Hazai - 2022. július 18., Hétfő
#energiaválság #áramfogyasztás #tippek

Energiaspórolás: mi is tehetünk érte otthon

Energiaspórolás: mi is tehetünk érte otthon

(Fotó: Getty Images Signature)

A globális energiaválság hatásai alól Magyarország sem tudott kibújni, így a kormánynak hozzá kellett nyúlnia a rezsicsökkentéshez: az átlag feletti fogyasztóknak a piaci árat kell megfizetni az energiáért. Az árammal viszont nem árt spórolni az átlagfogyasztóknak sem, ha nem akar senki kellemetlen meglepetést a hó végén. Most kulcsfontosságúak lettek a következő praktikák az áramszámla csökkentéséhez.

Hogyan spóroljunk az energiával?

A kormány a globális energiaválságra reagálva kénytelen volt hozzányúlni a rezsicsökkentéshez, hogy takarékosabb fogyasztásra ösztönözze a lakosságot. Ez azt jelenti, hogy az átlagos felhasználási mennyiségek fölött a piaci árat kell megfizetni az áram- és a gázszámlán. Ahhoz, hogy a költségeket az eddig megszokott szinten tartsák, sokaknak kell majd spórolnia az áram- és gázfogyasztásán. Ugyanis szinte már nincs olyan eszköz az otthonokban, ami ne árammal működne, így

rendkívül fontosak az energiatakarékos eszközök, tehát, hogy olyan gépparkkal rendelkezzünk, ami nem zabálja az áramot.

Ebben az esetben nagyon fontos, hogy egy háztartási gép megvásárlásánál figyeljük az energiaosztályokat. Aki megengedheti magának, az mosógépből vagy hűtőszekrényből keressen minél magasabb osztályba sorolt gépet, mivel ezzel hosszú távon rengeteget lehet spórolni. Ez a hűtőszekrények esetében kifejezetten fontos, tekintve, hogy olyan gépekről van szó, amelyek folyamatosan üzemben vannak, így megállás nélkül fogyasztják az áramot. A megfelelő gépek beszerzésével az otthonok könnyen energiatakarékossá tehetők.

Az áramfogyasztás csökkentése

Az energiafelhasználás csökkentése nem áll meg ott, hogy a lehető legmodernebb, energiatakarékos eszközöket beszerezzük. Ahhoz, hogy az árammal spórolhassunk, oda kell figyelnünk a szokásokra is. Ezerszer hangoztatott tipp, hogy a villany mindig legyen lekapcsolva azokban a helységekben, ahol felesleges égnie.

Ezzel együtt érdemes áramtakarékos LED-izzókat használni, hogy olyankor is spórolhassunk az energiával, amikor égetjük a lámpát.
A LED-izzók akár huszonötször hosszabb élettartammal is rendelkezhetnek, és mintegy 75 százalékkal kevesebb energiát fogyasztanak.

Vannak olyan háztartási gépek, amelyeknek folyamatosan üzemben kell lenniük, de ez csak a gépek töredékére igaz. Egy televíziónak vagy asztali számítógépnek nem szükséges a nap 24 órájában áram alatt lenni. Érdemes lehet az ilyen eszközöket egy olyan közös elosztóra kötni, amit egy gombnyomással áramtalanítani lehet. Így amikor az ember például elmegy otthonról, akkor csak lekapcsolja az elosztót és ezzel áramtalanít több fogyasztót is egyszerre.

Kisebb beruházás, de rengeteget lehet vele spórolni, ha redőnyöket szereltetnek fel az emberek. A leengedett redőnyökkel ki lehet zárni a nyári tűző napot, így csökkenteni lehet a belterekben a nagy meleget. Ezt ötvözni lehet a ventilátorokkal és így egy elviselhető hőmérsékletet lehet varázsolni a lakásban anélkül, hogy a légkondicionálót bekapcsoltuk volna. A légkondik pedig rengeteg áramot fogyasztanak.

Hosszú távú befektetés az olcsóbb villanyszámla érdekében

Egyszeri, nagyobb beruházás, de hosszú távon rendkívül kifizetődők a napelemek. Az energiaspórolás egyik legjobb módja, ha valakinek van lehetősége napelemeket felszereltetni a házára. Rengeteg áramot lehet megtakarítani ezzel a módszerrel, ráadásul még a környezetet is védhetjük vele. Az Energy Sage amerikai felmérése szerint az Egyesült Államokban egy átlagos háztartás 10-30 ezer dollár közötti összeget takaríthat meg egy napelemes rendszer élettartama alatt. Az Origo arról írt, hogy Magyarországon 2020 végén egy napelemes rendszer felszerelésének az ára a villanyszámlák összegét nézve 10-15 év alatt térül meg. Ez talán kicsit soknak tűnhet, de fontos látni, hogy egy egyszeri ráfordítással gyakorlatilag életünk végéig kifizetjük a felhasznált áramot.

Érdemes lehet még az otthonokat okoseszközökkel felszerelni, amik mérik a saját fogyasztásukat, így nyomon követhető lesz, hogy mi mennyibe kerül majd a hónap végén.

Ez segíthet tudatosan használni az áramot, ami a felesleges fogyasztás kiküszöböléséhez vezet. Ez egy hatalmas lépés a villanyszámlák csökkentése felé.

Az intelligens mérőórák segítenek nyomon követni a fogyasztást, ráadásul a megadott paraméterek alapján ki- és bekapcsolhatják egyes eszközeinket, vagy egy megadott fix hőmérsékleten tarthatják szobáinkat, lakásunkat.

Otthonunk legveszélyesebb helyisége, ami a pénztárcákat sem kíméli

Szerencsés, akinek nem kell mosogatni, hiszen a mosogatás rengeteg energiát és ivóvizet fogyaszt, egyáltalán nem takarékos tevékenység. Egy megfelelő energiaosztályba tartozó mosogatógéppel rengeteg áramot és vizet lehet megtakarítani.

Ráadásul ez még kényelmesebb is, mint a mosogatónál állni hosszú percekig. Egy háztartás éves szinten több mint 12 ezer forintot és 18 ezer liter vizet spórolhat meg egy környezetbarát mosogatógéppel.

Nem szabad elmenni a főzés mellett sem, hiszen akár egy gáz-, akár egy elektromos tűzhely rendkívül sokat fogyaszt. Jobban járunk tehát, ha nem kis adagokat főzünk, hanem egyszerre többet, ezzel is sokat lehet spórolni. Egy tűzhelyen vagy sütőben egyszerre több étel is készülhet, a pénztárcánk ezért szintén hálás lesz.

Spórolás 2022: így lesz takarékos a fűtés

Az áram mellett a gázszámlán is visszaköszön majd, ha az átlag felett fogyasztunk, így fontos, hogy ezen a téren is takarékosak legyünk. 2022-ben a gáz az egyik legnagyobb kincs, hiszen az áramtermelés mellett a fűtés elengedhetetlen eleme, különösen Magyarországon.
A gázfogyasztás csökkentése érdekében nagyon fontos az otthonok megfelelő szigetelése.

A levegő számos szemmel nem is látható helyen szökhet az épületből, ami megkeserítheti az életünket, különösen a téli fűtésszezonban. A kulcs a jó szigetelés. A legtöbb helyi közműszolgáltató képes energetikai audit elvégzésére, ami megmutatja, hol van a probléma. Megfelelő szigeteléssel, és energiahatékonyabb ajtókkal, ablakokkal szintén tehetünk környezetünk és pénztárcánk védelméért. Ezzel pedig elérhető lesz a kisebb fűtésszámla.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. május 27., Szombat

Pünkösdi időjárás

A hosszú hétvégén nem változik jelentősen időjárásunk jellege: napos, gomolyfelhős idő várható 25 fok körüli csúcsértékekkel.


2023. május 26., Péntek

Nagybetűs

Záporokkal, zivatarokkal tarkított pünkösdi hétvége vár ránk a sok évi átlagnak abszolút megfelelő hőmérsékleti értékekkel.


2023. május 25., Csütörtök

Dolgozik az összeáramlás

Pénteken folytatódik a gomolyfelhős, napos idő, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.


Megújult a balatonmáriafürdői vasútállomás

A beruházást 215 millió forintból végezte el a MÁV.


A pázsitfűfélék miatt szenvednek az allergiások

Országszerte magas a pollenkoncentráció, erősödhetnek a szénanáthás tünetek.


2023. május 24., Szerda

Gomolyfelhős, napos

Nem lesz sok változás az időjárásban, a gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk.


2023. május 23., Kedd

Átmeneti megtorpanás

Villámok fotózására alkalmas lesz az előttünk álló éjszaka, több helyen is lehetnek záporok, zivatarok.


2023. május 22., Hétfő

Csak egy gyenge hidegfront

Kedden még egy kicsivel melegebb lesz, majd este északnyugat felől hidegfront érkezik, amelynek hatására szerdára kissé visszaesik a hőmérséklet.


Hamarosan kamionok is használhatják Letenyén az autópálya-átkelőt

A letenyei autópályán lévő épületek elbontása április közepén kezdődött meg több terelési ütemben.


2023. május 21., Vasárnap

Marad a meleg

A folytatásban is átlag körül, vagy a felett alakulnak a maximumok.


2023. május 20., Szombat

Nem romlik el

A mostani hétvége és még a jövő hét első napjainak időjárása is nyugodt mederben zajlik.


Erős országos és balatoni turisztikai szezonra számít idén a Magyar Turisztikai Ügynökség

Az év első négy hónapjában országosan 15 százalékkal, a Balatonnál 12 százalékkal nőtt a külföldi vendégéjszakák száma az előző év hasonló időszakához képest.


2023. május 19., Péntek

Berobban a nyár

A hűvös, csapadékos időszak véget ért, a hétvégén meleg, napos időre számíthatunk; zápor, zivatar pedig csak kevés helyen alakulhat ki.


Egy falusi bolt, ahol „minden is” kapható

A Magyar Falu Program pályázatának köszönhetően sikerült felújítani és bővíteni a nagyrécsei vegyesboltot.


2023. május 18., Csütörtök

Öröm és boldogság

Vége a hűvös májusi időnek: a következő napokban már egyre melegebb, szárazabb léghullámok lesznek a meghatározók.

#Nagykanizsa

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

Szúnyoggyérítés lesz Kanizsán

2023. május 27. - Kanizsa

Azért arénáztak, hogy felszámolhassák

Azért arénáztak, hogy felszámolhassák

2023. május 26. - Kanizsa

Hétvégi programajánló

Hétvégi programajánló

2023. május 25. - Érdekes

Teljes kapituláció

Teljes kapituláció

2023. május 25. - Kanizsa

Vasárnap gyereknap!

Vasárnap gyereknap!

2023. május 24. - Kanizsa

Szakítópróba

Szakítópróba

2023. május 24. - Kanizsa

Hatalmas bravúr a listavezető ellen

Hatalmas bravúr a listavezető ellen

2023. május 24. - Sport

Hat cégvezető kapott 30 milliós bónuszt

Hat cégvezető kapott 30 milliós bónuszt

2023. május 23. - Kanizsa

+