Választási tudnivalók

A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én (A kép forrása: magyarhirlap.hu)

A napokban választási tájékoztatót tartottak a Megyeházán Zalaegerszegen az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek közös eljárásban tartott 2024. évi általános választásával kapcsolatos aktuális tudnivalókról. 

A sajtótájékoztatón dr. Mester László, a Zala Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője elmondta, hogy Magyarország köztársasági elnöke az Európai Parlament tagjainak, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, illetve a nemzetiségi önkormányzati képviselők 2024. évi általános választását 2024. június 9. napjára tűzte ki. 

A választási irodák vezetői, azaz a jegyzők 2024. április 4-én állapítják meg és teszik közzé az önkormányzati választás vonatkozásában az egyéni listás, az egyéni választókerületi, a polgármester jelöltséghez, valamint a vármegyei lista állításához szükséges ajánlások számát. 

Szintén 2024. április 4-én nyílik meg a szavazóköri névjegyzéki kérelmek (mozgóurna, átjelentkezés, külképviseleti névjegyzékbe vétel) benyújtásának lehetősége. A választópolgárok minden ezzel kapcsolatos szükséges információt megtalálnak a www.valasztas.hu weboldal nyitóoldalán, ugyanitt van lehetőség a kérelmek online benyújtására is. Személyesen bármely helyi választási irodába benyújthatók ezen szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmek.

Fontos azonban tudni, hogy a külképviseleti szavazásra csak az EP választás keretében van lehetőség, így aki a 147 külképviselet valamelyikén szavaz, az a lakcíme szerinti helyi önkormányzati jelöltekre nem tud voksolni. Speciális szabály vonatkozik az átjelentkezőkre is. Ők az EP listás szavazólap mellett csak akkor kapják meg az átjelentkezés helyszíne szerinti önkormányzati szavazólapokat, ha 2024. február 11-én már érvényes tartózkodási hellyel rendelkeztek az adott településen és az még a szavazás napján is érvényes. Az átjelentkezési kérelem benyújtásának határideje 2024. május 31-én 16.00 óra, míg annak visszavonása 2024. június 7-én 10.00 óráig kérhető.

Az Európai Unió más tagállamának állampolgára legkésőbb 2024. május 24-én 16.00 óráig kérheti, hogy hazánkban, a magyar jelöltek listáira adhassa le szavazatát az európai parlamenti választás tekintetében. Ezen kérelem visszavonására 2024. május 30-án 16.00 óráig van lehetőség.

Az ajánlóívek igénylésére a független jelölteknek már a választás kitűzése óta lehetőségük van, míg a jelölő szervezetek jelöltjei csak a szervezet jelölő szervezetként történt jogerős nyilvántartásba vételét követően nyújthatnak be ajánlóív iránti kérelmet. Egy ajánlóíven 8 ajánlás gyűjthető. 

A helyi önkormányzati képviselői, a polgármesteri és a települési nemzetiségi önkormányzati képviselői ajánlásokat tartalmazó ívek leadásának határideje 2024. május 6. 16:00 óra, a kompenzációs listán, a területi önkormányzati és a területi nemzetiségi önkormányzati választáson induló szervezetek listáira vonatkozó ajánlások esetében ez a határidő 2024. május 7. 16:00 óra. Az ajánlásokat nem tartalmazó üres ívek a határidő lejártát követő napon is leadhatók a helyi választási irodában. A határidő elmulasztása esetén a helyi választási bizottság minden le nem adott ív után 1.000 Ft összegű bírságot szab ki.

A választópolgárok részére a Nemzeti Választási Iroda 2024. április 19-ig küldi meg a választásról szóló értesítőt, amely a szavazáshoz szükséges okmányokat és a szavazóhelyiség pontos címét is tartalmazza.

A választási kampány 2024. április 20-án én veszi kezdetét és a szavazás napján, 2024. június 9-én 19:00 óráig tart.

A nemzetiségi választáson az voksolhat, aki szerepel a nemzetiségi névjegyzékben, az erre irányuló kérelem benyújtására 2024. május 31-ig van lehetőség. Települési nemzetiségi önkormányzati választás elegendő jelölt esetén vármegyénkben 88 településen lesz. Területi önkormányzati választásra horvát, német és roma nemzetiségek tekintetében kerül sor.

Az egy választási eljárás keretében lebonyolításra kerülő szavazás értelmében jelentősen megnő a szavazókörökben előforduló szavazólapok típusa, hiszen az EP és az önkormányzati választás mellett nemzetiségi önkormányzati szavazólapot is kézhez kapnak a nemzetiségi regisztrációt kérő választópolgárok. 

A választás napján Zala vármegye 258 településén 427 szavazókör várja a választójogával élni kívánó polgárokat. A névjegyzéki adatok alapján mintegy 228 ezer ember voksolhat a vármegyében 2024. június 9-én.

(Forrás: zala.hu)

 

 

 

 

Még érdekes lehet ...


2024. május 13., Hétfő

Pályázni lehet falvak járdáinak, hídjainak, kerékpárútjainak felújítására

Június 12. és július 12. között várják a pályázatokat.


2024. május 03., Péntek

Május 20-ig lehet jelentkezni a Virágos Magyarország versenyre

Az ország legrégebbi környezetszépítő versenyére ebben az évben is öt kategóriában várják a nevezéseket.


A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

Jellemzően az ingatlan vízparttól, illetve fővárostól való távolsága a két legmeghatározóbb tényező az árak alakulásában.


2024. április 29., Hétfő

Zalakaroson is szedték a szemetet

Közel két órán át tartó munkával a gyermekek 45 zsáknyi kommunális szemetet szedtek össze.


2024. április 23., Kedd

Bejelentették a Fidesz-KDNP Zala vármegyei listáját

A további dinamikus fejlődés a cél a vármegyében.


2024. április 19., Péntek

Hétvégén elkezdődik a választási kampány

A jelöltek és jelölőszervezetek mindhárom választástípus esetében megkezdhetik az ajánlások gyűjtését.


2024. április 17., Szerda

Hamarosan indul a strandszezon Zalakaroson

Alig több mint két hét múlva, május 3-án, pénteken részlegesen megnyitja kültéri strandját a Zalakarosi Fürdő.


2024. április 16., Kedd

Hetedik védekezési szezonját kezdte meg a jégkármérséklő rendszer

Számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg.


2024. április 15., Hétfő

Hidegfront vet véget az áprilisi nyárnak

Visszaesik a hőmérséklet a héten.


2024. április 10., Szerda

Álláskeresők vállalkozóvá válását elősegítő munkaerőpiaci program indul Zalában

A vállalkozóvá válást elősegítő programra 2024. május 3-ig lehet jelentkezni.


2024. április 09., Kedd

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

A vakációs turnusokba iskolák pályázhatnak 1-7. évfolyamos tanulókkal április 24-én 14.00 óráig, az etaborplusz.hu weboldalon.

#Nagykanizsa

Van még lejjebb?!

Van még lejjebb?!

2024. május 25. - Kanizsa

Megemlékezés a hősökről

Megemlékezés a hősökről

2024. május 25. - Kanizsa

Közösségi esemény

Közösségi esemény

2024. május 25. - Kanizsa

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

Drónia birodalma a Kanizsa Arénában

2024. május 24. - Kanizsa

Marakodás helyett gyarapodás

Marakodás helyett gyarapodás

2024. május 23. - Kanizsa

Görbe tükör

Görbe tükör

2024. május 22. - Kanizsa

Megemlékezés a zsinagógában Kanizsán

Megemlékezés a zsinagógában Kanizsán

2024. május 20. - Kultúra

Nyitott szertárkapuk

Nyitott szertárkapuk

2024. május 18. - Kék hírek

+