Hazai - 2023. május 22., Hétfő
#Letenye #autópálya-átkelő #M7-es autópálya

Hamarosan kamionok is használhatják Letenyén az autópálya-átkelőt

Hamarosan kamionok is használhatják Letenyén az autópálya-átkelőt

A bontási munkákat a végleges szalagkorlátok, terelőelemek elhelyezése és a burkolati jelek felfestése van hátra (Fotó: archív, Gergely Szilárd)

Az M7-es autópálya letenyei magyar-horvát határátkelőhelyén már bontják az ott lévő épületeket, így hamarosan sebességkorlátozás nélkül lehet átkelni a határátlépési ponton, és a határon a kamionoknak sem kell majd letérniük az autópályáról - közölte a Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) az MTI-vel.

A társaság kommunikációs osztályának a napokban megjelent tájékoztatása felidézi, hogy 2023. január 1-jén csatlakozott Horvátország a schengeni övezethez, így az M7-es autópályán Letenyénél is megszűnt a határellenőrzés. Az ott lévő ellenőrzőépületek funkciója és létjogosultsága is okafogyottá vált.

Az MKIF többször tartott egyeztetést a határellenőrzést végző rendőrséggel, a horvát autópálya üzemeltetőjével, valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-vel arról, hogy az autópályán az akadálymentes, folyamatos, megállás nélküli áthaladást kell biztosítani.

Ezt a főpálya teljes akadálymentesítésével, a mellette lévő épületek elbontásával lehet csak megteremteni.

A letenyei autópályán lévő épületek elbontása április 12-én kezdődött meg több terelési ütemben. A korábbi buszsávokon - a rendőrséggel egyeztetve - megmaradt a védőtető, valamint egy ellenőrzőfülke, ami lehetővé teszi a rendvédelmi szerveknek, hogy szükség szerint kitereléses ellenőrzést végezzenek. A főpályán minden olyan akadályt megszüntettek, amely a forgalom bármilyen korlátozásával járna. A végleges állapotban nem terveznek sebességkorlátozást, és a teherforgalom számára is használható lesz az autópálya.

A bontási munkák – a tájékoztatás szerint – erre a hétre befejeződnek, már csak a végleges szalagkorlátok, terelőelemek elhelyezése és a burkolati jelek felfestése van hátra.

A csapadékos időjárás akadályozza a munkákat, de azok befejezése után elbontják az ideiglenesen kialakított terelést. Ezt követően helyezik ki a végleges forgalomtechnikai jelöléseket, köztük a teherforgalmi korlátozás feloldását és annak előjelzését a bontással nem érintett környező útszakaszokon.

Az MKIF tájékoztatása arra is kitér, hogy a horvát fél kérésére az idegenforgalmi szezon befejeztével a határátkelési ponton a nagykarbantartási program szerint elvégzik a szintrehozási felújítási munkákat. Ennek keretében az elbontott határátkelő környezetében az autópálya teljes szélességében felújítják az útpályát.

Még érdekes lehet ...


2023. június 05., Hétfő

Záporos, zivataros

Nedves, labilis léghullámok érkeznek dél, délnyugat felől, aminek hatására megnő a záporok, zivatarok kialakulásának esélye.


2023. június 04., Vasárnap

Felkészül Medárdra?

Változékonyabbra fordul időjárásunk, a jövő hét elején, közepén gyakori vendégünk lesz a csapadék.


2023. június 03., Szombat

Pál(l)fordulás előtt

Holnap még nagyrészt eseménytelen, nyugodt lesz az idő, csak néhol fordulhat elő csapadék. Hétfőtől aztán....


2023. június 02., Péntek

Strandidő?

Tavaink vize már 21, 22 fokos, szombaton viszont a csúcsérték is lesz, ahol hasonló értéket vesz fel.


Nehéz helyzetben élő családok nyaralását biztosítja a Mészáros Csoport Pro Filii Alapítványa

Az elmúlt három évben több mint tízezer egyszülős és nagycsalád nyaralhatott térítésmentesen a Mészáros Csoport támogatásával.


2023. május 31., Szerda

Kezdődik/folytatódik a nyár

Napos, meleg, nagyrészt száraz idő várható, de a déli tájakon továbbra is esély nyílik záporok, zivatarok kialakulására.


2023. május 30., Kedd

Ugyanaz másként

A következő napokban egyre inkább csak délen lehetnek záporok, zivatarok, majd a hétvégén már ott se nagyon.


2023. május 27., Szombat

Pünkösdi időjárás

A hosszú hétvégén nem változik jelentősen időjárásunk jellege: napos, gomolyfelhős idő várható 25 fok körüli csúcsértékekkel.


2023. május 26., Péntek

Nagybetűs

Záporokkal, zivatarokkal tarkított pünkösdi hétvége vár ránk a sok évi átlagnak abszolút megfelelő hőmérsékleti értékekkel.


2023. május 25., Csütörtök

Dolgozik az összeáramlás

Pénteken folytatódik a gomolyfelhős, napos idő, elszórtan alakulhat ki zápor, zivatar.


Megújult a balatonmáriafürdői vasútállomás

A beruházást 215 millió forintból végezte el a MÁV.


A pázsitfűfélék miatt szenvednek az allergiások

Országszerte magas a pollenkoncentráció, erősödhetnek a szénanáthás tünetek.


2023. május 24., Szerda

Gomolyfelhős, napos

Nem lesz sok változás az időjárásban, a gomolyfelhők mellett sok napsütésre számíthatunk.

+