Kanizsa - 2021. február 07., Vasárnap
#fejlesztés #ipari park #Nagykanizsa

2200 ember dolgozik az ipari park kis- és középvállalkozásainál

2200 ember dolgozik az ipari park kis- és középvállalkozásainál

Cseresnyés Péter és Balogh László az ipari parkban (Fotó: Gergely Szilárd)

2200 ember dolgozik az ipari park kis- és középvállalkozásainál, az utolsó szabad terület értékesítésének versenytárgyalását hamarosan megtartják  A Tungsram saját állományú – azaz nem munkaerő-kölcsönzésben – foglalkoztatottjaival együtt 3700-nál is többen keresik kenyerüket a gazdasági övezetben.

Nemsokára teljesen betelik az "északi", vagyis az eddigi ipari park, a közelmúltban elkelt két terület, már csak egyetlenegy eladó, egy 11 ezer négyzetméteres, amely értékesítésének versenytárgyalását is hamarosan megtartják – mondta a polgármester. Balogh László hozzátette, sok az érdeklődő a területre.

A város első embere úgy fogalmazott, a település gazdasági életének motorját az ipari területek jelentik, s az elmúlt 10 évben felgyorsult az a folyamat, amelynek eredményeként szinte betelt az északi ipari park. A polgármester jelezte, idén már elkezdődnek a "keleti" ipari park kialakításának munkálatai, és reméli, a tervezett science parkkal a város nyugati részén is jelentős gazdasági övezet alakul ki.

A részletekről szólva Balogh László közölte, 139 kis- és középvállalkozás működik az ipari parkban, ebből 9 cég alkalmaz ötvennél több munkavállalót. Az övezetben 3700 ember dolgozik, a Tungsramnak 1500 saját munkavállalója van. A polgármester kiemelte, az elmúlt 10 évben folyamatos volt a terület fejlesztése, bővült a gázvezeték-hálózat, a közvilágítás, utak és járdák épültek, és kerékpárutat is kialakítottak.

Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő emlékeztetett, az ipari park ötlete már 1998 és 2002 között felmerült, az akkori városvezetés hosszú egyeztetést követően szerezte meg a két laktanya területét. De mint mondta, szerinte óriási probléma volt, hogy koncepció nélkül állt neki a fejlesztésnek az akkori szocialista-liberális városvezetés. Kifejtette, ez azt jelenti, hogy míg egyes területeket értékesítettek, más, kieső, de hasznosítható területeket nem közművesítettek vagy szabadon hagytak. Ez 2006-ban, a fideszes többség idején változott meg, akkor elkezdődött egy átgondolt koncepció szerinti fejlesztés, ennek részeként készült el például az inkubátorház is, amelyet 2010-ben adtak át. Majd folytatódott a további fejlesztés, az értékesített területek árát az ipari parkba forgatták vissza, utak és közművek készültek, így egy újabb zóna jött létre az övezetben.

A politikus kiemelte, az ipari parkba nemcsak a máshonnan érkező befektetőket várták, hanem azokat a nagykanizsai vállalkozásokat is, amelyek kinőtték a korábbi telephelyüket a városban. Cseresnyés Péter hangsúlyozta, a Tungsram létszámán kívül 2009-2010-ben 3-400 ember dolgozott az ipari parkban, mára ez meghaladta a kétezret, vagyis jóval több mint ezer fővel gyarapodott az itt foglalkoztatottak száma.

Az országgyűlési képviselő kifejtette, az új, "keleti" ipari park fejlesztése két részből áll: a Területi Operatív Programnak köszönhetően a város alakítja ki az egyik területet, a másik pedig a Modern Városok Program részeként állami beruházásban készül el. Az ezek feltáráshoz és autópálya-csatlakozást biztosító megközelítéséhez szükséges körforgalom már elkészült.  

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+