Kék hírek - 2020. november 13., Péntek
#Balaton #viharjelzés #vízirendészet #baleset-megelőzés

Megszűnt a viharjelzés a Balatonon

Megszűnt a viharjelzés a Balatonon

(A kép forrása: police.hu)

A viharjelzés idei időszakának megszűnésével az időjárás illetve a vihar-előrejelzés is megszűnt a Balatonon, így a késő őszi, tél eleji hajós és horgász szezonban, különösen figyelnünk kell saját és társaink biztonságára.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • Egyre inkább a hideg idő jön, késő őszi, téli időjárási jellemzők alakulnak ki. A Balatonon ilyenkor tapasztalható hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 C-fok körüli és alatti vízhőmérséklet együttesen teszi nehezebbé a víziközlekedést, növelve az ezzel járó kockázatokat.
  • Kiemelten fontos a viharjelzési szezon utáni időszakban a vízreszállás előtt az időjárás-előrejelzés megismerése. Ez az Országos Meteorológiai Szolgálat  www.met.hu honlapján, vagy a METEORA mobil applikációján is megismerhető.
  • Az ilyen speciális helyzetben, a hidegebb időben való hajózás, víziközlekedés során nagyon fontos az általános mentőeszközök megléte, minősége, használhatósága.
  • Biztonságot ad az irányt és a saját pozíciót is mutató eszközök (iránytű, kompasz, GPS, radar) használata.
  • A segélykérések során hívható a 112-es egységes európai segélyhívószám, amely már a segélykérő helyadatait is elküldi – amennyiben IOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. A 1817-es Balatoni Vízi Segélyhívószámra indított hívásukkal közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányág központját érik el. A BalatonHelp alkalmazás használatával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata riasztható. Ez a hívó állomás GPS koordinátáját is azonnal továbbítja - ezzel segítve a felkutatást és a mentést.
  • Nagyon fontos a kommunikációs- és segélykérő eszközök megléte, feltöltöttsége, vízmentességének biztosítása, a vízmentes tokok alkalmazása.
  • Mivel az ősz-téli időjárási körülmények nagyban megnehezíthetik a segítséget nyújtók helyszínre történő megérkezését, ezért jelentősen megnőhet a mentéshez szükséges idő, amely így további komoly rizikófaktor a víziközlekedők számára.
  • Az időfaktor tehát ebben az időszakban nagyon lényeges. A megfelelő önmentési képességek és személyes reakciók szerepe felértékelődnek és elsődlegessé válik annak a tényezőnek a szerepe is, hogy miként készült fel a vízen közlekedő személy a késő őszi, téli hajózási, csónakázási tevékenységre és szituációkra.
  • Ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózási tevékenységet vagy csónakos horgászatot - a fent szereplő tényezők és időjárási körülmények miatt - annak ellenére sem javasoljuk, hogy a korlátozó jogszabályok ezt most még megengedik.

A Balaton jegesedéséig a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság minden vízirendészeti rendőrőrsén készenlétben tart azonnal bevethető mentőhajókat, azonban ezek bevetésének sikeressége csak a fenti szabályok, tanácsok betartásával lehet eredményes.

(Forrás: police.hu)

Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Másodszor emeltek vádat egy illegális nagykanizsai pénzváltó és két társa ellen

2020 nyarától Nagykanizsa belvárosában engedély nélkül folytattak üzletszerű pénzváltási tevékenységet, egyiküket emiatt időközben el is ítélték.


2024. június 02., Vasárnap

Testvérpár veredekett

A nagykanizsai rendőrök azonosították és elfogták azt a két férfit, akik súlyosan bántalmazták egyik ismerősüket Kerecsenyben.


2024. május 18., Szombat

Nyitott szertárkapuk

Május 26-án, gyermeknap ismét kinyílnak a zalai tűzoltólaktanyák szertárkapui.


2024. május 10., Péntek

Szent Flórián napi köszöntés

Zalakaros polgármestere kiáll a lánglovagok mellett.


2024. április 24., Szerda

Idén is támogatják az önkéntes mentőszervezeteket

A beavatkozásokhoz szükséges felszereltség és a kor kihívásainak megfelelő eszközök körének bővítését segíti a pályázat. 


2024. április 13., Szombat

Kigyulladt a hulladék a bagolai szeméttelepen

Mintegy ezer négyzetméteren égett a szemét.


2024. április 09., Kedd

Elítéltek négy embert, aki a börtönből követett el csalást

A cellatársak az intézmény által rendelkezésükre bocsátott, valamint engedély nélkül tartott mobiltelefonjaikat és SIM-kártyáikat használták a bűncselekményhez.


2024. április 07., Vasárnap

Javaslatokat várnak a rendőrök

Speedmarathon lesz az utakon április 19-én és 20-án.


2024. április 03., Szerda

Súlyos bántalmazás Nagykanizsán

A rendőrök kamerafelvétel segítségével két órán belül azonosították és elfogták azt a két férfit, akik súlyosan bántalmazták alkalmi ismerősüket.


2024. március 30., Szombat

Újabb emberi maradványokat találtak Zalaegerszegen

Egy nő maradványai kerültek elő, a holttest helyét egy 21 éves zalaegerszegi férfi mutatta meg, akit korábban poligráffal vizsgáltak.

+