Panoráma - 2020. december 23., Szerda
#koronavírus #járvány #koronavírus-járvány #COVID-19 #Dover #Anglia #Franciaország #teherforgalom

Káosz Dovernél

Káosz Dovernél

Dover, 2020. december 23. (Fotó: MTI/AP/PA/Steve Parsons, a kép forrása: Origo)

Tovább nőtt a feszültség Doverben szerda reggelre, ahol a feldühödött kamionsofőrök összecsaptak a rendőrökkel, amiért nem engedik őket tovább az országból. A tesztelő személyzet ugyan megérkezett a helyszínre, de így is nagyon lassú a haladás - írja a Daily Mail.

Franciaország két nappal ezelőtt lezárta a délkelet-angliai Dover kikötőjét, a mutálódott vírus miatt nem fogadott Nagy-Britanniából érkező teherforgalmat. A feltorlódott sofőrök egyre indulatosabbak, mert szeretnének hazaérni különböző európai otthonaikba, családjaikhoz karácsonyra.

Ma reggel több százan szálltak ki kamionjaikból, és követelték a határ megnyitását. Többen azt kiabálták, hogy Nyisd meg a határt! Csak haza akarunk menni! 

Később a sofőrök megtámadták a rendőrsorfalat, amely megpróbálta visszatartani őket.Végül megtörtént a megállapodás Franciaországgal. Emmanuel Macron negatív PCR-teszteket kért volna minden sofőrtől, aminek az eredményére akár 72 órát is várni kell. Végül európai vezetők nyomására kompromisszumot kötött.

E szerint minden sofőrnek ugyan rendelkeznie kell negatív teszttel, de az lehet gyorsteszt is.Azoknak, akiknek negatív lett a tesztjük, 20 percen belül sms-t kapnak, és zöld utat kapnak a határon, azoknak akiknek pozitív lett, azokra PCR-teszt vár, és ha az a teszt is pozitív, akkor egy erre a célra megnyitott szállodában kerülnek karanténba.

Január 6-ig csak azokat a kamionsofőröket, valamint azokat a francia és EU-s állampolgárokat vagy lakosokat engedik be Franciaországba, akiknek alapvető oka van az utazásra, és 

akiknek a tesztjük, ami kevesebb, mint 72 órája készült, negatív.

A Dovertől 29 kilométerre lévő Manston repülőtéren tesztelő központot hoztak létre, de az egyelőre nem világos, hogy a több mint 3 kilométeren feltorlódó sofőrök hogy fognak oda eljutni.

„Már rosszul vagyunk, két napja vagyok Doverben, szeretnék karácsonyra hazamenni. 

A franciák azt mondták, hogy megnyitják a határt, de ezt nem érzékeljük”, mondta egy lengyel sofőr. „Több ezren állnak sorban, hogy átjussanak a kikötőn, minden út beállt. Senki sem akar még egy éjszakát a fülkéjében aludni.”„Megértem a haragjukat, de ezt a haragot felénk irányítják, pedig nem a francia hatóságok hozzák a szabályokat. Csak azok mehetnek át, akiknek negatív teszteredményük van. Sok sofőr hamis teszteredménnyel próbálkozik, nyilatkozta az egyik rendőr a kikötőben.

Előzmény: a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében teljesen leállt hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. Az új koronavírus-mutációt még szeptemberben fedezték fel, novemberre pedig a fertőzések negyedét ez a variáció okozta Londonban. Jelenleg az új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel. A tudósok is annyit tudnak eddig, hogy a mutáció rendkívül gyorsan terjed, fertőzőbb, mint az eddig ismert törzs, viszont arra még nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között. A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában.

(Forrás: Origo)

Még érdekes lehet ...


2022. június 24., Péntek

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.


70 éve nem volt ilyen száraz a Pó folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.


2022. június 23., Csütörtök

Ukrajnában teljesen leállt az olajfinomítás

Nehéz biztosítani az ukrán olajtermékek logisztikáját is, ezért van belőlük hiány a belső piacon.


2022. június 20., Hétfő

„A helyzet súlyos”

Rendkívüli intézkedéseket jelentett be Németország a gázfogyasztás csökkentésére.


Macron győzött, de elvesztette a többséget

A kormánypártnak a következő öt évben 246 helye lesz az 577 fős nemzetgyűlésben, ahol eddig 345 képviselővel rendelkezett.


2022. június 14., Kedd

Újabb tömegsírt találtak Bucsában

Hét civil holttestét találták meg Mirocke falu közelében, sokuk „megkötött kézzel és átlőtt térdekkel” feküdt – közölte Andrij Nyebitov kijevi rendőrfőnök.


2022. június 09., Csütörtök

Kitört a kolerajárvány Mariupolban

A porig rombolt kikötővárosban eddig is borzasztó körülmények között próbáltak túlélni a még ott rekedtek.


2022. június 05., Vasárnap

58 betűs Európa leghosszabb nevű települése

A világon is a második leghosszabb egyszavas helységnév.


2022. június 03., Péntek

Elkezdődött II. Erzsébet platinajubileumának ünnepségsorozata

Négynapos, nagyszabású rendezvénysorozattal ünneplik csütörtöktől az Egyesült Királyságban II. Erzsébet királynő platinajubileumát, vagyis trónra lépésének 70. évfordulóját.


2022. május 27., Péntek

Orbán Viktor találkozója Marine Le Pennel: meg kell védeni az európai embereket

Marine Le Pen elismeréssel szólt a Magyarországon bevezetett extraprofitadók rendszeréről.


2022. május 21., Szombat

Lassan elfogynak az eladó lakások Olaszországban

A legnépszerűbb környék továbbra is Bologna, míg a legdrágább Lucca tartománya.


2022. május 20., Péntek

Trump: A java még most jön!

A korábbi amerikai elnök felhívta a figyelmet arra, hogy a konzervatív közösségre óriási feladat hárul, hiszen közös értékeinket össztűz alatt tartja a globalista baloldal.

+