Panoráma - 2021. május 06., Csütörtök
#hegymászás #Mount Everest #Himalája #Nepál #Kína #koronavírus #járvány

Veszélyben a mászószezon

Veszélyben a mászószezon

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

Dél-Ázsiát továbbra sem kíméli a járvány, a szebb napokat is látott Indiával szomszédos országok között pedig Nepálban a legmagasabb a vírusfertőzés aránya. A Himalája lábánál fekvő állam regisztrált eseteinek száma 360 ezer, az elhunytaké három és félezer, a „láthatatlan ellenség” pedig már az Everest alaptáborában tartózkodókat is megkörnyékezte. Nem kizárt, hogy egy komolyabb járványkitörés van készülőben a „nyolcezresek” alján.

A magashegyi ország számára azért is különösen kényes téma a fertőzöttek száma, mivel a kormány számára a külföldi hegymászók jelentik a fő bevételi forrást, egy tavalyihoz hasonló vesztegzár pedig óriási anyagi kiesést jelentene.

Brit sajtóértesülések alapján 17  koronavírus-gyanús esetről kaptak jelentést a katmandui kórházak, amelyek esetében a kivizsgálás egytől egyig pozitív eredménnyel végződött. A nepáli kormány tagadja, hogy ezekről tudomása lenne, aggodalma pedig nő, hiszen egy himalájai gócpont könnyen az expedíciók beszüntetésével járhat.

A nepáli idegenforgalmi minisztérium részéről azt közölték, hogy nem igazak a pozitív esetekkel kapcsolatos híresztelések az alaptáborból.

Ennek ellentmond a majdnem ötezer méteres magasságban orvosi rendelőt működtető Himalája Mentőszövetség jelentése, mely szerint valóban kezelést kapnak a hegymászók.

Prakash Kharel, az alaptábor orvosa elmondta, hogy a koronavírus-szerű tünetek, például a tartós köhögés és láz egyre inkább felüti a fejét: „Szinte az összes hegymászó köhögési rohamokkal küszködik, itt azonban más tünetekkel küzdő embereket is láthatunk. Gondoskodnunk kell arról, hogy ők elzárva maradjanak.

A katmandui Ciwec magánklinika munkatársa, Astha Pant is megerősítette a pozitív eseteket: „Voltak betegek, akiket az Everestről hoztak hozzánk. Jelenleg nem oszthatunk meg bővebb információt a számukkal kapcsolatban.”

Erlend Ness norvég hegymászó nem titkolta, hogy a múlt hónapban Katmandu két különböző kórházában háromszor is kimutatták nála a vírust.

A nepáli kormány április 26-ig 394 mászóengedélyt adott ki erre az idényre. Ez több mint 1500 embert jelentene egyszerre a hegyen, mászókat és kisegítőket egyaránt. A magashegyi akklimatizációs zóna legnagyobb problémáját a tesztelőpont hiánya jelenti, amelynek felállítását a nepáli kormány egyelőre nem engedélyezte.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+