Panoráma - 2021. augusztus 08., Vasárnap
#Golf-áramlat #klímaváltozás #tudomány #ökológiai katasztrófa #zöld bolygó

Leállhat a Golf-áramlat

Leállhat a Golf-áramlat

A Golf-áramlat északi folytatásával, az Észak-atlanti-áramlattal együtt erős, meleg és gyors atlanti-óceáni áramlat, amely a Mexikói-öbölben indul, elhalad a Floridai-szorosnál, aztán az Amerikai Egyesült Államok és Új-Fundland keleti partjai mellett, majd áthalad az óceánon (Fotó: NASA, a kép forrása: Common Dreams)

Egy tanulmány szerint az Atlanti-óceánban az óceáni áramlatok gyengülnek, és hamarosan elérhetik a fordulópontot. Ennek messzemenő következményei lennének az éghajlatra nézve.

Az Atlanti-óceánban a Golf-áramlatot is magába foglaló óceáni áramlás valószínűleg az elmúlt évszázad során veszített stabilitásából, és most egy döntő fordulópont előtt állhat. Erre a következtetésre jutott Niklas Boers, a potsdami Éghajlati Hatáskutató Intézet klímakutatója a Nature Climate Change című folyóiratban – írta cikkében a Süddetsche Zeitung.

A Golf-áramlatot Európa fűtőrendszerének tekintik, mivel a Brit-szigeteknél és Norvégia partjainál is melegíti az éghajlatot. A Golf-áramlat része a nagyobb atlanti meridionális áramlási rendszernek.

Ez a meleg és sós vizet észak felé szállítja a tenger felszínén, míg a hideg és alacsony sótartalmú víz a mélyben visszaáramlik.

A Föld történetéből származó bizonyítékok alapján a kutatók feltételezik, hogy a keringés két különböző működési állapot között változhat: a jelenleg megfigyelt erős körkörös mozgás és egy sokkal gyengébb között.

Mivel az áramlási rendszer nagy mennyiségű hőt oszt szét, világszerte befolyásolja az időjárást. Az erős állapotból a gyenge állapotba való hirtelen átmenet súlyos következményekkel járna: Európa valószínűleg lehűlne, míg az Atlanti-óceán felett erősödnének a hurrikánok. Azt azonban még nem lehet pontosan megmondani, hogy a gyengébb állapotba való átmenet mikor következik be.

A trópusi monszunokat is befolyásolhatja. Néhány hónappal ezelőtt az éghajlati hatáskutató intézet tanulmánya kimutatta, hogy a keringés jelenleg gyengébb, mint az elmúlt évezredben bármikor. A kérdés az, hogy ez csak egy rövid távú megtorpanás vagy hosszú távú trend?

Ezt nem könnyű vizsgálni, az áramlatok erősségét csak körülbelül húsz éve regisztrálják közvetlenül. Bár a mérések gyengülést jeleznek,

az időszak még mindig túl rövid ahhoz, hogy megbízható klimatológiai előrejelzéseket lehessen készíteni.

Az óceáni áramlás változása azonban nyomot hagy, például a víz sótartalmában és az óceán hőmérsékletében.

Boers úgy látja, hogy a változás fő tényezője a Grönlandról érkező olvadékvíz megnövekedett beáramlása, amelyet az Északi-sarkvidék hőmérsékletének emelkedése okoz. Ez az édesvíz könnyebb, mint a sós víz, és ezért hajlamos a felszínen maradni ahelyett, hogy a mélybe süllyedne. Ez lelassítja az óceáni keringést. Az éghajlatváltozás következtében a csapadék és a folyók által az óceánba jutó vízmennyiség is megnövekedett, és ez szintén hozzájárulhat a lassuláshoz.

(Forrás: hirado.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.


2022. december 31., Szombat

Elhunyt XVI. Benedek pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.


2022. december 24., Szombat

120 ezer zarándokot és turistát várnak karácsonyra Betlehembe

Az elmúlt két évben a világjárvány miatti beutazási korlátozások megakadályozták Betlehemben az éjféli mise szokásos megtartását.


2022. december 17., Szombat

Megbénult Brüsszel: a magas rezsi és a szankciók ellen demonstráltak

Belgiumban is elviselhetetlen terhet rónak a lakosságra az egekbe szökő rezsiárak.


2022. december 11., Vasárnap

Horvátország januártól a schengeni övezet része

Románia és Bulgária továbbra is várólistán.


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.

+