Hazai - 2023. január 01., Vasárnap
#infláció #újév #minimálbér

Így változik az életünk 2023 január elsejével

Így változik az életünk 2023 január elsejével

(Fotó: MTI/Varga György)

A korábbi évekkel összevetve jövőre több területen is fontos változás lép életbe, sajnos sok olyan is lesz köztük, aminek a legkevésbé örülünk, szinte minden drágulni fog.

Minimálbér, nyugdíjak, és a gyed is emelkedik
December közepén dőlt el, hogy minimálbér 2023. január elsejével 16 százalékkal bruttó 200 ezer forintról 232 ezer forintra, míg a garantált bérminimum az eddig 260 ezer forintról 296 ezer 400 forintra emelkedik, nettóban számolva előbbi esetében 154 ezer forint, utóbbi esetében 197 ezer forint lesz, mindez összesen 920 ezer munkavállalót érint Magyarországon.

A minimálbér-növekedéssel együtt a gyed plafonja 324 ezer 800 forintra nő, a diplomás gyed az alapképzésben résztvevő hallgatóknál bruttó 162.400 forintra, a mesterképzésben résztvevők esetében bruttó 207.480 forintra emelkedik. A gyermekek otthongondozási díja (gyod) pedig bruttó 232 ezer forint lesz januártól.

Több mint 2 millió magyart érint, hogy a nyugdíjak 15 százalékkal emelkednek január elsejével, miután az infláció is várhatóan ennyivel fog emelkedni. Ezzel egy fontos határhoz is érkezünk, ugyanis szinte biztos, hogy átlagnyugdíjak elérik a 200 ezer forintot.

Ha a vártnál magasabb lesz az infláció, akkor évközben további nyugdíj-emelésről dönthet a kormány, erre szokás szerint nyáron, illetve az ősz végén kerülhet sor.

Bővülnek a családtámogatások
Orbán Viktor miniszterelnök az év végi kormányinfón jelentette be, hogy a 2022. január elején bevezetett 25 év alattiak szja kedvezményét a kormány a 30 év alatti gyermeket vállaló nőkre kiterjeszti, akik az átlagbér erejéig adómentességet kapnak, függetlenül független attól, hogy házasságban élnek, hajadonok vagy elváltak. Az pedig már a Magyar Közlönyből az év utolsó napjaiban derült ki, hogy a 30 alatti gyermekes anyák diákhitel tartozását is elengedi az állam, ha a támogatás iránti kérelmét a gyermek születését, vagy örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő 60 napon belül benyújtják a Diákhitel szervezethez.

Háromból egy zseb marad a Szép-kártyán
Sokakat érintő változás, hogy megszűnik a Szép-kártya korábbi rendszere, január 9-től ugyanis csak egy számla marad, az eddigi három zsebből csak a szálláshely zsebből fizethetünk valamennyi szolgáltatásért. A hírek szerint a Magyar Turisztikai Ügynökség véleményezésével született meg a módosítás, amelytől azt várják, hogy a gazdasági nehézségek közepette is lendületet adhat a belföldi turizmusnak. Az OTP tájékoztatása szerint a vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket január 8-án átvezetik a szálláshely zsebre.

A kata megszüntetése után egyszerűsödik az átalányadózás
A kata év közben történő átalakítása után több tízezer vállalkozás érint, hogy 2023-tól egyszerűsödik a kata alternatívájának tekintett átalányadózás. Január elsejétől a személyi jövedelemadó előlegéhez hasonlóan csak negyedévente, a tárgynegyedévet követő hónap 12. napjáig kell bevallaniuk és megfizetniük szociális hozzájárulási adót és a társadalombiztosítási járulékot a vállalkozóknak, a közterhek megállapítása azonban továbbra is havonta történik. 

Szintén a mikrovállalkozásoknak, egyéni vállalkozóknak jelent egyszerűsítést a helyi iparűzési adó fizetésének - adózási módtól független – egyszerűsített meghatározása, amelynek révén az érintett kör nagy részének bevallást sem kell tennie, mind össze évente egyszer megfizetni az adót. 

Mentesülnek a pénzügyi tranzakciós illeték alól a Diákhitel Központ Zrt. diákhitelek folyósításához kapcsolódó fizetési műveletei, továbbá a Kincstárnál nyitott, a devizában történő helyi iparűzési adófizetéséhez tartozó technikai számla. 
Módosulnak a lakásáfa szabályai is, az új lakóingatlanok építésére 2024. december 31-ig 5 százalékos adómérték vonatkozik. A módosítás a 2024. december 31-ig megkezdett projektek esetében az alkalmazást 2028. december 31-ig teszi lehetővé.

Drágulnak az autópályadíjak, felújítási dömping várható
Az inflációval azonos mértékben emelkedik több matrica ára, személygépjárműre a havi jogosultság díja 8900 forintra, míg a 10 napos „hetié” pedig 5500 forint lesz elsejével. Kisebb mértékben, 5 százalékkal kerül többe az éves országos és a megyei matrica, előbbi 49 190 forint, utóbbi 5720 forintra nő. Ugyanakkor a motorosok 10 napos útdíja 1600 forintról 2750-re forintra ugrik.

Ami jó hír, hogy ezzel párhuzamosan több autópálya szakaszon jelentős színvonaljavulás várható, a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. ígérete szerint 300-400 km-en újítják fel az elöregedett aszfalt burkolatot, és ha minden tervek szerint alakul, akkor elindul az M1-es autópálya tervezett bővítése.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Borúra ború

A tőlünk délre található ciklon borult, elszórtan csapadékos időt okoz.


Otthon Centrum: vidéken a panelek, a tégla és a kertes házak négyzetméterára is csökkent 2022 végén

A legalacsonyabb négyzetméterár (átlagosan 372 ezer forint) a használt házak piacán alakult ki tavaly a negyedik negyedévben.


Nyugdíjba vonul Czimondor Nándor

Czimondor Nándor – a vendéglátásban és a szállodaiparban töltött 51 év után – visszavonul a zalakarosi MenDan Hotel igazgatói pozíciójából, de a jövőben is aktívan kíván részt venni a hazai turizmus életében.


Orbán Viktor: Azonnali tűzszünet kell

A kormányfő beszélt a háború eszkalálódásának veszélyéről is.


2023. január 26., Csütörtök

Kisebb-nagyobb szakadozások

Ma és holnap is többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, időnként kisebb-nagyobb szakadozások lehetnek a felhőtakaróban.


Emelkedik a babakötvény kamata

A családok már 300 ezer gyermeknek gyűjtenek megtakarítást a Babakötvényben.


Navracsics: nem fenyegeti veszély az Erasmus program folytatását

Annak a 180 ezer magyar diáknak, aki ma alapítványi fenntartású egyetemre jár, nem kell attól tartania, hogy a programból bármilyen formában is kiesne – mondta Navracsics Tibor területfejelsztési miniszter, miután Brüsszelben fogadta a bizottság több tagj


2023. január 25., Szerda

A helyzet változatlan

Jelentős változásra csütörtökön sem számíthatunk, marad a borongós, párás, szürke idő.


Jót tett a bőséges csapadék az almaültetvényeknek

Bár az idei terméskilátásokat még lehetetlen megbecsülni, a bőséges őszi-téli csapadék biztosan jót tett az almaültetvényeknek.


2023. január 24., Kedd

Ciklon nélkül

Időjárásunkban változás várható, ugyanis mediterrán ciklon nélküli nap következik.


Dobogós a magyar csapat a Bocuse d'Or világdöntőjén

Bronzérmes lett a Dalnoki Bence séf és Nyikos Patrik commis alkotta magyar csapat a Bocuse d'Or szakácsverseny világdöntőjén.


2023. január 23., Hétfő

Csak délnyugat kap

Esőre csak a délnyugati harmadban számíthatunk, majd holnap napközben már ott is csökken a csapadékhajlam.


Magyarország élelmiszerellátása biztosított

Magyarország élelmiszerellátása biztosított - mondta az agrárminiszter hétfőn az M1 aktuális csatornán.


2023. január 22., Vasárnap

Gyanús áremelkedés?

Vizsgálatot indított a tejpiacon a GVH. Magyarázatot keresnek a fogyasztói árak nagymértékű emelkedésére.


Rendkívüli nyilatkozatot kell tenni a NAV-nál

A NAV felméri az adózók véleményét az online ügyintézésről, a visszajelzések segítik a hivatalt ügyintézői felületeinek fejlesztésében.


2023. január 21., Szombat

Karosi élményvilla is versenyez az év legjobb hotele címért

Átadták az Év Hotele verseny régiós győzteseinek járó díjakat.


Csaknem 550 kilométer hosszú szakaszon van árvízvédelmi készültség

Tovább áradnak a folyók az ország északi részén.


2023. január 20., Péntek

Nincs megállás

Mediterrán ciklonok jönnek-mennek, így továbbra is változékony időre van kilátás. Hogy meddig tart még a mediterrán ciklonok uralma?


Adótraffi: ők következnek

2023. január 23. és február 10. között a pékségeket és pékáruüzleteket ellenőrzik.


2023. január 19., Csütörtök

Ezúttal kelet felől

A következő éjszakán ezúttal nem érkezik csapadék, de pénteken napközben egy újabb csapadékzóna kanyarodik fölénk, amiből főként a Dunától keletre számíthatunk esőre, majd délutántól egyre nagyobb területen havas esőre, havazásra.


2023. január 18., Szerda

Bőrig ázva, majd elhavazva?

Újabb mediterrán ciklon érkezik, amelyből éjszaka ismét kiadós mennyiségű eső valószínű, hajnaltól pedig északnyugat felől egyre nagyobb területen havas esőbe, havazásba vált a halmazállapot.

+