Panoráma - 2021. március 17., Szerda
#havazás #tél #időjárás #Erdély #Románia #Moldva

A hó fogságába került több erdélyi település is

A hó fogságába került több erdélyi település is

(Forrás: A Román Vasúttársaság (CFR) Facebook oldala)

Románia több részére is visszatért a tél, szerda reggelre több településen is közel 30 centiméteres hó esett. A nagy mennyiségű hó komoly fennakadásokat és károkat is okozott.

A kiadós havazás miatt Kovászna, Hargita és Maros megyében több szakaszon leállt vagy akadozik a forgalom, miután méretes fák zuhantak az úttestre, több helyen autók akadtak el a hóban. Így több vonalon is közel harminc-negyven kilométeres autósorok alakultak ki. Maros megyében pedig több autó is az árokba zuhant a csúszós, havas utak miatt – olvasható a Maszol cikkében.

Az elmúlt 12 órában a havazás miatt a háromszéki tűzoltókat nem kevesebb, mint húsz alkalommal riasztották, Kézdivásárhelyen például egy kamionra zuhant betonoszlop miatt is intézkedniük kellett.

A havazás nemcsak autóforgalomban okoz fennakadást, több vonalon is vesztegelnek a vonatok a leszakadt vezetékek és a sínekre dőlt fák miatt.

Kovászna megyében lealább negyven településen 12 500 fogyasztó maradt áram nélkül, a kidőlt fák, a hó súlyától a vezetékekre ereszkedett faágak miatt – olvasható a Székely Hírmondó cikkében.

Ez pedig csak a kezdet, mivel szerda reggel több sárga és narancssárga, havazásra és hóviharokra figyelmeztető riasztást adott ki a romániai meteorológiai szolgálat (ANM). A meteorológusok szerint szerdán 10 és 23 óra között másodfokú riasztás érvényes a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar vidékén az erős szél, havazás és hóviharok miatt. Továbbra is sűrű havazásra, heves szélre kell számítani, a széllökések sebessége főként az 1500 méternél magasabban fekvő vidékeken meghaladhatja a 90–110 kilométert óránként, így erős hóviharok keletkeznek, a látótávolság 50 méter alá csökken.

Szerda reggel 10 óra és csütörtök reggel 6 óra között sárga riasztás alatt áll a hegyvidék és a szubkárpátikus övezet, illetve Moldva legnagyobb része és Erdély bizonyos részei. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 15–25 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30 litert is. A hegyekben havazni fog, Erdélyben és Moldva nyugati és északi részén is inkább hó formájában lehet csapadékra számítani.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+