Hazai - 2022. december 13., Kedd
#Magyarország #Európai Unió #Európai Bizottság #helyreállítási terv #gazdaság #uniós forrás

Jóváhagyták a Magyarországot érintő megállapodásokat

Jóváhagyták a Magyarországot érintő megállapodásokat

(Fotó: Pixabay)

Megszületett a megállapodás a Magyarországnak járó pénzekről Brüsszelben. Az uniós tagállamok nagykövetei éjszaka jóváhagyták a magyar helyreállítási tervet, így a szükséges intézkedések után Magyarország hozzáférhet az uniós forrásokhoz – számolt be róla az M1 Híradója.

Baraczka Eszter, az M1 brüsszeli tudósítója bejelentkezésében elmondta, hogy a helyreállítási terv 5,8 milliárd eurót jelent, mely forrás a koronavírus-járvány utáni gazdasági fellendítés érdekében jár Magyarországnak.

Ezen összeg 48,1 százalékát Magyarország zöldberuházásokra fogja fordítani, melyet a beadott programban vállalt. Ide tartozik többek között az elektromos hálózatok bővítése, illetve a megújuló energiák részarányának növelése is. 29,8 százalékban pedig digitális átállással kapcsolatos intézkedések lesznek benne, például az oktatás területén, amely egy nagyon hangsúlyos része a programnak  – fogalmazott a tudósító.

Ami a kondícionalitási eljárást illeti – ugyanis ebben is született megállapodás tegnap este –, a tavasszal a hazánk ellen indított jogállamisági feltételességi eljárás folytatódni fog. Ezzel szemben viszont egy kedvező fordulatról is beszámolt Baraczka Eszter, ugyanis az Európai Bizottság javaslata szerint átmenetileg 7,5 milliárd euró Magyarországnak járó kohéziós forrást fagyasztottak volna be, amíg megnyugtató rendeződést nem tapasztalnak, azonban ezt az összeget a tagállamok 6,3 milliárd euróra csökkentették, ami a hazánknak járó kohéziós források 55 százaléka.

A Tanács elismerte a Magyarország által elvégzett munkát, továbbá úgy gondolják, hogy hazánk számos törvényt meghozott annak érdekében, hogy az uniós forrásokat szabályosan használhassák fel.

Ha hazánk a továbbiakban ezeket az intézkedéseket végrehajtja, akkor a további források is feloldásra kerülhetnek, tehát ez az összeg sem vész el, a feltételek teljesítése után hozzájuthat Magyarország.

Az M1 műsorvezetőjének kérdésére, mely szerint mikor kerülhet sor a megállapodás aláírására Baraczka Eszter kiemelte, nagyköveti szintű döntés történt tegnap este, amely egy politikai megállapodásnak mondható, azonban ezt miniszteri szinten, formálisan is jóvá kell hagyni.

Ezt követően a kondícionalitási eljárás és a helyreállítási források elválnak. Ha Magyarország jelzi, hogy a kondícionalitási eljárásban valamennyi vállalását maradéktalanul végrehajtotta, akkor ezt az Európai Bizottság ellenőrzi, majd javaslatot tesz az eljárás megszüntetésére, melyben a végső döntést a tagállamok tanácsa fogja meghozni.

A helyreállítási terv esetében akkor férhetünk hozzá ehhez a bizonyos 5,8 milliárd euróhoz, hogyha megfelelünk 27 szuper-feltételnek, melyek kiterjednek az igazságszolgáltatás reformjára is. A határidő ebben az esetben március 31 – tette hozzá az M1 tudósítója.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. november 20., Hétfő

Életet mentett a gondosóra Tolnában

Egy Tolna megyei idős asszony tévedt el az erdőben, a tűzoltók a készülék segítségével találták meg a megrémült asszonyt.


2023. november 01., Szerda

Mindenszentek és halottak napja

Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestánsok az elhunytakról emlékeznek meg ilyenkor.


2023. október 31., Kedd

A közfoglalkoztatás értékei egy csokorban a Karos Korzón

20 kiállító mutatta be a közfoglalkoztatás keretében végzett példaértékű tevékenységét.


2023. október 12., Csütörtök

Több mint 3000 esetet láttak el idén a vízimentők

2023-ban 55 helyszínen szolgált 382 vízimentő kollégájuk, akik 7914 szolgálati napot dolgoztak és 2914 sérültet, bajbajutottat láttak el.


2023. október 03., Kedd

Újabb magyar Nobel-díjas

Krausz Ferenc, magyar származású kutató kapta az idei fizikai Nobel-díjat megosztva két tudós társával.


2023. október 02., Hétfő

Magyar siker: Karikó Katalin kapta a Nobel-díjat!

A biokémikus az első magyar női Nobel-díjas.


2023. szeptember 20., Szerda

Konferencia a kerékpározás számszerűsíthető, pozitív hatásairól

A kerékpáros közlekedés fejlesztése világszerte és hazánkban is egyre nagyobb figyelmet kap, hiszen korunk számos kihívására kínál élhető és fenntartható alternatívát.


2023. szeptember 07., Csütörtök

Haditorna verseny

Indul az Országos Haditorna Verseny - szeptembertől startolnak a vármegyei fordulók.


2023. szeptember 04., Hétfő

Legalább egy hét

Nyugodt, napos idő: ezzel lehetne jellemezni az időjárást a következő egy hétben, közben a szél is egyre kevésbé fog fújni.


A tavalyihoz hasonló forgalom várható a Balatonnál szeptemberben

A foglalások több mint felét a legnépszerűbb négy településen, Hévízen, Siófokon, Balatonfüreden és Zalakaroson regisztrálták, döntően belföldi vendégektől.


2023. augusztus 28., Hétfő

Hullámzó hidegfront

Hullámzó hidegfront éri el hétfő délután, este hazánkat, amely lassan mozog kelet felé, és csak a hét közepén hagyja el térségünket.

#Nagykanizsa

Elcsíptünk egy telefonbeszélgetést

Elcsíptünk egy telefonbeszélgetést

2023. december 06. - Érdekes

Havat hozott a Mikulás

Havat hozott a Mikulás

2023. december 06. - Érdekes

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

2023. december 04. - Vélemények

Összeomlik a civilizációnk?

Összeomlik a civilizációnk?

2023. december 02. - Kanizsa

A sikertelenség az ÉVE bélyege

A sikertelenség az ÉVE bélyege

2023. december 01. - Kanizsa

A kormány kikéri az emberek véleményét

A kormány kikéri az emberek véleményét

2023. november 30. - Kanizsa

Testi és lelki „mankó”

Testi és lelki „mankó”

2023. november 30. - Érdekes

Az iskoláig aszfaltoztak

Az iskoláig aszfaltoztak

2023. november 28. - Kanizsa

+