Panoráma - 2021. június 29., Kedd
#koronavírus #koronavírus-járvány #COVID-19 #járvány #vakcina #oltás

A delta variáns miatt semmire sincs garancia

A delta variáns miatt semmire sincs garancia

(Fotó: Oli Scarff / AFP, a kép forrása: vg.hu)

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt olyan országokban is újra erősödik a járvány, ahol magas az átoltottság, bár a vakcinák nagyrészt hatékonyak a mutációk ellen is. A munkahelyek közül is egyre többen követelik meg az oltást.

Az eredetinél hatvan százalékkal fertőzőbb delta variáns egyre nagyobb problémákat okoz világszerte. Az Egyesült Államokban két hete még csak az új fertőzések tíz, ma már húsz százalékát okozza ez a mutáció, és a járvány legyőzését veszélyezteti – figyelmeztetett Anthony Fauci, a Fehér Ház vezető egészségügyi tanácsadója.

Mivel az oltások a legfrissebb kutatások szerint is nagyrészt hatásosak a két indiai – a delta és a kappa – variánssal szemben, egyre több munkaadó követeli meg az oltást.

Az Egyesült Államokban legutóbb a Morgan Stanley befektetési bank és pénzügyi szolgáltató jelentette be, hogy július 12-től a New York-i és Westchester megyei irodáiból kitiltja a beoltatlan munkavállalókat és ügyfeleket. A texasi Houstonban több mint 150 kórházi alkalmazott veszítette el az állását, mert nem volt hajlandó beoltatni magát.

Ausztráliában és Új-Zélandon csírájában próbálják elfojtani a delta variáns terjedését: Sydneyben szerdán ismét kötelezővé tették a maszkviselést a munkahelyeken, Wellingtonban pedig egyetlen megerősített eset miatt megemelték a riadókészültségi szintet.

A delta miatt ismét erősödik a járvány Izraelben is, ahol a héten száz fölé kúszott a napi esetek száma, pedig a 9,3 milliós lakosságból a 12 éves felüliek 59,22 százaléka megkapta legalább az első adagot a vakcinából.

Naftali Bennett miniszterelnök ezért arra kéri az izraelieket, hogy az idén ne utazzanak külföldre.

Elhalaszthatják a korlátozások további feloldását Írországban is, ahol Micheal Martin miniszterelnök szerint „semmire sincs garancia”, és a kormány az egészségügyi szakértők tanácsát követve dönt majd.

Tudjuk, hogy a koronavírus a legalaposabban kidolgozott terveket is felborítja, és a helyzet még gyorsabban változik a delta variáns miatt

– figyelmeztetett Stephen Donnelly ír egészségügyi miniszter, ami minden más országra is igaz, és a határok megnyitását is alapvetően befolyásolja.

Egyre nő azoknak az államoknak a listája, amelyek számára gazdasági szempontból kulcskérdés ugyan a turizmus, mégis a biztonságot tartják elsődlegesnek, ezért csak teljesen beoltott külföldi vendégeket engednek be.

Ide tartozik a karibi szigetországok egy része. Thaiföldön nem követelik meg ugyan a belépéshez a negatív tesztet, de a 14 napos karantént igen. Phuket a tervek szerint az ország többi részénél előbb, már július 1-jén nyit, de karantént ott is csak az alacsony, illetve közepes veszélyt jelentő országokból érkező, oltott vendégek kerülhetik majd el.

A franciák valamivel engedékenyebbek, Európa nagy része mellett többek kilenc ország, köztük Ausztrália, Kanada, Izrael, Japán és az Egyesült Államok is a zöld listán van, vagyis elég a negatív teszt. Hasonló a helyzet Spanyolországban, ahol az Európán és tíz alacsony fertőzöttségű országon kívül mindenki mástól megkövetelik az oltási igazolványt. A Wall Street Journal értesülése szerint Kínában még legalább egy évig maradnak a jelenlegi határátlépési korlátozások az új variánsok megjelenése jelentette aggodalmak miatt. Minden külföldinek szigorú követelményeket kell teljesítenie, és többszörös negatív teszt után is karanténba vonulnia.

Egyre többen lélegeztetőgépen a briteknél

Az Egyesült Királyságban már megjelent a kappa vírusvariáns is, eddig 41 esetet azonosítottak. Ez még a deltánál is fertőzőbb, erősebben kapcsolódik a tüdősejtek receptoraihoz és az eddigi indiai tapasztalatok szerint potenciális csökkentheti a monoklonális antitest-választ, vagyis nagyobb lehet az újrafertőződés veszélye. A szigetországban már a delta a domináns, az új fertőzöttek száma hétnapos átlagban ismét meghaladja a tízezret, a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma egyetlen hét alatt 41 százalékkal nőtt. Éles bírálatok érik ezért Boris Johnson kormányát, amiért a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőire és a döntőre legalább hatvanezer szurkolót beengednek a Wembley Stadionba, és az UEFA illetékeseit, valamint a VIP-vendégeket felmentették a kötelező karantén alól.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. szeptember 23., Csütörtök

Bécs döntött: szigorúbb intézkedések lépnek életbe

Az új intézkedések célja többek között az oltottak számának a növelése.


2021. szeptember 22., Szerda

Kijárási tilalom lépett életbe Romániában

Háromezrelékes a fertőzési ráta.


2021. szeptember 21., Kedd

A játékok után a TikTokot is elvesztik a kínai tinik

A kínai tinédzserek egyre kevesebb tartalmat érhetnek el online, ám most ez nem állami döntés eredménye, a cég magától lépett.


2021. szeptember 19., Vasárnap

Így változnak októbertől a belépés feltételei Angliában

Az Egyesült Királyság többi országának - Skócia, Wales, Észak-Írország - kormányai saját hatáskörükben döntenek arról, hogy követik-e az angliai módosításokat.


2021. szeptember 14., Kedd

20 guggolásért ingyen buszjegy jár Kolozsváron

Ki gondolta volna, hogy egy erdélyi utazásból wellness nyaralás lehet?


2021. szeptember 10., Péntek

Európába jön a Sinopharm

Oltóanyaggyárat épít fel a szomszédunkban a Sinopharm.


2021. szeptember 07., Kedd

Ausztriában közeleg a lezárás a nem oltottak részére

Várhatóan szeptember 8-án, szerdán jelenti be az osztrák szövetségi kormány az őszre tervezett járványügyi intézkedések részleteit.


2021. szeptember 05., Vasárnap

Szlovéniában szinte mindenhol kötelező lesz a védettségi igazolvány

Újra kötelező lesz a maszk viselése is nyílt térben, amennyiben nem tartható be a másfél méter távolság.


2021. augusztus 27., Péntek

Újabb merényletektől tartanak Kabulban

Amerikai szakértők szerint az Iszlám Állam afganisztáni szélsőségesei újra próbálkozni fognak.


2021. augusztus 26., Csütörtök

Meteorit hullott szét Horvátország légterében

Az eset augusztus 14-re virradóra történt, de a HMM csak most számolt be róla.

#Nagykanizsa

„Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!”

„Ne hagyjuk, hogy újra megtörténjen!”

2021. szeptember 26. - Kanizsa

Kutatók éjszakája a PEN-en

Kutatók éjszakája a PEN-en

2021. szeptember 25. - Kanizsa

Kultúrházak éjjel-nappal

Kultúrházak éjjel-nappal

2021. szeptember 21. - Kultúra

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

Nem adott elsőbbséget a kerékpárosnak

2021. szeptember 18. - Kék hírek

Tizennyolc - rend vagy káosz?

Tizennyolc - rend vagy káosz?

2021. szeptember 13. - Kultúra

„Isten nem játszik dobókockával...”

„Isten nem játszik dobókockával...”

2021. szeptember 11. - Kanizsa

A hon védelme nemzeti kérdés

A hon védelme nemzeti kérdés

2021. szeptember 11. - Kanizsa

Ön már aláírta?

Ön már aláírta?

2021. szeptember 08. - Kanizsa

Szemtanúkat keresnek

Szemtanúkat keresnek

2021. szeptember 08. - Kék hírek

+