Panoráma - 2021. november 08., Hétfő
#Horvátország #munkaerőhiány

Horvátországot is elérte a sofőrhiány

Horvátországot is elérte a sofőrhiány

(Fotó: ANDREJ ISAKOVIC / AFP, a kép forrása: vg.hu)

Európa többi részéhez hasonlóan déli szomszédunknál is óriási problémát jelent a munkaerőhiány. Főként kétkezi dolgozóra nagy az igény, emellett kevés a piacon a képzett szakember is. A legújabb hiányszakma a gépkocsivezető, ötezer kamionos állás betöltetlen. 

A nyersanyaghiány és az egyre magasabb üzemanyagárak miatt az ellátási láncok világszerte akadoznak

A problémát tovább tetézi, hogy egyre kevesebb a kamionos Adria-parti szomszédunknál is.

 A Večernji list újság az ország legnagyobb fuvarozócégének az esetével szemlélteti a helyzetet. Az Eszék melletti, dárdai székhelyű Ricardo d.o.o több mint háromszáz teherautót üzemeltet(ne), viszont kamionjainak egy részét nincs aki vezesse. Milan Vrdoljak, a cég társtulajdonos igazgatója azt mondja, legalább száz sofőrt tudna azonnal munkába állítani, de nincs kit, pedig az általuk kínált feltételek, úgy véli, nem rosszak. A drávaszögi vállalat az útvonalaktól függően ezer és kétezer euró közötti (azaz mintegy 360–720 ezer forintos) kezdő fizetést ajánl, ami a túlórákkal együtt meg is duplázható. A Ricardo gépjárműveinek egy része ennek ellenére a garázsban vesztegel - olvasható a Figyelő cikkében.

Külföldi munka

Vrdoljak arról is panaszkodik, hogy vállalatát sok kamionos csak ugródeszkának használja Nyugat felé. A napilap írásából az is kiderül, hogy az országból mintegy ötezer hivatásos teherautó-vezető hiányzik.

A kamionsofőrök élete nem egyszerű. Gyakran hetekig távol vannak a családjuktól, huszonegyedik századi nomádként élnek, sok esetben rossz higiéniai körülmények között. Ráadásul egy nyergesvontató volánja mögé ülni óriási felelősséggel jár.

Éppen ezért hiába a horvát viszonylatban jónak számító fizetés, nem sokan bírják ezt a munkát.

Azok a fiatalok viszont, akik belekóstoltak a fuvaroséletbe és megtetszik nekik, hamar rájönnek, hogy hogyan kereshetnek még többet. Egy járművezető, akinek az anyavállalata horvátországi székhelyű, és például Svédország, illetve Horvátország között szállítja az árut, jóval kevesebb pénzt kap, mint ha egy svéd vállalatnál vállalna munkát és teljesítené ugyanazt az útvonalat. Épp ezért a horvát kamionosok, ha csak tehetik, inkább nyugati vállalatokhoz szegődnek el. A horvát munkaadók közül nagyon kevesen és ritka esetben tudnak a nyugati bérnek megfelelő pénzt ajánlani.

Hazai áruellátás

A csak belföldön fuvarozó gépkocsivezetőket jóval kevésbé fizetik meg.

Igaz, ez a munka nem jár hosszú távolléttel, de a fiatalabb sofőrök pont a kisebb kereset miatt nem jelentkeznek ilyen állásra.

Horvátországban évek óta nagy problémát jelent a munkaerőhiány. Eddig ez főként az építőiparban és a vendéglátásban okozott fennakadást, de a mezőgazdaságban is volt olyan év, hogy az alma a fákon maradt, mert nem volt aki leszedje. A kamionoshiány főleg a horvát kiskereskedelmet veszélyezteti, félő, hogy nemsokára az áruk egy része nem jut el a vásárlókhoz. A problémát a munkáltatók a C kategóriás jogosítvánnyal rendelkező nyugdíjasok és külföldiek bevonásával igyekeznek orvosolni. Bosznia-Hercegovinából, Albániából és kisebb mértékben Észak-Macedóniából már eddig is alkalmaztak sofőröket, becslések szerint ezer horvát rendszámú kamiont vezetnek külföldiek, de ez még mindig kevés.

(Forrás: vg.hu)

Még érdekes lehet ...


2022. január 08., Szombat

Koronavírus - Horvátországban újabb szigorításokat vezetnek be

Korlátozzák a nyilvános összejöveteleket, és szigorúbban ellenőrzik a járványügyi intézkedések betartását.


2021. december 31., Péntek

Négy év után először szólal meg a Big Ben szilveszterkor

A torony harangja egy ideiglenesen beszerelt rendszerben szólal meg december 31-én, amikor éjfélt üt az óra.


2021. december 21., Kedd

A fenntarthatóság útján – kanizsai segítséggel

Nagykanizsai közreműködéssel elindult a műanyaghulladék-újrahasznosítás Nyugat-Afrikában.


2021. december 11., Szombat

444 karácsonyfát állított fel lakásában egy férfi, rekorder lett

Az alsó-szászországi Rintelnben élő 55 éves Thomas Jeromin és a felesége, Susanne évről évre valóságos karácsony-csodaországgá változtatja saját otthonát a rengeteg feldíszített műfenyővel.


2021. december 09., Csütörtök

Megnyugtató a WHO álláspontja az omikronnal kapcsolatban

Nincs ok kételkedni abban, hogy a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák védelmet nyújtanak a Covid-19 súlyos szövődményeinek kialakulása ellen az omikron variáns esetében is.


2021. december 07., Kedd

Az Angliába utazóknak ismét kötelező Covid-tesztet végeztetniük

London az intézkedést a koronavírus nemrégiben azonosított, a korábbi változatokhoz képest jelentős mutációkat tartalmazó omikron variánsának felbukkanásával indokolta.


2021. december 06., Hétfő

Határozott fellépés

Szigorodnak a méz minőségi követelményei.


2021. december 05., Vasárnap

Keleti szomszédunknál is megjelent az omikron variáns

A hatóságok szombat esti közlése szerint egy 48 éves brassói nőnél és egy 59 éves kelet-romániai, valsui-i férfinál mutatták ki az omikron jelenletétét.


Önkéntes manókat keresnek a Mikulásnak küldött levelek teljesítéséhez

Az amerikai USPS 1912 óta minden évben hatalmas mennyiségű levelet kap a Mikulásnak címezve.


2021. november 27., Szombat

Már Európába ért a szupervariáns

A dél-afrikai variáns már Európában is megjelent, az első esetet Belgiumban azonosították pénteken.


2021. november 22., Hétfő

Nemcsak helyreállítja, erősíti is a védelmet a harmadik oltás

A vakcina kapcsán többek között Izraelben végzett kutatások alapján tudható, hogy a frissítő oltással is rendelkező felnőtteknél húszszor ritkábban fordul elő megbetegedés, a védelem a súlyos lefolyású megbetegedéstől pedig 97 százalékra emelkedik.

+