Panoráma - 2020. december 23., Szerda
#koronavírus #járvány #koronavírus-járvány #COVID-19 #Dover #Anglia #Franciaország #teherforgalom

Káosz Dovernél

Káosz Dovernél

Dover, 2020. december 23. (Fotó: MTI/AP/PA/Steve Parsons, a kép forrása: Origo)

Tovább nőtt a feszültség Doverben szerda reggelre, ahol a feldühödött kamionsofőrök összecsaptak a rendőrökkel, amiért nem engedik őket tovább az országból. A tesztelő személyzet ugyan megérkezett a helyszínre, de így is nagyon lassú a haladás - írja a Daily Mail.

Franciaország két nappal ezelőtt lezárta a délkelet-angliai Dover kikötőjét, a mutálódott vírus miatt nem fogadott Nagy-Britanniából érkező teherforgalmat. A feltorlódott sofőrök egyre indulatosabbak, mert szeretnének hazaérni különböző európai otthonaikba, családjaikhoz karácsonyra.

Ma reggel több százan szálltak ki kamionjaikból, és követelték a határ megnyitását. Többen azt kiabálták, hogy Nyisd meg a határt! Csak haza akarunk menni! 

Később a sofőrök megtámadták a rendőrsorfalat, amely megpróbálta visszatartani őket.Végül megtörtént a megállapodás Franciaországgal. Emmanuel Macron negatív PCR-teszteket kért volna minden sofőrtől, aminek az eredményére akár 72 órát is várni kell. Végül európai vezetők nyomására kompromisszumot kötött.

E szerint minden sofőrnek ugyan rendelkeznie kell negatív teszttel, de az lehet gyorsteszt is.Azoknak, akiknek negatív lett a tesztjük, 20 percen belül sms-t kapnak, és zöld utat kapnak a határon, azoknak akiknek pozitív lett, azokra PCR-teszt vár, és ha az a teszt is pozitív, akkor egy erre a célra megnyitott szállodában kerülnek karanténba.

Január 6-ig csak azokat a kamionsofőröket, valamint azokat a francia és EU-s állampolgárokat vagy lakosokat engedik be Franciaországba, akiknek alapvető oka van az utazásra, és 

akiknek a tesztjük, ami kevesebb, mint 72 órája készült, negatív.

A Dovertől 29 kilométerre lévő Manston repülőtéren tesztelő központot hoztak létre, de az egyelőre nem világos, hogy a több mint 3 kilométeren feltorlódó sofőrök hogy fognak oda eljutni.

„Már rosszul vagyunk, két napja vagyok Doverben, szeretnék karácsonyra hazamenni. 

A franciák azt mondták, hogy megnyitják a határt, de ezt nem érzékeljük”, mondta egy lengyel sofőr. „Több ezren állnak sorban, hogy átjussanak a kikötőn, minden út beállt. Senki sem akar még egy éjszakát a fülkéjében aludni.”„Megértem a haragjukat, de ezt a haragot felénk irányítják, pedig nem a francia hatóságok hozzák a szabályokat. Csak azok mehetnek át, akiknek negatív teszteredményük van. Sok sofőr hamis teszteredménnyel próbálkozik, nyilatkozta az egyik rendőr a kikötőben.

Előzmény: a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében teljesen leállt hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. Az új koronavírus-mutációt még szeptemberben fedezték fel, novemberre pedig a fertőzések negyedét ez a variáció okozta Londonban. Jelenleg az új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel. A tudósok is annyit tudnak eddig, hogy a mutáció rendkívül gyorsan terjed, fertőzőbb, mint az eddig ismert törzs, viszont arra még nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között. A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában.

(Forrás: Origo)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+