Kék hírek - 2022. november 29., Kedd

A járművek hideg időben is kigyulladhatnak

A járművek hideg időben is kigyulladhatnak

(Illusztráció: Getty Images Signature)

A mögöttünk hagyott hétvégén ismét kigyulladt járművekhez riasztották a megye tűzoltóit. Bucsután egy oszlopnak csapódó autó gyulladt ki, Nagykanizsán pedig egy áruházi parkolóban álló személygépkocsi kapott lángra. Az idei évben már harminc esetben vonultak a Zala megyei tűzoltók gépjárművek tűzeseteihez, ezek közül 17 alkalommal személyautó égett. Kis odafigyeléssel ezek az esetek is megelőzhetők.

Az autók esetében a tűz leggyakrabban a motortérben, illetve az utastérben keletkezik. A járműveknél is a tűz megelőzése a cél, így fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. 

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása. 

Fontos, hogy az akkumulátor sarukat is ellenőrizzük. A nem megfelelően meghúzott vagy szennyeződött akkusaru átmeneti ellenállása annyira megnő, hogy képtelen lesz átvinni a töltést. A fehér bokrosodás forró vízzel, vagy pólustisztító kefével könnyen tisztítható, az oxidációt csak finom csiszolással lehet eltávolítani. A nem megfelelő energia átvitel zárlathoz, tűzhöz vezethet!

A hideg időszakban rendszeresen használjuk a fűtést, valamint autónk más elektromos berendezését, mint például az ablakok fűtőszálait. A hűtő-, fűtőberendezés, eldugulása esetén a fokozott hőtermelés hatására a rendszer túlmelegedhet, és szintén gépjárműtűzhöz vezethet.

Minden esetben vizsgáltassuk meg, hogy az elektromos berendezések, elektromos vezetékek megfelelően funkcionálnak. Sok esetben előfordul, hogy hosszabb időszakon keresztül nem használt elektromos vezeték túlmelegszik, ezáltal tűz keletkezik a járműben.

A nedves, havas úton a fékrendszerünk nagyobb igénybevételnek van kitéve. A fokozott terhelésnek kitéve a fék túlmelegedhet, lángra kaphat. Szakemberrel történő átvizsgáltatás esetén ezt a problémát megelőzhetjük.

A motortérben folyamatosan hő termelődik. A motor környezetében több éghető anyag is található, ideértve az elektromos kábeleket, műanyag burkolatokat. Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztántartására, hogy nagyobb hőképződés esetén a motor ne tudjon túlmelegedni. Gyakori eset, hogy a nem megfelelő karbantartása hiánya miatt tűz keletkezik a motortérben és a jármű kiégéséhez vezet.

Általános tapasztalat, hogy ebben az időszakban a szabadban parkoló autók még meleg motorrészébe gyakran feljutnak melegedni vágyó kisebb állatok is. A járművek reggeli indulásakor pedig észrevesszük, hogy az általuk elrágott kábelek vagy csövek miatt a járművek meghibásodnak, nem indulnak. Ez szintén növeli a zárlatos tűz kockázatot, ezért érdemes az autót ilyen célból is átnézni, főleg ha állatok által hagyott nyomokat észlelünk.

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltókészülékkel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását. Bár a személygépkocsik esetében nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson tűzoltó készüléket a gépjárműben. Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas és nem foglal nagy helyet. 

Amennyiben rendelkezünk tűzoltó készülékkel akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni. Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsap a motorháztető alól.

A hideg időszakban is fokozottan figyeljünk a járművünkre veszélyt jelentő tűzforrásokra és ennek fontosságára hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét is, hogy megelőzhetőek legyen a gépjárműtüzek. Ha menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, azonnal álljunk félre! Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni és csak ezután foglalkozzunk a járművel! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2024. február 21., Szerda

Fővárosi droglaborokat is felszámoltak a zalai rendőrök

A lefoglalt kábítószer piaci értéke meghaladja az 50 millió forintot.


2024. február 17., Szombat

Letartóztatta a bíróság az Iharosberényben rendőrökre támadó férfit

A gyanúsított esetében fennállt a szökés, az elrejtőzés, valamint a bűnismétlés veszélye.


2024. február 04., Vasárnap

Szekrénybe zárta magát, de megúszta

Letenyén okozott riadalmat szülei számára egy kisgyermek.


2024. január 19., Péntek

2024. január 17., Szerda

Féltékenységből felgyújtotta barátnője házát egy nagykanizsai férfi

A Zalaegerszegi Járásbíróság kedden elrendelte a férfi letartóztatását.2024. január 15., Hétfő

Tréleren szállított autóban rejtették el a csempészcigarettát

A járművet Csörnyeföldnél ellenőrizték a pénzügyőrök.


2024. január 04., Csütörtök

Hamisított orvosi vények miatt emeltek vádat egy férfi ellen

A vádlott férfi egy nagykanizsai gyógyszertárban kísérelt meg két hamisított recepttel gyógyszerhez jutni, de a gyógyszertári asszisztens gyanút fogott.


2023. december 05., Kedd

Havat, ónos esőt hozhat a Mikulás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztető előrejelzésével Zala vármegye is érintett.


2023. november 08., Szerda

Kiégett egy autó az M7-esen

Kiégett egy személyautó az M7-es autópálya sávolyi lehajtójánál.


Előzni tilos!

Kedden két szabálytalanul előző sofőrt is elcsíptek a kanizsai rendőrök.

#Nagykanizsa

A menhely szabályai

A menhely szabályai

2024. február 29. - Érdekes

Örömtáncot is lejtettek

Örömtáncot is lejtettek

2024. február 29. - Érdekes

Biztonság és szuverenitás

Biztonság és szuverenitás

2024. február 27. - Kanizsa

Tanuljunk a történelemből!

Tanuljunk a történelemből!

2024. február 25. - Kanizsa

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

Te tudod, hogy mekkora a vízlábnyomod?

2024. február 22. - Érdekes

Programok a hétvégére

Programok a hétvégére

2024. február 22. - Érdekes

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

Új nyílászárók a Rozgonyi úti óvodában

2024. február 22. - Kanizsa

Kanizsai valóság

Kanizsai valóság

2024. február 21. - Érdekes

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

A Fidesz alelnöke lesz a vendég

2024. február 20. - Kanizsa

Tudatosabb élet

Tudatosabb élet

2024. február 19. - Érdekes

+