Panoráma - 2021. augusztus 27., Péntek
#Afganisztán #Kabul #tálibok #Iszlám Állam #merénylet #terrortámadás #USA #külpolitika

Újabb merényletektől tartanak Kabulban

Újabb merényletektől tartanak Kabulban

(Fotó: Vali Szabavun / MTI/AP)

Csütörtökön összehangolt terrortámadás érte a kabuli nemzetközi repülőteret. A merényletben legkevesebb 64-en meghaltak, és több mint 143-an megsebesültek. Amerikai szakértők szerint az Iszlám Állam afganisztáni szélsőségesei újra próbálkozni fognak.

kabuli nemzetközi repülőtér elleni összehangolt támadásban legkevesebb 64-an meghaltak – főként afgán civilek, köztük gyermekek is, valamint 12 amerikai katona – írja a Wall Street Journal. A terrormerényletnek, amelyeket az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerint az Iszlám Állam helyi csoportja, az ISIS-K hajtott végre, több mint száz sebesültjét kezelik a kabuli kórházakban, köztük a reptérre vezető utat biztosító több tálib fegyverest is.

A Hamid Karzai nemzetközi repülőtér "A" kapuja közelében egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a tömegben, helyi idő szerint csütörtök késő délután. Ezzel szinte egy időben egy másik öngyilkos merénylő egy robbanószerkezet hozott működésbe az amerikai és brit csapatok szállásául szolgáló Baron Hotel szomszédságában. Beszámolók szerint a nem sokkal a robbanások után tűzharc alakult ki a repülőtér bejárata közelében.

A merénylet időpontjában óriási tömeg torlódott fel a reptér bejárata előtt; a tálib hatalomátvétel elől menekülő több ezer afgán mellett az Afganisztánban tartózkodó, onnan távozni készülő külföldiek is az "A" kapu bejáratánál felállított katonai ellenőrzőponton keresztül próbáltak eljutni a hangárokhoz, hogy felszálljanak valamelyik induló gépre. 

Az alábbi videón jól látszik az a keskeny utca, ahol az első bomba robbant. A magas betonfalakkal körülvett csatorna a merénylet pillanatában is tele vont emberekkel, épp ahogy a néhány nappal korábban készült felvételen látszik.

A csütörtöki volt az első terrortámadás Afganisztánban azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én magukhoz ragadták az ország irányítását. A helyiek közül sokan azt remélték, hogy a tálibok megjelenésével legalább biztonság lesz az országban, és Kabulban is vége lesz az öngyilkos merényleteknek. Egy a BBC-nek nyilatkozó nyugalmazott amerikai tábornok szerint azonban az afganisztáni helyzetet jól ismerők 

mind tudták, hogy ez meg fog történni.

Mike Jason szerint biztosra vezető, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet helyi csoportja újra próbálkozni fog, még az amerikai csapatok kivonásának augusztus 31-iki határideje előtt. Egy, radikálisok tanulmányozásával foglalkozó londoni kutatóközpont szakértője a Wall Street Journalnak azt mondta: az Iszlám Állam helyi szervezete a végsőkig elmegy majd, hogy bizonyítsa: a tálibok képtelenek garantálni Afganisztán és az afgánok biztonságát. Emlékeztetett: a két szélsőséges csoport 2015 óta folyamatos háborúskodásban áll egymással, mindketten a közép-ázsiai ország irányítására törnek.

A terrortámadás előestéjén az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint Ausztrália is figyelmeztetett a fokozódó veszélyre, és arra kérte az országból távozni szándékozó, útlevéllel és vízummal rendelkező afgánokat is, hogy ne menjenek a reptér közelébe. Ám azután, hogy Joe Biden amerikai elnök a hét elején megerősítette: az Egyesült Államok kitart terve mellett, hogy augusztus végéig minden amerikai katona elhagyja az országot, és a tálibok is jelezték, nem fogadják el a határidő meghosszabbítását, tömegek rohanták meg a kabuli repülőteret, abban a reményben, hogy még ők is kijutnak a légi folyosó lezárása előtt.

A merénylet hírére több ország idő előtt leállította a kimenekítési műveleteit, de az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország is úgy döntött, folytatják az akciót, amelynek során mostanáig 95 700 embert evakuáltak Kabulból. Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Lengyelország is befejezettnek tekinti a menekítési műveleteket, Kanada pedig közölte: bár még nem sikerült minden állampolgárát kihoznia Afganisztánból, a kockázatok miatt felhagynak az evakuálással. Magyarország már szerdán befejezte az afganisztáni különleges akcióját, a magyar honvédség 540 embert hozott ki Kabulból.

A Pentagon korábban jelezte: az utolsó napokban főként az amerikai katonák és eszközök kimenekítését végzik majd. Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint 1500 állampolgáruk lehet még az országban. A tálibok már korábban figyelmeztették a menekülő afgánokat, hogy az csak érvényes útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedik át a reptérre vezető ellenőrzőpontokon. Ám a hírek szerint sokaknak még a megfelelő papírok birtokában sem sikerült az átjutás, és egyelőre úgy tűnik, nekik később is sem lesz lehetőségük elhagyni az országot, ennek ellenére a merényleteket követően, az újabb támadások fenyegetése ellenére sem lett kisebb a tolongás a kabuli reptér bejárata előtt.

A késő esti órákban az Iszlám Állam közleményben vállalta felelősséget a kabuli reptéren elkövetett merényletért.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+