Panoráma - 2021. augusztus 27., Péntek
#Afganisztán #Kabul #tálibok #Iszlám Állam #merénylet #terrortámadás #USA #külpolitika

Újabb merényletektől tartanak Kabulban

Újabb merényletektől tartanak Kabulban

(Fotó: Vali Szabavun / MTI/AP)

Csütörtökön összehangolt terrortámadás érte a kabuli nemzetközi repülőteret. A merényletben legkevesebb 64-en meghaltak, és több mint 143-an megsebesültek. Amerikai szakértők szerint az Iszlám Állam afganisztáni szélsőségesei újra próbálkozni fognak.

kabuli nemzetközi repülőtér elleni összehangolt támadásban legkevesebb 64-an meghaltak – főként afgán civilek, köztük gyermekek is, valamint 12 amerikai katona – írja a Wall Street Journal. A terrormerényletnek, amelyeket az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerint az Iszlám Állam helyi csoportja, az ISIS-K hajtott végre, több mint száz sebesültjét kezelik a kabuli kórházakban, köztük a reptérre vezető utat biztosító több tálib fegyverest is.

A Hamid Karzai nemzetközi repülőtér "A" kapuja közelében egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a tömegben, helyi idő szerint csütörtök késő délután. Ezzel szinte egy időben egy másik öngyilkos merénylő egy robbanószerkezet hozott működésbe az amerikai és brit csapatok szállásául szolgáló Baron Hotel szomszédságában. Beszámolók szerint a nem sokkal a robbanások után tűzharc alakult ki a repülőtér bejárata közelében.

A merénylet időpontjában óriási tömeg torlódott fel a reptér bejárata előtt; a tálib hatalomátvétel elől menekülő több ezer afgán mellett az Afganisztánban tartózkodó, onnan távozni készülő külföldiek is az "A" kapu bejáratánál felállított katonai ellenőrzőponton keresztül próbáltak eljutni a hangárokhoz, hogy felszálljanak valamelyik induló gépre. 

Az alábbi videón jól látszik az a keskeny utca, ahol az első bomba robbant. A magas betonfalakkal körülvett csatorna a merénylet pillanatában is tele vont emberekkel, épp ahogy a néhány nappal korábban készült felvételen látszik.

A csütörtöki volt az első terrortámadás Afganisztánban azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én magukhoz ragadták az ország irányítását. A helyiek közül sokan azt remélték, hogy a tálibok megjelenésével legalább biztonság lesz az országban, és Kabulban is vége lesz az öngyilkos merényleteknek. Egy a BBC-nek nyilatkozó nyugalmazott amerikai tábornok szerint azonban az afganisztáni helyzetet jól ismerők 

mind tudták, hogy ez meg fog történni.

Mike Jason szerint biztosra vezető, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet helyi csoportja újra próbálkozni fog, még az amerikai csapatok kivonásának augusztus 31-iki határideje előtt. Egy, radikálisok tanulmányozásával foglalkozó londoni kutatóközpont szakértője a Wall Street Journalnak azt mondta: az Iszlám Állam helyi szervezete a végsőkig elmegy majd, hogy bizonyítsa: a tálibok képtelenek garantálni Afganisztán és az afgánok biztonságát. Emlékeztetett: a két szélsőséges csoport 2015 óta folyamatos háborúskodásban áll egymással, mindketten a közép-ázsiai ország irányítására törnek.

A terrortámadás előestéjén az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint Ausztrália is figyelmeztetett a fokozódó veszélyre, és arra kérte az országból távozni szándékozó, útlevéllel és vízummal rendelkező afgánokat is, hogy ne menjenek a reptér közelébe. Ám azután, hogy Joe Biden amerikai elnök a hét elején megerősítette: az Egyesült Államok kitart terve mellett, hogy augusztus végéig minden amerikai katona elhagyja az országot, és a tálibok is jelezték, nem fogadják el a határidő meghosszabbítását, tömegek rohanták meg a kabuli repülőteret, abban a reményben, hogy még ők is kijutnak a légi folyosó lezárása előtt.

A merénylet hírére több ország idő előtt leállította a kimenekítési műveleteit, de az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország is úgy döntött, folytatják az akciót, amelynek során mostanáig 95 700 embert evakuáltak Kabulból. Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Lengyelország is befejezettnek tekinti a menekítési műveleteket, Kanada pedig közölte: bár még nem sikerült minden állampolgárát kihoznia Afganisztánból, a kockázatok miatt felhagynak az evakuálással. Magyarország már szerdán befejezte az afganisztáni különleges akcióját, a magyar honvédség 540 embert hozott ki Kabulból.

A Pentagon korábban jelezte: az utolsó napokban főként az amerikai katonák és eszközök kimenekítését végzik majd. Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint 1500 állampolgáruk lehet még az országban. A tálibok már korábban figyelmeztették a menekülő afgánokat, hogy az csak érvényes útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedik át a reptérre vezető ellenőrzőpontokon. Ám a hírek szerint sokaknak még a megfelelő papírok birtokában sem sikerült az átjutás, és egyelőre úgy tűnik, nekik később is sem lesz lehetőségük elhagyni az országot, ennek ellenére a merényleteket követően, az újabb támadások fenyegetése ellenére sem lett kisebb a tolongás a kabuli reptér bejárata előtt.

A késő esti órákban az Iszlám Állam közleményben vállalta felelősséget a kabuli reptéren elkövetett merényletért.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. szeptember 23., Péntek

Drákói szigorral és pénzjutalommal is készülnek a népszavazásokra az oroszok

A referendumot Moszkván kívül senki nem ismeri el.


2022. szeptember 20., Kedd

Végső búcsút vettek II. Erzsébet királynőtől

A királynő életének 97. esztendejében, csaknem 71 évi uralkodás után szeptember 8-án hunyt el.


2022. szeptember 11., Vasárnap

Ilyen volt II. Erzsébet királynő egyetlen magyarországi látogatása

A brit uralkodópár Göncz Árpád köztársasági elnök meghívására érkezett négynapos hivatalos látogatásra Magyarországra 1993-ban.


2022. szeptember 10., Szombat

A király beszéde – megható szavakkal búcsúzott édesanyjától III. Károly

Az újdonsült király saját szolgálatára és feladataira is reflektált, és köszönetet mondott a sok részvétért és támogatásért.  


2022. szeptember 09., Péntek

A királynő halálával életbe lép a London Bridge művelet

Összefoglaljuk, hogy pontosan mi várható a királynő halála után.


2022. szeptember 08., Csütörtök

Elhunyt II. Erzsébet királynő

A királynő halálával végleg lezárult Európa XX. századi történelme.


2022. szeptember 07., Szerda

Orbán Viktor kiállt a brit–magyar szövetség megerősítése mellett

Levélben fejezte ki gratulációját Orbán Viktor miniszterelnök Liz Truss új brit kormányfőnek kedden.


2022. szeptember 05., Hétfő

Ismét Európa-szerte terjed a madárinfluenza

Indokolt a fokozott óvatosság.


Enyhülhet a megosztottság a V4-ben

Morawiecki meg szeretné újítani az együttműködést a V4-csoportban és a lengyel–magyar kapcsolatokban.


2022. augusztus 15., Hétfő

Tovább szítja a tajvani feszültséget egy újabb amerikai delegáció

Amúgy is robbanásveszélyes a helyzet Tajvan körül Nancy Pelosi látogatása után, most újabb amerikai delegáció érkezik. Henry Kissinger is megszólalt az ügyben.


2022. augusztus 09., Kedd

Oltási kampány indult Olaszországban a majomhimlő megfékezésére

A kórházban a következő napokban kétszáz főt oltanak be, és már további hatszázan regisztráltak .

+