Panoráma - 2021. augusztus 27., Péntek
#Afganisztán #Kabul #tálibok #Iszlám Állam #merénylet #terrortámadás #USA #külpolitika

Újabb merényletektől tartanak Kabulban

Újabb merényletektől tartanak Kabulban

(Fotó: Vali Szabavun / MTI/AP)

Csütörtökön összehangolt terrortámadás érte a kabuli nemzetközi repülőteret. A merényletben legkevesebb 64-en meghaltak, és több mint 143-an megsebesültek. Amerikai szakértők szerint az Iszlám Állam afganisztáni szélsőségesei újra próbálkozni fognak.

kabuli nemzetközi repülőtér elleni összehangolt támadásban legkevesebb 64-an meghaltak – főként afgán civilek, köztük gyermekek is, valamint 12 amerikai katona – írja a Wall Street Journal. A terrormerényletnek, amelyeket az Egyesült Államok védelmi minisztériuma szerint az Iszlám Állam helyi csoportja, az ISIS-K hajtott végre, több mint száz sebesültjét kezelik a kabuli kórházakban, köztük a reptérre vezető utat biztosító több tálib fegyverest is.

A Hamid Karzai nemzetközi repülőtér "A" kapuja közelében egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a tömegben, helyi idő szerint csütörtök késő délután. Ezzel szinte egy időben egy másik öngyilkos merénylő egy robbanószerkezet hozott működésbe az amerikai és brit csapatok szállásául szolgáló Baron Hotel szomszédságában. Beszámolók szerint a nem sokkal a robbanások után tűzharc alakult ki a repülőtér bejárata közelében.

A merénylet időpontjában óriási tömeg torlódott fel a reptér bejárata előtt; a tálib hatalomátvétel elől menekülő több ezer afgán mellett az Afganisztánban tartózkodó, onnan távozni készülő külföldiek is az "A" kapu bejáratánál felállított katonai ellenőrzőponton keresztül próbáltak eljutni a hangárokhoz, hogy felszálljanak valamelyik induló gépre. 

Az alábbi videón jól látszik az a keskeny utca, ahol az első bomba robbant. A magas betonfalakkal körülvett csatorna a merénylet pillanatában is tele vont emberekkel, épp ahogy a néhány nappal korábban készült felvételen látszik.

A csütörtöki volt az első terrortámadás Afganisztánban azóta, hogy a tálibok augusztus 15-én magukhoz ragadták az ország irányítását. A helyiek közül sokan azt remélték, hogy a tálibok megjelenésével legalább biztonság lesz az országban, és Kabulban is vége lesz az öngyilkos merényleteknek. Egy a BBC-nek nyilatkozó nyugalmazott amerikai tábornok szerint azonban az afganisztáni helyzetet jól ismerők 

mind tudták, hogy ez meg fog történni.

Mike Jason szerint biztosra vezető, hogy az Iszlám Állam terrorszervezet helyi csoportja újra próbálkozni fog, még az amerikai csapatok kivonásának augusztus 31-iki határideje előtt. Egy, radikálisok tanulmányozásával foglalkozó londoni kutatóközpont szakértője a Wall Street Journalnak azt mondta: az Iszlám Állam helyi szervezete a végsőkig elmegy majd, hogy bizonyítsa: a tálibok képtelenek garantálni Afganisztán és az afgánok biztonságát. Emlékeztetett: a két szélsőséges csoport 2015 óta folyamatos háborúskodásban áll egymással, mindketten a közép-ázsiai ország irányítására törnek.

A terrortámadás előestéjén az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, valamint Ausztrália is figyelmeztetett a fokozódó veszélyre, és arra kérte az országból távozni szándékozó, útlevéllel és vízummal rendelkező afgánokat is, hogy ne menjenek a reptér közelébe. Ám azután, hogy Joe Biden amerikai elnök a hét elején megerősítette: az Egyesült Államok kitart terve mellett, hogy augusztus végéig minden amerikai katona elhagyja az országot, és a tálibok is jelezték, nem fogadják el a határidő meghosszabbítását, tömegek rohanták meg a kabuli repülőteret, abban a reményben, hogy még ők is kijutnak a légi folyosó lezárása előtt.

A merénylet hírére több ország idő előtt leállította a kimenekítési műveleteit, de az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és Franciaország is úgy döntött, folytatják az akciót, amelynek során mostanáig 95 700 embert evakuáltak Kabulból. Németország, Olaszország, Belgium, Hollandia és Lengyelország is befejezettnek tekinti a menekítési műveleteket, Kanada pedig közölte: bár még nem sikerült minden állampolgárát kihoznia Afganisztánból, a kockázatok miatt felhagynak az evakuálással. Magyarország már szerdán befejezte az afganisztáni különleges akcióját, a magyar honvédség 540 embert hozott ki Kabulból.

A Pentagon korábban jelezte: az utolsó napokban főként az amerikai katonák és eszközök kimenekítését végzik majd. Az Egyesült Államok külügyminisztere szerint 1500 állampolgáruk lehet még az országban. A tálibok már korábban figyelmeztették a menekülő afgánokat, hogy az csak érvényes útlevéllel és vízummal rendelkezőket engedik át a reptérre vezető ellenőrzőpontokon. Ám a hírek szerint sokaknak még a megfelelő papírok birtokában sem sikerült az átjutás, és egyelőre úgy tűnik, nekik később is sem lesz lehetőségük elhagyni az országot, ennek ellenére a merényleteket követően, az újabb támadások fenyegetése ellenére sem lett kisebb a tolongás a kabuli reptér bejárata előtt.

A késő esti órákban az Iszlám Állam közleményben vállalta felelősséget a kabuli reptéren elkövetett merényletért.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.


2022. december 31., Szombat

Elhunyt XVI. Benedek pápa

Kilencvenöt éves korában szombaton 9 óra 34 perckor elhunyt XVI. Benedek nyugalmazott pápa, aki 2005 és 2013 között volt a római katolikus egyház feje.


2022. december 24., Szombat

120 ezer zarándokot és turistát várnak karácsonyra Betlehembe

Az elmúlt két évben a világjárvány miatti beutazási korlátozások megakadályozták Betlehemben az éjféli mise szokásos megtartását.


2022. december 17., Szombat

Megbénult Brüsszel: a magas rezsi és a szankciók ellen demonstráltak

Belgiumban is elviselhetetlen terhet rónak a lakosságra az egekbe szökő rezsiárak.


2022. december 11., Vasárnap

Horvátország januártól a schengeni övezet része

Románia és Bulgária továbbra is várólistán.


2022. november 24., Csütörtök

A hálaadást ünnepli az Egyesült Államok

Ötödével emelkedett az ünnepi menü ára.


2022. november 16., Szerda

Bombatalálat érte Lengyelországot, két ember meghalt

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök rendkívüli ülésre máris összehívta a nemzetvédelmi bizottságot.


2022. november 15., Kedd

M1: leállt a Barátság kőolajvezeték, az ellátás egyelőre zavartalan

Nem a vezeték sérült meg, csak az energiaellátó.


2022. október 30., Vasárnap

Idén is lesz Opatijában csokoládéfesztivál

November második hétvégéjén három napra újra az édes élvezetek szerelmeseinek mekkájává válik a horvátországi Opatija. A Csokoládé Fesztivál látogatóit tartalmas kísérőprogram is várja.


Tömegpánik a Halloween-partin

Ezren tüntek el, több mint százan meghalhattak, és rengeteg a sérült is Szöulban.


2022. október 27., Csütörtök

Mexikó több mint 2 millió turistát vár a halottak napi ünnepségekre

A Día de los Muertos, vagyis a Halottak Napja Mexikó egyik legnépszerűbb ünnepe.

+