Kék hírek - 2021. január 08., Péntek
#havazás #Zala #Zala megye #közlekedés #baleset

Havazás: Sok a baleset Zalában

Havazás: Sok a baleset Zalában

Zalaegerszegen is fennakadásokat okozott a közlekedésben a havazás (A kép forrása: Facebook/Csodálatos Magyarország)

ZAOL hírportál információi szerint több balesetet is történt a havazás következtében: a Balatoni úton két helyszínen hét gépkocsi – 2 és 5 – csúszott össze. A 76-os főúton Zalaegerszeg közelében, az 53-as km-nél kamion keresztbe fordult a pályán, elzárva ezzel a Kisbucsa felé vezető irány forgalmát. Hasonlóan járt egy teherjármű a nagykapornaki tető előtt. Mindkét helyen torlódásra kell számítani. Elakadt több kamion a 76-os főúton az arborétum közelében Zalaegerszegen.

A havazás hátterében egyébként az áll, hogy egy mediterrán ciklon csapadékzónája került átfedésbe a hideg légtömeggel, mely a Dunántúlon sokfelé intenzív havazást eredményezett. Reggelre a Dunántúl északi része, majd Zalaegerszeg és környéke is behavazódtak. Nagykanizsán is jelenleg nagy pelyhekben hull a hó. A havazás délután is kitart. A legtöbb hó Zala megyében várható.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet:

Zalában az utak havasak, hókásásak, helyenként csúszósak. A megváltozott időjárási körülmények fokozott óvatosságot és körültekintést igényelnek minden közlekedőtől.

A tapasztalatok szerint a téli útviszonyok között a balesetek fő oka az, hogy a járművezetők nem, vagy csak lassan alkalmazkodnak a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyokhoz. Az évszakra jellemzően a legtöbb problémát a csúszós út és a korlátozott látási viszonyok okozzák, ezért fontos, hogy a járművünket műszakilag felkészítsük, és mi is készen álljunk a megváltozott körülmények közötti vezetésre.

  • Lassabban, nagyobb követési távolságot tartva kell vezetni, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata!
  • A száraz, vizes, vagy csúszós útszakaszok hirtelen válthatják egymást, amely különös óvatosságot és figyelmet kíván.
  • Lakott területen belül és kívül egyaránt vigyázzanak az úttest mellett, vagy az úttest szélén haladó gyalogosokra, kerékpárosokra!
  • A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű, a gumiabroncsok és a fékrendszer kifogástalan állapota, fontos a megfelelően megválasztott téli autógumi, mert a nyári abroncsok használata 7 °C alatt már nem biztonságos.
  • Havas-jeges úton hasznos a hólánc, melyet a hajtott tengelyen lévő kerekekre kell felszerelni, így kormányozható marad az autó. A hólánc felhelyezését és levételét érdemes még otthon kipróbálni, hogy ne kerüljünk váratlan akadály elé, ha valóban szükségünk lesz a használatára a hidegben. Egyes külföldi országok esetében előfordulhat, hogy már az országba való belépéskor ellenőrzik a hólánc meglétét.
  • A gépkocsiból való megfelelő kilátás érdekében fontos a jól működő ablaktörlő, a kézi jégkaparó, a jégoldó spray, a téli ablakmosó folyadék, a megfelelően működő páramentesítő.
  • Lehetőség szerint teletankolt, a megváltozott időjárási körülményeknek megfelelően felkészített járművel induljanak útnak, elindulás előtt célszerű hosszabb menetidővel tervezni és a gépjármű csomagtartójában javasolt lapátot is elhelyezni.
  • Hosszabb utazás esetén szükség lehet takaróra, melegebb ruhadarabokra, vontatókötélre, elegendő mennyiségű élelmiszerre és (természetesen alkoholmentes) italra is.
  • Fontos, hogy a rendszeres gyógyszeres kezelés alatt állók a szükséges orvosságból is vigyenek elegendőt magukkal.

Az országos médiumokon kívül érdemes figyelemmel kísérni a helyi sajtó, rádió és televízió híradásait, beszámolóit, hiszen ezeken keresztül is fontos és hasznos információkat szerezhetnek be a közlekedéssel kapcsolatban.

(Forrás: Időkép/police.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. március 17., Péntek

Nekiütközött egy autónak, majd adatai hátrahagyása nélkül távozott

Szemtanúk jelentkezését várják a rendőrök.


2023. március 16., Csütörtök

Egyre több a szabadtéri tűz

A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk.


2023. március 14., Kedd

Kanizsai baleset szemtanúit keresik a rendőrök

A lakosság segítségét kérik.


2023. március 13., Hétfő

Zebrán gázoltak el egy gyalogost

A baleset következtében a 67 éves szintén helyi nő nyolc napon belül gyógyuló könnyű sérülést szenvedett.


2023. március 12., Vasárnap

Kigyulladt egy ház Szentgyörgyváron, holttestet találtak a tűzoltók

Nem kizárt, hogy a tüzet az ágyban elszívott cigaretta okozta, az eset körülményeit tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálják.


2023. március 11., Szombat

2023. március 10., Péntek

Így kerüljük el a tüzet a konyhában!

Egy kis szikrából nagy tűz is lehet, ami nem csak a helyiséget, de akár a lakást is elemésztheti.


2023. március 09., Csütörtök

Segítsenek azonosítani!

A zalai rendőrök a felvételen látható ismeretlen férfi azonosításában kérik a lakosság segítségét.


2023. március 08., Szerda

Házépítőelemek között rejtőztek illegális bevándorlók egy kamionban

A lengyel sofőr Olaszország felé tartott, de a papírok nem tisztázták az áru úti célját.


2023. március 07., Kedd

Munka közben az alkalmazottjára dőlt egy 4 tonnás betonfal

A Nagykanizsai Járásbíróság tárgyalás mellőzésével döntött annak a férfinek az ügyében, aki figyelmen kívül hagyta a munkavédelmi előírásokat.

+