Hazai - 2022. június 28., Kedd
#EpiPen #allergia #egészség #életmód #támogatás

Július 1-jétől állami támogatás jár az életmentő injekciókra

Július 1-jétől állami támogatás jár az életmentő injekciókra

(Fotó: Getty Images Signature)

Életmentő lehet egy időben beadott adrenalininjekció – úgy nevezett adrenalin-autoinjektor (EpiPen) –, amellyel a súlyos, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot is kezelni lehet. Az allergiások számára jó hír, hogy július 1-jétől az állam támogatja az EpiPen-injekciók vásárlását.

Még januárban egy iskolában történt a tragédia, ahol egy hétéves kisfiú az ott megtartott születésnapi tortázás után rosszul lett, majd nem sokkal az eset után életét vesztette. A gyermek anafilaxiás sokkot kapott, melyet mogyoróallergiája váltott ki.

A kisfiú esetében életmentő lehetett volna egy időben beadott adrenalin injekció, amellyel az ilyen jellegű, súlyos, akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokkot is kezelni lehet. Az allergiások számára jó hír, hogy július 1-jétől az állam támogatja az EpiPen-injekciók vásárlását.

Hamar Péter, a Corden labor orvosigazgatója volt az M1 Ma reggel vendége, kiemelte, az allergiások részaránya 2010 eleje óta ugrásszerűen megemelkedett. A szakember szerint a higiénia hipotézis magyarázhatja a hirtelen növekedést, ugyanis az első öt évben a gyermekek túlságosan steril környezetben nevelkednek és az immunrendszer nem találkozik kellő mennyiségű idegen anyaggal, ezáltal a szervezet védekezőképessége „túlreagál”, nem megfelelően fejlődik.

A súlyos allergiás sokkról Hamar Péter úgy nyilatkozott,  hogy az ilyen jellegű sokk egy nagyon súlyos immunrendszeri reakció, amelyet különböző allergének válhatnak ki, mint például a mogyoró. A szakember arra is felhívta a figyelmet, hogy az anafilaxiás sokk esetében az egész szervezet érintetté válik, és akár fulladás vagy pedig a keringés összeomlása is felléphet, amelyek halált okozhatnak. Az ilyen reakciót adrenalinautoinjektor izomba történő befecskendezésével lehet kezelni – tette hozzá.

Szivósné Rabb Edit, az általa vezetett egyesület programjáról beszélt, amellyel jobban fel szeretnék hívni a figyelmet az érintettekre, mivel az iskolákban, óvodákban és már a bölcsődékben is megjelentek az allergiás tünetekkel diagnosztizált gyerekek, akikre nagyobb figyelmet kell fordítani, valamint azok a kiskorúak is, akinél esetleges allergiájuk még nem derült ki. Szivósné Rabb Edit szerint, ha ezen gyermekek az intézményekben súlyos anafilaxiás sokkot kapnak, a pedagógusoknak felkészültnek kell lenniük, hogy ilyen esetekben megfelelően eljárhassanak. Ennek érdekében az AllerGéniusz Egyesület tájékoztatásokat tart, hogy a pedagógusok és az iskolai dolgozók felismerhessék ezen helyzeteket, továbbá segítenek abban, hogy a már diagnosztizált kiskorúakat hogyan kezeljék.

Az allergiások számára jó hír, hogy július 1-jétől az állam támogatja az EpiPen-injekciók vásárlását. Az egyesület elnöke továbbá hozzátette, azok számára, akik már átestek anafilaxiás sokkon, 100 százalékos kedvezménnyel, míg azoknak, akik valószínűsíthetően sokkot kaphatnak 70 százalékos kedvezménnyel juthatnak hozzá az életmentő EpiPenhez.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 06., Csütörtök

Rendkívüli nyitvatartás a választás hétvégéjén a kormányablakokban

A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal.


2024. május 30., Csütörtök

Akadálymentes rámpa épült Zalakaroson

A szabad és akadálymentes közlekedés lehetőségét biztosították.


2024. május 13., Hétfő

Pályázni lehet falvak járdáinak, hídjainak, kerékpárútjainak felújítására

Június 12. és július 12. között várják a pályázatokat.


2024. május 03., Péntek

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várják a nevezéseket.


A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.


2024. április 29., Hétfő

Zalakaroson is szedték a szemetet

Közel két órán át tartó munkával a gyermekek 45 zsáknyi kommunális szemetet szedtek össze.


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.

+