Kék hírek - 2022. november 11., Péntek
#autó #tél #közlekedés #baleset-megelőzés #biztonság

Ne fázzunk rá az utakon

Ne fázzunk rá az utakon

(Fotó: Pixabay)

Az egyre hidegebb időjárás technikai eszközeink, így például autóink időszakos felkészítését is megköveteli. Érdemes odafigyelni az autó alkatrészeinek karbantartására és ellenőrzésére is!

A felkészülés egyik legfontosabb eleme a gumiabroncs cseréje, hiszen a téli gumi nem csak akkor ajánlott, amikor már esik a hó. A nyári gumikkal ellentétben a téliek lágyabb keverékből készülnek és rugalmasabbak. Futófelületeik mintázata eltér a nyári abroncsokétól, hiszen ezeket kifejezetten úgy tervezték, hogy az jobban megkapaszkodjon a havon és a csúszós, például jeges felületen. Ezáltal sokkal több tapadást biztosít, igaz, nem zárja ki természetesen a csúszásveszélyt. A téli alsó kopáshatár 4 mm, ez alatti barázdamélységnél már jelentősen csökkennek a havas-vizes kvalitások. Amennyiben lecseréltetjük gumiainkat, ellenőriztessük a fékek állapotát és a kerékben lévő légnyomást is.

Ügyeljünk a gépkocsikban található folyadékokat átvizsgálására is. Minden esetben pótoljuk  a hiányzó mennyiséget pótoljuk, az utántöltésnél – nagyobb mennyiség esetén – kérjük az autószerelők segítségét! A legfontosabb a nyári szélvédőmosó lecserélése télire!  Ha ezt koncentrátumból keverjük ki, érdemes a megfelelő hígítási arányra figyelni, hogy a megfelelő fagyállási hőmérsékletet elérjük.

Szenteljünk figyelmet az ablaktörlő lapátok ellenőrzésére is! Ha elhasználódott, rossz állapotú törlőlapátunk van, azonnal cseréljük, hiszen nem megfelelő állapotban balesetveszélyt jelent! Fontos, hogy a szélvédőre fagyott jeget ne az ablaktörlő lapáttal próbáljuk meg eltávolítani! Tároljunk az autókban erre a célra kifejlesztett jégoldó folyadékot és jégkaparót. Érdemes arra is odafigyelni, hogy az ablakfűtéssel történő leolvasztásnál előfordulhat akár az is, hogy a nagy hőmérséklet-különbség miatt megreped a szélvédő.

Ha már most nehézkesen indul az autónk, akkor érdemes lehet lecserélni az akkumulátort, hiszen rendkívül hideg hőmérsékleten az autó akkumulátorában lezajló kémiai reakciók lelassulnak. Ráadásul hideg időben a motor több áramot igényel az akkumulátorról az induláshoz. Ez tűzveszélyt rejt magában! 

Rendkívül fontos továbbá, hogy a téli hónapok alkalmával bármikor előfordulhat szélsőséges időjárás. Ezért is erősen ajánlott, hogy az autónkban tartsunk többek között: 

  1. pokrócot
  2. jégkaparót és jégoldó folyadékot
  3. elsősegélycsomagot
  4. elemlámpát
  5. bikakábelt

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság kéri a lakosságot, hogy fogadják meg a tanácsokat, hiszen így csökkenthetők a balesetek! Baj esetén pedig hívják a 112-es segélyhívó számot! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2023. november 08., Szerda

Kiégett egy autó az M7-esen

Kiégett egy személyautó az M7-es autópálya sávolyi lehajtójánál.


Előzni tilos!

Kedden két szabálytalanul előző sofőrt is elcsíptek a kanizsai rendőrök.


2023. október 31., Kedd

Akár otthon, akár a temetőben: ezekre ügyeljünk!

Akárcsak az elmúlt napokban, úgy a következőkben is sokan keresik majd fel elhunyt szerettük sírhelyét a zalai temetőkben is.


Újabb érmet szerzett a nagykanizsai tűzoltó

Szabó Kornél tűzoltó őrmester különdíjat is nyert, miután ő lett a legeredményesebb, Katasztrófavédelem által delegált sportoló a BM rendezvényén.


2023. október 09., Hétfő

Figyelem! Mától fokozott ellenőrzés az utakon

Október 9. és október 15. között fokozott rendőri közúti ellenőrzésekre lehet számítani Magyarország közútjain - adta hírül a police.hu.


2023. október 04., Szerda

Hazámat szolgálom!

Ma van a Tartalékos Honvédek Napja.


2023. szeptember 16., Szombat

A honvédséget népszerűsítették a fiatalok körében

Zalaegerszegi kadétok örülhettek a győzelemnek.


2023. szeptember 15., Péntek

Százezrekért kaptak diszkrét kezelést

Nagykanizsai főorvost gyanusítanak vesztegetés elfogadása gyanúja miatt.


2023. szeptember 04., Hétfő

Módosították a nyomravezetői díjat

1 millió forintot kap, aki segíti a Nagykanizsán még márciusban történt fegyveres rablás kísérlete elkövetőjének azonosítását, elfogását.


2023. szeptember 03., Vasárnap

Vészfékezésre kényszerített egy buszt

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság keresi a baleset részesét és szemtanúit.


2023. augusztus 22., Kedd

Papp Gábor lett az év iskolaőre

A fiatalember a Nagykanizsai Rendőrkapitányság illetékességi területén, a Térségi Általános Iskola, Szakképző Iskola és Kollégiumban teljesít szolgálatot Csapiban.


2023. augusztus 21., Hétfő

Őrizetben a rabló

A nagykanizsai rendőröknek fél óra se kellett, hogy elfogják a férfit, aki egy idős embertől erőszakkal vette el az értékeit.

#Nagykanizsa

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

Stratégia, gyakorlatiasság, felelősségvállalás

2023. december 04. - Vélemények

Összeomlik a civilizációnk?

Összeomlik a civilizációnk?

2023. december 02. - Kanizsa

A sikertelenség az ÉVE bélyege

A sikertelenség az ÉVE bélyege

2023. december 01. - Kanizsa

A kormány kikéri az emberek véleményét

A kormány kikéri az emberek véleményét

2023. november 30. - Kanizsa

Testi és lelki „mankó”

Testi és lelki „mankó”

2023. november 30. - Érdekes

Az iskoláig aszfaltoztak

Az iskoláig aszfaltoztak

2023. november 28. - Kanizsa

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

Hamarosan visszaköltözhetnek a gyerekek

2023. november 23. - Kanizsa

+