Hazai - 2022. február 04., Péntek
#Orbán Viktor #Jó reggelt, Magyarország! #Kossuth Rádió

Orbán Viktor: Magyarország jégtörő lehet az orosz-ukrán válságban

Orbán Viktor: Magyarország jégtörő lehet az orosz-ukrán válságban

(Fotó: archív, MTI/Szigetváry Zsolt)

Jó karban vannak az orosz-magyar kapcsolatok, de a nemzetközi feszült helyzet miatt különleges volt a Vlagyimir Putyinnal való találkozó – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő szerint a magyar modell azt mondja, hogy uniós és NATO tagok vagyunk, de ettől függetlenül lehet jó viszonyt ápolni Oroszországgal és ha a gazdasági kapcsolatokat nézzük, akkor hasonló a hozzáállás Németországban és Franciaországban is. A miniszterelnök elmondta, hogy az ilyen feszült pillanatokban Magyarország egyfajta jégtörőként tud működni. “Sokat és hosszan fogunk tárgyalni még az oroszokkal, és ebben az első lépést Magyarország tette meg” – tette hozzá Orbán Viktor.

Van tekintélyünk

Az ötórás tárgyalásról a kormányfő azt mondta, hogy a kilenc javaslatából nyolc ügyben sikerült megállapodniuk, a kilencediket pedig eltették későbbi egyeztetésre. Sok munka van abban, hogy jó viszonyunk legyen Oroszországgal – jelentette ki a kormányfő. Elmondta, ahhoz hogy javaslatokat tehessünk Oroszországnak, tekintély kell, és Magyarországnak van tekintélye. Van önálló politikánk és a magyar érdek jelen van a világpolitikában.

Orbán Viktor kifejtette, hogy a baloldali kormányok elvinni akartak Magyarországról, de ma nem így van. Ma befektetni jönnek ide, gyárat építeni és együttműködést keresni. Az elmúlt 12 évben barátokat gyűjtöttünk – mondta a kormányfő.

Magyarország már most klímabajnok

A miniszterelnök szerint most a legfontosabb, hogy Magyarország energiafüggőségét megvalósítsuk. Magyarország már most is klímabajnok, hiába gúnyolódnak ezen a baloldaliak, 2030-ra az élre törünk. Addig is fenn kell tartani az energiaegyensúlyt, ehhez kell az orosz gáz. Van saját termelésű földgázunk, Horvátországon keresztül katari gázt is veszünk, de kevesebbet, ez nem lenne elég – fejtette ki Orbán Viktor. A kormányfő szerint csak orosz gázzal lehet fenntartani a jelenlegi energiaellátási rendszerünket. Orbán Viktor ismertetése szerint Magyarországon akkor is lesz gáz a következő években, ha bármi történik Ukrajnában, mert a szállítási útvonal elkerüli az országot.

Orbán Viktor a hosszútávú gázszerződésről azt mondta, hogy korábban a szakemberek nem javasolták azt. Ha nem lenne hosszútávú szerződésünk, akkor most lényegesen kevesebb gáz lenne itthon, és így meg lehet védeni a rezsicsökkentést.

A rezsicsökkentés a baloldal állításával szemben fenntartható – mondta a kormányfő. A rezsicsökkentésre is továbbra is lehet számítani, fent tudjuk tartani, mert megvan a gazdasági alapja, ami az orosz gáz. ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés – jelentette ki Orbán Viktor.

Újabb vakcinát gyárthatnak Debrecenben

Ha a helyzet továbbra is így marad, akkor tudunk majd az oroszokkal Szputnyikot gyártani, és ennek egy részét el tudjuk külföldre adni – ismertette Orbán Viktor. Olyan vakcina gyárat építünk Debrecenben, amely képes a Magyarországon használt vakcinák előállítására. A járvány tanulsága, hogy ez fontos – fejtette ki a kormányfő. Azt is közölte, hogy az EU most azt nézi, hogy milyen európai gyártóhálózatot lehet felépíteni, és ebbe Debrecen is belekerülhet. Orbán Viktor elmondta, fontos hogy a magyarok sok vakcina közül tudjanak választani. Ez egyedülálló dolog, 5-6 vakcina közül lehet választani Magyarországon. Az év végére megvalósulhat a debreceni oltóanyaggyárban a Szputnyik vakcina gyártása.

Brüsszel egy liberális birodalmat akar

Orbán Viktor szólt arról is, hogy amíg a tagállamok eltűrik, addig Brüsszel mindent elkövet a jogainak a kiterjesztésében. Egy európai birodalomban gondolkoznak sokan, és akkor a magyar függetlenség csorbulhat. Brüsszel egy liberális birodalmat akar, és minél több jogot el akarnak venni a tagállamoktól – mondta a kormányfő. Szerinte jó példa erre a helyreállítási alap körüli vita, ahol Brüsszel be akarja engedni az LMBTQ propagandát az iskolába.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.


2024. július 02., Kedd

El nem végzett szőlőmunkák nyomában

Valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó.


2024. június 29., Szombat

Egyszülős családok és nagycsaládosok üdülhetnek ingyenesen Zalakaroson

A Mészáros Csoport karitatív szervezete, a ProFilii Alapítvány jóvoltából.


2024. június 26., Szerda

Indul az otthonfelújítási támogatás

20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.


2024. június 21., Péntek

Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása

Csak azokon a szakaszokon dolgoznak majd, ahol jelenleg is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére.


2024. június 19., Szerda

Zalakaros finisben az európai zsűrizés előtt

Az Entente Florale Europe versenyén 2003 után 2024-ben ismét a fürdőváros képviseli - Debrecen mellett - Magyarországot.


Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az OKF szóvivője az MTI-vel.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+