Hazai - 2022. január 07., Péntek
#Az év sportolója #díjátadó #elismerés #Szilágyi Áron #Csipes Tamara

Szilágyi Áron és Csipes Tamara az év sportolója

Szilágyi Áron és Csipes Tamara az év sportolója

Szilágyi Áron a tokiói olimpián a magyar lobogóval 2020-ban (Archív fotó: MTI/Illyés Tibor)

Csütörtök este immár 64-edszer díjazta az év sportolóit a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ): a férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron lett a legjobb, a nőknél pedig a Tokióban a kajaknégyessel címet védő, egyéniben ezüstérmes, párosban világbajnok Csipes Tamara.

A Nemzeti Színházban tartott gálaesten nem kevesebb, mint 12 díjat adtak át, mindjárt a program elején az év e-sportolója Blazsán Patrik lett, az év fogyatékos csapata pedig a női kerekesszékes tőrcsapat. A folytatásban az év szabadidős sporteseményét méltatták, amelyre a debreceni Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupa szervezői szolgáltak rá. Az MSÚSZ-életműdíjat Raduly József korábbi magyar bajnok és kupagyőztes válogatott labdarúgó kapta.

Az év csapatának az egyéni sportágak mezőnyében a női kajaknégyest választották meg az MSÚSZ tagjai. Emlékezhetünk, hogy a Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna és Kozák Danuta összetételű egység a tokiói olimpián a fehérorosz és a lengyel hajót megelőzve lett aranyérmes.

A női kajak négyes tagjai átveszik az Év Egyéni Sportok Csapata díjat Szabó Tündétől, sportért felelős államtitkártól és Szécsi Zoltán egykori válogatott vízilabdázótól (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Női K-4 500 méteren ez immár triplázást jelentett az ötkarikás játékokon, hiszen Londonban és Rióban is a magyar négyes győzött. 

A sportújságírók szavazatai alapján az év edzője Decsi András lett, aki a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron mögött állt Rióban és Tokióban is, a legutóbbi olimpián pedig a magyar férfi kardcsapat is bronzéremig jutott. 

A csapatot Szilágyin kívül Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta. Decsi András a női kajakozókat felkészítő Csipes Ferencet, illetve a Milák Kristófot olimpiai bajnoki címhez segítő Selmeci Attilát előzte meg a voksok szerint.

Ezután az év női sportolójának járó díjat – a papírformának megfelelően – Csipes Tamara vehette át. Nemcsak a győztes kajaknégyesnek volt a tagja a japán fővárosban, hanem egyéniben olimpiai ezüstérmes lett, párosban pedig világbajnok és olimpiai negyedik – Medveczky Erika oldalán. 

Érdekesség, hogy Csipes tíz év után lett újra az év sportolója, most szaktársa, Kozák Danuta és az olimpiai negyedik kerékpározó Vas Kata Blanka elől happolta el a címet. Az év fogyatékos női sportolója Pap Bianka úszó lett, aki a paralimpián 100 méter háton arany-, 400 gyorson pedig ezüstérmes lett. A férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakozót illette meg a rangos elismerés, aki KL1 – 200 méteren diadalmaskodott Tokióban.

Az év sportpillanata Fiola Attila gólja lett, amit a világbajnok franciák elleni budapesti labdarúgó Eb-meccsen szerzett (1–1), a díjat viszont távollétében a magyar válogatott másik tagja, Schäfer András vette át, aki egyébiránt szintén emlékezetes gólt fejelt, méghozzá a németek kapujába, Münchenben (2–2). Az év csapata – a hagyományos csapatsportok között – a női vízilabda-válogatott lett, amely története első olimpiai érmét hozta haza Tokióból. A bronz értékét növeli, hogy előtte sorozatban háromszor is negyedikek lettek a hölgyek.

Végül, de nem utolsósorban az év férfi sportolója Szilágyi Áron lett, megelőzve a karrierjét olimpiai arannyal lezáró Lőrincz Tamás birkózót és a szintén Tokióban győztes Milák Kristófot. 

Szilágyi Áron kardvívó (j), miután átvette az Év Férfi Sportolója díjat Pézsa Tibor világ- és olimpiai bajnok kardvívótól (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Szilágyi a Figyelőnek adott karácsonyi címlapinterjúban arról beszélt, hogy „rengeteg munka van a sikerek mögött, de miután nemcsak a befektetői oldalt tapasztalta meg, hanem azt is, amikor a profitot kiveszi, világossá vált, hogy egyetlen erőfeszítés sem volt hiábavaló”. Milák 200 pillangón esélyesként győzött Japánban, 100-on pedig Európa-csúccsal lett második a világrekordot repesztő amerikai Caeleb Dressel mögött. Lőrincz pedig élete utolsó meccsén tette kerekké bámulatos pályafutását: olimpiai, világ- és Európa-bajnokként vonulhat vissza.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 18., Csütörtök

Hornung Ágnes: online ügyfélszolgálat indult a családtámogatások még egyszerűbb igénybevételéhez

Az új szolgáltatás a csalad.hu oldalon, az ügyfélpont menüpont alatt érhető el.


2022. augusztus 17., Szerda

Strandidő

Csütörtökön még országszerte igazi strandidő várható, de még pénteken az érkező front előterében is erősen felmelegszik a levegő.


Koronavírus - mutatjuk a friss adatokat

Az elmúlt héten összesen 16 249 új fertőzöttet igazoltak.


18,5 milliárd forint a kis benzinkutak támogatására

A kormány folytatja a kis benzinkutak támogatását, erre a célra 18,5 milliárd forintot különített el.


2022. augusztus 16., Kedd

Forrósodik

Az elkövetkező napokban tovább fokozódik a hőség, csütörtökön, pénteken már a 38-40 fokot is megközelíti majd a hőmérséklet az ország egyes pontjain.


Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától péntek éjfélig

A hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát.


Egyes táboroztatók átverik a családokat

A járvány visszaszorulásával egyre több nyári tábort, gyerektábort szerveznek országszerte, amelyek jogi szabályozása azonban meglehetősen hiányos.


A cégalapítás is megoldás lehet a katásoknak

Az eddig a katát választóknak a legkevesebb fájdalommal az átalányadózás járna, de nagyobb ügyfélkör esetén a cégalapítást is megfontolhatják.


2022. augusztus 15., Hétfő

Tovább fokozódik az aszály

A csapadékhelyzet nem javul hazánkban, csak romlik.


VÍZIÓ - egy nap a vízről és a jövőről

Zalakaroson a víz az élet és az élmények forrása is egyben.


2022. augusztus 14., Vasárnap

Kutya meleg lesz

Az előttünk álló héten folyamatosan emelkedik majd a hőmérséklet, a hőség majd csütörtökön tetőzik.Menczer: A Gazprom megkezdte a már leszerződött mennyiségek feletti gázszállítást Magyarországnak

A politikus hangsúlyozta, hogy Magyarország élen jár a gáztárolók fogyasztásarányos töltöttsége területén.


2022. augusztus 13., Szombat

Kószák

Keddig még záporok, zivatarok helyenként tarkíthatják az időt, de hétfőtől már melegedés kezdődik.


2022. augusztus 12., Péntek

Örvénylő remények

Az időjárásunkat alakító hidegörvény még mindig a Kárpát-medence közelében található.


2022. augusztus 11., Csütörtök

Majdnem semmi

Péntek estig nem sok helyen lesz zápor, zivatar, a hétvégén azonban már kissé növekszik a csapadék előfordulási esélye.


2022. augusztus 10., Szerda

Jöttömre kelet felől

Egy hidegörvény érkezik kelet felől, erőteljes-gomolyfelhő képződésre és elszórtan záporok, zivatarok kialakulására számíthatunk csütörtökön.


Napokon belül újraindulhat a kőolajszállítás Magyarországra

A Mol átutalta az ukrajnai szakasz használatért fizetendő tranzitdíjat az ukrán félnek.


Koronavírus - mutatjuk a friss adatokat

Az elmúlt héten összesen 18 078 új fertőzöttet igazoltak.


Kata helyett ekho!

Az egyszerűsített közteherviselés hozzájárulás (ekho) mértéke 13 százalékponttal csökken, szeptembertől ugyanis megszűnik az úgynevezett kifizetői ekho.


Felfüggesztett Barátság: több hétre elegendőek a Mol olajtartalékai

Napok óta nem jön orosz kőolaj a Barátság vezeték déli ágán Magyarországra, Csehországba és Szlovákiába.


2022. augusztus 09., Kedd

Se veled, se nélküled

A szerdai átmeneti nyugodtabb idő után ismét mozgalmassá válik időjárásunk: csütörtökön kelet felől hidegörvény helyeződhet fölénk.

+