Kék hírek - 2022. február 26., Szombat
#Zala #tűz #katasztrófavédelem #baleset-megelőzés

Egyre több a szabadtéri tűz Zalában

Egyre több a szabadtéri tűz Zalában

Kiemelt képünk illusztráció (Archív fotó: MTI/Varga György)

Volt olyan nap a héten, amikor négy alkalommal riasztották a zalai tűzoltókat szabadtéri tűzhöz.

Bánokszentgyörgyön, a Kossuth út egyik családi házának hátsó udvarában kommunális hulladék égett néhány négyzetméteren csütörtök délelőtt. A tűz a közeli aljnövényzetre is átterjedt, ám mire a letenyei hivatásos tűzoltók kiérkeztek, a mintegy négyszáz négyzetmétert érintő tűz kialudt. A raj a még égő hulladékkupacot vízsugárral eloltotta.

Délután ismét Bánokszentgyörgyre riasztották a letenyei és a nagykanizsai hivatásos tűzoltókat, mivel három hektáron égett a nádas a település Várföldei utcájában. Az egységek puttonyfecskendővel és kéziszerszámokkal megfékezték a lángokat. A tűzzel érintett területen egy farönk is beizzott, ezt a tűzoltók motorfűrésszel feldarabolták és eloltották.

Szintén a délutáni órákban égett a száraz aljnövényzet Becsehelyen, az Imre hegyen, mintegy kétszáz négyzetméteren. Mire a riasztott nagykanizsai hivatásos és a letenyei önkéntes tűzoltók megérkeztek, a lángok egy akácost is elértek. A rajok vízsugárral és kéziszerszámokkal rövid idő alatt megfékezték a tüzet.

Kora este pedig több ponton gyulladt meg az avar Pacsán, a Fő utca közelében. A város hivatásos tűzoltói a mintegy háromszáz négyzetméter kiterjedésű tüzet kéziszerszámokkal fékezték meg. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Ahogy a felsorolt esetek is jól mutatják, egyre több munkája van megyénk tűzoltóinak a szabadtéri tüzekkel kapcsolatban.

Pedig a szabályok betartásával ezek az esetek megelőzhetők lennének! Érdemes észben tartani, hogy az ilyen jellegű esetek akár halálos kimenetelűek is lehetnek, tavaly Rédicsen tarlóégetés közben hunyt el egy ember! 

Több évtizedes tapasztalat, hogy február utolsó hétvégéjén jelentősen emelkedik a gaz, avar és tarlótüzek száma. Inkább hagyjuk még száradni, vagy tároljuk száraz helyen az elégetésre szánt növényi hulladékot, mivel ezek többségükben még nedvesek, begyújtásuk pedig sűrű, az egészségre és a környezetre is káros füstképződéssel jár. A füst olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek hosszú távon jelentős egészségkárosító hatással jár, ahogy azt korábban több tanulmány is igazolta. Ezért ha tehetjük, gondolkodjunk alternatív megoldásokban és óvjuk egészségünket, környezetünket! 

Fontos emellett észben tartani azt, hogy a tavaszias és száraz időjárás esetén a kerti munkák részeként végzett zöldhulladék-égetés könnyen kiterjedt szabadtéri tűzhöz vezethet! Ez a természeti és épített környezetet jelentősen veszélyezteti. 

Éppen ezért ügyelni kell arra, hogy 

 • belterületen történő égetést önkormányzati rendeletek szabályozzák, melyek világosan meghatározzák, hogy mikor és milyen időpontban lehet égetni. Kérjük, hogy aki belterületen égetni szeretne, az mindenképpen tájékozódjon az adott önkormányzatnál!
 • ezek a rendeletek nem egységesek, önkormányzatonként eltérnek. Amennyiben egy település rendeletben nem szabályozza az égetést, úgy az adott helyen növényi hulladék égetése tilos!
 • külterületi tarlóégetés és vágott növények égetése bejelentéshez kötött, amelyet a munkálatok előtt öt nappal a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságnak kell jelezni. 
  Az ehhez szükséges dokumentum innen letölthető: https://zala.katasztrofavedelem.hu/25986/iranyitott-egetes
 • ilyen égetés kizárólag növény-egészségügyi okokból történhet, vagy ha a növényi hulladék megsemmisítése, elszállítása más módon nem megoldható. Itt nem elegendő a szubjektív megítélés illetve pusztán a kényelmes megoldás választása.
 • ahol nem növény-egészségügyi ok áll a háttérben, vagy egyébként a növényi hulladék megsemmisítése más módon megoldható, ott komoly bírságot vonhat maga után ezek meggyújtása!

A napokban például Egeraracsán a lángra kapott aljnövényzet a közeli erdőséget veszélyeztette. A pacsai hivatásos tűzoltók gyors beavatkozásának köszönhetően a tüzet sikerült eloltani, még mielőtt elérte volna a fákat. 

A szabadtéren keletkező tüzek gyakori oka az eldobott égő cigarettacsikk. A tüzek megelőzése és a természet védelme érdekében kiránduláson, túrázáskor a csikket ne dobják el, gyűjtsék össze megfelelő, nem éghető anyagú, hordozható tárolóban. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. Célszerű indulás előtt tájékozódni arról, hogy van-e tűzgyújtási tilalom. Amennyiben valaki ilyen tevékenységet folytat, az győződ

Mikor járunk el jól az égetésnél? Akkor, ha 

 • mindig száraz a növényi hulladék, amelyet meggyújtunk!
 • a tűzbe egyéb anyagot, például kommunális hulladékot, autógumit nem dobunk!
 • biztonságos távolságot tartunk a környező értékektől (épületek, építmények, erdők, fásítások, nádas stb.) !
 • ismerjük az adott település égetési szabályzatát!
 • a tüzet soha nem hagyjuk őrizetlenül!
 • tartunk az égetés közelében megfelelő mennyiségű oltóanyagot (víz, homok, adott esetben tűzoltó készülék)!
 • gondoskodunk a tűz irányításához szükséges kézi szerszámról (gereblye, lapát, vasvilla)!
 • feltámadó szelet tapasztalunk, azonnal eloltjuk a tüzet!

Az a személy, aki az érvényben lévő szabályokat megszegi, tűzvédelmi bírsággal és környezetvédelmi bírsággal is sújtható! Ez – az okozott károk megtérítésén túl és az előidézett károk mértékétől függően - húszezertől hárommillió forintig is terjedhet! Javasoljuk, hogy aki ezt el szeretné kerülni, az egyrészt tájékozódjon, másrészt gondolkodjon alternatív megoldásokban, így például a zöldhulladék elszállításában, elszállíttatásában, vagy komposztálásában.

Fontos, hogy aki tüzet észlel, haladéktalanul jelezze az egységes segélyhívó 112-es telefonszámon. 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2024. február 04., Vasárnap

Szekrénybe zárta magát, de megúszta

Letenyén okozott riadalmat szülei számára egy kisgyermek.


2024. január 19., Péntek

2024. január 17., Szerda

Féltékenységből felgyújtotta barátnője házát egy nagykanizsai férfi

A Zalaegerszegi Járásbíróság kedden elrendelte a férfi letartóztatását.2024. január 15., Hétfő

Tréleren szállított autóban rejtették el a csempészcigarettát

A járművet Csörnyeföldnél ellenőrizték a pénzügyőrök.


2024. január 04., Csütörtök

Hamisított orvosi vények miatt emeltek vádat egy férfi ellen

A vádlott férfi egy nagykanizsai gyógyszertárban kísérelt meg két hamisított recepttel gyógyszerhez jutni, de a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott.


2023. december 05., Kedd

Havat, ónos esőt hozhat a Mikulás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésével Zala vármegye is érintett.


2023. november 08., Szerda

Kiégett egy autó az M7-esen

Kiégett egy személyautó az M7-es autópálya sávolyi lehajtójánál.


Előzni tilos!

Kedden két szabálytalanul előző sofőrt is elcsíptek a kanizsai rendőrök.


2023. október 31., Kedd

Akár otthon, akár a temetőben: ezekre ügyeljünk!

Akárcsak az elmúlt napokban, úgy a következőkben is sokan keresik majd fel elhunyt szerettük sírhelyét a zalai temetőkben is.


Újabb érmet szerzett a nagykanizsai tűzoltó

Szabó Kornél tűzoltó őrmester különdíjat is nyert, miután ő lett a legeredményesebb, Katasztrófavédelem által delegált sportoló a BM rendezvényén.


2023. október 09., Hétfő

Figyelem! Mától fokozott ellenőrzés az utakon

Október 9. és október 15. között fokozott rendőri közúti ellenőrzésekre lehet számítani Magyarország közútjain - adta hírül a police.hu.

#Nagykanizsa

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

Tisztelet a hősöknek

Tisztelet a hősöknek

2024. február 19. - Érdekes

Bővítenék a parkolóhelyek számát

Bővítenék a parkolóhelyek számát

2024. február 15. - Kanizsa

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

Gázszünet lesz pénteken Kiskanizsán

2024. február 15. - Kanizsa

Veszélyes zebra Nagykanizsán

Veszélyes zebra Nagykanizsán

2024. február 14. - Kanizsa

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

Naperőmű a Csónakázó-tónál?

2024. február 13. - Kanizsa

Utánpótlásban az élen

Utánpótlásban az élen

2024. február 13. - Sport

Változatos fánk kínálat

Változatos fánk kínálat

2024. február 12. - Kanizsa

+