Hazai - 2023. január 01., Vasárnap
#infláció #újév #minimálbér

Így változik az életünk 2023 január elsejével

Így változik az életünk 2023 január elsejével

(Fotó: MTI/Varga György)

A korábbi évekkel összevetve jövőre több területen is fontos változás lép életbe, sajnos sok olyan is lesz köztük, aminek a legkevésbé örülünk, szinte minden drágulni fog.

Minimálbér, nyugdíjak, és a gyed is emelkedik
December közepén dőlt el, hogy minimálbér 2023. január elsejével 16 százalékkal bruttó 200 ezer forintról 232 ezer forintra, míg a garantált bérminimum az eddig 260 ezer forintról 296 ezer 400 forintra emelkedik, nettóban számolva előbbi esetében 154 ezer forint, utóbbi esetében 197 ezer forint lesz, mindez összesen 920 ezer munkavállalót érint Magyarországon.

A minimálbér-növekedéssel együtt a gyed plafonja 324 ezer 800 forintra nő, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál bruttó 162.400 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében bruttó 207.480 forintra emelkedik. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz januártól.

Több mint 2 millió magyart érint, hogy a nyugdíjak 15 százalékkal emelkednek január elsejével, miután az infláció is várhatóan ennyivel fog emelkedni. Ezzel egy fontos határhoz is érkezünk, ugyanis szinte biztos, hogy átlagnyugdíjak elérik a 200 ezer forintot.

Ha a vártnál magasabb lesz az infláció, akkor évközben további nyugdíj-emelésről dönthet a kormány, erre szokás szerint nyáron, illetve az ősz végén kerülhet sor.

Bővülnek a családtámogatások
Orbán Viktor miniszterelnök az év végi kormányinfón jelentette be, hogy a 2022. január elején bevezetett 25 év alattiak szja kedvezményét a kormány a 30 év alatti gyermeket vállaló nőkre kiterjeszti, akik az átlagbér erejéig adómentességet kapnak, függetlenül független attól, hogy házasságban élnek, hajadonok vagy elváltak. Az pedig már a Magyar Közlönyből az év utolsó napjaiban derült ki, hogy a 30 alatti gyermekes anyák diákhitel tartozását is elengedi az állam, ha a támogatás iránti kérelmét a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtják a Diákhitel szervezethez.

Háromból egy zseb marad a Szép-kártyán
Sokakat érintő változás, hogy megszűnik a Szép-kártya korábbi rendszere, január 9-től ugyanis csak egy számla marad, az eddigi három zsebből csak a szálláshely zsebből fizethetünk valamennyi szolgáltatásért. A hírek szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség véleményezésével született meg a módosítás, amelytől azt várják, hogy a gazdasági nehézségek közepette is lendületet adhat a belföldi turizmusnak. Az OTP tájékoztatása szerint a vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket január 8-án átvezetik a szálláshely zsebre.

A kata megszüntetése után egyszerűsödik az átalányadózás
A kata év közben történő átalakítása után több tízezer vállalkozás érint, hogy 2023-tól egyszerűsödik a kata alternatívájának tekintett átalányadózás. Január elsejétől a személyi jövedelemadó előlegéhez hasonlóan csak negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig kell bevallaniuk és megfizetniük szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot a vállalkozóknak, a közterhek megállapítása azonban továbbra is havonta történik. 

Szintén a mikrovállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak jelent egyszerűsítést a helyi iparűzési adó fizetésének - adózási módtól független – egyszerűsített meghatározása, amelynek révén az érintett kör nagy részének bevallást sem kell tennie, mind össze évente egyszer megfizetni az adót. 

Mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a Diákhitel Központ Zrt. diákhitelek folyósításához kapcsolódó fizetési műveletei, továbbá a Kincstárnál nyitott, a devizában történő helyi iparűzési adófizetéséhez tartozó technikai számla. 
Módosulnak a lakásáfa szabályai is, az új lakóingatlanok építésére 2024. december 31-ig 5 százalékos adómérték vonatkozik. A módosítás a 2024. december 31-ig megkezdett projektek esetében az alkalmazást 2028. december 31-ig teszi lehetővé.

Drágulnak az autópályadíjak, felújítási dömping várható
Az inflációval azonos mértékben emelkedik több matrica ára, személygépjárműre a havi jogosultság díja 8900 forintra, míg a 10 napos „hetié” pedig 5500 forint lesz elsejével. Kisebb mértékben, 5 százalékkal kerül többe az éves országos és a megyei matrica, előbbi 49 190 forint, utóbbi 5720 forintra nő. Ugyanakkor a motorosok 10 napos útdíja 1600 forintról 2750-re forintra ugrik.

Ami jó hír, hogy ezzel párhuzamosan több autópálya szakaszon jelentős színvonaljavulás várható, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ígérete szerint 300-400 km-en újítják fel az elöregedett aszfalt burkolatot, és ha minden tervek szerint alakul, akkor elindul az M1-es autópálya tervezett bővítése.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2024. június 06., Csütörtök

Rendkívüli nyitvatartás a választás hétvégéjén a kormányablakokban

A rendkívüli hétvégi nyitvatartás célja, hogy minél többen élhessenek szavazati jogukkal.


2024. május 30., Csütörtök

Akadálymentes rámpa épült Zalakaroson

A szabad és akadálymentes közlekedés lehetőségét biztosították.


2024. május 13., Hétfő

Pályázni lehet falvak járdáinak, hídjainak, kerékpárútjainak felújítására

Június 12. és július 12. között várják a pályázatokat.


2024. május 03., Péntek

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várják a nevezéseket.


A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.


2024. április 29., Hétfő

Zalakaroson is szedték a szemetet

Közel két órán át tartó munkával a gyermekek 45 zsáknyi kommunális szemetet szedtek össze.


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.

+