Kék hírek - 2022. szeptember 08., Csütörtök
#tárolás #melléképület #éghető anyag #prevenció #tűzoltóság

A helyes tárolás rajtunk múlik!

 A helyes tárolás rajtunk múlik!

(Fotó: archív, ZMKI)

A nyár sem volt mentes azoktól az elsősorban melléképületeket érintő tűzesetekről, ahol a helytelenül tárolt éghető anyagok több munkát adtak a tűzoltóknak az ilyenkor megszokottnál. A prevenció egyik kulcsa, hogy az éghető, veszélyes anyagokat megfelelő helyen tároljuk, és azoknak külön kis helyiséget alakítunk ki, lehetőség szerint távol a nagyobb értékű ingóságainktól.

Általános tapasztalat, hogy több családi háznál is a garázsként funkcionáló melléképületben műhelyt is kialakítanak a tulajdonosok, emiatt azonban nagyobb odafigyelést igényelnek az ott végzett tevékenységek, így például a hegesztés, vagy a vágókorong használata.

Fontos, hogy ezeken a helyszíneken benzines palackokat, olajat és gyúlékony anyagokat tárolni fokozottan veszélyes!

Egy kisebb melléképületből kiinduló tűz nagy károkat tud okozni, hiszen ha családi házzal egybeépített, akkor fennáll a lehetősége. A problémákat idejekorán jelzi egy füstérzékelő készülék, amit ezekre a helyszínekre is érdemes telepíteni! 

Hamarosan elérkezik az az időszak is, amikor tűzifát, vagy egyéb, fűtésre szánt dolgokat tárolunk majd fedett helyen, esetenként lakásunkhoz közel. A tűzifával kapcsolatban felhívják a lakosság figyelmét, hogy várják meg, míg a tűzifa rendesen kiszárad, és ne használjanak nedves fát!

Érdemes tudni, hogy egy frissen kivágott fa tömegének a felét víztartalma adja, ezért az ideális tűzifa - az úgynevezett légszáraz tűzifa - olyan, amelynek nedvességtartalma 20 százalék alatt van.

Az alacsony égési hőfok miatt a nedves fából felszabaduló gázok nem égnek el, hanem füst, korom és vizes kátrány keletkezik hő helyett. Ha sok kátrány rakódik le, elzárja a füst útját és akár halálos szén-monoxid-mérgezést okozhat, valamint a kémény anyagán átszivárog és megjelenik a lakásban bűzös barna foltok formájában. Ez néhány év alatt szétmarja a falazott kéményt, mely akár össze is dőlhet! 

202209080810_wood-1884339_1920.jpg (1500×1000)(A kép forrása: Pixabay)

Az igazán megfelelő tűzifa nedvességtartalma leginkább 10-15% között van. A megfelelő szárítási ideje minimum egy év, ezért a frissen kivágott fának is minimum fél, háromnegyed év kell ahhoz, hogy használható tűzifa legyen. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt! 

Ugyanakkor, ha valamilyen tárolónkban tűzeset keletkezik, akkor azt még abban a fázisban lehet a legeredményesebben felszámolni, amikor kis területen, alacsony intenzitással ég az éghető anyag, tehát a tűz kezdeti szakaszában. Ebben az időszakban egy megfelelő tűzoltó készülék vagy egyéb más eszközzel nagyon eredményesen el tudjuk oltani a lángokat és megelőzhetjük az ingatlanunk teljes pusztulását. 

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó-készüléket tartani, azonban ezek jelenléte sok esetben több ezres, vagy akár milliós kártól menti meg a lakosokat! A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egy porral oltó, vagy gázzal, habbal oltó készüléket. Amennyiben ilyen eszközzel rendelkezünk otthon, sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk ingóságainkat! 

Természetesen ha a probléma túlnőtt beavatkozási lehetőségeinken, úgy tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét!

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2023. június 07., Szerda

Újabb kábítószer-kereskedőt fogtak el

A nagykanizsai nyomozók egy 30 éves helyi férfit hallgattak ki gyanúsítottként.


2023. május 30., Kedd

A szén-monoxid az év minden időszakában veszélyes!

A napokban Zalában több olyan esethez is riasztották a tűzoltókat, ahol a kiérkező egységek kimutatták a gyilkos gáz jelenlétét.


2023. május 26., Péntek

A Mura folyón át szállították a migránsokat

Egy Lengyelországban élő tunéziai férfi ellen emeltek vádat.


2023. május 24., Szerda

Gyereknapon Zalában is kinyitják kapuikat a tűzoltószertárak

Vasárnap délelőtt tíz órától délután négy óráig a kanizsai tűzoltóságon is várják a gyerekeket.


2023. május 23., Kedd

A műszerfal is megolvadt a lángoló autóban

Lángolt egy autó a Teleki utcában.


2023. május 16., Kedd

Pénztárcát loptak egy kanizsai áruházban

A nyomozók a lakosság segítségét kérik az ismeretlen személyek azonosításához.


Két autó ütközött

Autók koccantak Surdon.


2023. május 14., Vasárnap

Tetten érték az édesszájú tolvajt

A 33 éves férfi Muraszemenyén lovasított meg mézzel teli kaptárfiókokat.


2023. május 10., Szerda

Védőszentjük előtt tisztelegtek

Búcsúszentlászlón tartotta hagyományos Tűzoltónapját a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.


2023. május 09., Kedd

Két óra alatt háromszor mértek be egy gyorshajtót Zalában

A gyorshajtót többszörös bírságot és büntetőpontokat kapott.


2023. május 05., Péntek

Sniccerrel támadta meg szomszédját egy férfi Nagykanizsán

A rendőrök az elkövetőt elfogták és kihallgatták súlyos testi sértés kísérlete miatt.


Magas szintű török állami elismerést kapott a HUNOR

Két kanizsai tűzoltó is tagja volt a törökországi magyar mentőcsapatnak.

+