Kék hírek - 2021. december 25., Szombat
#karácsony #baleset-megelőzés #tűz #katasztrófavédelem

Az ünnepek alatt is biztonságban

Az ünnepek alatt is biztonságban

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Itt a karácsony, sokan a szabadságukat töltik otthonaikban, ami egyúttal azt is jelenti, hogy több elektromos eszközt használunk. Ez magában hordozza a lakástűz kialakulásának kockázatát, ami kis odafigyeléssel elkerülhető!

Kezdeti lépésként érdemes egy füstérzékelő készüléket beszerezni, hiszen ezzel sokat tehetünk otthonunk biztonságának megteremtéséhez. Tapasztalatok szerint a legtöbben nem a lángok okozta hő miatt vesztik életüket, hanem füstmérgezést szenvednek! 

A karácsonyi időszakban egy háztartásban egyszerre akár több számítógép, telefontöltő és egyéb elektromos berendezés üzemel, elég, ha csak a konyhai eszközökre gondolunk. Előfordulhat, hogy a karácsonyi sürgés-forgásban egyszerre megy a TV, a számítógép, a mosogatógép és az elektromos sütő. Ezen kívül az otthonainkat, karácsonyfáinkat is égősorokkal díszítjük. Fontos, hogy meghibásodott, rossz minőségű izzóinkat soha ne rakjuk fel a fára, vagy otthonainkra, hiszen ezek könnyen tüzet okozhatnak! 

Ilyenkor a tevékenységünk jelentős energia felvétellel jár, ami nem megfelelően üzemelő hálózat esetében fokozott tűzveszéllyel is párosul. Fontos, hogy az elektromos berendezéseket használatuk után minden esetben válasszuk le a hálózatról! Gondoljunk csak bele, éjszaka is áram alatt hagyjuk azokat az eszközöket, amire az alvás idejére egyáltalán nincs szükségünk, például telefon- és laptoptöltő, hajszárító. 

Több otthonban, melléképületben alkalmaznak ilyenkor elektromos fűtőeszközöket, amik túlterheltség esetén szintén komoly veszélyforrásnak számítanak. Kevesen tudják, de elég akár egy négyzetméternyi tűz is ahhoz, hogy annyi füst keletkezzen, ami akár halálos is lehet! 

Éppen ezért: 

 • Karácsonyi fényeinket éjszakára válasszuk le a hálózatról!
 • Túlmelegedés, rendellenes működés, furcsa, égésre utaló szag esetén azonnal válasszuk le az elektromos berendezést a hálózatról, húzzuk ki a konnektorból!
 • A kismegszakítókat, biztosítókat csak szakemberrel cseréltessük, javíttassuk!
 • Használat előtt nézzük át elektromos berendezéseinket, a csatlakozókat és a vezetékeket, hogy nincsenek-e eltörve, megrepedve!
 • Ne terheljük túl a hosszabbítókat, elosztókat, több elektromos hosszabbító kábelt ne csatlakoztassunk egymásba! Lehetőleg földelt eszközöket használjunk!
 • Ne használjunk hosszabbítót, kábeldobot feltekerve! A feltekert kábel terhelve túlmelegszik, megolvad, tüzet, égési sérülést okoz.
 • Az elektromos fűtőkészüléket soha ne takarjunk le, ne tegyük közel bútorainkhoz, éghető anyagból készült tárgyainkhoz!
 • Sokan kelnek útra karácsonykor. Ha hosszabb időre elutazunk, ne hagyjuk áram alatt, konnektorba dugva az elektromos berendezéseket, mivel ezek még kikapcsolt, készenléti állapotban is fogyasztóként üzemelnek! Esetleges meghibásodásuk tüzet okozhat!
 • A jó kapcsoló és a jó csatlakozó üzem közben nem melegszik. Ellenkező esetben cseréjük szükséges!
 • Lámpáiban mindig a foglalatnak megfelelő méretű és teljesítményű izzókat használjon!
 • Az elektromos hálózatban keletkezett hibákat minden esetben szakemberrel javítassuk meg!


Az elektromos tüzet tilos vízzel oltani! Az oltáshoz használjunk porral oltó kézi tűzoltó készüléket vagy ha olyan nem található a házban, akkor használhatunk homokot vagy különböző nem gyúlékony, nagy felületű anyagot, amely elzárja az oxigént a tűztől. Javasolt otthon egy tűzoltó készülék készenlétben tartása, mert a kezdeti tüzek oltására hatékonyan alkalmazható, így megfékezhetjük a kezdődő tüzeket, védelmezve családunk és vagyontárgyaink épségét. Nem a legszebb ajándék karácsonyra egy ilyen készülék, de életet ment! Gyermekeknek és időseknek tanácsos egy tűzoltó spray beszerzése, ami könnyű, és használata egyszerű. 

Bármilyen tűz észlelése során a legfontosabb a gyors helyzetfelmérés. A tűz másodpercek alatt rohamosan elterjedhet, így ha látunk esélyt a tűz megfékezésére és eloltására, akkor azt azonnal kezdjük meg. Ha nincs ilyenre lehetőség, akkor az első dolgunk a tűzoltók értesítése legyen a 112-es segélyhívószámon, és csak utána kezdjünk bele a tűz oltásába, illetve a kármentésbe, de csak addig az állapotig, amíg nem veszélyeztetjük saját testi épségünket! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. január 25., Kedd

Zebrán gázoltak el egy gyalogost

A nagykanizsai rendőrök lezárták az ügyet.


2022. január 24., Hétfő

Megcsúszott a havas úton

A balesetben senki nem sérült meg.


2022. január 22., Szombat

Téli meló kicsiben

Tilos hókotrót előzni - erre hívta fel a figyelmet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 


Figyeljük az előrejelzéseket!

A következő napokban hamisítatlanul télies időjárásra kell számítani Zala megyében.


2022. január 19., Szerda

Adótraffi: a ruha- és cipőértékesítők következnek

A revizorok a számla- és nyugtaadást, a foglalkoztatottak bejelentését, az online pénztárgépek használatát, valamint az áruk eredetét vizsgálják.


2022. január 18., Kedd

143 lakástűz volt 2021-ben Zalában

Zala megyében a lakástüzek alkalmával több, mint 3300 négyzetmétert érintettek a lángok. 


Légpuskával lőtt egy kutyára

Idegesítette az ugatás.


2022. január 16., Vasárnap

A büntetőfékezőknek üzent a rendőrség

A felelőtlen leckéztetés emberek életébe kerülhet. Megéri?!


2022. január 15., Szombat

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

Már eléhető az az ütemterv, amely szerint a kéményseprők a társasházak ellenőrzését végzik Nagykanizsa közigazgatási területén.


2022. január 14., Péntek

Ittas sofőrt fogtak el Kanizsán

Büntetőeljárást indítottak az 58 éves férfival szemben.


2022. január 13., Csütörtök

Tartsák be a közlekedési szabályokat!

Több közlekedési baleset is történt Zala megyében.


2022. január 12., Szerda

Nem adott elsőbbséget

A balesetben személyi sérülés nem történt.

#Nagykanizsa

Múlt és jelen – egy képen

Múlt és jelen – egy képen

2022. január 26. - Kultúra

Megcsúszott a havas úton

Megcsúszott a havas úton

2022. január 24. - Kék hírek

Balogh László az ÉVE-frakcióról

Balogh László az ÉVE-frakcióról

2022. január 22. - Kanizsa

Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

2022. január 18. - Kanizsa

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

2022. január 15. - Kék hírek

+