Kék hírek - 2022. november 29., Kedd

A járművek hideg időben is kigyulladhatnak

A járművek hideg időben is kigyulladhatnak

(Illusztráció: Getty Images Signature)

A mögöttünk hagyott hétvégén ismét kigyulladt járművekhez riasztották a megye tűzoltóit. Bucsután egy oszlopnak csapódó autó gyulladt ki, Nagykanizsán pedig egy áruházi parkolóban álló személygépkocsi kapott lángra. Az idei évben már harminc esetben vonultak a Zala megyei tűzoltók gépjárművek tűzeseteihez, ezek közül 17 alkalommal személyautó égett. Kis odafigyeléssel ezek az esetek is megelőzhetők.

Az autók esetében a tűz leggyakrabban a motortérben, illetve az utastérben keletkezik. A járműveknél is a tűz megelőzése a cél, így fontos, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Sok esetben a motortérben szivárgó üzemanyag, a hidraulikus eszközöket működtető olajok valamint a lerakódott benzin és gázolaj maradványok jelentenek tűzveszélyt. A folyadékok szivárgásának oka lehet elhasználódás, vagy javítási, szerelési hiba, esetleg valamilyen törés, vezetékrepedés, kopás, illetve tömítetlenség. 

Az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag és helytelenül beszerelt világítás, az egyéb elektromos javítások, de az elhasználódásból eredő hibák is, így például a biztosítéktábla meghibásodása vagy annak felelőtlen kiiktatása. 

Fontos, hogy az akkumulátor sarukat is ellenőrizzük. A nem megfelelően meghúzott vagy szennyeződött akkusaru átmeneti ellenállása annyira megnő, hogy képtelen lesz átvinni a töltést. A fehér bokrosodás forró vízzel, vagy pólustisztító kefével könnyen tisztítható, az oxidációt csak finom csiszolással lehet eltávolítani. A nem megfelelő energia átvitel zárlathoz, tűzhöz vezethet!

A hideg időszakban rendszeresen használjuk a fűtést, valamint autónk más elektromos berendezését, mint például az ablakok fűtőszálait. A hűtő-, fűtőberendezés, eldugulása esetén a fokozott hőtermelés hatására a rendszer túlmelegedhet, és szintén gépjárműtűzhöz vezethet.

Minden esetben vizsgáltassuk meg, hogy az elektromos berendezések, elektromos vezetékek megfelelően funkcionálnak. Sok esetben előfordul, hogy hosszabb időszakon keresztül nem használt elektromos vezeték túlmelegszik, ezáltal tűz keletkezik a járműben.

A nedves, havas úton a fékrendszerünk nagyobb igénybevételnek van kitéve. A fokozott terhelésnek kitéve a fék túlmelegedhet, lángra kaphat. Szakemberrel történő átvizsgáltatás esetén ezt a problémát megelőzhetjük.

A motortérben folyamatosan hő termelődik. A motor környezetében több éghető anyag is található, ideértve az elektromos kábeleket, műanyag burkolatokat. Minden esetben figyeljünk oda a motortér megfelelő karbantartására, tisztántartására, hogy nagyobb hőképződés esetén a motor ne tudjon túlmelegedni. Gyakori eset, hogy a nem megfelelő karbantartása hiánya miatt tűz keletkezik a motortérben és a jármű kiégéséhez vezet.

Általános tapasztalat, hogy ebben az időszakban a szabadban parkoló autók még meleg motorrészébe gyakran feljutnak melegedni vágyó kisebb állatok is. A járművek reggeli indulásakor pedig észrevesszük, hogy az általuk elrágott kábelek vagy csövek miatt a járművek meghibásodnak, nem indulnak. Ez szintén növeli a zárlatos tűz kockázatot, ezért érdemes az autót ilyen célból is átnézni, főleg ha állatok által hagyott nyomokat észlelünk.

A legtöbb esetben alig néhány perc elteltével teljesen kiég a jármű, így szinte az egyetlen esély annak megmentésére, ha kézi tűzoltókészülékkel haladéktalanul megkezdjük a tűz oltását. Bár a személygépkocsik esetében nem előírás, viszont célravezető, hogy akinek lehetősége van rá, tartson tűzoltó készüléket a gépjárműben. Egy kezdetleges tűz megfékezésére teljesen alkalmas és nem foglal nagy helyet. 

Amennyiben rendelkezünk tűzoltó készülékkel akár egy gépjármű teljes kiégését is meg tudjuk akadályozni. Ha a jármű motorterében csapnak fel a lángok úgy nem árt az óvatosság, ugyanis annak felnyitásakor a friss levegő hatására a tűz hirtelen kicsap a motorháztető alól.

A hideg időszakban is fokozottan figyeljünk a járművünkre veszélyt jelentő tűzforrásokra és ennek fontosságára hívjuk fel a környezetünkben élők figyelmét is, hogy megelőzhetőek legyen a gépjárműtüzek. Ha menet közben füst- vagy égett szagot érzünk, azonnal álljunk félre! Először az utasok biztonságáról kell gondoskodni és csak ezután foglalkozzunk a járművel! 

Baj esetén pedig azonnal tárcsázni kell a 112-es segélyhívó számot és kérni kell a tűzoltók segítségét! 

(Forrás: ZMKI)

Még érdekes lehet ...


2023. január 27., Péntek

Felfüggesztett börtönbüntetést kapott a gyermekét megölni próbáló anya

Jogerősen két év, öt évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Zalaegerszegi Törvényszék szerdán azt a nagykanizsai nőt, aki kádba akarta fojtani nyolcéves fiát, és a szüleit is rendszeresen bántalmazta.


2023. január 25., Szerda

Állatvédők közbelépése mentette meg a kutyát

A Nagykanizsa Járásbíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a nőt, akinek állatkínzás bűntette miatt kellett felelnie.


2023. január 24., Kedd

Sörösüveget hajított egy autónak

Idegesítette a hangoskodás.


2023. január 23., Hétfő

Tilosat jelzett

A nagykanizsai rendőrök összehangolt közúti ellenőrzést tartottak a városban.


2023. január 21., Szombat

Egységes ügyeleti rendet vezetnek be a mentőknél

Elsőként Hajdú-Bihar vármegyében változik a rendszer.


2023. január 20., Péntek

Belügyminiszteri elismerést kapott a két megsérült rendőr

Kiemelkedő tevékenységéért belügyminiszteri elismerést kapott a halálos kimenetelű újbudai intézkedésben megsérült két rendőr


19 nap alatt 7 lakástűz

A legtöbb munkát a nagykanizsai egységeknek adták az ilyen jellegű esetek.


2023. január 19., Csütörtök

Konyhakéssel fenyegette ismerősét

Ítélet született az eldurvult vita ügyében.


Csigolyasérüléseket szenvedett a zebrán elütött nő

Testvére a nyaki csigolyák felépülését segítő terápiás gépet szeretne vásárolni nővérének.


Felújítás alatt álló családi ház tetőszerkezete égett

A város hivatásos tűzoltói öt vízsugárral fékezték meg a lángokat, amik egy szomszédos épületet veszélyeztettek.


2023. január 17., Kedd

Zebrán gázoltak el egy gyalogost

A 39 éves zákányi hölgy a baleset következtében az elsődleges orvosi vélemény alapján 8 napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett.


Csapadékos napok jönnek

A Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét, hogy ügyeljenek értékeikre.


2023. január 14., Szombat

Néhány tízezer egy ember életéért

A zalai rendőrök sajtótájékoztatón számoltak be az Eszteregnyén történt emberölés részleteiről.


2023. január 12., Csütörtök

Holtan találtak egy férfit otthonában

A haláleset körülményeit a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság vizsgálja.


Égő motortérrel gurult be a tűzoltókhoz

A tűzoltók vízsugárral rövid idő alatt megfékezték a lángokat.

+