Hazai - 2022. február 28., Hétfő
#gazdaság #bank #Sberbank #Magyarország #Ukrajna #Oroszország #háborús konfliktus

Bankszünnapot rendelt el a magyar Sberbanknál az MNB

Bankszünnapot rendelt el a magyar Sberbanknál az MNB

Illusztráció (A kép forrása: Sberbank)

Az MNB hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a hitelintézet kérésére a magyar Sberbanknál. Ezen időszakban az ügyfelek bankkártyás tranzakciókat igen, ám számlaműveleteket nem tudnak indítani, számlájukra azonban érkezhet pénz. A jegybank áttekinti a hitelintézet állapotát annak nyomán, hogy az uniós szanálási hatóság bejelentette az európai Sberbank (valószínű) fizetésképtelenségi helyzetét. A helyzet semmilyen hatással sincs a magyarországi pénzügyi intézményrendszer egyéb tagjaira, amelyek stabilan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket - hangsúlyozza az MNB vasárnap éjszaka megjelent közleményében.

Az Egységes Szanálási Hatóság (SRB), az Európai Unió szanálási szervezete bejelentette, hogy az orosz-ukrán háború hatásaként az ausztriai Sberbank Europe AG.-nál komoly fizetőképességi problémák alakultak ki, a hitelintézet a közeljövőben várhatóan nem tudja teljesíteni tartozásait vagy egyéb kötelezettségeit azok esedékességekor, így (valószínű) fizetésképtelenségi helyzet alakult ki nála. Az osztrák bank az itthoni Sberbank Magyarország Zrt., illetve több egyéb közép-európai leánybank tulajdonosa - olvasható a jegybank közleményében.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) mindezek nyomán a hazai leánybank kérésére 2022. február 28-tól március 1-ig két bankszünnapot rendelt el. Ezen időszak alatt a jegybank áttekinti a kialakult helyzetben a magyarországi leánybank működését, állapotát és mihamarabb a pénzügyi piacok stabilitása, illetve az ügyfélérdekek szempontjából leginkább megfelelő döntést hozza meg. A bankszünnapok időszakában az ügyfelek változatlanul tudnak tranzakciókat kezdeményezni bankkártyájukkal, illetve számlájuk is tud beérkező tételeket fogadni. Így a mindennapi élethelyzethez szükséges források rendelkezésükre állnak. Számlaműveleteket azonban nem tudnak kezdeményezni.

A jegybank honlapján folyamatos tájékoztatást nyújt majd az ügyfeleknek és valamennyi érdekelt félnek a további tudnivalókról. A fogyasztók a témával kapcsolatos megkereséseikre a Sberbank Magyarország Zrt. mellett az MNB budapesti ügyfélszolgálatán, illetve a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor tanácsadó irodákban írásban, telefonon vagy személyesen is kaphatnak választ. Mint ismert, a Sberbank Magyarország Zrt. betéteseinek biztonságát - megbízható működésén túl - a hazai Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) is szavatolja.

Az MNB – törvényi kötelezettségének eleget téve – folyamatosan ellátja a hazai pénzügyi rendszer üzleti megbízhatósági (prudenciális), pénzforgalmi és fogyasztóvédelmi felügyeletét.

Ez alapján megállapítható, hogy a mostani eseményeknek nincs hatása a hazai pénzügyi rendszer egyéb tagjaira, amelyek biztonságosan, a megszokott rendben szolgálják ki ügyfeleiket

- szögezte le tájékoztatójában az MNB.

A Sberbank az MNB közleményének megjelenésével egy időben a Facebookon adott ki friss tájékoztatást.

Ezt megelőzően szombaton adott ki tájékoztatást a magyar bank a SWIFT-hírekkel kapcsolatban. Ebben azt írták, hogy "az orosz-ukrán konfliktus súlyosbodása hatással van a gazdasági élet szereplőire is. Engedje meg, hogy ezúton tájékoztassuk Önt az alábbi tudnivalókról".

"A legutóbbi fejlemények tükrében az Európai Unión belül megszületett egyes oroszországi bankok SWIFT rendszerből, és ezzel a nemzetközi fizetési műveletekből történő kizárására vonatkozó politikai akarat. A rendelkezés az oroszországi entitásokra és a hozzájuk rendelt orosz SWIFT kódokon keresztül csatlakozókra korlátozódik. A Sberbank Magyarország Zrt. magyar pénzforgalmi szolgáltatóként önálló, magyar SWIFT kóddal rendelkezik, és hozzáférését a nemzetközi fizetési rendszerhez a javasolt szankciós rendelkezések egyértelműen nem érintik" - hangsúlyozta tegnap a bank.

(Forrás: Pénzcentrum)

Még érdekes lehet ...


2024. május 13., Hétfő

Pályázni lehet falvak járdáinak, hídjainak, kerékpárútjainak felújítására

Június 12. és július 12. között várják a pályázatokat.


2024. május 03., Péntek

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várják a nevezéseket.


A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.


2024. április 29., Hétfő

Zalakaroson is szedték a szemetet

Közel két órán át tartó munkával a gyermekek 45 zsáknyi kommunális szemetet szedtek össze.


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.

+