Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én (A kép forrása: magyarhirlap.hu)

A napokban választási tájékoztatót tartottak a Megyeházán Zalaegerszegen az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek közös eljárásban tartott 2024. évi általános választásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról. 

A sajtótájékoztatón dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője elmondta, hogy Magyarország köztársasági elnöke az Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2024. évi általános választását 2024. június 9. napjára tűzte ki. 

A választási irodák vezetői, azaz a jegyzők 2024. április 4-én állapítják meg és teszik közzé az önkormányzati választás vonatkozásában az egyéni listás, az egyéni választókerületi, a polgármester jelöltséghez, valamint a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások számát. 

Szintén 2024. április 4-én nyílik meg a szavazóköri névjegyzéki kérelmek (mozgóurna, átjelentkezés, külképviseleti névjegyzékbe vétel) benyújtásának lehetősége. A választópolgárok minden ezzel kapcsolatos szükséges információt megtalálnak a www.valasztas.hu weboldal nyitóoldalán, ugyanitt van lehetőség a kérelmek online benyújtására is. Személyesen bármely helyi választási irodába benyújthatók ezen szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmek.

Fontos azonban tudni, hogy a külképviseleti szavazásra csak az EP választás keretében van lehetőség, így aki a 147 külképviselet valamelyikén szavaz, az a lakcíme szerinti helyi önkormányzati jelöltekre nem tud voksolni. Speciális szabály vonatkozik az átjelentkezőkre is. Ők az EP listás szavazólap mellett csak akkor kapják meg az átjelentkezés helyszíne szerinti önkormányzati szavazólapokat, ha 2024. február 11-én már érvényes tartózkodási hellyel rendelkeztek az adott településen és az még a szavazás napján is érvényes. Az átjelentkezési kérelem benyújtásának határideje 2024. május 31-én 16.00 óra, míg annak visszavonása 2024. június 7-én 10.00 óráig kérhető.

Az Európai Unió más tagállamának állampolgára legkésőbb 2024. május 24-én 16.00 óráig kérheti, hogy hazánkban, a magyar jelöltek listáira adhassa le szavazatát az európai parlamenti választás tekintetében. Ezen kérelem visszavonására 2024. május 30-án 16.00 óráig van lehetőség.

Az ajánlóívek igénylésére a független jelölteknek már a választás kitűzése óta lehetőségük van, míg a jelölő szervezetek jelöltjei csak a szervezet jelölő szervezetként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően nyújthatnak be ajánlóív iránti kérelmet. Egy ajánlóíven 8 ajánlás gyűjthető. 

A helyi önkormányzati képviselői, a polgármesteri és a települési nemzetiségi önkormányzati képviselői ajánlásokat tartalmazó ívek leadásának határideje 2024. május 6. 16:00 óra, a kompenzációs listán, a területi önkormányzati és a területi nemzetiségi önkormányzati választáson induló szervezetek listáira vonatkozó ajánlások esetében ez a határidő 2024. május 7. 16:00 óra. Az ajánlásokat nem tartalmazó üres ívek a határidő lejártát követő napon is leadhatók a helyi választási irodában. A határidő elmulasztása esetén a helyi választási bizottság minden le nem adott ív után 1.000 Ft összegű bírságot szab ki.

A választópolgárok részére a Nemzeti Választási Iroda 2024. április 19-ig küldi meg a választásról szóló értesítőt, amely a szavazáshoz szükséges okmányokat és a szavazóhelyiség pontos címét is tartalmazza.

A választási kampány 2024. április 20-án én veszi kezdetét és a szavazás napján, 2024. június 9-én 19:00 óráig tart.

A nemzetiségi választáson az voksolhat, aki szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, az erre irányuló kérelem benyújtására 2024. május 31-ig van lehetőség. Települési nemzetiségi önkormányzati választás elegendő jelölt esetén vármegyénkben 88 településen lesz. Területi önkormányzati választásra horvát, német és roma nemzetiségek tekintetében kerül sor.

Az egy választási eljárás keretében lebonyolításra kerülő szavazás értelmében jelentősen megnő a szavazókörökben előforduló szavazólapok típusa, hiszen az EP és az önkormányzati választás mellett nemzetiségi önkormányzati szavazólapot is kézhez kapnak a nemzetiségi regisztrációt kérő választópolgárok. 

A választás napján Zala vármegye 258 településén 427 szavazókör várja a választójogával élni kívánó polgárokat. A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.

(Forrás: zala.hu)

 

 

 

 

Még érdekes lehet ...


2024. július 18., Csütörtök

Másodfokú hőségriasztás lép életbe péntektől vasárnapig

Fogyasszunk minél több vizet, teát, szénsavmentes üdítőt, jót tesz a paradicsomlé, az aludttej, a kefir, a joghurt és a levesek.


2024. július 13., Szombat

Huszonnyolc balatoni strand kapott ötcsillagos Kék Hullám Zászlót

A gyenesdiási Diási Játék Strand nyerte el a Balaton Legjobb Strandja 2024 címet.


2024. július 12., Péntek

Meghosszabbította a hőségriasztást július 18-án éjfélig az országos tisztifőorvos

Továbbra is a legmagasabb fokú hőségriasztás lesz érvényben.


2024. július 07., Vasárnap

Harmadfokú hőségriasztás lépett életbe

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, figyelni kell a folyadékpótlásra.


2024. július 03., Szerda

Az Európai Virágos Városok és Falvak versenyének zsűrije Debrecenbe és Zalakarosra látogatott

A termálfürdőjéről híres zalai üdülőváros 2003 után idén második alkalommal képviseli az országot a nemzetközi megmérettetésen.


2024. július 02., Kedd

El nem végzett szőlőmunkák nyomában

Valótlan adatokat tartalmazó számlákat fogadott be egy borszőlőtermesztéssel foglalkozó egyéni vállalkozó.


2024. június 29., Szombat

Egyszülős családok és nagycsaládosok üdülhetnek ingyenesen Zalakaroson

A Mészáros Csoport karitatív szervezete, a ProFilii Alapítvány jóvoltából.


2024. június 26., Szerda

Indul az otthonfelújítási támogatás

20 ezer lakóépületen valósulhatnak meg fejlesztések.


2024. június 21., Péntek

Több helyen is elkerülhetetlen az M7-es nyári felújítása

Csak azokon a szakaszokon dolgoznak majd, ahol jelenleg is három forgalmi sáv áll a közlekedők rendelkezésére.


2024. június 19., Szerda

Zalakaros finisben az európai zsűrizés előtt

Az Entente Florale Europe versenyén 2003 után 2024-ben ismét a fürdőváros képviseli - Debrecen mellett - Magyarországot.


Kétszázharminc településen gyérítik a szúnyogokat a héten

A héten tizenhárom vármegye 230 településén, hatvanezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - közölte az OKF szóvivője az MTI-vel.

#Nagykanizsa

Családi nap Bajcsán

Családi nap Bajcsán

2024. július 22. - Kanizsa

Szerelmi bánatában garázdálkodott

Szerelmi bánatában garázdálkodott

2024. július 17. - Kék hírek

Rablót fogtak

Rablót fogtak

2024. július 16. - Kék hírek

Hétvégi programkavalkád

Hétvégi programkavalkád

2024. július 12. - Érdekes

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

Ismét életet mentett a CO-érzékelő

2024. július 12. - Kék hírek

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. július 05. - Érdekes

A geotermikus energiáról

A geotermikus energiáról

2024. június 28. - Kanizsa

Fizetés nélkül távozott

Fizetés nélkül távozott

2024. június 26. - Kék hírek

+