Hazai - 2022. január 17., Hétfő
#Márky-Zay Péter #Gyurcsány Ferenc #politika

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Márky Zay Péter (b) és Gyurcsány Ferenc. Kondul a vészharang? (A kép forrása: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs)

Közösségi oldalán kérleli támogatóit Gyurcsány Ferenc arra, hogy segítsék a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampányát. Márki-Zay Péter egy hétvégén megjelent interjúban azt mondta, hogy hónapok óta most először látja úgy, hogy lassacskán felsorakozik mögötte a teljes baloldal. A felmérések eredményeiben ezalatt megjelentek Márki-Zay korábbi kijelentései, a baloldallal szembeni bizalmatlanság pedig tovább nőtt.

– Félszív most nem elég. Vagy a Fidesz, vagy a mai ellenzék – írta vasárnap reggel közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíciót vezető volt miniszterelnök határozott kéréssel fordult támogatói felé: segítsék Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti kampányát.

– Arra bátorítom támogatóinkat, a Fidesszel szemben álló európai polgári sokaságot, hogy beszéljenek és cselekedjenek egyértelműen. Vagy vagy – írta sokatmondóan a legerősebb baloldali párt vezetője.

Gyurcsány Ferenc üzenetének időzítése nem véletlen. Bár a baloldalon már régóta ígérik, hogy beindítják a kampányt, ez még a választások kitűzésének hetén sem sikerült.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a jelek szerint még a baloldali szavazókat is megosztja, botrányos kijelentésein a baloldalhoz köthető média és véleményvezérek is fel szoktak háborodni.

Márki-Zay maga is többször beszélt erről, médiaszereplései során rendszerint azt kéri az őt interjúvoló riportertől, hogy inkább kérdezze másról, azokat a baloldalhoz sorolható figurákat pedig, akiket zavar a kommunikációja rendre árulónak szokta nevezni.

A miniszterelnök-jelölt egyébként Gyurcsány Ferenc posztja előtt egy nappal megjelenő viszonylag konszolidált hangvételű interjúban bizonygatta, hogy az elmúlt hónapok után most először érzi azt, hogy a baloldalon mindenkiben tudatosult, a Fidesz lesz a legfontosabb ellenfelük.

Márki-Zay szerint az előválasztásra még csak „most fognak pontot tenni”.

– Lezárjuk a még nyitott kérdéseket, a pártokkal döntünk az országos listákról, méghozzá a választók akaratának megfelelően

– ígérte a miniszterelnök-jelölt, aki egyúttal azt is jelezte, hogy az utóbbi hónapok nem látványos kampányfolyamatokkal teltek a baloldalon.

A vészcsengőt félreverő kommunikáció oka az lehet, hogy a kutatások szerint az utóbbi hónapokban tovább nőtt a baloldallal szembeni bizalmatlanság.

– Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének utóbbi időben tett kijelentései megjelennek a kutatásokban is – nyilatkozta Kiszelly Zoltán szombaton a közmédiának, a Századvég friss felmérésének eredményeit bemutatva. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója elmondta; a válaszadók többsége attól tart, hogy romlana a helyzete, ha a baloldalra szavazna, mert csökkentenék például a családtámogatásokat, vagy emelkednének az energiaárak.

– Az adatok azt mutatják, hogy utóbbi időszakban az emberek elkezdtek bízni a jövőben; a hiteleket pedig a jelenlegi konstrukciók mellett vették fel, bízva a családtámogatási rendszerben – jelezte a politológus. 

Kiszelly Zoltán kifejtette: a baloldal azt ígéri, hogy igazságosabbá teszi a családtámogatásokat, de a 2010 előtti gyakorlat azt mutatja, hogy a szegényekre való hivatkozással a középosztályt sarcolják meg; így a középosztály lecsúszik, miközben a szegények helyzete nem javul érdemben.

Hozzátette: a családtámogatási rendszer átgondolt, az embereket hideg zuhanyként érheti, ha megint elveszik ezeket a támogatásokat. A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a baloldali közgazdászok szerint a mostani intézkedések fenntarthatatlanok, de azt nem teszik hozzá, hogy ezek az intézkedések egy átfogó csomag részei.

– A kormány nem a munkát adóztatja, hanem a fogyasztást és a teljesítményt támogatja; ez egy átgondolt rendszer, ezért fenntarthatók ezek az intézkedések – vélekedett Kiszelly Zoltán.

– A jelenlegi kormánypártok támogatottsága átlagon felüli a legszegényebb társadalmi csoportokban, mert ők azt látják, hogy valódi kitörést jelent az oktatásra és a munkára épülő politika, amit a kormány folytat – mondta a politológus.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Még érdekes lehet ...


2022. december 07., Szerda

Aggasztó adatok: ötezerhez közelít itthon az új koronavírus-fertőzöttek száma

A megbetegedések és a halálozások számában is emelkedő tendencia figyelhető meg.


Változások a benzinkutakon – a szankciók miatt kivezették a benzinárstopot

A rendelet kedd késő este lépett életbe, a MOL kutakon a 95-ös benzin 641 forintba, a gázolaj 699 forintba kerül literenként.


2022. december 06., Kedd

Vihar előtti csend

A szerda, de még a csütörtök is viszonylag nyugodtnak ígérkezik. Ezt követően azonban nem lesz egyszerű követni a légköri folyamatok gyors változásait.


Fontos, a fiatalokat is érintő bejelentést tett a gazdaságfejlesztési miniszter

A lakosság és a kkv-szektor után a Diákhitel is a kamatstop hatálya alá esik.


Elindult az idei téli szezonális ellenőrzés az élelmiszerláncban

A szezonálisan népszerű termékkörökből, mint például gyümölcsök, cukrászati kényelmi termékek, fűszerek, és alkoholos italok, több terméktípust is kiemelten vizsgál majd a Nébih laboratóriuma.


2022. december 05., Hétfő

Mi lesz a zsákban?

A Mikulás mellett hidegfront is érkezik az éjjel.


Már kaphatók a 2023-as éves és megyei autópálya-matricák

Az elővásárlás célja, hogy a közlekedők időben, az értékesítőhelyeken januárban jellemző sorban állást elkerülve vehessék meg e-matricájukat.


2022. december 04., Vasárnap

Változatos hétfő

A következő napokban előbb kisebb lehűlésre, majd átmeneti enyhülésre van kilátás, mindemellett pedig csapadékra is több hullámban van esély.


Szijjártó Péter: Magyarország mentességet kapott az olajársapka alkalmazása alól

A külgazdasági és külügyminiszter szerint az energiahordozók mennyiségének növelésére lenne szükség, mert az csökkentené az árakat.


2022. december 03., Szombat

Előoldal sok felhővel

Felhős időre számíthatunk, érdemi mennyiségű csapadék a Dunántúl nyugati részén eshet.


A földhivatalokban is szünetel az ügyintézés az igazgatási szünet alatt

A kormányhivatalok azt javasolják az ügyfeleknek, hogy a földhivatalokhoz a kérelmeket legkésőbb december 20-ig nyújtsák be.


Jolly és Szuperák Barbie is fellépett a jótékonysági koncerten

Az adományokat a Nyugat-Dunántúli Református Lakásotthonokban élő gyerekek számára gyűjtötték.


2022. december 02., Péntek

Elolvad, enyhül

A következő napokban enyhébb, általában felhős idő várható időnként gyenge esővel.


Nemcsak finom, egészséges is!

Hazánkban túlnyomórészt a Dunántúlon termesztenek szelídgesztenyét.


2022. december 01., Csütörtök

Ha-hó

A nyugati megyékben télies idővel indul a tél, a következő egy hétben viszont inkább a késő ősz lesz a jellemző több alkalommal esővel.


Még mindig magas arányban fogyasztanak energiaitalt a fiatalok

Van, aki alkohollal együtt, van, aki nélküle, üdítőitalként fogyasztja, akár naponta több dobozzal.


2022. november 30., Szerda

Búcsúzik az ősz

Elköszön november, holnap már elkezdődik a meteorológiai tél.


Navracsics Tibor: Brüsszel elismeri, hogy a magyar helyreállítási terv a legjobbak között van

A kormány bízik abban, hogy a bizottsági döntés megnyitja az utat a kohéziós pénzekről szóló megállapodás előtt is.


KSH: Véget ért a népszámlálás

A határidőig 4,6 millió lakás- és 9,2 millió személyi kérdőív érkezett be, a becsült népesség 96 százaléka nyilatkozott az adatgyűjtésnél


Orbán Viktor: Jövőre 290 milliárddal támogatjuk Széchenyi Kártya Programot

2002 óta 600 ezer vállalkozás élt a Széchenyi Kártya kínálta kedvezményes kamatozású kölcsönök lehetőségével.


2022. november 29., Kedd

Közeleg...

..az újabb mediterrán ciklon, bár ez ezúttal nem sok vizet zavar.


2022. november 28., Hétfő

Az anticiklon lesz az erősebb

Lényeges változás egyelőre nem várható.


Országos célellenőrzés indul a tej- és takarmányágazatban

Határérték feletti aflatoxin-szennyezést mutatott ki egyes tejtermékekben a Nébih.

+