Panoráma - 2021. március 17., Szerda
#havazás #tél #időjárás #Erdély #Románia #Moldva

A hó fogságába került több erdélyi település is

A hó fogságába került több erdélyi település is

(Forrás: A Román Vasúttársaság (CFR) Facebook oldala)

Románia több részére is visszatért a tél, szerda reggelre több településen is közel 30 centiméteres hó esett. A nagy mennyiségű hó komoly fennakadásokat és károkat is okozott.

A kiadós havazás miatt Kovászna, Hargita és Maros megyében több szakaszon leállt vagy akadozik a forgalom, miután méretes fák zuhantak az úttestre, több helyen autók akadtak el a hóban. Így több vonalon is közel harminc-negyven kilométeres autósorok alakultak ki. Maros megyében pedig több autó is az árokba zuhant a csúszós, havas utak miatt – olvasható a Maszol cikkében.

Az elmúlt 12 órában a havazás miatt a háromszéki tűzoltókat nem kevesebb, mint húsz alkalommal riasztották, Kézdivásárhelyen például egy kamionra zuhant betonoszlop miatt is intézkedniük kellett.

A havazás nemcsak autóforgalomban okoz fennakadást, több vonalon is vesztegelnek a vonatok a leszakadt vezetékek és a sínekre dőlt fák miatt.

Kovászna megyében lealább negyven településen 12 500 fogyasztó maradt áram nélkül, a kidőlt fák, a hó súlyától a vezetékekre ereszkedett faágak miatt – olvasható a Székely Hírmondó cikkében.

Ez pedig csak a kezdet, mivel szerda reggel több sárga és narancssárga, havazásra és hóviharokra figyelmeztető riasztást adott ki a romániai meteorológiai szolgálat (ANM). A meteorológusok szerint szerdán 10 és 23 óra között másodfokú riasztás érvényes a Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar vidékén az erős szél, havazás és hóviharok miatt. Továbbra is sűrű havazásra, heves szélre kell számítani, a széllökések sebessége főként az 1500 méternél magasabban fekvő vidékeken meghaladhatja a 90–110 kilométert óránként, így erős hóviharok keletkeznek, a látótávolság 50 méter alá csökken.

Szerda reggel 10 óra és csütörtök reggel 6 óra között sárga riasztás alatt áll a hegyvidék és a szubkárpátikus övezet, illetve Moldva legnagyobb része és Erdély bizonyos részei. A lehulló csapadék mennyisége elérheti a 15–25 litert négyzetméterenként, elszigetelten pedig a 30 litert is. A hegyekben havazni fog, Erdélyben és Moldva nyugati és északi részén is inkább hó formájában lehet csapadékra számítani.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. július 29., Csütörtök

Szabályozzák a barnamedve-állományt Romániában

Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban betiltották a medvevadászatot.


2021. július 24., Szombat

A szórakozóhelyeken terjed leginkább a vírus

Európa-szerte nőtt a delta variánssal megfertőződtek aránya a fiatalok körében a szórakozóhelyek újranyitásával egy időben.


2021. július 19., Hétfő

A folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek

A folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek, ezt bizonyítja a mostani projekt is - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken a muraközi Kotorban (Kotoriba), a Murakeresztúr-Kotor közötti Mura-híd és a kapcsolódó közúti


2021. július 14., Szerda

Szintet lép Ázsiában a dohányzás elleni harc

A füstmentes technológiák bevezetésével a cigarettaeladások a korábbi évekhez képest 42 százalékkal estek vissza Japánban.2021. július 07., Szerda

Horvátországban kötelező lesz a digitális Covid-igazolvány

Abban az esetben, ha a járványhelyzet tovább romlana, a szigorítást még korábban bevezethetik.


2021. július 01., Csütörtök

Leleplezték Diana hercegné szobrát

Fiai meghatottan álltak édesanyjuk emlékműve előtt.


2021. június 29., Kedd

A delta variáns miatt semmire sincs garancia

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt olyan országokban is újra erősödik a járvány, ahol magas az átoltottság, bár a vakcinák nagyrészt hatékonyak a mutációk ellen is.


2021. június 28., Hétfő

Újabb késes támadás Németországban

Járókelőkre támadt késsel egy ismeretlen férfi hétfőn a németországi Erfurtban. A rendőrség közleménye szerint az elkövető megsebesített egy 45 és egy 68 éves embert, kórházba szállították őket.


2021. június 23., Szerda

Ezekre a helyekre utaznának legtöbben autóval

Az internetes adatok alapján népszerűek lehetnek a brit és olasz autós úti célpontok.


Ázsiára cseréli le az Európai Uniót az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság kedden megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat a csendes-óceáni partnerségi megállapodáshoz, ami fontos lépés a szigetország jövőbeni kereskedelmi kapcsolatai és az Európai Unió „lecserélése” szempontjából.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+