Panoráma - 2021. augusztus 08., Vasárnap
#Golf-áramlat #klímaváltozás #tudomány #ökológiai katasztrófa #zöld bolygó

Leállhat a Golf-áramlat

Leállhat a Golf-áramlat

A Golf-áramlat északi folytatásával, az Észak-atlanti-áramlattal együtt erős, meleg és gyors atlanti-óceáni áramlat, amely a Mexikói-öbölben indul, elhalad a Floridai-szorosnál, aztán az Amerikai Egyesült Államok és Új-Fundland keleti partjai mellett, majd áthalad az óceánon (Fotó: NASA, a kép forrása: Common Dreams)

Egy tanulmány szerint az Atlanti-óceánban az óceáni áramlatok gyengülnek, és hamarosan elérhetik a fordulópontot. Ennek messzemenő következményei lennének az éghajlatra nézve.

Az Atlanti-óceánban a Golf-áramlatot is magába foglaló óceáni áramlás valószínűleg az elmúlt évszázad során veszített stabilitásából, és most egy döntő fordulópont előtt állhat. Erre a következtetésre jutott Niklas Boers, a potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet klímakutatója a Nature Climate Change című folyóiratban – írta cikkében a Süddetsche Zeitung.

A Golf-áramlatot Európa fűtőrendszerének tekintik, mivel a Brit-szigeteknél és Norvégia partjainál is melegíti az éghajlatot. A Golf-áramlat része a nagyobb atlanti meridionális áramlási rendszernek.

Ez a meleg és sós vizet észak felé szállítja a tenger felszínén, míg a hideg és alacsony sótartalmú víz a mélyben visszaáramlik.

A Föld történetéből származó bizonyítékok alapján a kutatók feltételezik, hogy a keringés két különböző működési állapot között változhat: a jelenleg megfigyelt erős körkörös mozgás és egy sokkal gyengébb között.

Mivel az áramlási rendszer nagy mennyiségű hőt oszt szét, világszerte befolyásolja az időjárást. Az erős állapotból a gyenge állapotba való hirtelen átmenet súlyos következményekkel járna: Európa valószínűleg lehűlne, míg az Atlanti-óceán felett erősödnének a hurrikánok. Azt azonban még nem lehet pontosan megmondani, hogy a gyengébb állapotba való átmenet mikor következik be.

A trópusi monszunokat is befolyásolhatja. Néhány hónappal ezelőtt az éghajlati hatáskutató intézet tanulmánya kimutatta, hogy a keringés jelenleg gyengébb, mint az elmúlt évezredben bármikor. A kérdés az, hogy ez csak egy rövid távú megtorpanás vagy hosszú távú trend?

Ezt nem könnyű vizsgálni, az áramlatok erősségét csak körülbelül húsz éve regisztrálják közvetlenül. Bár a mérések gyengülést jeleznek,

az időszak még mindig túl rövid ahhoz, hogy megbízható klimatológiai előrejelzéseket lehessen készíteni.

Az óceáni áramlás változása azonban nyomot hagy, például a víz sótartalmában és az óceán hőmérsékletében.

Boers úgy látja, hogy a változás fő tényezője a Grönlandról érkező olvadékvíz megnövekedett beáramlása, amelyet az Északi-sarkvidék hőmérsékletének emelkedése okoz. Ez az édesvíz könnyebb, mint a sós víz, és ezért hajlamos a felszínen maradni ahelyett, hogy a mélybe süllyedne. Ez lelassítja az óceáni keringést. Az éghajlatváltozás következtében a csapadék és a folyók által az óceánba jutó vízmennyiség is megnövekedett, és ez szintén hozzájárulhat a lassuláshoz.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+