Hazai - 2022. január 07., Péntek
#Az év sportolója #díjátadó #elismerés #Szilágyi Áron #Csipes Tamara

Szilágyi Áron és Csipes Tamara az év sportolója

Szilágyi Áron és Csipes Tamara az év sportolója

Szilágyi Áron a tokiói olimpián a magyar lobogóval 2020-ban (Archív fotó: MTI/Illyés Tibor)

Csütörtök este immár 64-edszer díjazta az év sportolóit a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ): a férfiaknál a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron lett a legjobb, a nőknél pedig a Tokióban a kajaknégyessel címet védő, egyéniben ezüstérmes, párosban világbajnok Csipes Tamara.

A Nemzeti Színházban tartott gálaesten nem kevesebb, mint 12 díjat adtak át, mindjárt a program elején az év e-sportolója Blazsán Patrik lett, az év fogyatékos csapata pedig a női kerekesszékes tőrcsapat. A folytatásban az év szabadidős sporteseményét méltatták, amelyre a debreceni Buzánszky Jenő labdarúgó egyetemi kupa szervezői szolgáltak rá. Az MSÚSZ-életműdíjat Raduly József korábbi magyar bajnok és kupagyőztes válogatott labdarúgó kapta.

Az év csapatának az egyéni sportágak mezőnyében a női kajaknégyest választották meg az MSÚSZ tagjai. Emlékezhetünk, hogy a Bodonyi Dóra, Csipes Tamara, Kárász Anna és Kozák Danuta összetételű egység a tokiói olimpián a fehérorosz és a lengyel hajót megelőzve lett aranyérmes.

A női kajak négyes tagjai átveszik az Év Egyéni Sportok Csapata díjat Szabó Tündétől, sportért felelős államtitkártól és Szécsi Zoltán egykori válogatott vízilabdázótól (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Női K-4 500 méteren ez immár triplázást jelentett az ötkarikás játékokon, hiszen Londonban és Rióban is a magyar négyes győzött. 

A sportújságírók szavazatai alapján az év edzője Decsi András lett, aki a háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron mögött állt Rióban és Tokióban is, a legutóbbi olimpián pedig a magyar férfi kardcsapat is bronzéremig jutott. 

A csapatot Szilágyin kívül Szatmári András, Gémesi Csanád és Decsi Tamás alkotta. Decsi András a női kajakozókat felkészítő Csipes Ferencet, illetve a Milák Kristófot olimpiai bajnoki címhez segítő Selmeci Attilát előzte meg a voksok szerint.

Ezután az év női sportolójának járó díjat – a papírformának megfelelően – Csipes Tamara vehette át. Nemcsak a győztes kajaknégyesnek volt a tagja a japán fővárosban, hanem egyéniben olimpiai ezüstérmes lett, párosban pedig világbajnok és olimpiai negyedik – Medveczky Erika oldalán. 

Érdekesség, hogy Csipes tíz év után lett újra az év sportolója, most szaktársa, Kozák Danuta és az olimpiai negyedik kerékpározó Vas Kata Blanka elől happolta el a címet. Az év fogyatékos női sportolója Pap Bianka úszó lett, aki a paralimpián 100 méter háton arany-, 400 gyorson pedig ezüstérmes lett. A férfiaknál Kiss Péter Pál parakajakozót illette meg a rangos elismerés, aki KL1 – 200 méteren diadalmaskodott Tokióban.

Az év sportpillanata Fiola Attila gólja lett, amit a világbajnok franciák elleni budapesti labdarúgó Eb-meccsen szerzett (1–1), a díjat viszont távollétében a magyar válogatott másik tagja, Schäfer András vette át, aki egyébiránt szintén emlékezetes gólt fejelt, méghozzá a németek kapujába, Münchenben (2–2). Az év csapata – a hagyományos csapatsportok között – a női vízilabda-válogatott lett, amely története első olimpiai érmét hozta haza Tokióból. A bronz értékét növeli, hogy előtte sorozatban háromszor is negyedikek lettek a hölgyek.

Végül, de nem utolsósorban az év férfi sportolója Szilágyi Áron lett, megelőzve a karrierjét olimpiai arannyal lezáró Lőrincz Tamás birkózót és a szintén Tokióban győztes Milák Kristófot. 

Szilágyi Áron kardvívó (j), miután átvette az Év Férfi Sportolója díjat Pézsa Tibor világ- és olimpiai bajnok kardvívótól (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

Szilágyi a Figyelőnek adott karácsonyi címlapinterjúban arról beszélt, hogy „rengeteg munka van a sikerek mögött, de miután nemcsak a befektetői oldalt tapasztalta meg, hanem azt is, amikor a profitot kiveszi, világossá vált, hogy egyetlen erőfeszítés sem volt hiábavaló”. Milák 200 pillangón esélyesként győzött Japánban, 100-on pedig Európa-csúccsal lett második a világrekordot repesztő amerikai Caeleb Dressel mögött. Lőrincz pedig élete utolsó meccsén tette kerekké bámulatos pályafutását: olimpiai, világ- és Európa-bajnokként vonulhat vissza.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. január 18., Csütörtök

Tavaly 17 százalékkal nőtt az átlagos foglalási ár

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót.


2024. január 17., Szerda

Postai szolgáltatás indul Zalaszentmihályon

Számítások szerint a zalaszentmihályi postát várhatóan naponta több mint 50 ügyfél veszi igénybe.


2024. január 10., Szerda

Folytatódik a Magyar Falu Program

További támogatásokra számíthatnak a települések.


2024. január 09., Kedd

Márciustól változik a tarifarendszer az állami közlekedésben

Ingyen utazhatnak a Máv-Volán járatain a 14 év alatti gyermekek.


2023. december 28., Csütörtök

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését

A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.


A szilveszteri előfoglalások száma nőtt, többségük legalább 2 éjszakára szól

A vidéki desztinációk közül legtöbben a Balatont vagy a Mátra-Bükköt választják.


2023. november 20., Hétfő

Életet mentett a gondosóra Tolnában

Egy Tolna megyei idős asszony tévedt el az erdőben, a tűzoltók a készülék segítségével találták meg a megrémült asszonyt.


2023. november 01., Szerda

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.


2023. október 31., Kedd

A közfoglalkoztatás értékei egy csokorban a Karos Korzón

20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.


2023. október 12., Csütörtök

Több mint 3000 esetet láttak el idén a vízimentők

2023-ban 55 helyszínen szolgált 382 vízimentő kollégájuk, akik 7914 szolgálati napot dolgoztak és 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el.


2023. október 03., Kedd

Újabb magyar Nobel-díjas

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudós társával.

#Nagykanizsa

A menhely szabályai

A menhely szabályai

2024. február 29. - Érdekes

Örömtáncot is lejtettek

Örömtáncot is lejtettek

2024. február 29. - Érdekes

Biztonság és szuverenitás

Biztonság és szuverenitás

2024. február 27. - Kanizsa

Tanuljunk a történelemből!

Tanuljunk a történelemből!

2024. február 25. - Kanizsa

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

2024. február 22. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. február 22. - Érdekes

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

2024. február 22. - Kanizsa

Kanizsai valóság

Kanizsai valóság

2024. február 21. - Érdekes

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

+