Kék hírek - 2022. november 11., Péntek
#autó #tél #közlekedés #baleset-megelőzés #biztonság

Ne fázzunk rá az utakon

Ne fázzunk rá az utakon

(Fotó: Pixabay)

Az egyre hidegebb időjárás technikai eszközeink, így például autóink időszakos felkészítését is megköveteli. Érdemes odafigyelni az autó alkatrészeinek karbantartására és ellenőrzésére is!

A felkészülés egyik legfontosabb eleme a gumiabroncs cseréje, hiszen a téli gumi nem csak akkor ajánlott, amikor már esik a hó. A nyári gumikkal ellentétben a téliek lágyabb keverékből készülnek és rugalmasabbak. Futófelületeik mintázata eltér a nyári abroncsokétól, hiszen ezeket kifejezetten úgy tervezték, hogy az jobban megkapaszkodjon a havon és a csúszós, például jeges felületen. Ezáltal sokkal több tapadást biztosít, igaz, nem zárja ki természetesen a csúszásveszélyt. A téli alsó kopáshatár 4 mm, ez alatti barázdamélységnél már jelentősen csökkennek a havas-vizes kvalitások. Amennyiben lecseréltetjük gumiainkat, ellenőriztessük a fékek állapotát és a kerékben lévő légnyomást is.

Ügyeljünk a gépkocsikban található folyadékokat átvizsgálására is. Minden esetben pótoljuk  a hiányzó mennyiséget pótoljuk, az utántöltésnél – nagyobb mennyiség esetén – kérjük az autószerelők segítségét! A legfontosabb a nyári szélvédőmosó lecserélése télire!  Ha ezt koncentrátumból keverjük ki, érdemes a megfelelő hígítási arányra figyelni, hogy a megfelelő fagyállási hőmérsékletet elérjük.

Szenteljünk figyelmet az ablaktörlő lapátok ellenőrzésére is! Ha elhasználódott, rossz állapotú törlőlapátunk van, azonnal cseréljük, hiszen nem megfelelő állapotban balesetveszélyt jelent! Fontos, hogy a szélvédőre fagyott jeget ne az ablaktörlő lapáttal próbáljuk meg eltávolítani! Tároljunk az autókban erre a célra kifejlesztett jégoldó folyadékot és jégkaparót. Érdemes arra is odafigyelni, hogy az ablakfűtéssel történő leolvasztásnál előfordulhat akár az is, hogy a nagy hőmérséklet-különbség miatt megreped a szélvédő.

Ha már most nehézkesen indul az autónk, akkor érdemes lehet lecserélni az akkumulátort, hiszen rendkívül hideg hőmérsékleten az autó akkumulátorában lezajló kémiai reakciók lelassulnak. Ráadásul hideg időben a motor több áramot igényel az akkumulátorról az induláshoz. Ez tűzveszélyt rejt magában! 

Rendkívül fontos továbbá, hogy a téli hónapok alkalmával bármikor előfordulhat szélsőséges időjárás. Ezért is erősen ajánlott, hogy az autónkban tartsunk többek között: 

  1. pokrócot
  2. jégkaparót és jégoldó folyadékot
  3. elsősegélycsomagot
  4. elemlámpát
  5. bikakábelt

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fogadják meg a tanácsokat, hiszen így csökkenthetők a balesetek! Baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2024. június 12., Szerda

Másodszor emeltek vádat egy illegális nagykanizsai pénzváltó és két társa ellen

2020 nyarától Nagykanizsa belvárosában engedély nélkül folytattak üzletszerű pénzváltási tevékenységet, egyiküket emiatt időközben el is ítélték.


2024. június 02., Vasárnap

Testvérpár veredekett

A nagykanizsai rendőrök azonosították és elfogták azt a két férfit, akik súlyosan bántalmazták egyik ismerősüket Kerecsenyben.


2024. május 18., Szombat

Nyitott szertárkapuk

Május 26-án, gyermeknap ismét kinyílnak a zalai tűzoltólaktanyák szertárkapui.


2024. május 10., Péntek

Szent Flórián napi köszöntés

Zalakaros polgármestere kiáll a lánglovagok mellett.


2024. április 24., Szerda

Idén is támogatják az önkéntes mentőszervezeteket

A beavatkozásokhoz szükséges felszereltség és a kor kihívásainak megfelelő eszközök körének bővítését segíti a pályázat. 


2024. április 13., Szombat

Kigyulladt a hulladék a bagolai szeméttelepen

Mintegy ezer négyzetméteren égett a szemét.


2024. április 09., Kedd

Elítéltek négy embert, aki a börtönből követett el csalást

A cellatársak az intézmény által rendelkezésükre bocsátott, valamint engedély nélkül tartott mobiltelefonjaikat és SIM-kártyáikat használták a bűncselekményhez.


2024. április 07., Vasárnap

Javaslatokat várnak a rendőrök

Speedmarathon lesz az utakon április 19-én és 20-án.


2024. április 03., Szerda

Súlyos bántalmazás Nagykanizsán

A rendőrök kamerafelvétel segítségével két órán belül azonosították és elfogták azt a két férfit, akik súlyosan bántalmazták alkalmi ismerősüket.


2024. március 30., Szombat

Újabb emberi maradványokat találtak Zalaegerszegen

Egy nő maradványai kerültek elő, a holttest helyét egy 21 éves zalaegerszegi férfi mutatta meg, akit korábban poligráffal vizsgáltak.

+