Kék hírek - 2022. szeptember 08., Csütörtök
#tárolás #melléképület #éghető anyag #prevenció #tűzoltóság

A helyes tárolás rajtunk múlik!

 A helyes tárolás rajtunk múlik!

(Fotó: archív, ZMKI)

A nyár sem volt mentes azoktól az elsősorban melléképületeket érintő tűzesetekről, ahol a helytelenül tárolt éghető anyagok több munkát adtak a tűzoltóknak az ilyenkor megszokottnál. A prevenció egyik kulcsa, hogy az éghető, veszélyes anyagokat megfelelő helyen tároljuk, és azoknak külön kis helyiséget alakítunk ki, lehetőség szerint távol a nagyobb értékű ingóságainktól.

Általános tapasztalat, hogy több családi háznál is a garázsként funkcionáló melléképületben műhelyt is kialakítanak a tulajdonosok, emiatt azonban nagyobb odafigyelést igényelnek az ott végzett tevékenységek, így például a hegesztés, vagy a vágókorong használata.

Fontos, hogy ezeken a helyszíneken benzines palackokat, olajat és gyúlékony anyagokat tárolni fokozottan veszélyes!

Egy kisebb melléképületből kiinduló tűz nagy károkat tud okozni, hiszen ha családi házzal egybeépített, akkor fennáll a lehetősége. A problémákat idejekorán jelzi egy füstérzékelő készülék, amit ezekre a helyszínekre is érdemes telepíteni! 

Hamarosan elérkezik az az időszak is, amikor tűzifát, vagy egyéb, fűtésre szánt dolgokat tárolunk majd fedett helyen, esetenként lakásunkhoz közel. A tűzifával kapcsolatban felhívják a lakosság figyelmét, hogy várják meg, míg a tűzifa rendesen kiszárad, és ne használjanak nedves fát!

Érdemes tudni, hogy egy frissen kivágott fa tömegének a felét víztartalma adja, ezért az ideális tűzifa - az úgynevezett légszáraz tűzifa - olyan, amelynek nedvességtartalma 20 százalék alatt van.

Az alacsony égési hőfok miatt a nedves fából felszabaduló gázok nem égnek el, hanem füst, korom és vizes kátrány keletkezik hő helyett. Ha sok kátrány rakódik le, elzárja a füst útját és akár halálos szén-monoxid-mérgezést okozhat, valamint a kémény anyagán átszivárog és megjelenik a lakásban bűzös barna foltok formájában. Ez néhány év alatt szétmarja a falazott kéményt, mely akár össze is dőlhet! 

202209080810_wood-1884339_1920.jpg (1500×1000)(A kép forrása: Pixabay)

Az igazán megfelelő tűzifa nedvességtartalma leginkább 10-15% között van. A megfelelő szárítási ideje minimum egy év, ezért a frissen kivágott fának is minimum fél, háromnegyed év kell ahhoz, hogy használható tűzifa legyen. Ezt mindenképpen tartsuk szem előtt! 

Ugyanakkor, ha valamilyen tárolónkban tűzeset keletkezik, akkor azt még abban a fázisban lehet a legeredményesebben felszámolni, amikor kis területen, alacsony intenzitással ég az éghető anyag, tehát a tűz kezdeti szakaszában. Ebben az időszakban egy megfelelő tűzoltó készülék vagy egyéb más eszközzel nagyon eredményesen el tudjuk oltani a lángokat és megelőzhetjük az ingatlanunk teljes pusztulását. 

Igaz, jogszabály nem írja elő, hogy otthon kötelező lenne bármilyen tűzoltó-készüléket tartani, azonban ezek jelenléte sok esetben több ezres, vagy akár milliós kártól menti meg a lakosokat! A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság erősen ajánlja, hogy ha tehetjük, szerezzünk be egy porral oltó, vagy gázzal, habbal oltó készüléket. Amennyiben ilyen eszközzel rendelkezünk otthon, sokkal nagyobb biztonságban tudhatjuk ingóságainkat! 

Természetesen ha a probléma túlnőtt beavatkozási lehetőségeinken, úgy tárcsázzuk a 112-es segélyhívó számot, és kérjük a tűzoltók segítségét!

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 26., Hétfő

Fokozott rendőrségi ellenőrzés a vasút biztonságáért

A rendőrség hétfőtől szombatig a vasúti biztonság érdekében ellenőriz


2022. szeptember 25., Vasárnap

Új módszerekkel próbálkoznak csalók az apróhirdetések oldalain

Hamis linkekkel próbálják becsapni az eladókat.


2022. szeptember 24., Szombat

Születésnapos zalai tűzoltókat köszöntöttek

Azokat is köszöntötték, akik szabadnapjukon vagy egy-egy beavatkozás során mutatott gyors helyzetfelismerő képességükkel, bátorságukkal életeket vagy anyagi javakat mentettek meg.


2022. szeptember 23., Péntek

Nem létező termékeket árult

Jogerős ítélet született annak a nőnek az ügyében, aki internetes hirdetéssel csalt ki pénzt emberektől.


2022. szeptember 21., Szerda

Mire figyeljünk a régi gáztűzhelyekkel kapcsolatban?

Gázszivárgás miatt riasztották a város hivatásos tűzoltóit a mögöttünk hagyott vasárnapon Nagykanizsán, egy Teleki utcai társasházhoz.


2022. szeptember 20., Kedd

A tűzgyújtási tilalom mától már csak Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyére vonatkozik

A Nébih felhívta a lakosság figyelmét, legyenek fokozottan körültekintőek, ugyanis Magyarországon az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.


2022. szeptember 18., Vasárnap

Kevesebb bűncselekmény történt a nyáron a Balatonnál

Magas színvonalúnak nevezte a balatoni közbiztonságot az idei turisztikai szezonban Molnár Gábor Somogy megyei rendőrfőkapitány.


2022. szeptember 16., Péntek

Ki látta a balesetet?

Egy 9 éves kisfiú életét vesztette Nagykanizsán.


2022. szeptember 14., Szerda

Változó szabályok a zalai bíróságokon

Az új belépési szabályok szeptember 15-től a Nagykanizsai Járásbíróságon is érvényesek.


Együttműködési megállapodást írtak alá

A cél egymás munkájának hatékony segítése.


2022. szeptember 12., Hétfő

Rágalmazás és becsületsértés miatt tett feljelentést a kanizsai kórház

Pár hete kapott szárnyra a pletyka, miszerint a Kanizsai Dorottya Kórház több orvosát és magát a főigazgatót is bilincsbe verve vitte el a rendőrség az intézményből.

+