Panoráma - 2021. augusztus 08., Vasárnap
#Golf-áramlat #klímaváltozás #tudomány #ökológiai katasztrófa #zöld bolygó

Leállhat a Golf-áramlat

Leállhat a Golf-áramlat

A Golf-áramlat északi folytatásával, az Észak-atlanti-áramlattal együtt erős, meleg és gyors atlanti-óceáni áramlat, amely a Mexikói-öbölben indul, elhalad a Floridai-szorosnál, aztán az Amerikai Egyesült Államok és Új-Fundland keleti partjai mellett, majd áthalad az óceánon (Fotó: NASA, a kép forrása: Common Dreams)

Egy tanulmány szerint az Atlanti-óceánban az óceáni áramlatok gyengülnek, és hamarosan elérhetik a fordulópontot. Ennek messzemenő következményei lennének az éghajlatra nézve.

Az Atlanti-óceánban a Golf-áramlatot is magába foglaló óceáni áramlás valószínűleg az elmúlt évszázad során veszített stabilitásából, és most egy döntő fordulópont előtt állhat. Erre a következtetésre jutott Niklas Boers, a potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet klímakutatója a Nature Climate Change című folyóiratban – írta cikkében a Süddetsche Zeitung.

A Golf-áramlatot Európa fűtőrendszerének tekintik, mivel a Brit-szigeteknél és Norvégia partjainál is melegíti az éghajlatot. A Golf-áramlat része a nagyobb atlanti meridionális áramlási rendszernek.

Ez a meleg és sós vizet észak felé szállítja a tenger felszínén, míg a hideg és alacsony sótartalmú víz a mélyben visszaáramlik.

A Föld történetéből származó bizonyítékok alapján a kutatók feltételezik, hogy a keringés két különböző működési állapot között változhat: a jelenleg megfigyelt erős körkörös mozgás és egy sokkal gyengébb között.

Mivel az áramlási rendszer nagy mennyiségű hőt oszt szét, világszerte befolyásolja az időjárást. Az erős állapotból a gyenge állapotba való hirtelen átmenet súlyos következményekkel járna: Európa valószínűleg lehűlne, míg az Atlanti-óceán felett erősödnének a hurrikánok. Azt azonban még nem lehet pontosan megmondani, hogy a gyengébb állapotba való átmenet mikor következik be.

A trópusi monszunokat is befolyásolhatja. Néhány hónappal ezelőtt az éghajlati hatáskutató intézet tanulmánya kimutatta, hogy a keringés jelenleg gyengébb, mint az elmúlt évezredben bármikor. A kérdés az, hogy ez csak egy rövid távú megtorpanás vagy hosszú távú trend?

Ezt nem könnyű vizsgálni, az áramlatok erősségét csak körülbelül húsz éve regisztrálják közvetlenül. Bár a mérések gyengülést jeleznek,

az időszak még mindig túl rövid ahhoz, hogy megbízható klimatológiai előrejelzéseket lehessen készíteni.

Az óceáni áramlás változása azonban nyomot hagy, például a víz sótartalmában és az óceán hőmérsékletében.

Boers úgy látja, hogy a változás fő tényezője a Grönlandról érkező olvadékvíz megnövekedett beáramlása, amelyet az Északi-sarkvidék hőmérsékletének emelkedése okoz. Ez az édesvíz könnyebb, mint a sós víz, és ezért hajlamos a felszínen maradni ahelyett, hogy a mélybe süllyedne. Ez lelassítja az óceáni keringést. Az éghajlatváltozás következtében a csapadék és a folyók által az óceánba jutó vízmennyiség is megnövekedett, és ez szintén hozzájárulhat a lassuláshoz.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 15., Hétfő

Tovább szítja a tajvani feszültséget egy újabb amerikai delegáció

Amúgy is robbanásveszélyes a helyzet Tajvan körül Nancy Pelosi látogatása után, most újabb amerikai delegáció érkezik. Henry Kissinger is megszólalt az ügyben.


2022. augusztus 09., Kedd

Oltási kampány indult Olaszországban a majomhimlő megfékezésére

A kórházban a következő napokban kétszáz főt oltanak be, és már további hatszázan regisztráltak .


2022. augusztus 07., Vasárnap

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával

Már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni.


2022. július 25., Hétfő

Káosz Dovernél

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.


2022. július 18., Hétfő

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.


2022. július 10., Vasárnap

Sarki fény Párizs felett

Aki július 30-31-én Párizsba látogat, annak különleges élményben lesz része: a sarki fény (aurora borealis), vagy más néven északi fény a város ikonikus Notre-Dame katedrálisa felett fog sugározni – olvasható a TimeOut oldalán.


Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

A rendkívüli és szokatlan diplomáciai tisztogatást egyelőre nem indokolták, az elnöki rendeletben sincs bővebb információ.


2022. július 08., Péntek

Meghalt Abe Shinzo

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Shinzo volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.


Merényletet követtek el a volt japán miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.


2022. július 07., Csütörtök

Újabb csapás érte Joe Bident

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.


2022. július 06., Szerda

Lezárták a jégcsuszamlással érintett hegyszakaszt a Dolomitokban

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.


2022. július 04., Hétfő

Újabb halálos cápatámadás a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom Vörös-tengeri partvidékén – közölte vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi tárca.

+