Kanizsa - 2024. február 25., Vasárnap
#Nagykanizsa #kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja #Cseresnyés Péter #Balogh László

Tanuljunk a történelemből!

Tanuljunk a történelemből!

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és Radics Bálint önkormányzati képviselő is megkoszorúzta a Batthyány-Kisfaludy utcák kereszteződésénél lévő emléktáblát (Fotó: Zalakocka)

Február 25-én, vasárnap Nagykanizsán a kommunista diktatúrák áldozataira emlékeztek a Batthyány-Kisfaludy utcák kereszteződésénél lévő emléktáblánál.

- Létezik az emberi kultúra legmélyén egy fontos tétel, mely a természet titokzatos törvényét őrzi; e tétel neve: Horror vacui – vagyis irtózat az üres terektől, irtózat az ürességtől – kezdte beszédét Balogh László, Nagykanizsa polgármestere.

- A konzervatív ember és közösség minden álmát és vágyát megelőzően arról ismerszik meg, hogy a természet rendjét követve hiszi és vallja, sőt féli ezt a törvényt, ebből fakadóan mindent megtesz az ellen, hogy teret engedjen a semminek. De az építő ember egyben esendő is – megfárad a nehéz munkában, és olykor bizony hibázik, gyötri aszály és a kártevők, kínozzák hazugok és dologtalan hódítók; könnyen eltörik őt magát, feldúlják otthonát, hogy végül feladja életét és önmagát.

E pusztítók legfőbb fegyvere a hazugság - hangsúlyozta Balogh László, majd így folytatta:

- Szolzsenyicin szavai írják le pontosan a lényegüket, idézem őt: „Tudjuk, hogy hazudnak. Ők is tudják, hogy hazudnak. És azt is tudják, hogy mi tudjuk, hogy hazudnak. Mégis hazudnak.” E rémítő hazugok a kommunisták, céljuk az emlékezet elfojtása, a történelmi múlt eltörlése, hogy annak helyébe állva kifordítsák a világot, betöltsék az általuk létrehozott űrt önmaguk hazugságával. De a kommunista forradalom mindig felfalja önmagát és gyermekét. Mert parazita, mely a lelkekbe épül és ott szívja ki az életet. E parazita rajtunk csüggő létét, az otthon elvesztésének veszteségét, őseink és hőseink nevének elfeledtetését, a GULÁG-ba száműzés rettenetét, a vissza-nem-térők elhallgatását a legnehezebb gyógyítani. Ezért kell emlékezni, és mindig a nevén nevezni őket. Világosan elválasztva, mi a jó és mi a rossz, nem hagyva önmagunkat megfélemlíteni és elbizonytalanítani, azt elhitetve, hogy nem tehetünk semmit.

A polgármester után Cseresnyés Péter, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője mondta el gondolatait az emléknap kapcsán.  

Vajon van-e különbség a 20. századi kommunista diktatúra és a mai zűrzavart, bizonytalanságot hozó brüsszeli lopakodó véleménydiktatúrát és tényleges nyomásgyakorlást magában hordozó politika között?

- tette fel a kérdést a politikus és így válaszolt rá: - Van, mert az egyik kézzel fogható szenvedéseket okozott, a másik viszont csak magában hordozza a mindennapok bizonytalanságától és a kegyetlenség elterjedésének lehetőségéből adódó félelmet. Ezen a napon, amikor egy embertelen elnyomó rendszer áldozataira emlékszünk, sajnos nem alaptalanul kell feltenni ezt a kérdést és keresni rá a választ. Ugyanis a kommunizmus fekete könyve szerint világszerte 100 millió ember vesztette életét a kommunista pártok miatt.

A politikus jelezte:

nem csak azoknak kell leróni kegyeletünket, akiket megöltek, hanem azok előtt is, akiket megnyomorítottak, tönkretettek, üldöztek.

- Egy magyar történész szerint – tette hozzá - nincs is olyan magyar család, mely így, vagy úgy ne szenvedte volna meg a kommunisták rémuralmát. Az áldozatok száma így több milliós lehet, köztük vannak, akiket koholt vádak alapján elítéltek, akiket B-listáztak, vagy, akiket kitelepítettek, kényszermunkára hurcoltak. A GULÁG működtetőinek lelkén legalább 200 ezer magyar élet szárad, de ott volt a Hortobágy, a „magyar GULÁG”, ahová Dél-Zalából is vittek el embereket, kiknek kényszermunka volt osztályrészük. Ezzel a hatalom célja a büntetés, megfélemlítés és a megtorlás volt, ezzel áltak bosszút az osztályellenségnek kikiáltott embereken, akiknek nem volt más bűnük, mint hogy máshogy gondolkodtak, mint amit a kommunista diktatúra tőlük elvárt.

- Aki nem ismeri a történelmet – folytatta Cseresnyés Péter-, arra ítéltetik, hogy újra átélje azt. Ez a gondolat nem üres közhely, hanem a napjainkban egyre inkább húsba vágó veszély megmutatása, s egyben párhuzam vonására ad lehetőséget a régi kommunisták és a mai utódaik között.

Jelezte:

fel kell hívni a figyelmet arra, hogy ha rossz kezekbe kerül a kormányzás hazánkban bármilyen szinten, vagy az európai unió különböző szintjein, visszatérnek a rossz időket képviselő személyek és azt fogják csinálni, amit elődei tették.

Éppen ezért kell figyelnünk és a történelemből tanulnunk. Fel kell ismerni azokat a jeleket, melyek szabadságunkat veszélyeztetik.

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2024. szeptember 07., Szombat

Jövő pénteken nyílik a kerékpármúzeum

A Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség tagjai által létrehozott kiállítás szeptember 13-án, a dödöllefesztivál első napján nyitja ki kapuit.


2024. szeptember 06., Péntek

Az Élettér Állat- és Természetvédő Egyesület közleménye

A szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményt változtatás nélkül közöljük.


2024. szeptember 05., Csütörtök

Helyreállt a rend a Nagykanizsai Javítóintézetben

A szabályok betartása mellett a hagyományok és új kezdeményezések is fontos szerepet kapnak a jövőben.


2024. augusztus 30., Péntek

A Csónakázó-tó infrastruktúrájának fejlesztését szorgalmazza Szabó Szilárd képviselő

A beruházás már középtávon is megtérülne, hiszen egy-egy alkalomra több milliós költsége van az ideiglenes áramhálózat kiépítésének.


Anomáliák az állatmenhely körül?

A Fidesz nem engedi szőnyeg alá söpörni az ügyet.


2024. augusztus 29., Csütörtök

Óvatosságra intett Radics Bálint a Tripammer utca felújítása kapcsán

Ha önkormányzati forrásból lenne finanszírozva a Tripammer utca felújítása, már elkezdődhettek volna a munkálatok.


2024. augusztus 27., Kedd

A régi piac területén nem lehetne fizetős a parkolás

A nagykanizsai Fidesz-frakció ingyenessé tenné a várakozást.


2024. augusztus 21., Szerda

Az államalapítás és az új kenyér ünnepén

A Szent István-napi megemlékezés a Deák-téren ünnepélyes zászlófelvonással kezdődött.


2024. augusztus 08., Csütörtök

„Víziszörnyek” a tavon, bulibárók a parton

Ismét a Csónakázó-tavon rendezik meg a Jet-Ski Országos Bajnokság utolsó fordulóját.


2024. augusztus 01., Csütörtök

Tanácskozó testület alakul

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő az új grémium első összejövetelét szeptemberre tervezi.


2024. július 22., Hétfő

Családi nap Bajcsán

Minden korosztály megtalálta a számára kikapcsolódást nyújtó programot.

+