Hazai - 2022. március 29., Kedd
#Orbán Viktor #Oroszország #Ukrajna #belpolitika #külpolitika #háborús konfliktus

Orbán: Ennek a választásnak tétje a háború

Orbán: Ennek a választásnak tétje a háború

Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Hír TV-nek Budapesten 2022. március 28-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda Benko Vivien Cher)

A miniszterelnök a Hír TV Napi Aktuális című műsorában beszélt az orosz–ukrán háborúról, Magyarország szerepéről és kötelességéről, a magyar energiatermelés átalakításáról, és a kampányról is. „A választás tétje megnőtt, mert nem ugyanúgy reagáltak a jobb- és a baloldali pártok a háborúra, nem egyformán, hanem különböző módon” – mondta Orbán Viktor. A kormányfő hozzátette: „A mi álláspontunk teljesen világos: ez egy ukrán–orosz háború; ez nem a mi háborúnk; ez két nép háborúja; nyilván a szívünk a megtámadottal van.”

A kampányok természete, hogy leegyszerűsítik és kiélesítik az álláspontokat. Így most pontosan tudjuk, hogy mit gondol az egyik és a másik oldal – mondta Orbán Viktor hétfőn a Hír TV Napi Aktuális című műsorban adott interjúban.

Ennek a választásnak tétje a háború 

A nemzeti oldal álláspontja világos: mi a béke oldalán maradunk. Nem szállítunk fegyvert, nem küldünk katonákat, nem engedünk át fegyverszállítmányokat az országon.

Segítünk a bajbajutottakon, de egyetlen lépést sem teszünk, amely bajba sodorhatná Magyarországot. Például, hogy bevonódunk egy háborúba, amely nem a mi háborúnk, amiben semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszthetünk  – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A baloldal álláspontja is világos – tette hozzá a kormányfő; a baloldal szerint az lenne a helyes, ha Magyarország bevonódna ebbe a háborúba. A NATO álláspontja pedig az, hogy majd a nemzeti kormányok eldöntik, mit csinálnak a saját hatáskörükben.

A NATO közös döntése, hogy nem küld katonákat, nem küld fegyvereket Ukrajnába.

A NATO álláspontja nem változtathatatlan – hívta fel a figyelmet a kormányfő. Vannak viták a NATO-ban, vannak olyanok a szervezetben, akik a NATO-t szeretnék befelé tolni a konfliktusba. A magyar baloldal velük van inkább együttműködésben. Eddig az a magyar kormány által képviselt álláspont, az elsősorban európai államokból álló tábor volt többségben a NATO-ban, akik azt mondják, hogy ezt semmiképp se tegyük meg – fejtette ki Orbán Viktor. Kiemelte: 

Ennek a választásnak tétje a háború.

Ha a baloldal nyerne, akkor megnőne azoknak a tábora a NATO-ban, akik beletolnák a szövetséget és így Magyarországot is a konfliktusba – mondta a miniszterelnök.

Ez nem egy kalandregény

A baloldalnak jelenleg korlátozott a tudása arról, hogyan működnek a nemzetközi szervezetek. A politikában csak olyan embereknek van helye, akik nem azonosulnak a konfliktus egyik vagy másik szereplőjével, hanem tisztázzák, hogy kik vagyunk mi, és mi a viszonyunk ehhez a konfliktushoz – jelentette ki a kormányfő, majd hozzátette:

Ez nem egy kalandregény, ez vérre megy. Itt emberek halnak meg, gazdaságok mennek tönkre.

Magyarország erején felül segít a bajbajutottakon, lakosságarányosan Magyarország fogadja a legtöbb menekültet Ukrajnából – hangsúlyozta Orbán Viktor. Elmondta azt is: ez nem a mi háborúnk, 

nem tudunk úgy segíteni az ukránoknak, hogy szétlövetjük Magyarországot, az nem segítség, ha elzárjuk az orosz gáz- és olajcsapokat, és a magyar gazdaság 3-4 nap múlva megáll.

A kormányfő hozzátette: 

Ez két másik ország vitája, de nekünk világos álláspontunk van. A magyar érdek, amely a béke mellett szól, szerintem érdeke az ukránoknak és az oroszoknak is. Amikor mi a békét képviseljük, és azt mondjuk, hogy a további háborúskodás helyett tűzszünetre volna szükség, és minél hamarabb kezdődjenek nemzetközi tárgyalások a helyzet rendezéséről, akkor persze a saját érdekünkből indulunk ki, de olyasmit képviselünk, ami jó Ukrajnának, az ukrán embereknek, Oroszországnak és az orosz embereknek is.

A realitás az, hogy ha jön Oroszországból az energia, akkor van. Ha nem jön, nincs, és nem tudjuk pótolni máshonnan – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. 

Nem három-négy forinttal lesz drágább az energia, hanem leáll a magyar gazdaság, mert nem lesz olaj, és nem lesz gáz. Magyarország számára ezért járna kezelhetetlenül súlyos következményekkel, ha az Európai Unió kiterjesztené a szankciókat a gázra és az olajra.

Van magyar válasz az orosz energiafüggőség csökkentésére

A magyar energiatermelés szerkezetét a következő évtizedben úgy kell átalakítani, hogy java része nukleáris energiából származzon, a másik része pedig napenergiából, s ez együtt kitegye a magyar energiaszükséglet 90 százalékát – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, hogy

mindig lesz valamennyi Oroszországból érkező energiaforrás, de nem az a célunk, hogy ne jöjjön semmi, hanem az a lényeg, hogy ne függjünk tőle, mindig legyen más, és ne legyünk kiszolgáltatva.

A kormányfő figyelmeztetett: ha az orosz–ukrán háború elhúzódik, egész Európa ki lesz téve az élelmiszerhiánynak, előfordulhat, hogy bizonyos élelmiszeripari termékek nem állnak majd elegendő mennyiségben rendelkezésre. Oroszország és Ukrajna kiemelkedő szerepet játszik a világ gabonaellátásában, és most komoly esély van arra, hogy mindkét ország termelési mennyisége kiesik. Ez hiányozni fog a világ más részein – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök. Elmondta azt is: 

Magyarországot az fenyegeti, hogy a külföldi kereslet jó áron kiszippantja a hazai gabonát a piacról, és még magasabb áron kell majd azt importálni, ha lesz honnan.

Ezért kell most vészfék-mechanizmusokat beépíteni, hogy ez a helyzet ne álljon elő.

Nem lefutott meccs

Ez a választás nyílt küzdelem. Több millió ember egy adott ügyben, egy adott pillanatban véleményt mond. Ennek mindig van egy mérésekkel felderíthetetlen, rejtélyes része – mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy

az elmúlt 12 év eredményei alapján világos, hogy csak a Fidesz tudja a békét, a biztonságot meg az elért eredményeket megvédeni. Világos az is, hogy akik 2010 előtt tönkretették az országot, ugyanazok jelentkeznek most kormányzásra.

„A helyzet a választás szempontjából úgy fest, hogy ha a nemzeti oldal győz, akkor van esélyünk a békére. Ha a baloldal győz, akkor van esélyünk a háborúra. Hogy még egyértelműbben fogalmazzak, ha mi győzünk, ha a Fidesz, a KDNP, a nemzeti oldal győz, akkor kimaradunk a háborúból. Ha baloldal győz, bele fogunk sodródni a háborúba” – foglalta össze álláspontját Orbán Viktor.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.


2024. április 04., Csütörtök

Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.


2024. április 02., Kedd

Hétfőn indult a tavi viharjelzési szezon

A Balatonon összesen 55 viharjelzőlámpa van, ennek köszönhetően egy adott pontról legalább hármat is lehet látni.


Már elérhető az egynapos autópálya-matrica

Motorra kedvezményes áron lehet majd megvenni az új típusú jogosultságot.


2024. március 30., Szombat

Óraátállítás március 31-én

A nyári időszámítás hivatalos kezdete a gyakorlatban azt is jelenti, hogy egy órával kevesebbet alhatunk, mivel előrefelé állítjuk az órát. 


Elindult a hajózási szezon a Balatonon

Történelmi léptékű fejlesztést végeztek a szezon nyitására a BAHART-nál.


2024. március 24., Vasárnap

Fenntartható környezetszépítés és a közösségépítés

Május 1-ig nevezhetnek a helyi közösségek a Virágos Magyarország versenyre.

+