Hazai - 2022. július 07., Csütörtök
#Kormányinfó #Gulyás Gergely #kormányülés #gazdaság #költéségvetés #infláció

Gulyás Gergely: A magyar gazdaság stabil

Gulyás Gergely: A magyar gazdaság stabil

(Fotó: MTI/Soós Lajos)

Tegnap a kormány mintegy 10 órás ülést tartott, melyen elsőként a magyar gazdaság és költéségvetés helyzetéről esett szó – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

„Minden piaci aggodalom ellenére azt állapítottuk meg, hogy a magyar gazdaság stabil, fundamentumai erősek. A legfrissebb ipari termelés növekedése 9,4 százalékos, a teljes foglalkoztatottság megvalósult, a költségvetési bevételek lényegesen magasabbak a vártnál” – fogalmazott, hozzátéve, hogy kormány elkötelezett az idei és a jövő évi költségvetési hiánycél mellett.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a gázárak mellett az infláció is emelkedik. Az egész kiváltó oka a háború, és az erre adott európai válaszok, szankciók. Ennek köszönhetően az Egyesült Államok és Kína erősödik, Európa pedig küszködik.

Az egész európai gazdaságot elérte az infláció,

melynek tekintetében az ország valamelyest jobban áll, mint a térség államai, míg az árfolyamot tekintve rosszabbul.

A helyreállítási alapról szóló tárgyalások előrehaladottak, kiküldte a kormány a további javaslatait a megegyezés érdekében. Négy fontos területen elfogadták a bizottság álláspontját: nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék alatt lesz az egyajánlatos közbeszerzések aránya; a bíróság dönthet korrupciós ügyek esetében a további lépésekről, ha az ügyészség lezárja azt; Magyarországnak az uniós források egy részét az energiafüggetlenség megvalósítására kell fordítani.

A hitelként kapott uniós forrásokat az energiafüggetlenség elérésére kell fordítani – fejtette ki a miniszter. A magyar kormány azt is vizsgálja, miként érhető el a leggyorsabban az energiafüggetlenség. Ennek érdekében többek közt szeretnének gázturbinás erőművekből hármat építeni a következő 2-3 évben, növelik a hazai gázkitermelést és Paks 1 üzemi óráit megnövelik.

A 3 gigawatt naperőmű kapacitás 6 gigawattra lesz bővítve – tette hozzá.

A cél, hogy a magyar költségvetés továbbra is megbízható legyen, és a kormány minél előbb megállapodjon a helyreállítási alapról. Sajnos azonban a magyar baloldali képviselők intenzíven lobbiznak a megállapodás ellen, amelynek az EP szerdai határozata is bizonyítékául szolgál – emelte ki.

A kormány a szerdai ülésén tárgyalt az illegális migrációról is, ezt ugyanis szükségessé tette, hogy a déli határszakaszon rohamosan romlik a helyzet – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Egyetlen év alatt a féléves adatokat nézve 92 százalékkal nőtt az embercsempészek száma a déli határnál.

A miniszter közölte, hogy határvadászatot hoz létre a Belügyminisztérium, körülbelül négyezres állományt fognak felállítani.

Első körben 2200 határvadászt vesznek fel. Az új egységek tehermentesítik majd a katonaságot. A költségeket a honvédelmi alapból biztosítják. A határvédelmet a rendőrökkel együtt ők fogják biztosítani. Ennek oka, hogy a migránsok egyre gyakrabban folyamodnak erőszakhoz, fegyverekhez a határátlépési kísérleteknél.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. szeptember 20., Szerda

Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

A kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.


2023. augusztus 25., Péntek

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztás lépett érvénybe

A kánikulában a szokásosnál nagyobb mennyiségű vízre van szüksége a szervezetnek, ezért a hatóságok azt kéri a lakosságtól, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, lehetőség szerint vizet.


2023. augusztus 24., Csütörtök

Gulyás Gergely: Már október-novemberben egyszámjegyű lehet az infláció

A Miniszterelnökséget vezető kitért arra is, hogy továbbra is az inflációt meghaladó béremelést akarnak biztosítani, és még az idei évben is jó esély van a reálbér-emelkedésre.


2023. augusztus 23., Szerda

Még mindig nyár

Még mindig tombol a nyár, a kánikulát enyhítő hidegfront jelen kilátások alapján csak jövő hét elején érkezik.


2023. augusztus 21., Hétfő

Nyárvégi kánikula

Kedden is napos idő várható általában kevés gomollyal.


2023. augusztus 18., Péntek

Örvény és mocsár

Lényeges változás nem lesz időjárásunkban, az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett továbbra is elszórtan kell záporokra, zivatarokra számítani.


2023. július 27., Csütörtök

Emelkedő vendégszám, növekvő árbevétel

Rengetegen választották a Balatont és Zalakarost, derül ki a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató statisztikájából.

#Nagykanizsa

72 milliót költöttek el a semmire

72 milliót költöttek el a semmire

2023. szeptember 20. - Kanizsa

Óvodai rekonstrukciók

Óvodai rekonstrukciók

2023. szeptember 18. - Kanizsa

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

2023. szeptember 15. - Kék hírek

Kisfakoson is kezdődhet az aszfaltozás

Kisfakoson is kezdődhet az aszfaltozás

2023. szeptember 15. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2023. szeptember 15. - Érdekes

Ettél dödöllét?!

Ettél dödöllét?!

2023. szeptember 14. - Kanizsa

+