  tízszer kisebb eséllyel haltak meg a tavaszi hullám során, mint az oltatlan honfitársaink – tette hozzá Kásler Miklós. A Modernával oltott 223 ezer fő esetében 93,5 százalékos hatékonyságot mutatott a vizsgálat e végpont tekintetében, az AstraZeneca oltást kapott 304 ezer főnél 88,2 százalékos, a 820 ezer Szputnyik-V vakcinával oltott esetében 97,5 százalékos, a Sinopharm esetében pedig 87,8 százalékos volt az oltottak védettsége a halálozással szemben.

Kásler Miklós kiemelte, a Magyarországon elérhető vakcinákkal elkerült halálozások száma 9500 fő volt, az oltottak 40 százaléka Sinopharmmal és Szputnyik-V-vel volt oltva. Azaz, a keleti vakcinák nélkül az év elején szűkös vakcina kapacitás miatt ennyivel többen haltak volna meg. 

A harmadik oltás a védettséget 90 százalékra emeli

A miniszter a harmadik oltás beadásának fontosságát hangsúlyozta, hiszen a védettség három hónappal a második védőoltás beadása után 50-60 százalékra csökkenhet, ugyanakkor a harmadik vakcina a védettség szintjét ismét 90 százalékra emeli.

A 5-11 évesek oltásával kapcsolatban elmondta, mindenképpen ajánlja a szülőknek, hogy oltassák be a kisgyerekeket is, hiszen a fiatal populáció a vírus terjedésében fontos szerepet tölt be.

Jelenlegi adatok ismeretében a járvány negyedik hullámának tetőzését karácsony előtt várják, ezután jöhet a betegek számában csökkenés és mérséklődhet a kórházak leterheltsége.

A 60 év felettiek és krónikus megbetegedésben szenvedők esetében a kórházba kerülés és koronavírus miatti halálozás kockázata is magasabb. A miniszter példaként említette, hogy bár a magyar lakosság 8 százaléka cukorbeteg, ugyan akkor a koronavírus halálozás 36 százalékában e betegség is jelen volt. Vagyis, a diabétesz háromszorosára növeli a halálozás esélyét, mely rizikó korfüggő, a húszévesek között 17-szeresére emelkedik. A miniszter szerint ugyanilyen kockázatnövekedés látható a krónikus tüdőbetegek és a szívelégtelenségben szenvedőknél is.  Ezért különösen fontos az idős és krónikus betegek megfelelő védelme, a védőoltások alkalmazása.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.


2024. július 02., Kedd

El nem végzett szőlőmunkák nyomában

Valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó.


2024. június 29., Szombat

Egyszülős családok és nagycsaládosok üdülhetnek ingyenesen Zalakaroson

A Mészáros Csoport karitatív szervezete, a ProFilii Alapítvány jóvoltából.


2024. június 26., Szerda

Indul az otthonfelújítási támogatás

20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.


2024. június 21., Péntek

Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása

Csak azokon a szakaszokon dolgoznak majd, ahol jelenleg is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére.


2024. június 19., Szerda

Zalakaros finisben az európai zsűrizés előtt

Az Entente Florale Europe versenyén 2003 után 2024-ben ismét a fürdőváros képviseli - Debrecen mellett - Magyarországot.


Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az OKF szóvivője az MTI-vel.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+