Panoráma - 2021. július 14., Szerda
#dohányzás #cigaretta #Ázsia #életmód #egészség #leszokás #Japán

Szintet lép Ázsiában a dohányzás elleni harc

Szintet lép Ázsiában a dohányzás elleni harc

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A megelőzés és a leszokás mellett az ártalomcsökkentés harmadik pillérének is egyre fontosabb szerep juthat a dohányzás okozta ártalmak elleni küzdelemben. Japán ezt időben felismerte és az elsők között lépett: a füstmentes technológiák bevezetésével a cigarettaeladások a korábbi évekhez képest 42 százalékkal estek vissza – hangzott el a 2021-es Asia Harm Reduction Forumon.

A virtuális térben megrendezett Asia Harm Reduction Forumon David Sweanor, az Egészségügyi Jogi, Politikai és Etikai Központ elnöke, az Ottawa Egyetem adjunktusa elmondta: Japán rendkívüli munkát végzett az elmúlt néhány évben a hagyományos dohánytermékek használatának visszaszorításában. Az ország teljesítménye meghaladja mindazt, amit bármely más, hasonlóan nagy ország ilyen rövid idő alatt elért.

Japán a füstmentes technológiák bevezetésével a cigarettaeladások jelentős mértékű csökkenését tapasztalta: csak az idei első negyedévben 42 százalékkal estek vissza az értékesítési adatok az öt évvel korábbi eredményekhez képest. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény (FCTC – Framework Convention on Tobacco) problémáiról fejtette ki véleményét előadásában Clive Bates, a Counterfactual Consulting Limited közérdekű politikai tanácsadással és elemzői érdekérvényesítéssel foglalkozó szervezet igazgatója. Elmondása szerint a WHO No Tobacco Initiative kezdeményezése – amelyet nemrégiben No Tobacco Unitra kereszteltek át – már elnevezésében is problémás, mivel mint az ma már mindenki számára egyértelmű,

a legtöbb gondot a dohányzás kapcsán nem maga a dohány, hanem az égés, és az égés során keletkező füstben található káros anyagot jelentik.

A WHO az egészségfejlesztés fogalmát úgy határozza meg, mint a folyamatot, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy csökkentsék az ártalmakat. A szakértő rávilágított: a füstmentes alternatívák épp ezt teszik lehetővé a felhasználók számára, mégis ezen technológiák eddig kizárólag ellenállásba ütköztek a WHO részéről. Bár a keretegyezményben sehol nem írják elő, vagy mondják ki a füstmentes termékek betiltásának szükségességét, ám a WHO mégis azt sugallja, mintha ez lenne az egyetlen helyes döntés – tette hozzá.

Fotó: Photononstop via AFP

Téves és naiv elgondolás Dr. Lorenzo Mata, Jr., a Quit for Good elnöke szerint is, ha azt hisszük, az emberek dohányzásról való teljes leszoktatása a közeljövőben egy reális elérhető cél, mivel mindig lesz olyan dohányos, aki nem akar megválni káros szokásától, és folytatni fogja azt. Éppen ezért a hagyományos eszközök – a prevenció és a leszokás támogatása – mellett egy másik opciót, de legfőképp segítséget is nyújtani kellene a fogyasztók számára: hiteles és megbízható forrásból történő tájékoztatást a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes alternatívákról.

Mata emellett eloszlatott néhány olyan népszerű tévhitet is, miszerint például a nikotin lenne a problémák fő okozója és nem a füst, illetve a kátrány, vagy hogy a vaping növelné a Covid-19-cel való megfertőződés kockázatát.

Az idei Asia Harm Reduction Forumon az Ausztráliában és Új-Zélandon tapasztalható dohányzás elleni küzdelem különböző megközelítéseit ismertette Dr. Joe Kosterich, az Australian Tobacco Harm Reduction Association elnöke, elismert orvos és egészségügyi tanácsadó. Elmondása szerint míg Ausztráliában egyelőre még csak törekvéseket sem látni arra vonatkozóan, hogy a kormány egyáltalán napirendre tűzné a füstmentes technológiák támogatását – mint ahogy például azt tette az Egyesült Királyság –, addig az új-zélandi kormány következesen kommunikálja, hogy

bár az újtípusú technológiák sem teljesen kockázatmentesek, mégis jobb alternatívát jelenthetnek a hagyományos dohánytermékek fogyasztásához képest azok számára, akik valamiért nem válnak meg káros szokásuktól

– hangsúlyozva természetesen, hogy a legjobb választás továbbra is az, ha egyáltalán nem dohányzunk. Új-Zéland ártalomcsökkentési koncepciója ugyanis arról szól, hogy bár a füstmentes technológiák használatával nem iktatjuk ki teljesen az ártalmakat, de jelentősen csökkenthetjük az azokkal járó ártalmakat. kt. Dr. Joe Kosterich szerint az új-zélandi kormány pedig nem tesz mást, mint ezekről, a tudományos kutatásokon alapuló tényekről tájékoztatja az embereket.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. október 01., Szombat

Északi Áramlat: itt a hivatalos jelentés a szivárgások okáról

A szivárgásokat hétfőn észlelték nemzetközi vizeken Bornholm dán szigettől keletre.


2022. szeptember 30., Péntek

Kiderült, mi okozta II. Erzsébet királynő halálát

„Idős kor” okozta II. Erzsébet királynő halálát a csütörtökön nyilvánosságra hozott halotti bizonyítvány szerint.


2022. szeptember 28., Szerda

Bejelentést tett a Gazprom: leállítja az európai szállítást Ukrajnán keresztül

Az orosz cég már kedden figyelmeztetést adott ki, hogy veszélybe kerülhet az Ukrajnán keresztüli tranzit.


2022. szeptember 26., Hétfő

Az exit pollok szerint nyertek a jobbközép pártok Olaszországban

Először lesz női miniszterelnöke Olaszországnak.


2022. szeptember 23., Péntek

Drákói szigorral és pénzjutalommal is készülnek a népszavazásokra az oroszok

A referendumot Moszkván kívül senki nem ismeri el.


2022. szeptember 20., Kedd

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

A királynő életének 97. esztendejében, csaknem 71 évi uralkodás után szeptember 8-án hunyt el.


2022. szeptember 11., Vasárnap

Ilyen volt II. Erzsébet királynő egyetlen magyarországi látogatása

A brit uralkodópár Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett négynapos hivatalos látogatásra Magyarországra 1993-ban.


2022. szeptember 10., Szombat

A király beszéde – megható szavakkal búcsúzott édesanyjától III. Károly

Az újdonsült király saját szolgálatára és feladataira is reflektált, és köszönetet mondott a sok részvétért és támogatásért.  


2022. szeptember 09., Péntek

A királynő halálával életbe lép a London Bridge művelet

Összefoglaljuk, hogy pontosan mi várható a királynő halála után.


2022. szeptember 08., Csütörtök

Elhunyt II. Erzsébet királynő

A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme.

+