Ölelőszoba és nyuszisimogató

Ölelőszoba egy idősotthonban Castelfranco Venetoban (A kpek forrása: Magyar Kurír/Centro Sevizi alla Persona Domenico Sartor)

Olaszországban, a Veneto régióban fekvő Castelfranco Veneto településen működő idősek otthonában számos új kezdeményezést vezetnek be, hogy az ott élők élete teljesebb legyen. A járványra való tekintettel egy olyan szobát hoztak létre, amelynek két felét egy átlátszó, puha, de erős műanyag függöny választja el, amelyen át a lakók megölelhetik szeretteiket.

A Centro Sevizi alla Persona Domenico Sartor nevű intézményben olyan biztonságos teret alakítottak ki, ahol a családtagok a fertőzés veszélye nélkül látogathatják ott lakó szeretteiket. Az idősek otthona eddig úgy oldotta meg a látogatást, hogy szabadban, egy üvegfal két oldalán találkozhattak a lakók családtagjaikkal. A hideg beköszöntével sem mondtak le a látogatás lehetőségéről, az előcsarnokban alakítottak ki üvegfallal elválasztott tereket.

A leginkább kreatív újítás pedig az ölelőszoba. „A vendégeinknek, hogy jól érezzék magukat, szükségük van a családtagjaikkal való fizikai érintkezésre, ezért igyekeztünk megoldásokat kidolgozni erre, külföldi mintákat is felhasználva” – mondták el az intézmény vezetői.

Az időseket gondozó központban nem ez az első újdonság, amit bevezetnek. A járvány óta igyekeznek biztosítani a kapcsolattartást a családtagok és a lakók között, adományozók segítségével tablethez, okostelefonhoz jutottak az idősek, a gondozók segítenek az eszközök használatában, de a találkozások lebonyolításában is. Van, aki a családtagjaival szeretne beszélgetni, de olyan is előfordult, hogy a régi barátokkal szerveztek meg találkozót valakinek videochat segítségével.

Kedves papjukkal együtt imádkozhatnak tableten keresztül a lakók, ebben is segítenek a gondozók.

Az éppen aktuális intézkedéseknek megfelelően egyéb tevékenységeket is igyekeznek biztosítani: lehet rajzolni, kézműveskedni, kertészkedni, de nem marad el a közös főzés sem, mesterszakácsok receptjei és saját bevált receptjeik alapján. Amikor lehetőség volt rá, mozitermet is berendeztek, ahol kerekesszékben, maszkban nézhették az előadást.

Az idősek különösen örültek a nyusziknak, melyek nemrég költöztek az intézménybe egy ketrecbe, de gyakran kikerülnek onnan, hogy a lakók simogathassák őket.

(Forrás: Magyar Kurír/Thullner Zsuzsa/Centro Servizi alla Persona Domenico Sartor)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 09., Kedd

Oltási kampány indult Olaszországban a majomhimlő megfékezésére

A kórházban a következő napokban kétszáz főt oltanak be, és már további hatszázan regisztráltak .


2022. augusztus 07., Vasárnap

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával

Már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni.


2022. július 25., Hétfő

Káosz Dovernél

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.


2022. július 18., Hétfő

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.


2022. július 10., Vasárnap

Sarki fény Párizs felett

Aki július 30-31-én Párizsba látogat, annak különleges élményben lesz része: a sarki fény (aurora borealis), vagy más néven északi fény a város ikonikus Notre-Dame katedrálisa felett fog sugározni – olvasható a TimeOut oldalán.


Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

A rendkívüli és szokatlan diplomáciai tisztogatást egyelőre nem indokolták, az elnöki rendeletben sincs bővebb információ.


2022. július 08., Péntek

Meghalt Abe Shinzo

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Shinzo volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.


Merényletet követtek el a volt japán miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.


2022. július 07., Csütörtök

Újabb csapás érte Joe Bident

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.


2022. július 06., Szerda

Lezárták a jégcsuszamlással érintett hegyszakaszt a Dolomitokban

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.


2022. július 04., Hétfő

Újabb halálos cápatámadás a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom Vörös-tengeri partvidékén – közölte vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi tárca.


2022. június 29., Szerda

Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban

A háború mellett a migránsválság és az új stratégiai kapcsolatok is napirendre kerülnek a NATO-csúcson

+