Panoráma - 2021. október 13., Szerda
#Oktoberfest #München #Németország #hagyomány #sör #ünnep #fesztivál

Sörből nincs hiány az Oktoberfesten

Sörből nincs hiány az Oktoberfesten

(Fotó: MTI/EPA/Felix Hörhager)

A világhírű müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest gyökerei egy 211 évvel ezelőtti, 1810. október 12-én megtartott hercegi menyegzőig nyúlnak vissza. A népünnepélyt 1810 óta csak háborúk, világválságok és nagyobb járványok idején halasztották el. A sörünnep hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén veszi kezdetét, és egészen október első vasárnapjáig tart.

Több mint 200 évvel ezelőtt, 1810. október 12-én rendezték meg először az Oktoberfest sörfesztivált, ugyanis ezen a napon kelt egybe Terézia Sarolta szász–hildburghauseni német hercegnő és Lajos Károly Ágost herceg, aki később I. Lajos bajor királyként lépett a trónra. Az esküvő grandiózus eseménnyé vált, amelyre 40 ezer ember gyűlt össze – akkor, még nem abból a célból, hogy sört igyon.

A több tízezer lelkes bajor alattvalót ebben az évben még csupán lóversennyel szórakoztatták, de ez olyan jól sikerült, hogy a szervezők elhatározták, hogy a következő évben is megtartják a fesztivált az aráról Terézia-mezőnek nevezett réten.

1811-ben a lóverseny mellett mezőgazdasági vásárt is tartottak a bajor agrárgazdaság népszerűsítésére. A sör – ha nem is hangsúlyosan –, de ekkor jelent meg a fesztiválon.

Pár év múlva, 1818-ban a fesztiváli forgatag új elemekkel bővült, mégpedig két hintával és egy körhintával, így az őszi vigasságra látogatók már nemcsak a lóversenyeken izgulhattak; sőt, ha szomjasak voltak, az egyre szaporodó számú helyi sörfőzdék által felállított standoknál remek söröket is ihattak.

Évekkel később, 1880 körül, a városatyák engedélyével megjelentek a sört árusító szekerek a mezőn. Ekkorra már a korábban egynapos mulatság kéthetes összefüggő fesztivállá hízott.

A sör egyre nagyobb jelentőséget nyert, 1892-ben megjelentek az üveg söröskorsók, és 1896-ban a rozoga standokat felváltották az egyre díszesebb és nagyobb sátras csarnokok. A sörkészítők ekkor már arra is ügyeltek, hogy a vendégeket élő zene is szórakoztassa.

A fesztivál megnövekedett forgalmát jól szemlélteti két adat:

a müncheni sörfesztivál 100. évfordulóján megtartott rendezvény idején 12 ezer hektoliter sört fogyasztottak a vendégek. A legforgalmasabb Oktoberfest 1985-ben volt, ekkor több mint hétmillió látogató fordult meg az eseményen.

Egy több, mint 200 éves múltra visszatekintő sörfesztiválnak természetesen kialakult a tradicionális itala is:

a Märzen vagy Märzenbier, amely magyarul annyit tesz, mint „márciusi sör”.

Nevét onnan kapta, hogy az átlagnál egy kissé magasabb alkoholtartalmú, eredetileg sötétbarna sört márciusban főzték, és több hónapig hordókban érlelve tárolták, hogy az őszre a legjobb formáját nyújtsa.

Átlagosan minden évben körülbelül 60 000 hektoliter sör – nagyjából annyi, amennyi megtöltené a washingtoni Capitolium kupoláját– és 500 000 sült csirke fogy.

A fesztivál gördülékenysége érdekében évente mintegy 12 000 ember dolgozik az Oktoberfesten, ebből 1600 pincérnő.

A gyakorlott pultosoknak elég csupán másfél perc ahhoz, hogy kitöltsenek egy literes korsó sört.

A fesztivál hírneve évről évre csak növekszik. Kezdetben csak Bajorországból érkeztek a vendégek, azonban mára már a sörimádók a világ minden tájáról ellátogatnak a fesztiválra – meglepő azonban, hogy mindössze 19 százalékuk érkezik Németországon kívülről.

(Forrás: hirado.hu)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2021. október 11., Hétfő

Hétfőn beiktatják hivatalába az új osztrák kancellárt

A leendő kancellár, Alexander Schallenberg diplomata családból származik, külföldön is elismert politikus, akinek kormányzati gyakorlata is van.


2021. október 10., Vasárnap

Lemondott Sebastian Kurz

Az osztrák kancellár a szombat esti kabinetülés után jelentette be távozását.


2021. október 04., Hétfő

Johnson: az olcsón dolgozó vendégmunkások miatt népszerűtlen a kamionsofőr szakma

A brit miniszterelnök szerint azért nem akar senki kamionsofőrnek menni az országban, mert a közép- és kelet-európai munkások olcsón is elvállalták.


2021. október 01., Péntek

Szomszédaink már csak a sürgős eseteket tudják ellátni

Sok beteg a fiatal korosztályba tartozik, a legtöbbjük nem vette fel a koronavírus elleni védőoltást.


2021. szeptember 29., Szerda

Horvátországban kötelező lesz a védettségi igazolás az egészségügyi és szociális intézményekben

Akik nincsenek beoltva, és nem rendelkeznek gyógyultsági igazolással, de ennek ellenére megtagadják a tesztelést, nem léphetnek be ezen intézmények területére.


2021. szeptember 28., Kedd

Franciaország nyerte a Bocuse d'Or fődíját

A második helyezett Dánia, a harmadik Norvégia lett, a magyar csapat a 11. helyen végzett.


2021. szeptember 27., Hétfő

A szociáldemokraták győztek a parlamenti választáson Németországban

A Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot a németországi szövetségi parlamenti (Bundestag) választáson a hétfőn kora reggel közölt hivatalos előzetes végeredmény szerint.


2021. szeptember 23., Csütörtök

Bécs döntött: szigorúbb intézkedések lépnek életbe

Az új intézkedések célja többek között az oltottak számának a növelése.


2021. szeptember 22., Szerda

Kijárási tilalom lépett életbe Romániában

Háromezrelékes a fertőzési ráta.


2021. szeptember 21., Kedd

A játékok után a TikTokot is elvesztik a kínai tinik

A kínai tinédzserek egyre kevesebb tartalmat érhetnek el online, ám most ez nem állami döntés eredménye, a cég magától lépett.

+