Panoráma - 2021. július 14., Szerda
#dohányzás #cigaretta #Ázsia #életmód #egészség #leszokás #Japán

Szintet lép Ázsiában a dohányzás elleni harc

Szintet lép Ázsiában a dohányzás elleni harc

Illusztráció (A kép forrása: Pixabay)

A megelőzés és a leszokás mellett az ártalomcsökkentés harmadik pillérének is egyre fontosabb szerep juthat a dohányzás okozta ártalmak elleni küzdelemben. Japán ezt időben felismerte és az elsők között lépett: a füstmentes technológiák bevezetésével a cigarettaeladások a korábbi évekhez képest 42 százalékkal estek vissza – hangzott el a 2021-es Asia Harm Reduction Forumon.

A virtuális térben megrendezett Asia Harm Reduction Forumon David Sweanor, az Egészségügyi Jogi, Politikai és Etikai Központ elnöke, az Ottawa Egyetem adjunktusa elmondta: Japán rendkívüli munkát végzett az elmúlt néhány évben a hagyományos dohánytermékek használatának visszaszorításában. Az ország teljesítménye meghaladja mindazt, amit bármely más, hasonlóan nagy ország ilyen rövid idő alatt elért.

Japán a füstmentes technológiák bevezetésével a cigarettaeladások jelentős mértékű csökkenését tapasztalta: csak az idei első negyedévben 42 százalékkal estek vissza az értékesítési adatok az öt évvel korábbi eredményekhez képest. 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Dohányzás-ellenőrzési Keretegyezmény (FCTC – Framework Convention on Tobacco) problémáiról fejtette ki véleményét előadásában Clive Bates, a Counterfactual Consulting Limited közérdekű politikai tanácsadással és elemzői érdekérvényesítéssel foglalkozó szervezet igazgatója. Elmondása szerint a WHO No Tobacco Initiative kezdeményezése – amelyet nemrégiben No Tobacco Unitra kereszteltek át – már elnevezésében is problémás, mivel mint az ma már mindenki számára egyértelmű,

a legtöbb gondot a dohányzás kapcsán nem maga a dohány, hanem az égés, és az égés során keletkező füstben található káros anyagot jelentik.

A WHO az egészségfejlesztés fogalmát úgy határozza meg, mint a folyamatot, amely lehetővé teszi az emberek számára, hogy csökkentsék az ártalmakat. A szakértő rávilágított: a füstmentes alternatívák épp ezt teszik lehetővé a felhasználók számára, mégis ezen technológiák eddig kizárólag ellenállásba ütköztek a WHO részéről. Bár a keretegyezményben sehol nem írják elő, vagy mondják ki a füstmentes termékek betiltásának szükségességét, ám a WHO mégis azt sugallja, mintha ez lenne az egyetlen helyes döntés – tette hozzá.

Fotó: Photononstop via AFP

Téves és naiv elgondolás Dr. Lorenzo Mata, Jr., a Quit for Good elnöke szerint is, ha azt hisszük, az emberek dohányzásról való teljes leszoktatása a közeljövőben egy reális elérhető cél, mivel mindig lesz olyan dohányos, aki nem akar megválni káros szokásától, és folytatni fogja azt. Éppen ezért a hagyományos eszközök – a prevenció és a leszokás támogatása – mellett egy másik opciót, de legfőképp segítséget is nyújtani kellene a fogyasztók számára: hiteles és megbízható forrásból történő tájékoztatást a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes alternatívákról.

Mata emellett eloszlatott néhány olyan népszerű tévhitet is, miszerint például a nikotin lenne a problémák fő okozója és nem a füst, illetve a kátrány, vagy hogy a vaping növelné a Covid-19-cel való megfertőződés kockázatát.

Az idei Asia Harm Reduction Forumon az Ausztráliában és Új-Zélandon tapasztalható dohányzás elleni küzdelem különböző megközelítéseit ismertette Dr. Joe Kosterich, az Australian Tobacco Harm Reduction Association elnöke, elismert orvos és egészségügyi tanácsadó. Elmondása szerint míg Ausztráliában egyelőre még csak törekvéseket sem látni arra vonatkozóan, hogy a kormány egyáltalán napirendre tűzné a füstmentes technológiák támogatását – mint ahogy például azt tette az Egyesült Királyság –, addig az új-zélandi kormány következesen kommunikálja, hogy

bár az újtípusú technológiák sem teljesen kockázatmentesek, mégis jobb alternatívát jelenthetnek a hagyományos dohánytermékek fogyasztásához képest azok számára, akik valamiért nem válnak meg káros szokásuktól

– hangsúlyozva természetesen, hogy a legjobb választás továbbra is az, ha egyáltalán nem dohányzunk. Új-Zéland ártalomcsökkentési koncepciója ugyanis arról szól, hogy bár a füstmentes technológiák használatával nem iktatjuk ki teljesen az ártalmakat, de jelentősen csökkenthetjük az azokkal járó ártalmakat. kt. Dr. Joe Kosterich szerint az új-zélandi kormány pedig nem tesz mást, mint ezekről, a tudományos kutatásokon alapuló tényekről tájékoztatja az embereket.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2021. július 31., Szombat

Elárverezik a hercegi esküvői torta egy szeletét

A különleges licit apropója, hogy Károly herceg 40 éve vette feleségül Dianát.


2021. július 29., Csütörtök

Szabályozzák a barnamedve-állományt Romániában

Romániában az elmúlt években túlszaporodott a medveállomány, miután 2016-ban betiltották a medvevadászatot.


2021. július 24., Szombat

A szórakozóhelyeken terjed leginkább a vírus

Európa-szerte nőtt a delta variánssal megfertőződtek aránya a fiatalok körében a szórakozóhelyek újranyitásával egy időben.


2021. július 19., Hétfő

A folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek

A folyók nem elválasztanak, hanem összekötnek, ezt bizonyítja a mostani projekt is - hangsúlyozta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter pénteken a muraközi Kotorban (Kotoriba), a Murakeresztúr-Kotor közötti Mura-híd és a kapcsolódó közúti2021. július 07., Szerda

Horvátországban kötelező lesz a digitális Covid-igazolvány

Abban az esetben, ha a járványhelyzet tovább romlana, a szigorítást még korábban bevezethetik.


2021. július 01., Csütörtök

Leleplezték Diana hercegné szobrát

Fiai meghatottan álltak édesanyjuk emlékműve előtt.


2021. június 29., Kedd

A delta variáns miatt semmire sincs garancia

A koronavírus delta variánsának terjedése miatt olyan országokban is újra erősödik a járvány, ahol magas az átoltottság, bár a vakcinák nagyrészt hatékonyak a mutációk ellen is.


2021. június 28., Hétfő

Újabb késes támadás Németországban

Járókelőkre támadt késsel egy ismeretlen férfi hétfőn a németországi Erfurtban. A rendőrség közleménye szerint az elkövető megsebesített egy 45 és egy 68 éves embert, kórházba szállították őket.


2021. június 23., Szerda

Ezekre a helyekre utaznának legtöbben autóval

Az internetes adatok alapján népszerűek lehetnek a brit és olasz autós úti célpontok.


Ázsiára cseréli le az Európai Uniót az Egyesült Királyság

Az Egyesült Királyság kedden megkezdte a csatlakozási tárgyalásokat a csendes-óceáni partnerségi megállapodáshoz, ami fontos lépés a szigetország jövőbeni kereskedelmi kapcsolatai és az Európai Unió „lecserélése” szempontjából.

#Nagykanizsa

Isten éltesse, Ilonka néni!

Isten éltesse, Ilonka néni!

2021. július 28. - Kanizsa

Orvvadászat a megalapozott gyanú

Orvvadászat a megalapozott gyanú

2021. július 21. - Kék hírek

Strandok éjszakája - Zalában is

Strandok éjszakája - Zalában is

2021. július 20. - Érdekes

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

Felcsaptak a lángok a Citromszigeten

2021. július 20. - Kék hírek

Ítélkezési szünet a bíróságokon

Ítélkezési szünet a bíróságokon

2021. július 08. - Kék hírek

A köztisztviselőket köszöntötték

A köztisztviselőket köszöntötték

2021. július 03. - Kanizsa

Időjárás a Balatonon

Időjárás a Balatonon

2021. június 28. - Kanizsa

+