Panoráma - 2020. december 23., Szerda
#koronavírus #járvány #koronavírus-járvány #COVID-19 #Dover #Anglia #Franciaország #teherforgalom

Káosz Dovernél

Káosz Dovernél

Dover, 2020. december 23. (Fotó: MTI/AP/PA/Steve Parsons, a kép forrása: Origo)

Tovább nőtt a feszültség Doverben szerda reggelre, ahol a feldühödött kamionsofőrök összecsaptak a rendőrökkel, amiért nem engedik őket tovább az országból. A tesztelő személyzet ugyan megérkezett a helyszínre, de így is nagyon lassú a haladás - írja a Daily Mail.

Franciaország két nappal ezelőtt lezárta a délkelet-angliai Dover kikötőjét, a mutálódott vírus miatt nem fogadott Nagy-Britanniából érkező teherforgalmat. A feltorlódott sofőrök egyre indulatosabbak, mert szeretnének hazaérni különböző európai otthonaikba, családjaikhoz karácsonyra.

Ma reggel több százan szálltak ki kamionjaikból, és követelték a határ megnyitását. Többen azt kiabálták, hogy Nyisd meg a határt! Csak haza akarunk menni! 

Később a sofőrök megtámadták a rendőrsorfalat, amely megpróbálta visszatartani őket.Végül megtörtént a megállapodás Franciaországgal. Emmanuel Macron negatív PCR-teszteket kért volna minden sofőrtől, aminek az eredményére akár 72 órát is várni kell. Végül európai vezetők nyomására kompromisszumot kötött.

E szerint minden sofőrnek ugyan rendelkeznie kell negatív teszttel, de az lehet gyorsteszt is.Azoknak, akiknek negatív lett a tesztjük, 20 percen belül sms-t kapnak, és zöld utat kapnak a határon, azoknak akiknek pozitív lett, azokra PCR-teszt vár, és ha az a teszt is pozitív, akkor egy erre a célra megnyitott szállodában kerülnek karanténba.

Január 6-ig csak azokat a kamionsofőröket, valamint azokat a francia és EU-s állampolgárokat vagy lakosokat engedik be Franciaországba, akiknek alapvető oka van az utazásra, és 

akiknek a tesztjük, ami kevesebb, mint 72 órája készült, negatív.

A Dovertől 29 kilométerre lévő Manston repülőtéren tesztelő központot hoztak létre, de az egyelőre nem világos, hogy a több mint 3 kilométeren feltorlódó sofőrök hogy fognak oda eljutni.

„Már rosszul vagyunk, két napja vagyok Doverben, szeretnék karácsonyra hazamenni. 

A franciák azt mondták, hogy megnyitják a határt, de ezt nem érzékeljük”, mondta egy lengyel sofőr. „Több ezren állnak sorban, hogy átjussanak a kikötőn, minden út beállt. Senki sem akar még egy éjszakát a fülkéjében aludni.”„Megértem a haragjukat, de ezt a haragot felénk irányítják, pedig nem a francia hatóságok hozzák a szabályokat. Csak azok mehetnek át, akiknek negatív teszteredményük van. Sok sofőr hamis teszteredménnyel próbálkozik, nyilatkozta az egyik rendőr a kikötőben.

Előzmény: a Franciaországba tartó járműforgalom a délkelet-angliai Dover kikötőjében teljesen leállt hétfőn, mert a francia oldalon nem fogadják a teherforgalmat a Nagy-Britanniában feltűnt új koronavírus-változat gyors terjedése miatt. Az új koronavírus-mutációt még szeptemberben fedezték fel, novemberre pedig a fertőzések negyedét ez a variáció okozta Londonban. Jelenleg az új vírustörzs a megbetegedések több mint feléért felel. A tudósok is annyit tudnak eddig, hogy a mutáció rendkívül gyorsan terjed, fertőzőbb, mint az eddig ismert törzs, viszont arra még nincs bizonyíték, hogy halálosabb is lenne.

Dover és a szemközti Calais a világ két legforgalmasabb nemzetközi tengeri kompkikötője; a karácsonyi áruszállítási csúcsidőszakban naponta átlagosan tízezer kamion kel át a két dokk között. A brit Élelmiszer- és Üdítőital-szövetség (FDF) vezérigazgatója, Ian Wright hétfői nyilatkozatában közölte: a Dover és Calais közötti átkelő teherforgalom felfüggesztése komoly fennakadást okozhat karácsony előtt a friss élelmiszerek nagy-britanniai kínálatában, illetve a brit élelmiszerek és italáruk exportjában.

(Forrás: Origo)

Még érdekes lehet ...


2022. január 08., Szombat

Koronavírus - Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be

Korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását.


2021. december 31., Péntek

Négy év után először szólal meg a Big Ben szilveszterkor

A torony harangja egy ideiglenesen beszerelt rendszerben szólal meg december 31-én, amikor éjfélt üt az óra.


2021. december 21., Kedd

A fenntarthatóság útján – kanizsai segítséggel

Nagykanizsai közreműködéssel elindult a műanyaghulladék-újrahasznosítás Nyugat-Afrikában.


2021. december 11., Szombat

444 karácsonyfát állított fel lakásában egy férfi, rekorder lett

Az alsó-szászországi Rintelnben élő 55 éves Thomas Jeromin és a felesége, Susanne évről évre valóságos karácsony-csodaországgá változtatja saját otthonát a rengeteg feldíszített műfenyővel.


2021. december 09., Csütörtök

Megnyugtató a WHO álláspontja az omikronnal kapcsolatban

Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is.


2021. december 07., Kedd

Az Angliába utazóknak ismét kötelező Covid-tesztet végeztetniük

London az intézkedést a koronavírus nemrégiben azonosított, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanásával indokolta.


2021. december 06., Hétfő

Határozott fellépés

Szigorodnak a méz minőségi követelményei.


2021. december 05., Vasárnap

Keleti szomszédunknál is megjelent az omikron variáns

A hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenletétét.


Önkéntes manókat keresnek a Mikulásnak küldött levelek teljesítéséhez

Az amerikai USPS 1912 óta minden évben hatalmas mennyiségű levelet kap a Mikulásnak címezve.


2021. november 27., Szombat

Már Európába ért a szupervariáns

A dél-afrikai variáns már Európában is megjelent, az első esetet Belgiumban azonosították pénteken.


2021. november 22., Hétfő

Nemcsak helyreállítja, erősíti is a védelmet a harmadik oltás

A vakcina kapcsán többek között Izraelben végzett kutatások alapján tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél húszszor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik.

#Nagykanizsa

Múlt és jelen – egy képen

Múlt és jelen – egy képen

2022. január 26. - Kultúra

Megcsúszott a havas úton

Megcsúszott a havas úton

2022. január 24. - Kék hírek

Balogh László az ÉVE-frakcióról

Balogh László az ÉVE-frakcióról

2022. január 22. - Kanizsa

Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

Adomány a Kanizsai Dorottya Kórháznak

2022. január 18. - Kanizsa

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

Idén így érkeznek a kanizsai kéményseprők

2022. január 15. - Kék hírek

+