Hazai - 2022. július 11., Hétfő
#MÁV #vasút #vonat #Balaton

Rekordutasszám a balatoni vonalakon

Rekordutasszám a balatoni vonalakon

(Fotó: MÁV)

Június közepétől jelentős kínálatbővítést hozott a főszezoni vasúti menetrend. A rekkenő hőség és a tóparton is beinduló fesztiválszezon nagyot dobott a balatoni vonatok forgalmán, minden eddiginél többen szálltak vonatra a magyar tenger irányába. A MÁV-START adatai szerint a június 18-i nyári menetrendváltást követő bő két hétben a 2019-es 258 ezerhez és a tavalyi 310 ezerhez képest 458 ezren választották a vasutat a Balaton irányába.

A szezon első két hetében a déli parton nőtt nagyobb mértékben az utasforgalom. A kerékpárosok számára is a legkedveltebb turisztikai úti cél a Balaton, ahova alapvetően minden vonaton lehet kerékpárt szállítani. A Velencei-tó, a Tisza-tó, a Pilis és Eger felé is tovább gyarapodott a kerékpárszállítás iránti érdeklődés. A biciklis turisták további inspirálására 2022. július 7-től kezdődően a vasúttársaság kerékpáros kihívást hirdet, aminek résztvevői között értékes sportáruházi ajándékutalványokat sorsolnak ki.

A MÁV-START kerékpáros aloldalán folyamatosan frissülő túralehetőségek is találhatók, többek között a Dél-Dunántúl, a Zemplén és a Dél-Alföld irányába, mely célpontokra ugyancsak jelentős kerékpáros kapacitást biztosít a vasúttársaság a Pécs, Sátoraljaújhely és Szeged felé közlekedő InterCity-vonatokban. Már az első félévben megközelítőleg félmillió kerékpárjegy kelt el.  . A kerékpáros utazások megtervezését segítő kiadvánnyal készül a vasúttársaság a Balaton és a Tisza-tó térségéről, melyek július közepétől lesznek elérhetők a nagyobb vasútállomásokon, valamint az érintett térségekben közlekedő vonatokon dolgozó diákmunkásoknál.

A vasúttársaság a Balatonhoz kiemelt kerékpáros kapacitást biztosít számos járatán, a főszezoni időszakban forgalomba áll az összes kerékpárszállításra alkalmas kocsi, így alapvetően minden vonaton lehetséges a kerékpárok szállítása. A déli partra különösen ajánlott igénybe venni Budapestről a Tópart InterCity-vonatokat, illetve a Szegedről, Záhonyból és Miskolcról közlekedő közvetlen expresszvonatokat; az északi partra pedig a Budapest és Tapolca között járó Kék Hullám InterCity-ket, valamint a Budapest és Balatonfüred között közlekedő Vízipók InterRégió-vonatokat. A balatoni vonatokra az idei főszezon első heteiben 16 ezernél is többen váltottak kerékpáros helyjegyet

A Tisza-tóhoz augusztus 28-ig minden nap közlekedik Budapestről a Tisza-tó expresszvonat, valamint a nyári menetrend idején Kisújszállás és Kál-Kápolna, illetve Füzesabony és Balmazújváros között egyaránt megnövelt kerékpáros kapacitással közlekednek a vonatok. Debrecen felől a balmazújvárosi vágányzár miatt kerékpárral Kisújszálláson vagy Karcagon keresztül, átszállással lehet eljutni a tóhoz.

A Bakony felé fontos változás, hogy a Veszprém és Ajka között végzett pályakarbantartási munkálatok miatt a nyár végéig sajnos vonatpótló buszokra kell átszállni, emiatt a Bakony vasúti megközelítésére Budapest felől Veszprém, vagy Győrön át Zirc, Bakonyszentlászló, illetve Pápa ajánlott célállomásként.

A Börzsönyben, június elején Nagymaros és Zebegény között bekövetkezett hegyomlás és sárlavina miatt csak Budapest és Nagymaros között közlekednek a vonatok, azonban szinte kizárólag az új KISS motorvonatok járnak a vonalon, amelyen akár 16 kerékpár együttes szállítása is lehetséges. A Vác–Diósjenő–Balassagyarmat vonalon pedig nagy kerékpárszállító-kapacitású BDzx mellékkocsik közlekednek a turisztikailag kedvező időfekvésű vonatokban.

A Tisza-tóhoz és a Fertő-tóhoz az ország bármely vasútállomásáról egész napra érvényes, távolságtól függetlenül egységesen 420 forintért megváltható kerékpáros túrajeggyel lehet könnyen eljutni, ami automatából váltva 5 százalékos, online vagy applikációból vásárolva pedig 10 százalékos kedvezménnyel érhető el. A balatoni vasúti utazáshoz ajánlott a 400 forintért megváltható, egy útra érvényes Balaton kerékpárjegy, mellyel bármely magyarországi vasútállomásról egységes és kedvező áron szállítható a kerékpár a Balaton-menti vasútvonalak bármely állomásáig. A balatoni vonatokra kötelezően megváltandó kerékpárhelyjegyek ára a főszezonban 0 forint vagy 300 forint, jellemzően attól függően, hogy az adott vonaton sok vagy kevés kerékpárhely van. Különösen a kerékpáros csoportok részére ajánljuk a 0 forintos helyjeggyel igénybe vehető, nagy kapacitású kerékpáros kocsikkal közlekedő vonatokat.

A kerékpáros turisták inspirálására 2022. július 7-től kezdődően a vasúttársaság kerékpáros kihívást hirdet, aminek résztvevői között  értékes Decathlon ajándékutalványokat sorsolnak ki. A július 7-től augusztus 21-ig tartó nyereményjátékon a részvételhez szükséges űrlapot a https://www.vasutasmagazin.hu/bicaj oldalon kell kitölteni: meg kell adni a nevet, az e-mail címet és a telefonszámot. Ugyanerre az oldalra fel kell tölteni a napi maximum egy bicajozásról készült,  valamilyen sportapplikációval 10 perces átlagsebességről rögzített képernyőképet, továbbá ugyanarra a napra szóló kerékpárjegy vagy bérlet 17 karakterből álló sorszámát. Egy játékos többször is játszhat a nyereményjáték végéig naponta egy alkalommal, különböző fotókkal, kerékpárjegyenként egyszer, bérletenként naponta egyszer.

(Forrás: MÁV)

Még érdekes lehet ...


2024. január 18., Csütörtök

Tavaly 17 százalékkal nőtt az átlagos foglalási ár

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót.


2024. január 17., Szerda

Postai szolgáltatás indul Zalaszentmihályon

Számítások szerint a zalaszentmihályi postát várhatóan naponta több mint 50 ügyfél veszi igénybe.


2024. január 10., Szerda

Folytatódik a Magyar Falu Program

További támogatásokra számíthatnak a települések.


2024. január 09., Kedd

Márciustól változik a tarifarendszer az állami közlekedésben

Ingyen utazhatnak a Máv-Volán járatain a 14 év alatti gyermekek.


2023. december 28., Csütörtök

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését

A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.


A szilveszteri előfoglalások száma nőtt, többségük legalább 2 éjszakára szól

A vidéki desztinációk közül legtöbben a Balatont vagy a Mátra-Bükköt választják.


2023. november 20., Hétfő

Életet mentett a gondosóra Tolnában

Egy Tolna megyei idős asszony tévedt el az erdőben, a tűzoltók a készülék segítségével találták meg a megrémült asszonyt.


2023. november 01., Szerda

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.


2023. október 31., Kedd

A közfoglalkoztatás értékei egy csokorban a Karos Korzón

20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.


2023. október 12., Csütörtök

Több mint 3000 esetet láttak el idén a vízimentők

2023-ban 55 helyszínen szolgált 382 vízimentő kollégájuk, akik 7914 szolgálati napot dolgoztak és 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el.


2023. október 03., Kedd

Újabb magyar Nobel-díjas

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudós társával.

#Nagykanizsa

A menhely szabályai

A menhely szabályai

2024. február 29. - Érdekes

Örömtáncot is lejtettek

Örömtáncot is lejtettek

2024. február 29. - Érdekes

Biztonság és szuverenitás

Biztonság és szuverenitás

2024. február 27. - Kanizsa

Tanuljunk a történelemből!

Tanuljunk a történelemből!

2024. február 25. - Kanizsa

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

2024. február 22. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. február 22. - Érdekes

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

2024. február 22. - Kanizsa

Kanizsai valóság

Kanizsai valóság

2024. február 21. - Érdekes

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

+