Hazai - 2023. február 02., Csütörtök
#napelem #Energiaügyi Minisztérium

Felülvizsgálják a sokat támadott napelem-szabályozást

Felülvizsgálják a sokat támadott napelem-szabályozást

(Illusztráció: Unsplash)

Az érintett hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával már folyamatban van annak a szabályozásnak a felülvizsgálata, amely ideiglenesen megtiltotta a helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba való betáplálását – válaszolt a Világgazdaságnak az Energiaügyi Minisztérium. A témával következő ülésén foglalkozik az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs.

Folyamatban van annak az ágazati szabályozásnak a felülvizsgálata, amely korlátozza a háztartási méretű napelemek által termelt, de helyben fel nem használt villamos energia közcélú hálózatba betáplálását.

Ketyeg az óra
A munka az illetékes hatóság és a hálózati engedélyesek bevonásával történik az Energiaügyi Minisztérium kommunikációs főosztályától kapott válasz szerint. A témával következő ülésén foglalkozik majd az Energia-veszélyhelyzeti Operatív Törzs. A válaszban hangsúlyozták, hogy a korlátozás a háztartási erőművek telepítésére és csatlakoztatására nem vonatkozik.

A Világgazdaság azért érdeklődött a tárcánál, mert az uniós illetékesek lépéseket várnak el a magyar kormánytól a korlátozás felszámolása érdekében. A 24.hu cikke szerint ugyanis „Magyarországnak legkésőbb 2024. december 31-ig fel kell oldania a lakossági napelemes rendszerek által termelt áram betáplálási lehetőségének tilalmát ahhoz, hogy hozzáférjen a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) támogatási forrásaihoz. Ebben az ügyben a kabinetnek már az idén március 31-ig valamilyen reformot kell végrehajtania az Európai Bizottság javaslata alapján.

Túl jól sikerült a napelemesek támogatása
Mindazonáltal az említett korlátozás nem a napelem-tulajdonosok ellenében, hanem a villamosenergia-rendszer védelmében született, és a tervek szerint az érintett hálózatok megerősítéséig lesz életben. A hazai napenergia-termelés növelése pedig változatlan cél. „A belföldön elérhető energiaforrások fokozott hasznosítása erősíti Magyarország energiafüggetlenségét. A környezetbarát áramtermelés hozzájárul a klímasemlegességi célok eléréséhez is” – hangsúlyozták a válaszban, amely szerint a kormány a háború és az elhibázott szankciók okozta energiaválságban, az elszálló energiaárak mellett is mindent megtesz Magyarország ellátásbiztonságának megőrzéséért és a lakossági energiaárak alacsonyan tartásáért. 

Ugyanakkor az állami támogatásoknak köszönhetően az elmúlt években soha nem látott mértékben növekedett a napenergia hazai hasznosítása, ezért a villamosenergia-hálózat gyorsabb ütemű fejlesztése vált szükségessé.

A hazai beépített napelemes kapacitások 2022 végére meghaladták a 4000 megawattot. A 2030-ra kitűzött 6000 megawattos vállalás így jóval korábban, akár már néhány éven belül teljesülhet. A tiszta, de időjárásfüggő megújuló energiaforrás szélesebb körű használatához javítani kell a villamosenergia-hálózat rugalmasságát, lehetővé kell tenni a helyben megtermelt áram hatékonyabb elosztását.

Még háromezer megawattnyi napelem telepítői készülődhetnek 
A kormány az e célt szolgáló beruházásokat uniós társfinanszírozást igénybe véve 163 milliárd forint támogatással ösztönzi. A projekteket az elosztó társaságok és a nagyfeszültségű hálózatot üzemeltető Mavir valósíthatja meg. Az újabb 3000 megawattnyi napenergia-kapacitás rendszerbe kapcsolhatóságát szolgáló fejlesztéseket – azok mielőbbi megvalósítása érdekében – hazai forrásból előfinanszírozza a kormány.

A válaszban említett fejlesztések indításáról a Világgazdaság rendre hírt adott. Az MVM csoport két hálózati társasága például tavaly október végén jelentette be, hogy együtt több mint 70 milliárd forintos beruházást indítanak, amelyeknek köszönhetően 2026 tavaszáig az MVM Démász legalább 456, az MVM ÉMÁSZ legalább 238 megawattal több új naperőművi termelőkapacitást tud a hálózatába fogadni. 

Novemberben már arról számolhattunk be, hogy a lapunknak válaszoló elosztócégek együtt közel 240 milliárd forintot szánnak az előbbi célra. Az akkori állapot szerint (a két említett, MVM-cég mellett)  az E.ON Hungária csoport három elosztó cégén 142 milliárd, az Opus Titászén pedig 26,6 milliárd forint értékben indultak, illetve indulnak olyan fejlesztések, amelyekre jórészt azért van szükség, hogy a jelenleginél sokkal több napelemet lehessen a hálózatukra kapcsolni. Az E.ON a napokban újabbat lépett: közölte, hogy egy három éven át tartó, 74 milliárd forintba kerülő hálózatfejlesztési programot indít.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. március 19., Vasárnap

Hétfőn startol a vízivást népszerűsítő Happy-hét a közoktatásban

A Happy-hét rendezvénnyel eddig évente átlagosan 76 ezer fiatalhoz jutottak el a vízfogyasztást népszerűsítő üzenetek.


2023. március 18., Szombat

Süss fel nap!

Nemcsak vasárnap, hanem a folytatásban is marad az igazi tavaszi, napos idő.


A magyar fogyasztók döntő többsége továbbra is csak a rezsicsökkentett árat fizeti

Az adatok alapján egyébként az Európai Unióban már hosszabb ideje Magyarországon a legalacsonyabb a háztartási áram és a gáz ára.


2023. március 17., Péntek

Nem romlik el hétvégére

Napos, száraz hétvégére számíthatunk, így semmi akadálya egy jó kirándulásnak.


A Fidesz-frakció támogatja Finnország NATO-csatlakozását

Svédország ügyében a képviselőcsoport később dönt.


Március végéig igényelhető a 40 ezer forintos bölcsődei támogatás

A támogatás az óvodai nevelés megkezdéséig nyújtható, akár több gyermekre is.


2023. március 16., Csütörtök

Zsákban hozzák

A hét további részében összességében jelentős melegedés várható, és a gyenge hétfői hidegfront sem okoz hőmérséklet-visszaesést.


2023. március 14., Kedd

Szeles nemzeti ünnep

Hidegfront éri el hazánkat, így szélerősödés, csapadék és jelentős hőmérséklet-csökkenés várható.


2023. március 13., Hétfő

Légköri szeszélyek

Meleg levegő árasztja el térségünket, holnap a maximum-hőmérséklet akár a 22 fokot is elérheti/átlépheti.


2023. március 12., Vasárnap

Átmeneti melegedés

Mozgalmas három napra számíthatunk az időjárásban, amiből nemzeti ünnepünk sem marad ki. Sőt.


A márciusi csapadéktól függhet a Balaton és a Velencei-tó vízszintje

A magyar tenger napi átlagos vízállása március 3-án 101 cm volt, jelenleg stagnál.


Újabb családokat véd a rezsicsökkentés

A könnyítés több tízezer fogyasztót érint.


2023. március 11., Szombat

Már nem (úgy) fúúúj

Egyre inkább veszít erejéből a légmozgás, a hideg légtömeg pedig nyugalomba jut, csaknem országszerte fagypont alá süllyed a hőmérséklet.


Másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat a viharos szél miatt kilenc vármegyére

Zalában esőfokú (citromsárga) riasztás van érvényben, a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 kilométer/órát.


2023. március 10., Péntek

Fúúúj!

Markáns hidegfront érkezik ma éjszaka, amely nemcsak jelentős lehűlést, de viharos északnyugati szelet is hoz magával.


2023. március 09., Csütörtök

Déli szél, további melegedés

Dél felől továbbra is enyhe léghullámok érkeznek fölénk, pénteken a záporok mellett zivatarok kialakulására is van esély.


Orbán Viktor: megmarad a magyar gazdaságpolitika összehangoltsága

A következő két év Lantos Csaba energiaügyi miniszter által vezérelt politikája az energiakapacitások létrehozása lesz - mondta a miniszterelnök.


Gulyás Gergely: fegyverszünetre és béketárgyalásokra van szükség

A magyar álláspontot világos: Magyarország elítéli az orosz agressziót és humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

+