Kék hírek - 2021. november 25., Csütörtök
#tűzoltók #vészhívás #megtévesztés #112 #Zalaszentgrót #Türje

Két nap alatt két szándékosan megtévesztő jelzés érkezett

 Két nap alatt két szándékosan megtévesztő jelzés érkezett

Illusztráció

Hétfőn este, húsz perccel éjfél előtt érkezett jelzés a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság (ZMKI) műveletirányító ügyeletére, miszerint Zalaszentgróton egy háztető ég az egyik utcában.

A tűzesethez három településről három tűzoltóautóval összesen 14 tűzoltó indult útnak azonnal, ám a zalai lánglovagok a helyszínen szembesültek azzal, hogy se tűzre, se füstre utaló nyom nincs. Kedden délután pedig 18 óra előtt érkezett jelzés Türjéről, miszerint kigyulladt egy padlás. Két városból két tűzoltóautóval összesen 12 tűzoltó kezdte meg a vonulást, de itt is átverés áldozatai lettek a segíteni igyekvők: a megadott címen nem volt tűz.

2021-ben – a mai nappal bezárólag – már nyolc szándékosan megtévesztő jelzés érkezett a megyei ügyeletre, csak az utóbbi néhány hétben három. A bejelentők a telefonhívásuk pillanatában tudatában voltak annak, hogy nem áll fenn tűzeset vagy baleset az általuk jelzett helyen, ennek ellenére bejelentést tettek, amelyre tűzoltóerők indultak a megye különböző pontjairól. A kárhelyparancsnokok azonban a helyszínekre érve szembesültek az említett esetekben, hogy se tűz, se tűzre utaló jel, se baleset nem történt.

Azaz szándékos megtévesztés történt. 

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság nyomatékosan felhívja a figyelmet, hogy

azok, akik „játéknak” vagy „viccnek” tekintik a segélyhívó vonalakat, csúnyán pórul járhatnak.

A 2012. évi II. törvény alapján szabálysértést követnek el azon személyek, akik tűzoltásra vagy a műszaki mentésre vonatkozóan szándékosan megtévesztő jelzést adnak. Az elkövetők rendőrségi eljárás elé néznek, és szándékos megtévesztésük miatt nem csak pénzbüntetéssel, hanem elzárással is sújthatók. Ráadásul a büntetés mellett a tűzoltók vonulásának költségeit is a betelefonálóval fizettetik meg. A vonulás költségeinek teljes megfizetésére kötelezik azt is, aki által fenntartott tűzjelző berendezés gondatlanságból kifolyólag generált téves tűzátjelzést a katasztrófavédelem irányába.

Javában tart a fűtési szezon és általánosságban elmondható, hogy ebben az időszakban emelkedik a lakástüzek száma, hiszen egyre többet tartózkodunk otthonainkba. Éppen ezért a megtévesztő jelzések adott esetben komoly tűzoltói erőket vonhatnak el azokról a helyekről, ahova tényleg valós beavatkozásra érkeznének a zalai lánglovagok. Így,

amikor akár másodperceken is múlhatnak emberi életek egy káresetnél, lehet, hogy pont egy ilyen jó „mókának” tűnő szabálysértés miatt nem tudják a tényleges munkájukat végrehajtani a tűzoltók! 

Fontos hangsúlyozni tehát, hogy aki indokolatlanul hívja a 112-es segélyhívó vonalat, az szabálysértést követ el! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Másodszor emeltek vádat egy illegális nagykanizsai pénzváltó és két társa ellen

2020 nyarától Nagykanizsa belvárosában engedély nélkül folytattak üzletszerű pénzváltási tevékenységet, egyiküket emiatt időközben el is ítélték.


2024. június 02., Vasárnap

Testvérpár veredekett

A nagykanizsai rendőrök azonosították és elfogták azt a két férfit, akik súlyosan bántalmazták egyik ismerősüket Kerecsenyben.


2024. május 18., Szombat

Nyitott szertárkapuk

Május 26-án, gyermeknap ismét kinyílnak a zalai tűzoltólaktanyák szertárkapui.


2024. május 10., Péntek

Szent Flórián napi köszöntés

Zalakaros polgármestere kiáll a lánglovagok mellett.


2024. április 24., Szerda

Idén is támogatják az önkéntes mentőszervezeteket

A beavatkozásokhoz szükséges felszereltség és a kor kihívásainak megfelelő eszközök körének bővítését segíti a pályázat. 


2024. április 13., Szombat

Kigyulladt a hulladék a bagolai szeméttelepen

Mintegy ezer négyzetméteren égett a szemét.


2024. április 09., Kedd

Elítéltek négy embert, aki a börtönből követett el csalást

A cellatársak az intézmény által rendelkezésükre bocsátott, valamint engedély nélkül tartott mobiltelefonjaikat és SIM-kártyáikat használták a bűncselekményhez.


2024. április 07., Vasárnap

Javaslatokat várnak a rendőrök

Speedmarathon lesz az utakon április 19-én és 20-án.


2024. április 03., Szerda

Súlyos bántalmazás Nagykanizsán

A rendőrök kamerafelvétel segítségével két órán belül azonosították és elfogták azt a két férfit, akik súlyosan bántalmazták alkalmi ismerősüket.


2024. március 30., Szombat

Újabb emberi maradványokat találtak Zalaegerszegen

Egy nő maradványai kerültek elő, a holttest helyét egy 21 éves zalaegerszegi férfi mutatta meg, akit korábban poligráffal vizsgáltak.

+