Panoráma - 2022. március 09., Szerda
#Ukrajna #Oroszország #háborús konfliktus #Volodimir Zelenszkij #Vlagyimir Putyin

Zelenszkij nem ragaszkodik a NATO-csatlakozáshoz, a szakadár területekről is lemondana

Zelenszkij nem ragaszkodik a NATO-csatlakozáshoz, a szakadár területekről is lemondana

(A kép forrása: VG)

Az ukrán elnök az amerikai ABC hírtelevíziónak adott interjúban arról beszélt: már nem ragaszkodik annyira Ukrajna NATO-csatlakozásához, mint korábban, és kész egyeztetni Vlagyimir Putyinnal a kelet-ukrajnai szakadár területek státuszáról is.

Volodimir Zelenszkij exkluzív interjút adott az ABC hírtelevíziónak, ahol értékelte az orosz-ukrán háború elmúlt 13 napját, és jelezte: kész a kompromisszumra a béke érdekében, és vannak javaslatai az Oroszország által támasztott feltételek teljesítésére is. 

„A NATO-csatlakozás kérdését tekintve már régen lehiggadtam, miután megértettem, hogy a NATO nem áll készen arra, hogy felvegye tagjai közé Ukrajnát. A szövetség fél, fél a vitás lépésektől, fél szembekerülni Oroszországgal. Soha nem akartam egy olyan ország elnöke lenni, amelyik térden állva könyörög valamiért. Nem is leszek ilyen.

Nem engedünk az ultimátumoknak, de van lehetséges megoldásunk az oroszok követeléseire” – hangsúlyozta az ukrán elnök, aki szerint most arra lenne szükség, hogy Vlagyimir Putyin párbeszédet kezdjen velünk. Zelenszkij szerint Ukrajnának a jövőben közös védelmi megállapodást kellene kötnie minden szomszédjával.

„Vlagyimir Putyin az egyetlen ember, aki be tudja fejezni ezt a háborút”

– hangsúlyozta Zelenszkij, aki nemcsak Ukrajna NATO-csatlakozásáról mondana le, de a szakadár területek jövőjét tekintve is kész kompromisszumot kötni; vélhetően egy népszavazást kezdeményezne a donyecki és a luhanszki területek sorsáról. Az ukrán elnök hangsúlyozta: az a fontos, hogy a Donyeck-medencében élő emberek dönthessenek arról, hogy Ukrajnában szeretnének-e élni, és az ukránoknak is legyen lehetőségük véleményt nyilvánítani arról, mit akarnak a szakadár területekkel. 

Zelenszkij szerint Biden ennél többet is tehetne

„Minden ukrán katonára tíz orosz katona jut, és minden ukrán tankra ötven orosz páncélos”

– érzékeltette az erőviszonyokat Zelenszkij, hozzátéve, hogy az ukránok még ilyen körülmények között is a végsőkig ellenállnak az orosz inváziónak.

Az ukrán elnök hangsúlyozta: nem csak rajtuk múlik, hogy meddig tudnak kitartani; ha elfoglalják a városaikat, gerillaháborúba kezdenek – figyelmeztett Zelenszkij, megismételve korábbi kijelentését, miszerint Oroszország nem áll meg Ukrajnánál.

„Holnap Litvánia, azután Lengyelország kerülhet sorra.”

Zelenszkij szerint kulcsfontosságú, hogy az Egyesült Államok légtérzárat vezessen be Ukrajna felett, enélkül minden erőfeszítésük hiábavaló. A NATO ezt a felvetést, a konfliktus eszkalálódásának kockázatára hivatkozva mindeddig elutasította. Az ukrán elnök elmondta, hogy harci repülőket is kért a NATO-tagországoktól, hogy felvegyék a harcok az orosz légierő ellen, de eddig nem érkezett pozitív válasz egyetlen tagországtól sem.

„Ukrajnában maradok, amíg a háború véget nem ér; szeretném, ha úgy érne véget, mint az amerikai filmek: happy enddel”

– reagált Zelenszkij az amerikai szolgálatoknak arra a felajánlására, hogy kimenekítik az országból, így előzve meg az ellene irányuló merényletkísérleteket.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2023. június 21., Szerda

Magyar katonai helikopter tragédiája Horvátországban

Kötelességteljesítés közben hősi halált haltak magyar katonák - számolt be a szomorú hírről a Honvédelmi Minisztérium közösségi oldalán.


2023. február 23., Csütörtök

Szinte porzik a csatorna a velencei gondolák alatt

Lehetetlenné vált a gondolák, vízitaxik, mentőhajók közlekedése.


2023. február 19., Vasárnap

Vannak csodák!

Egy napig küzdöttek Ali életéért a magyarok, most örömteli hírek érkeztek róla.


2023. február 14., Kedd

Újabb közepes erősségű földrengés volt Romániában (videóval)

Szemtanúk, illetve a nézők által beküldött videófelvételek tanúsága szerint Zsilvásárhelyen kémények dőltek le, a lehulló téglák pedig autókat rongáltak meg.


2023. február 13., Hétfő

Mi történik itt? Románia után Horvátországban is földrengés volt

Mindkét mai földmozgás relatíve közel volt a magyar határhoz.


2023. február 09., Csütörtök

27 túlélőt mentettek ki eddig a magyar mentőalakulatok

A külképviseletnek magyar állampolgárságú érintettről nincs tudomása.


2023. február 07., Kedd

Magyarország az elsők között ajánlotta fel segítségét a katasztrófa sújtotta Törökországnak

A hivatásos tűzoltókból, mentősökből és katonaorvosokból álló 55 fős csapat munkáját két keresőkutya is segíti. 


2023. február 06., Hétfő

Ismét látták a gyanús léggömböt, ezúttal Kolumbia fölött

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett.


2023. február 04., Szombat

Farkasok tűntek fel a vadkamerák előtt a Plitvicei-tavaknál

Öt szürke farkas masírozott el a hóban a horvátországi nemzeti park kameracsapdája előtt.


2023. január 05., Csütörtök

Putyin fegyvernyugvást rendelt el az ortodox karácsony idejére

Putyin arra utasította az orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából.

+