Kanizsa - 2022. február 24., Csütörtök
#Volánbusz #tömegközlekedés #Zala megye #Nagykanizsa #Cseresnyés Péter #fejlesztés

Új autóbuszok fiatalítják a zalai járműállományt

Új autóbuszok fiatalítják a zalai járműállományt

(A kép forrása: Volánbusz)

A Volánbusz jármű-fiatalítási programjának kiemelt célja a biztonságos és kényelmes utazás biztosítása, az utazási igények hatékony és magas színvonalú kiszolgálása. A program keretében Zala megye járműparkja két darab nagy befogadóképességű, szóló kivitelű, Volvo 8900 típusú autóbusszal fiatalodott, jelentős színvonal-emelkedést eredményezve a megye helyközi közlekedésében. 

Az új járművek beszerzésére a Volán Buszpark Kft. 2021 elején írt ki közbeszerzési eljárást, amelynek köszönhetően 50 darab hosszú kivitelű autóbusz kezdte meg szolgálatát országszerte. Ebből két jármű Zala megye útjain állt forgalomba. A 

  • Balatonmagyaród-Nagykanizsa,
  • Hévíz-Keszthely,
  • Homokkomárom-Nagykanizsa,
  • Keszthely-Nagykanizsa,
  • Keszthely-Zalaegerszeg,
  • Letenye-Lenti,
  • Letenye-Nagykanizsa,
  • Murakeresztúr-Nagykanizsa,
  • Nagybakónak-Nagykanizsa, 
  • Nagykanizsa-Balatonmagyaród,
  • Nagykanizsa-Murakeresztúr,
  • Nagykanizsa-Nemesdéd,
  • Nagykanizsa-Orosztony,
  • Nagykanizsa-Pat,
  • Nagykanizsa-Zalaegerszeg,
  • Nagykanizsa-Zalakaros,
  • Nagykanizsa-Zalaszabar,
  • Nagykanizsa-Zalaújlak,
  • Nemesdéd-Nagykanizsa,
  • Orosztony-Nagykanizsa,
  • Orosztony-Zalakaros,
  • Zalaegerszeg-Keszthely,
  • Zalaegerszeg-Nagykanizsa,
  • Zalakaros-Zalaszabar,
  • Zalaújlak-Nagykanizsa

viszonylaton szolgáló új autóbuszok évente több mint 500.000 utas számára biztosítanak komfortosabb utazást.

A nagyságrendileg nettó 167 millió forint értékben beszerzett két Volvo 8900-as jármű 95 férőhelyes, alacsony belépésű, akadálymentes kialakítású, szóló kivitelű. A légkondicionált járműveket környezetkímélő, Euro 6e besorolású motor hajtja, rendelkeznek elektronikus utastájékoztató rendszerrel, USB-töltőpontokkal és fedélzeti kamerarendszerrel is.

A két busz a Volánbusz nagykanizsai és nagyradai telephelyére érkezett. 

A tavaly ősszel aláírt újabb beszerzési megállapodásnak köszönhetően a közeljövőben érkezik 2 új, a távolsági közlekedés igényeinek megfelelően normál padlós Mercedes-Benz Intouro M típusú szóló autóbusz is a Keszthely-Győr vonalra.

A légkondicionáló berendezéssel ellátott járművek 73 utast szállíthatnak (5 fő/m2 állóhely kihasználással számolva), rendelkeznek kamerarendszerrel, fedélzeti utastájékoztató berendezéssel és USB-töltőpontokkal is.

Néhány héten belül forgalomba áll továbbá 5 darab újszerű, Setra S 516 HD/2 típusú, távolsági kivitelű jármű is, a Zalaegerszeg-Budapest és Nagykanizsa-Budapest autóbuszvonalakon.

Az 56 fő egyidejű szállítására alkalmas, légkondicionált, környezetkímélő buszokon fedélzeti utastájékoztató berendezés és USB-töltőpontok teszi kényelmesebbé az utazást.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselőa hivatalos átadón tartott beszédében elmondta: „Örülünk annak, hogy a helyközi járatok minőségi fejlesztésen esnek át az új buszok beszerzésével. Reméljük, hogy az utasok megelégedéssel fogják ezeket használni.”

Vigh László országgyűlési képviselőkiemelte: „A 21. században alapvető elvárás a közösségi közlekedést igénybe vevő utasok részéről, hogy biztonságosan elérjék úticéljukat. A most átadott autóbuszok minden kényelmi és biztonsági funkcióval, felszereltséggel rendelkeznek, amelyek ezt lehetővé teszik. A járműflotta ismét fiatalodott, és szeretnénk, hogy ez a folyamat tovább folytatódjon. A gazdasági növekedés lehetővé teszi a további modernizációt, és – remélhetőleg – a bérek fejlesztését is annak érdekében, hogy mindenkinek megérje egy ilyen nagyszerű közösségben dolgozni, mint a Volánbusz.”

„A Volánbusz idén is folytatja jármű-fiatalítási programját, amelynek köszönhetően rövid időn belül már harmadik alkalommal állhatok itt és jelenthetem be új járművek érkezését a Zala megyében élők számára” – mondta dr. Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója.

Hozzátette: „Tavaly 4 darab MAN Lion’s City GL A23 csuklós, valamint 32 darab Credobus Econell 12 típusú szóló autóbusz került a megyébe, így a helyközi járműállomány 14 százaléka megújult, a teljes flotta átlagéletkora pedig 14,7-ről 11 évre csökkent. A most bemutatott két új járművel együtt 2018 óta már 61 új autóbusz biztosítja a magasabb színvonalú kiszolgálást. A folyamatos fejlesztésekkel azt szeretnénk elérni, hogy minél többen tegyék le a slusszkulcsot, autó helyett üljenek buszra, hiszen a közösségi közlekedés választása egy könnyen, bárki által megtehető lépés a környezetvédelem és fenntartható jövő felé vezető úton.”

A MÁV–Volán-csoport egységes stratégiai irányításának is köszönhetően egyre színvonalasabb, korszerűbb és környezetkímélőbb közösségi közlekedési szolgáltatások várják az utasokat. A Volánbusz 2018-ban indult jármű-fiatalítási programja keretében – a tavaly év végéig lezárt beszerzéseknek köszönhetően – 1700 új és újszerű autóbusz állt, illetve áll forgalomba.

A társaság idén további 1000 új jármű beszerzését tervezi.

A nagyarányú jármű-fiatalítás eredményeként az év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 45 százaléka megújulhat és a flotta átlagéletkora 8 évre csökkenhet. 

(Forrás: Volánbusz)

Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+