Kanizsa - 2023. október 23., Hétfő
#Nagykanizsa #1956 hősei #megemlékezés #Balogh László

1956 hőseire emlékeztek Nagykanizsán

1956 hőseire emlékeztek Nagykanizsán

A Deák téren zászlófelvonással kezdődött a megemlékezés, majd az 56-os emlékkertben helyezték el koszorúikat a résztvevők (Fotó: Gergely Szilárd)

„Mert 67 éve ezen az októberi napon léteztek a bátrak, kiálltak az igazak, akik szabaddá és nyitottá tették a jövőt. Ez az abszolút pont, ez az abszolút igazság pillanata. Nincs lejjebb, mert nincs és nem lehet más érdek, mint a haza.”

Balogh László, Nagykanizsa polgármestere fogalmazta meg a fenti mondatot az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján megtartott városi ünnepségen, mely a Deák téren kezdődött zászlófelvonással, majd az '56-os emlékkertben a résztvevők helyezték el koszorúikat, köztük Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és térsége országgyűlési képviselője. A Medgyaszay Házban folytatódott az emlékezés a polgármester beszédével.

- Történelmünk három álom fogantatása és gyötrelmes valósággá válása; magyar történetünk három álom kibontakozása: Egy ezredéve szent királyunk akaratából egy keresztény állam, a magyar állam született; 175 éve, március 15-én a pesti ifjak bátorságából egy nemzet, a magyar nemzet lépett a fénybe; 67 éve, október 23-án egy nép lelkében egy dávidi vágy fogant, a független Magyarország szabadsága. Három álom, három kibontakozás; három pillér, mely a létünk gerincét tartja és benső szabadságunkat szavatolja. Mi István vagyunk, az akarat; mi a 48-asok vagyunk, a nemzet; de legfőképp, mi 56-osok vagyunk, a szabadság. Államhatárokon átívelve, Trianont felfüggesztve, a Júdás-kommunistákat félretéve, a ruszkikat hazaküldve ott és akkor újjászületett az 1000 éves magyar nemzet szabadsága. 

202310231608_NKGOKK-104.jpg (1500×1001)Balogh László: szemben a puskával, a bitófa árnyékával és az ÁVH körömszaggató fájdalmával könnyűnek találtatott minden, mi nem a nemzet szabadsága (Fotó: Gergely Szilárd)

Majd úgy folytatta: gyötrelmes áldozatot hoztak meg 67 éve az apáink, a pesti srácok és az ő anyáik, ezt hozta meg a 453 bitófára juttatott mártír, a 20 000 kilakoltatott, a 13 000 internált, a 26 000 bebörtönzött, a 200 000 disszidens, a számtalan sortűz-áldozat, harci cselekmény általi hős és kettétört sorsú áldozat. És ezt az áldozatot hozta meg a magyar szabadságért Skerlák Józsefné, Ungor Károly, Balázs László – a három ártatlan kanizsai; ezt hozta meg a börtönt kapott Orbán Nándor, Hulesch Béla, Lékai Gyula, Gőgös Ferenc, Rimai Béla, Paizs Ferenc, Solti Jenő, Üveges Lajos és a kirúgott Csitt-es diákok! 

- Nem fotel-siserehadként harcoltak a közösségi média felületén, üres parkolóért a belváros peremén, nem új ruháért, sajtért, hanem a magyar függetlenségért és a szabadságért - jelezte. - Mert az nem adatik meg magától, azt nem ajándékba adják. Aki nem küzd meg önmagáért, nem harcolja ki az igazát, a szabadságát, aki nem emlékezik a hőseire, annak jussa és sorsa csak a mozdulatlan, kizökkent idő kárhozata. De mi most István vagyunk, az akarat; mi most a 48-asok vagyunk, a nemzet; de legfőképp, mi most az 56-osok vagyunk, a szabadság. Ma szabaddá lehetünk a múlttal, az ezredéves álommal; ma emberré válhatunk a vadságban, bátorrá a gyávaságban. Mert 67 éve ezen az októberi napon léteztek a bátrak, kiálltak az igazak, akik szabaddá és nyitottá tették a jövőt. Ez az abszolút pont, ez az abszolút igazság pillanata. Nincs lejjebb, mert nincs és nem lehet más érdek, mint a haza. Ha feladjuk a nemzeti keretet, ha feladjuk a magyar történelmet, akkor elpárolog a szabadság és annak örök hite, mert mi vagyunk a nagy Európa.

202310231615_NKGOKK-106.jpg (1500×1001)Az Imre Sándor Szeretetszínház Törött szárnyú madár című emlékműsorát, Bartokos Tamás rendezte (Fotó: Gergely Szilárd)

Ezután a műsorban az 5 esztendős Gergely Zsigmond énekelte el a Magyarország az én kedves szép hazám című dalt, majd az Imre Sándor Szeretetszínház előadását láthatta a közönség.

A délelőtti megemlékezés mellett délután Őszvilág címmel Utassy József irodalmi emlékműsorra kerül sor az 1956-os évfordulón a Honvéd Kaszinóban, 18 órakor pedig fáklyás emlékező sétát tartanak.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+