Hazai - 2022. szeptember 20., Kedd
#tűzifa #hatósági ár

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram

Elindult a hatósági áras tűzifaprogram

(Illusztráció: Getty Images)

Már az első nap hatalmas volt az érdeklődés a hatósági áras tűzifa iránt. Volt olyan erdészet, ahol már nyitáskor hosszú sorokban álltak a vásárlók. Egyre nagyobb az igény a megújuló energiaforrásokra is. Sokan vesznek napelemeket, és hőszivattyúkat is egyre többen szereltetnek fel, hogy így csökkentsék az energiaköltségeiket – számolt be az M1 Híradó.

Már a nyitáskor sorban álltak az emberek a váci erdészet pénztárában. Valamennyien hatósági áras tűzifáért mentek. „Ezt a tíz köbméteres kvótát szeretném megcélozni, amit el is tudok rakni, az körülbelül nekem a cserépkályhába, ha eltüzelem, egy olyan két–három évre elég lesz” – mondta az egyik vásárló.

Több száz érdeklődés érkezett telefonon és interneten is, nem egész huszonnégy óra alatt.

„Az erdészetünk udvarán ma reggel ötven ember várt minket, mire ideértünk. Mindenki ezt a tűzifát szerette volna megvásárolni. Szépen egyesével tudtak bejönni a pénztárba, megbeszéltük a feltételeket, és akik megfeleltek a feltételeknek, azoknak álltunk rendelkezésére, meg tudták vásárolni a tűzifájukat” – fejtette ki Dobó István, az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészetének erdészetvezetője.

A keménylombos tűzifáért bruttó 30 ezer forintot kérnek, a lágylombosért erdei köbméterenként bruttó 19 ezret.

Egyre nagyobb az igény a hőszivattyúk iránt is
Az M1 által meglátogatott zalai család két éve szereltette be, azt mondták, a rendszer nemcsak környezetkímélő, olcsó megoldás is.

„Nagyon optimális, felhasználóbarát is, és nagyon kellemes hőmérséklet van télen-nyáron a lakásban. Mi egy padlófűtést és egy mennyezeti hűtést kombináltunk, pont azért, mert karbantartásigénye nincs, egyenletes hőelosztás van, nincs légmozgás a lakásban” – magyarázta Bakos Sándor.

Alig győzik a munkát az egyik pécsi napelemgyártó cégnél is. Szinte nincs olyan nap, amikor ne szerelnének fel napelemes rendszert valahová. Ezzel jelentősen lecsökkenthetők az rezsiköltségek. A tulajdonos, Kovács Balázs a Híradónak azt mondta: most kezdenek beérni a megújuló energiaforrások.

„Örülünk neki, rengeteg munkánk van. Rengeteg új érdeklődés van, rengeteg olyan, amiről néhány éve már beszélgetünk, hogy kéne, jó lenne, és most eljött az elhatározás, hogy ezeket megvalósítsák” – fogalmazott.

Nemcsak a családok, az intézmények is készülnek már a télre
A balassagyarmati önkormányzat most azon dolgozik, hogy a helyi szociális otthon és a gyermekotthon fűtése biomasszára álljon át, így spórolva a fűtésköltségeken. A rendszert már tesztelték a helyi kórház fűtési rendszerén.

„Ez egy működő rendszer Balassagyarmaton. Ez talán az egyetlen kórház Magyarországon, amely biomasszafűtéssel rendelkezik, tehát nincsenek gázbeszerzési gondjai” – fejtette ki Csach Gábor polgármester.

Az átállás decemberre fejeződhet be, a további tervek között szerepel, hogy a város egyharmadának távfűtésellátását ezzel a módszerrel váltanák ki.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 28., Szerda

Fűteni nem alkalmas a termálvíz, de a Zalakarosi Fürdő nem zár be

A rezsiárak emelkedését nem terheli a vendégekre a Zalakarosi Fürdő, ahol változatlan jegyárak mellett a megszokott őszi-téli szolgáltatásokkal várják a fürdőzőket.


2022. szeptember 27., Kedd

Szusszanásnyi szünet

Szerdán lélegzetvételnyi szünet szakítja félbe a frontok átvonulását, majd szerda estétől, már érkezik is a következő front.


Kiterjedhet a fiatalok szja-mentessége a gyermeket vállaló 25–30 éves nőkre is

A 2023-as költségvetés decemberi véglegesítésekor kibővülhet a fiatalok személyijövedelemadó-mentessége a gyermeket vállaló 25–30 év közötti nőkkel – jelentette be a miniszterelnök az Országgyűlésben, az azonnali kérdések órájában.


2022. szeptember 26., Hétfő

Az esernyőt ne felejtsük

Alig hagyja el térségünket a hullámzó frontrendszer, holnap újabb hidegfront érkezik, és újra több helyen valószínű csapadék.


Orbán Viktor: Ha megszüntetnék a szankciókat, az árak rögtön a felére esnének vissza, és az infláció is legalább megfeleződne

A miniszterelnök szerint Európa országai ma az olajért, a földgázért és a villamos energiáért szankciós felárat fizetnek.


2022. szeptember 25., Vasárnap

Hullámzó

Hullámzó front alakítja időjárásunkat és csapadékra is több hullámban számíthatunk.


2022. szeptember 24., Szombat

Változékonyra fordul

Holnap, illetve a jövő hét első napjaiban is a felhők lesznek túlsúlyban, emellett pedig több helyen, több hullámban várható csapadék is.


Magyar boltba magyar fügét!

Egyre nagyobb biztonsággal termeszthető a füge Magyarországon is.


2022. szeptember 23., Péntek

Viszlát napsugarak!

Felhős, csapadékos időre számíthatunk.


Folytatódik a Magyar falu program

Jelentős forrásokkal tovább folytatódik a Magyar falu program a korábban kijelölt irányelvek szerint – adta közre a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. 


MVM: már igényelhetik a kedvezményes többlet-földgázmennyiséget a többgenerációs családi házban élők

Nem jár visszamenőlegesen a kedvezményes többletmennyiség, azt az MVM Next a hatósági bizonyítvány benyújtását követő hónap elsejétől alkalmazza, időarányosan.


2022. szeptember 22., Csütörtök

Csendesebbre fordul az idő

Szombatig anticiklon alakítja időjárásunkat, majd vasárnaptól nedvesebb léghullámok érik el a Kárpát-medencét.


Kocsis Máté: nemzeti konzultáció indulhat a szankciókról

Európában a magyarok lesznek az elsők, akik elmondhatják a véleményüket a szankciókról.


Listeriával szennyezett lehet egy kockázott bacon

A Nébih közlése szerint a forgalmazó már visszahívta a terméket.


2022. szeptember 21., Szerda

Gomolyos, záporos

Péntekig érdemi változás még nem várható, majd szombattól néhány fokkal melegebb, vasárnaptól pedig nedvesebb léghullámok érkeznek fölénk.


Alapjogokért Központ: A baloldali sajtó hazudik az Európai Bizottság vasárnapi döntéséről

Az ellenzéki média azzal riogat, hogy a Magyarországnak járó források közel kétharmada veszélyben van.


2022. szeptember 20., Kedd

Hol süt, hol elbújik

Szerdán is alapvetően felhőátvonulásokra számíthatunk, záporok, zivatarok nagyobb eséllyel és nagyobb számban a Dunától keletre alakulhatnak ki.


2022. szeptember 19., Hétfő

Rohangáló gomolyok

Az éjszakák egyre hidegebb lesznek, péntek hajnalban felcsillan az első őszi fagy esélye.


Navracsics: Az Európai Bizottság döntésével megnyílik az út a forrásokról szóló tárgyalások gyors lezárása előtt

A miniszter közölte, a testület üdvözli a Magyar Kormány vállalásait, és innentől kezdve hazánk ezek végrehajtására fog koncentrálni.

+