Hazai - 2023. március 23., Csütörtök
#Kormányinfó #Gulyás Gergely #béke #infláció

Gulyás Gergely: Magyarország nem támogat semmilyen olyan lépést, amely a háború eszkalációjához vezet

Gulyás Gergely: Magyarország nem támogat semmilyen olyan lépést, amely a háború eszkalációjához vezet

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (j) és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Kormányinfón (Fotó: MTI/Soós Lajos)

„Magyarország nem támogat semmilyen olyan lépést, amely a háború eszkalációjához vezet” – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.

Az Országgyűlés jövő héten dönt a benyújtott békepárti határozatról, ezzel kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta kérnek minden politikai erőt, hogy pártpolitikától függetlenül támogassák a határozatot, hogy ezáltal a magyar emberek akaratát is meg lehessen erősíteni. Magyarország továbbra is minden humanitárius támogatást megad Ukrajnának – hangsúlyozta a miniszter.

Gulyás Gergely elmondta, a kormány tegnap röviden tárgyalt több aktuális ügyet is. Továbbra is a legfontosabb téma az Ukrajnában zajló háború aktuális állása. Az elmúlt hetekben több nyilatkozat látott napvilágot, ami komoly aggodalomra ad okot – tette hozzá a miniszter. Ezek a kijelentések nem a béke, hanem az eszkaláció irányába mutatnak – hangsúlyozta.

A magyar kormány továbbra is a béke mellette áll, és fegyverszállításokban hazánk továbbra sem vesz részt.

A NATO haderőfejlesztéséről is szólt a miniszter, aki emlékeztetett, hogy a NATO nem léphet be háborúba, csak ha egy tagállamát külső támadás éri. Tagállamok védelmi eszközeinek és védelmi kapacitásának fejlesztésében részt veszünk. Magyarország a NATO részeként teljesíti a rá háruló feladatokat, de a NATO szabályainak megfelelően ezt is csak védelmi céllal teszi.

Az Európai Unió is aktívabb lett a katonai területen, ez – a miniszter szerint – helyes. Emlékeztetett, hogy Orbán Viktor miniszterelnök volt az első, aki egy közös haderő felépítését szorgalmazta az Európai Unióban már évekkel ezelőtt.

Közös lőszerbeszerzés is lesz az Európai Unióban, bár lesznek tagállamok, amelyek a lőszereket Ukrajnának adják át, Magyarország azonban nem fogja ezt a példát követni.

Az M1 kérdésére Gulyás Gergely elmondta, a kormány fenntartja az infláció mérséklését szolgáló intézkedéseket. Emlékeztetett: az elmúlt hetekben az infláció csökkenő pályára állt. A miniszter szerint ez a folyamat nyáron felgyorsulhat, az év végére pedig el fogjuk érni, hogy egyszámjegyűvé válik a pénzromlás mértéke hazánkban. Az árstopokat és egyéb intézkedéseket addig kell fenntartani, ameddig az infláció jelentősen nem csökken – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A tűzszünet és a béketárgyalás vezetnek el arra az útra, amely mindkét fél érdeke – hangsúlyozta Gulyás Gergely, hozzátéve, hogy a harmadik világháború kockázata soha nem volt olyan nagy, mint manapság. Ezért Magyarország nem támogat semmilyen olyan lépést, amely a háború eszkalációjához vezet. 

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 05., Hétfő

Záporos, zivataros

Nedves, labilis léghullámok érkeznek dél, délnyugat felől, aminek hatására megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.


2023. június 04., Vasárnap

Felkészül Medárdra?

Változékonyabbra fordul időjárásunk, a jövő hét elején, közepén gyakori vendégünk lesz a csapadék.


2023. június 03., Szombat

Pál(l)fordulás előtt

Holnap még nagyrészt eseménytelen, nyugodt lesz az idő, csak néhol fordulhat elő csapadék. Hétfőtől aztán....


2023. június 02., Péntek

Strandidő?

Tavaink vize már 21, 22 fokos, szombaton viszont a csúcsérték is lesz, ahol hasonló értéket vesz fel.


Nehéz helyzetben élő családok nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa

Az elmúlt három évben több mint tízezer egyszülős és nagycsalád nyaralhatott térítésmentesen a Mészáros Csoport támogatásával.


2023. május 31., Szerda

Kezdődik/folytatódik a nyár

Napos, meleg, nagyrészt száraz idő várható, de a déli tájakon továbbra is esély nyílik záporok, zivatarok kialakulására.


2023. május 30., Kedd

Ugyanaz másként

A következő napokban egyre inkább csak délen lehetnek záporok, zivatarok, majd a hétvégén már ott se nagyon.


2023. május 27., Szombat

Pünkösdi időjárás

A hosszú hétvégén nem változik jelentősen időjárásunk jellege: napos, gomolyfelhős idő várható 25 fok körüli csúcsértékekkel.


2023. május 26., Péntek

Nagybetűs

Záporokkal, zivatarokkal tarkított pünkösdi hétvége vár ránk a sok évi átlagnak abszolút megfelelő hőmérsékleti értékekkel.


2023. május 25., Csütörtök

Dolgozik az összeáramlás

Pénteken folytatódik a gomolyfelhős, napos idő, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.


Megújult a balatonmáriafürdői vasútállomás

A beruházást 215 millió forintból végezte el a MÁV.


A pázsitfűfélék miatt szenvednek az allergiások

Országszerte magas a pollenkoncentráció, erősödhetnek a szénanáthás tünetek.


2023. május 24., Szerda

Gomolyfelhős, napos

Nem lesz sok változás az időjárásban, a gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk.

+