Panoráma - 2021. október 13., Szerda
#Oktoberfest #München #Németország #hagyomány #sör #ünnep #fesztivál

Sörből nincs hiány az Oktoberfesten

Sörből nincs hiány az Oktoberfesten

(Fotó: MTI/EPA/Felix Hörhager)

A világhírű müncheni sörfesztivál, az Oktoberfest gyökerei egy 211 évvel ezelőtti, 1810. október 12-én megtartott hercegi menyegzőig nyúlnak vissza. A népünnepélyt 1810 óta csak háborúk, világválságok és nagyobb járványok idején halasztották el. A sörünnep hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén veszi kezdetét, és egészen október első vasárnapjáig tart.

Több mint 200 évvel ezelőtt, 1810. október 12-én rendezték meg először az Oktoberfest sörfesztivált, ugyanis ezen a napon kelt egybe Terézia Sarolta szász–hildburghauseni német hercegnő és Lajos Károly Ágost herceg, aki később I. Lajos bajor királyként lépett a trónra. Az esküvő grandiózus eseménnyé vált, amelyre 40 ezer ember gyűlt össze – akkor, még nem abból a célból, hogy sört igyon.

A több tízezer lelkes bajor alattvalót ebben az évben még csupán lóversennyel szórakoztatták, de ez olyan jól sikerült, hogy a szervezők elhatározták, hogy a következő évben is megtartják a fesztivált az aráról Terézia-mezőnek nevezett réten.

1811-ben a lóverseny mellett mezőgazdasági vásárt is tartottak a bajor agrárgazdaság népszerűsítésére. A sör – ha nem is hangsúlyosan –, de ekkor jelent meg a fesztiválon.

Pár év múlva, 1818-ban a fesztiváli forgatag új elemekkel bővült, mégpedig két hintával és egy körhintával, így az őszi vigasságra látogatók már nemcsak a lóversenyeken izgulhattak; sőt, ha szomjasak voltak, az egyre szaporodó számú helyi sörfőzdék által felállított standoknál remek söröket is ihattak.

Évekkel később, 1880 körül, a városatyák engedélyével megjelentek a sört árusító szekerek a mezőn. Ekkorra már a korábban egynapos mulatság kéthetes összefüggő fesztivállá hízott.

A sör egyre nagyobb jelentőséget nyert, 1892-ben megjelentek az üveg söröskorsók, és 1896-ban a rozoga standokat felváltották az egyre díszesebb és nagyobb sátras csarnokok. A sörkészítők ekkor már arra is ügyeltek, hogy a vendégeket élő zene is szórakoztassa.

A fesztivál megnövekedett forgalmát jól szemlélteti két adat:

a müncheni sörfesztivál 100. évfordulóján megtartott rendezvény idején 12 ezer hektoliter sört fogyasztottak a vendégek. A legforgalmasabb Oktoberfest 1985-ben volt, ekkor több mint hétmillió látogató fordult meg az eseményen.

Egy több, mint 200 éves múltra visszatekintő sörfesztiválnak természetesen kialakult a tradicionális itala is:

a Märzen vagy Märzenbier, amely magyarul annyit tesz, mint „márciusi sör”.

Nevét onnan kapta, hogy az átlagnál egy kissé magasabb alkoholtartalmú, eredetileg sötétbarna sört márciusban főzték, és több hónapig hordókban érlelve tárolták, hogy az őszre a legjobb formáját nyújtsa.

Átlagosan minden évben körülbelül 60 000 hektoliter sör – nagyjából annyi, amennyi megtöltené a washingtoni Capitolium kupoláját– és 500 000 sült csirke fogy.

A fesztivál gördülékenysége érdekében évente mintegy 12 000 ember dolgozik az Oktoberfesten, ebből 1600 pincérnő.

A gyakorlott pultosoknak elég csupán másfél perc ahhoz, hogy kitöltsenek egy literes korsó sört.

A fesztivál hírneve évről évre csak növekszik. Kezdetben csak Bajorországból érkeztek a vendégek, azonban mára már a sörimádók a világ minden tájáról ellátogatnak a fesztiválra – meglepő azonban, hogy mindössze 19 százalékuk érkezik Németországon kívülről.

(Forrás: hirado.hu)

Képgaléria


Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+