Hazai - 2022. január 17., Hétfő
#Márky-Zay Péter #Gyurcsány Ferenc #politika

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Vészcsengőt nyomott Gyurcsány

Márky Zay Péter (b) és Gyurcsány Ferenc. Kondul a vészharang? (A kép forrása: MTI/Balogh Zoltán/Mohai Balázs)

Közösségi oldalán kérleli támogatóit Gyurcsány Ferenc arra, hogy segítsék a baloldal miniszterelnök-jelöltjének kampányát. Márki-Zay Péter egy hétvégén megjelent interjúban azt mondta, hogy hónapok óta most először látja úgy, hogy lassacskán felsorakozik mögötte a teljes baloldal. A felmérések eredményeiben ezalatt megjelentek Márki-Zay korábbi kijelentései, a baloldallal szembeni bizalmatlanság pedig tovább nőtt.

– Félszív most nem elég. Vagy a Fidesz, vagy a mai ellenzék – írta vasárnap reggel közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc.

A Demokratikus Koalíciót vezető volt miniszterelnök határozott kéréssel fordult támogatói felé: segítsék Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölti kampányát.

– Arra bátorítom támogatóinkat, a Fidesszel szemben álló európai polgári sokaságot, hogy beszéljenek és cselekedjenek egyértelműen. Vagy vagy – írta sokatmondóan a legerősebb baloldali párt vezetője.

Gyurcsány Ferenc üzenetének időzítése nem véletlen. Bár a baloldalon már régóta ígérik, hogy beindítják a kampányt, ez még a választások kitűzésének hetén sem sikerült.

Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt a jelek szerint még a baloldali szavazókat is megosztja, botrányos kijelentésein a baloldalhoz köthető média és véleményvezérek is fel szoktak háborodni.

Márki-Zay maga is többször beszélt erről, médiaszereplései során rendszerint azt kéri az őt interjúvoló riportertől, hogy inkább kérdezze másról, azokat a baloldalhoz sorolható figurákat pedig, akiket zavar a kommunikációja rendre árulónak szokta nevezni.

A miniszterelnök-jelölt egyébként Gyurcsány Ferenc posztja előtt egy nappal megjelenő viszonylag konszolidált hangvételű interjúban bizonygatta, hogy az elmúlt hónapok után most először érzi azt, hogy a baloldalon mindenkiben tudatosult, a Fidesz lesz a legfontosabb ellenfelük.

Márki-Zay szerint az előválasztásra még csak „most fognak pontot tenni”.

– Lezárjuk a még nyitott kérdéseket, a pártokkal döntünk az országos listákról, méghozzá a választók akaratának megfelelően

– ígérte a miniszterelnök-jelölt, aki egyúttal azt is jelezte, hogy az utóbbi hónapok nem látványos kampányfolyamatokkal teltek a baloldalon.

A vészcsengőt félreverő kommunikáció oka az lehet, hogy a kutatások szerint az utóbbi hónapokban tovább nőtt a baloldallal szembeni bizalmatlanság.

– Márki-Zay Péternek, a baloldal miniszterelnök-jelöltjének utóbbi időben tett kijelentései megjelennek a kutatásokban is – nyilatkozta Kiszelly Zoltán szombaton a közmédiának, a Századvég friss felmérésének eredményeit bemutatva. A Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója elmondta; a válaszadók többsége attól tart, hogy romlana a helyzete, ha a baloldalra szavazna, mert csökkentenék például a családtámogatásokat, vagy emelkednének az energiaárak.

– Az adatok azt mutatják, hogy utóbbi időszakban az emberek elkezdtek bízni a jövőben; a hiteleket pedig a jelenlegi konstrukciók mellett vették fel, bízva a családtámogatási rendszerben – jelezte a politológus. 

Kiszelly Zoltán kifejtette: a baloldal azt ígéri, hogy igazságosabbá teszi a családtámogatásokat, de a 2010 előtti gyakorlat azt mutatja, hogy a szegényekre való hivatkozással a középosztályt sarcolják meg; így a középosztály lecsúszik, miközben a szegények helyzete nem javul érdemben.

Hozzátette: a családtámogatási rendszer átgondolt, az embereket hideg zuhanyként érheti, ha megint elveszik ezeket a támogatásokat. A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy bár a baloldali közgazdászok szerint a mostani intézkedések fenntarthatatlanok, de azt nem teszik hozzá, hogy ezek az intézkedések egy átfogó csomag részei.

– A kormány nem a munkát adóztatja, hanem a fogyasztást és a teljesítményt támogatja; ez egy átgondolt rendszer, ezért fenntarthatók ezek az intézkedések – vélekedett Kiszelly Zoltán.

– A jelenlegi kormánypártok támogatottsága átlagon felüli a legszegényebb társadalmi csoportokban, mert ők azt látják, hogy valódi kitörést jelent az oktatásra és a munkára épülő politika, amit a kormány folytat – mondta a politológus.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Még érdekes lehet ...


2022. május 18., Szerda

Magyarország segít

Továbbra is folyamatosan indítják a segélyszállítmányokat.


Idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A terméskilátások jobbak a gyümölcspiacon, mint az elmúlt két évben, de a már piacra került termékek esetében a termelési költségek – zöldségtermékekre is jellemző – 25-50 százalékos emelkedését az átvételi árak nem tükrözik.


Naposabb folytatás

Az átvonult hidegfront után szárazabb léghullámok érik el a Kárpát-medencét. Emiatt kevesebb felhőre, kissé hűvösebb időre számíthatunk.


2022. május 17., Kedd

Nyakunkon az szja-bevallás határideje

Mutatjuk, mi a teendő, mire kell figyelni.


Visszább terelés

Hidegfront hoz záporokat, zivatarokat, illetve lehűlést is, de utóbbi majd inkább szerdán lesz érzékelhető, valamint csütörtök reggel.


2022. május 16., Hétfő

Megválasztották Orbán Viktort Magyarország miniszterelnökének

A Fidesz elnökét – aki 2010 óta tölti be megszakítás nélkül a kormányfői tisztséget – 133 igen szavazattal, 27 nem ellenében választották meg a képviselők.


2022. május 15., Vasárnap

Novák Katalin: Az ártatlan áldozatok és az igazság oldalán állunk

Ünnepélyesen is beiktatták Magyarország új köztársasági elnökét.


2022. május 13., Péntek

Nyugodt hétvége

Hétvégén megnyugszik a légkör, így kellemes időre számíthatunk számottevő csapadék nélkül.


Orbán Viktor megnevezte új kormánya minisztereit

A parlament oldalán megjelent napirendi javaslat szerint Orbán Viktor május 16-án, hétfőn teheti le ötödször a kormányfői esküt.


Influenza: négyezren fordultak orvoshoz a múlt héten

A figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentése szerint május 2-8. között 4200-an fordultak orvoshoz influenzaszerű megbetegedéssel, ez 27 százalékkal kevesebb beteget jelent, mint az azt megelőző héten - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK)


2022. május 11., Szerda

Az első harmincasok

Ízelítőt kapunk a nyárból, csütörtökön a mainál is jóval melegebb lesz: több helyen is meghaladhatja a 30 fokot a csúcsérték.


Koronavírus - megérkeztek a heti összesített adatok

Jelenleg 1015 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 29-en vannak lélegeztetőgépen.


Szijjártó: Magyarország nem szavazza meg az uniós szankciókat

A brüsszeli csomag elfogadása 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat hozna, több száz millió forintba kerülne a finomítóátállás, ami legalább 5 évig tartana, és az utána vásárolt olaj drágább lenne, mint most.


2022. május 10., Kedd

Nyári napok a Tour alatt

A Giro d'Italia magyarországi szakaszai után már itt is van a Tour de Hongrie.


Már a 2G-s telefonok cseréjére is jár támogatás

Május 9-től a 2G-s mobiltelefonok cseréjére is igényelhető támogatás, emellett folytatódik a 3G-s készülékek támogatott cseréje is - írta hétfői számában a Világgazdaság.


Kis előrelépés történt, de Magyarország még nem tudja támogatni az olajembargót

Az Európai Bizottság elnöke hétfő este Budapesten tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel. Szijjártó Péter külügyminiszter videón ismertette a részleteket.


2022. május 09., Hétfő

Egyre nyáriasabb

Egyre szárazabb, melegebb levegő érkezik a Kárpát-medence fölé, emiatt kevesebb záporra, zivatarra kell számítani.


Ma búcsúzik hivatalától Áder János

A kétszer kitöltött ötéves ciklusát követően Áder János köztársasági elnök hétfőn távozik hivatalából.


2022. május 08., Vasárnap

Polgármestert választanak ma Zalaszabarban

Két független jelöltre voksolhatnak a helyiek.


2022. május 07., Szombat

Kevésbé szűri

A vastag, poros felhőzet fokozatosan felszakad, így holnap már nem csak szűrt napsütésre számíthatunk.


Nem várható hiány tojásból hazánkban

Az Ukrajnában zajló háború ellenére várhatóan a jövőben sem lesz hiány hazánkban tojásból.

+