Panoráma - 2021. június 29., Kedd
#koronavírus #koronavírus-járvány #COVID-19 #járvány #vakcina #oltás

A delta variáns miatt semmire sincs garancia

A delta variáns miatt semmire sincs garancia

(Fotó: Oli Scarff / AFP, a kép forrása: vg.hu)

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt olyan országokban is újra erősödik a járvány, ahol magas az átoltottság, bár a vakcinák nagyrészt hatékonyak a mutációk ellen is. A munkahelyek közül is egyre többen követelik meg az oltást.

Az eredetinél hatvan százalékkal fertőzőbb delta variáns egyre nagyobb problémákat okoz világszerte. Az Egyesült Államokban két hete még csak az új fertőzések tíz, ma már húsz százalékát okozza ez a mutáció, és a járvány legyőzését veszélyezteti – figyelmeztetett Anthony Fauci, a Fehér Ház vezető egészségügyi tanácsadója.

Mivel az oltások a legfrissebb kutatások szerint is nagyrészt hatásosak a két indiai – a delta és a kappa – variánssal szemben, egyre több munkaadó követeli meg az oltást.

Az Egyesült Államokban legutóbb a Morgan Stanley befektetési bank és pénzügyi szolgáltató jelentette be, hogy július 12-től a New York-i és Westchester megyei irodáiból kitiltja a beoltatlan munkavállalókat és ügyfeleket. A texasi Houstonban több mint 150 kórházi alkalmazott veszítette el az állását, mert nem volt hajlandó beoltatni magát.

Ausztráliában és Új-Zélandon csírájában próbálják elfojtani a delta variáns terjedését: Sydneyben szerdán ismét kötelezővé tették a maszkviselést a munkahelyeken, Wellingtonban pedig egyetlen megerősített eset miatt megemelték a riadókészültségi szintet.

A delta miatt ismét erősödik a járvány Izraelben is, ahol a héten száz fölé kúszott a napi esetek száma, pedig a 9,3 milliós lakosságból a 12 éves felüliek 59,22 százaléka megkapta legalább az első adagot a vakcinából.

Naftali Bennett miniszterelnök ezért arra kéri az izraelieket, hogy az idén ne utazzanak külföldre.

Elhalaszthatják a korlátozások további feloldását Írországban is, ahol Micheal Martin miniszterelnök szerint „semmire sincs garancia”, és a kormány az egészségügyi szakértők tanácsát követve dönt majd.

Tudjuk, hogy a koronavírus a legalaposabban kidolgozott terveket is felborítja, és a helyzet még gyorsabban változik a delta variáns miatt

– figyelmeztetett Stephen Donnelly ír egészségügyi miniszter, ami minden más országra is igaz, és a határok megnyitását is alapvetően befolyásolja.

Egyre nő azoknak az államoknak a listája, amelyek számára gazdasági szempontból kulcskérdés ugyan a turizmus, mégis a biztonságot tartják elsődlegesnek, ezért csak teljesen beoltott külföldi vendégeket engednek be.

Ide tartozik a karibi szigetországok egy része. Thaiföldön nem követelik meg ugyan a belépéshez a negatív tesztet, de a 14 napos karantént igen. Phuket a tervek szerint az ország többi részénél előbb, már július 1-jén nyit, de karantént ott is csak az alacsony, illetve közepes veszélyt jelentő országokból érkező, oltott vendégek kerülhetik majd el.

A franciák valamivel engedékenyebbek, Európa nagy része mellett többek kilenc ország, köztük Ausztrália, Kanada, Izrael, Japán és az Egyesült Államok is a zöld listán van, vagyis elég a negatív teszt. Hasonló a helyzet Spanyolországban, ahol az Európán és tíz alacsony fertőzöttségű országon kívül mindenki mástól megkövetelik az oltási igazolványt. A Wall Street Journal értesülése szerint Kínában még legalább egy évig maradnak a jelenlegi határátlépési korlátozások az új variánsok megjelenése jelentette aggodalmak miatt. Minden külföldinek szigorú követelményeket kell teljesítenie, és többszörös negatív teszt után is karanténba vonulnia.

Egyre többen lélegeztetőgépen a briteknél

Az Egyesült Királyságban már megjelent a kappa vírusvariáns is, eddig 41 esetet azonosítottak. Ez még a deltánál is fertőzőbb, erősebben kapcsolódik a tüdősejtek receptoraihoz és az eddigi indiai tapasztalatok szerint potenciális csökkentheti a monoklonális antitest-választ, vagyis nagyobb lehet az újrafertőződés veszélye. A szigetországban már a delta a domináns, az új fertőzöttek száma hétnapos átlagban ismét meghaladja a tízezret, a lélegeztetőgépre kapcsolt betegek száma egyetlen hét alatt 41 százalékkal nőtt. Éles bírálatok érik ezért Boris Johnson kormányát, amiért a labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőire és a döntőre legalább hatvanezer szurkolót beengednek a Wembley Stadionba, és az UEFA illetékeseit, valamint a VIP-vendégeket felmentették a kötelező karantén alól.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+