Hazai - 2022. január 08., Szombat
#vízkereszt #Balaton #Nagykanizsa #Balatonlelle #hagyomány #kereszténység

Idén is megáldotta a Balatont Szűcs Imre

Idén is megáldotta a Balatont Szűcs Imre

Szűcs Imre: A gonosz lelket is képes távol tartani (Fotó: Németh Levente/SONLINE/ZAOL)

Tavaly hagyományt teremtett, s idén is megáldotta a Balatont Szűcs Imre, Újudvar és a kanizsai Felsőtemplom korábbi plébánosa, számolt be róla a megyei napilap.

Balatonlelle katolikus papja a vízkereszt estéjén bemutatott szentmise után hintette meg szentelt vízzel a tavat, lapunk kérdésére pedig elmondta: több mint 30 éven át a templomok falai között, edényben lévő vizet szentelt meg ezen a napon, ám amikor Lellére érkezett, úgy határozott: a csodálatos tavat áldja meg, s nem „zárt ajtók” mögött mutatja be a szertartást, amelyre idén is sokan érkeztek – olyanok is, akik a misén, főként a munkájuk miatt, nem tudtak részt venni. 

Az elmúlt évben ilyenkor a mostaninál erősebben dühöngött a Covid, ám a hívek rendkívül fegyelmezetten, a szabályokat maximálisan betartva vettek részt a szertartáson, fogalmazott Szűcs Imre, aki szerint érezhető volt a felszabadultság, hiszen kimozdulhattak, s örültek egymásnak: egy éve hihetetlen fellélegzést hozott ez az ünnep. 

– Idén megismétlődött a közösségi élmény – szögezte le a plébános –, mert a délutáni szentmisén legalább annyian voltak, mint a karácsony es­tin, a mólon pedig nagyon sok olyan helybélit láttam, aki a szentmisén – talán a munkája miatt – nem volt ott, de a vízszentelésre eljött; akadt, aki kerékpárral, más autóval. Többeket felfedeztem, akik ugyan nem sűrűn járnak templomba, de itt voltak, közösséget vállalva abban a hitben, amellyel a háromkirályok hódoltak annak idején Jézus előtt. 

A Balaton tehát mostantól (ismét) szentelt víz. A testünk több mint 70 százaléka is az – emelte ki Imre atya. – Nélküle nem tudnánk élni, folytatta; a szentelés pedig még inkább kiemeli a profán környezetből, és arra hívja fel a figyelmünket: úgy tiszteljük ezt az Isten által nekünk adott teremtényt, mint ami nagyon fontos, különös figyelmet igényel – szögezte le Szűcs Imre, hozzátéve – ennek az is része, hogy nyáron ne ott végezzük el például a kisdolgunkat, hanem tiszteljük az éltető vizet, s rendeltetésének megfelelően használjuk. 

A szentelés szövege szerint: bármit érint vagy meghint ennek a víznek akárcsak egyetlen cseppje is, „az váljék egészen tisztává, ártó hatalomtól mentessé”, tehát a gonosz lelket is képes távol tartani. Mindez csak hit kérdése.

(Forrás: ZAOL)

Még érdekes lehet ...


2022. május 21., Szombat

Az adriai éttermek és szállodák továbbra is várják a magyarokat

Nem ültek fel a horvátországi éttermek és szállodák a politikai provokációnak, továbbra is szívesen látják a magyar vendégeket – derül ki a hirado.hu körképéből.


Strandidőt zavaró hidegfront

Jelentős lehűlést és nagy területre csapadékot nem, erős szelet viszont sokfelé fog hozni a szombati hidegfront.


2022. május 20., Péntek

30 fok körül

Pénteken országszerte nyáriasan meleg idő várható, majd szombaton hidegfront érkezik.


2022. május 19., Csütörtök

Zavartalan napsütés

Csak estefelé sodródhat észak felől némi fátyolfelhőzet hazánk fölé, de csapadék nem alakul ki.


2022. május 18., Szerda

Magyarország segít

Továbbra is folyamatosan indítják a segélyszállítmányokat.


Idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségtermékekre is jellemző – 25-50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.


Naposabb folytatás

Az átvonult hidegfront után szárazabb léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Emiatt kevesebb felhőre, kissé hűvösebb időre számíthatunk.


2022. május 17., Kedd

Nyakunkon az szja-bevallás határideje

Mutatjuk, mi a teendő, mire kell figyelni.


Visszább terelés

Hidegfront hoz záporokat, zivatarokat, illetve lehűlést is, de utóbbi majd inkább szerdán lesz érzékelhető, valamint csütörtök reggel.


2022. május 16., Hétfő

Megválasztották Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének

A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget – 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők.


2022. május 15., Vasárnap

Novák Katalin: Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk

Ünnepélyesen is beiktatták Magyarország új köztársasági elnökét.


2022. május 13., Péntek

Nyugodt hétvége

Hétvégén megnyugszik a légkör, így kellemes időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül.


Orbán Viktor megnevezte új kormánya minisztereit

A parlament oldalán megjelent napirendi javaslat szerint Orbán Viktor május 16-án, hétfőn teheti le ötödször a kormányfői esküt.


Influenza: négyezren fordultak orvoshoz a múlt héten

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint május 2-8. között 4200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez 27 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)


2022. május 11., Szerda

Az első harmincasok

Ízelítőt kapunk a nyárból, csütörtökön a mainál is jóval melegebb lesz: több helyen is meghaladhatja a 30 fokot a csúcsérték.


Koronavírus - megérkeztek a heti összesített adatok

Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.


Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az uniós szankciókat

A brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több száz millió forintba kerülne a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.


2022. május 10., Kedd

Nyári napok a Tour alatt

A Giro d'Italia magyarországi szakaszai után már itt is van a Tour de Hongrie.


Már a 2G-s telefonok cseréjére is jár támogatás

Május 9-től a 2G-s mobiltelefonok cseréjére is igényelhető támogatás, emellett folytatódik a 3G-s készülékek támogatott cseréje is - írta hétfői számában a Világgazdaság.


Kis előrelépés történt, de Magyarország még nem tudja támogatni az olajembargót

Az Európai Bizottság elnöke hétfő este Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szijjártó Péter külügyminiszter videón ismertette a részleteket.

+