Hazai - 2023. március 26., Vasárnap
#közlekedés #elektromos roller #KRESZ-módosítás #Révész Máriusz

Aláírásra vár az új KRESZ-módosítás tervezete, a kerékpárokhoz sorolhatják az elektromos rollereket

Aláírásra vár az új KRESZ-módosítás tervezete, a kerékpárokhoz sorolhatják az elektromos rollereket

Már az általános iskolában is tanulnák a KRESZ-t (Archív, a kép forrása: AFP/KENZO TRIBOUILLARD) 

Elkészült az új KRESZ-módosítás tervezete, miszerint az elektromos rollereket a kerékpárokhoz sorolnák. A tervezet átkerült a Lázár János vezette közlekedési minisztériumhoz és már csak aláírásra vár – mondta el a Magyar Nemzetnek Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár, aki szerint célszerű lenne már az általános iskolákban bevezetni a közlekedési alapvizsgát.

„Megfogalmaztuk módosító javaslatunkat, készen vagyunk. Amennyiben Lázár János építési és beruházási miniszter jóváhagyja a tervezetet, az új szabályok életbe lépnek” – fogalmazott Révész Máriusz, aki hozzátette, hogy az elektromos rollerek szabályszerű használata jó ideje vita tárgyát képezi, ugyanis ezt a viszonylag új típusú közlekedési eszközt nem ismeri a hatályos KRESZ, amely így erre vonatkozóan semmiféle szabályozást nem tartalmaz.

Az új módosítás értelmében

a 25 kilométer per órás végsebességű rollerek kerékpárnak, az ennél gyorsabbak pedig segédmotoros kerékpárnak minősülnének.

Révész Máriusz szerint az új szabályozás illeszkedni fog az Európai Unió nagyvárosai bevezetett mintához. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy az összes elektromos rollert azért sem minősíthetik segédmotoros kerékpárnak, mert ezek használatához kötelező a bukósisak, viszont a rollerezők nem hordanák azt.

202303261608_roller-joo1-gettyimages-1249220786-700x467.jpg (700×467)Túl sok volt a baleset, változtatni kellett (Illusztráció, a kép forrása: Getty Images)

Nemrég az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács egységes szabályozást javasolt az elektromos rollerekre, mivel az elmúlt években számos baleset és haláleset történt az eszköz használata közben. A tanács előírná a rollerekbe gyárilag beépített, 20 kilométer per órás sebességkorlátozást és a nagyobb, legalább 30,5 centiméter átmérőjű kerekeket, a rollerek használóinak pedig a bukósisak kötelező viselését.

A javaslatok közé tartozik az is, hogy az elektromos rollereket csak 16. évét betöltött személy vehetné igénybe, továbbá a testület tilalmat vezetne be a jármű gyalogúton, illetve ittas állapotban történő használatára.

Révész Máriusz kitért arra is, hogy a kerékpárosok nyolcvan százalékának van jogosítványa is. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a balesetek többségét a szabályok be nem tartása okozza. Ez egyaránt vonatkozik autósra, kerékpárosra és rolleresre.

Általában a fiatal, kiskorú kerékpárosok és rolleresek nem ismerik a KRESZ-t, de ők vannak kevesebben. Révész Máriusz szerint leginkább a közlekedési morál megváltoztatására lenne szükség,

Magyarország ugyanis az egyik olyan uniós tagország, ahol a legmagasabb a közúti halálozás.

Célszerű lenne bevezetni az általános iskolákban a közlekedési alapvizsgát. Szeretnénk, ha az európai nagyvárosokhoz hasonlóan a gyerekek még 12 éves koruk előtt levizsgáznának” – közölte az államtitkár, majd hozzátette, a hazai közlekedési morál uniós átlagszintre emelése évente 110 emberélet megóvását jelentené.

(Forrás: hirado.hu/Magyar Nemzet)

Még érdekes lehet ...


2023. június 05., Hétfő

Záporos, zivataros

Nedves, labilis léghullámok érkeznek dél, délnyugat felől, aminek hatására megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.


2023. június 04., Vasárnap

Felkészül Medárdra?

Változékonyabbra fordul időjárásunk, a jövő hét elején, közepén gyakori vendégünk lesz a csapadék.


2023. június 03., Szombat

Pál(l)fordulás előtt

Holnap még nagyrészt eseménytelen, nyugodt lesz az idő, csak néhol fordulhat elő csapadék. Hétfőtől aztán....


2023. június 02., Péntek

Strandidő?

Tavaink vize már 21, 22 fokos, szombaton viszont a csúcsérték is lesz, ahol hasonló értéket vesz fel.


Nehéz helyzetben élő családok nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa

Az elmúlt három évben több mint tízezer egyszülős és nagycsalád nyaralhatott térítésmentesen a Mészáros Csoport támogatásával.


2023. május 31., Szerda

Kezdődik/folytatódik a nyár

Napos, meleg, nagyrészt száraz idő várható, de a déli tájakon továbbra is esély nyílik záporok, zivatarok kialakulására.


2023. május 30., Kedd

Ugyanaz másként

A következő napokban egyre inkább csak délen lehetnek záporok, zivatarok, majd a hétvégén már ott se nagyon.


2023. május 27., Szombat

Pünkösdi időjárás

A hosszú hétvégén nem változik jelentősen időjárásunk jellege: napos, gomolyfelhős idő várható 25 fok körüli csúcsértékekkel.


2023. május 26., Péntek

Nagybetűs

Záporokkal, zivatarokkal tarkított pünkösdi hétvége vár ránk a sok évi átlagnak abszolút megfelelő hőmérsékleti értékekkel.


2023. május 25., Csütörtök

Dolgozik az összeáramlás

Pénteken folytatódik a gomolyfelhős, napos idő, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.


Megújult a balatonmáriafürdői vasútállomás

A beruházást 215 millió forintból végezte el a MÁV.


A pázsitfűfélék miatt szenvednek az allergiások

Országszerte magas a pollenkoncentráció, erősödhetnek a szénanáthás tünetek.


2023. május 24., Szerda

Gomolyfelhős, napos

Nem lesz sok változás az időjárásban, a gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk.

+