Panoráma - 2022. március 09., Szerda
#Ukrajna #Oroszország #háborús konfliktus #Volodimir Zelenszkij #Vlagyimir Putyin

Zelenszkij nem ragaszkodik a NATO-csatlakozáshoz, a szakadár területekről is lemondana

Zelenszkij nem ragaszkodik a NATO-csatlakozáshoz, a szakadár területekről is lemondana

(A kép forrása: VG)

Az ukrán elnök az amerikai ABC hírtelevíziónak adott interjúban arról beszélt: már nem ragaszkodik annyira Ukrajna NATO-csatlakozásához, mint korábban, és kész egyeztetni Vlagyimir Putyinnal a kelet-ukrajnai szakadár területek státuszáról is.

Volodimir Zelenszkij exkluzív interjút adott az ABC hírtelevíziónak, ahol értékelte az orosz-ukrán háború elmúlt 13 napját, és jelezte: kész a kompromisszumra a béke érdekében, és vannak javaslatai az Oroszország által támasztott feltételek teljesítésére is. 

„A NATO-csatlakozás kérdését tekintve már régen lehiggadtam, miután megértettem, hogy a NATO nem áll készen arra, hogy felvegye tagjai közé Ukrajnát. A szövetség fél, fél a vitás lépésektől, fél szembekerülni Oroszországgal. Soha nem akartam egy olyan ország elnöke lenni, amelyik térden állva könyörög valamiért. Nem is leszek ilyen.

Nem engedünk az ultimátumoknak, de van lehetséges megoldásunk az oroszok követeléseire” – hangsúlyozta az ukrán elnök, aki szerint most arra lenne szükség, hogy Vlagyimir Putyin párbeszédet kezdjen velünk. Zelenszkij szerint Ukrajnának a jövőben közös védelmi megállapodást kellene kötnie minden szomszédjával.

„Vlagyimir Putyin az egyetlen ember, aki be tudja fejezni ezt a háborút”

– hangsúlyozta Zelenszkij, aki nemcsak Ukrajna NATO-csatlakozásáról mondana le, de a szakadár területek jövőjét tekintve is kész kompromisszumot kötni; vélhetően egy népszavazást kezdeményezne a donyecki és a luhanszki területek sorsáról. Az ukrán elnök hangsúlyozta: az a fontos, hogy a Donyeck-medencében élő emberek dönthessenek arról, hogy Ukrajnában szeretnének-e élni, és az ukránoknak is legyen lehetőségük véleményt nyilvánítani arról, mit akarnak a szakadár területekkel. 

Zelenszkij szerint Biden ennél többet is tehetne

„Minden ukrán katonára tíz orosz katona jut, és minden ukrán tankra ötven orosz páncélos”

– érzékeltette az erőviszonyokat Zelenszkij, hozzátéve, hogy az ukránok még ilyen körülmények között is a végsőkig ellenállnak az orosz inváziónak.

Az ukrán elnök hangsúlyozta: nem csak rajtuk múlik, hogy meddig tudnak kitartani; ha elfoglalják a városaikat, gerillaháborúba kezdenek – figyelmeztett Zelenszkij, megismételve korábbi kijelentését, miszerint Oroszország nem áll meg Ukrajnánál.

„Holnap Litvánia, azután Lengyelország kerülhet sorra.”

Zelenszkij szerint kulcsfontosságú, hogy az Egyesült Államok légtérzárat vezessen be Ukrajna felett, enélkül minden erőfeszítésük hiábavaló. A NATO ezt a felvetést, a konfliktus eszkalálódásának kockázatára hivatkozva mindeddig elutasította. Az ukrán elnök elmondta, hogy harci repülőket is kért a NATO-tagországoktól, hogy felvegyék a harcok az orosz légierő ellen, de eddig nem érkezett pozitív válasz egyetlen tagországtól sem.

„Ukrajnában maradok, amíg a háború véget nem ér; szeretném, ha úgy érne véget, mint az amerikai filmek: happy enddel”

– reagált Zelenszkij az amerikai szolgálatoknak arra a felajánlására, hogy kimenekítik az országból, így előzve meg az ellene irányuló merényletkísérleteket.

(Forrás: VG)

Még érdekes lehet ...


2022. augusztus 07., Vasárnap

Megszakítja a kapcsolatot Kína Amerikával

Már a klímaváltozásról és katonai kérdésekről sem kíván Washingtonnal beszélni.


2022. július 25., Hétfő

Káosz Dovernél

Egymásra mutogatnak a brit és a francia hatóságok, ki a felelős azért, hogy az elmúlt két év legforgalmasabb időszakában összeomlott a határátlépés a doveri kikötőnél.


2022. július 18., Hétfő

Milliárdos károkat okoznak a bozóttüzek Horvátországban

A hőség miatt az elmúlt hetekben több bozót- és erdőtűz is tombolt Horvátországban. A tűzvészben a növényzet mellett több épület és autó is odaveszett.


2022. július 10., Vasárnap

Sarki fény Párizs felett

Aki július 30-31-én Párizsba látogat, annak különleges élményben lesz része: a sarki fény (aurora borealis), vagy más néven északi fény a város ikonikus Notre-Dame katedrálisa felett fog sugározni – olvasható a TimeOut oldalán.


Felmentették Ukrajna magyarországi nagykövetét

A rendkívüli és szokatlan diplomáciai tisztogatást egyelőre nem indokolták, az elnöki rendeletben sincs bővebb információ.


2022. július 08., Péntek

Meghalt Abe Shinzo

Kórházba szállítása után belehalt sérüléseibe Abe Shinzo volt japán miniszterelnök, miután egy pénteki kampányrendezvényen többször rálőttek.


Merényletet követtek el a volt japán miniszterelnök ellen

A volt miniszterelnökre délelőtt, helyi idő szerint fél tizenkettő körül lőttek rá Narában. A 67 éves volt kormányfő éppen beszédet mondott a vasárnapi szenátusi választások kampányrendezvényén, amikor lövések dördültek el.


2022. július 07., Csütörtök

Újabb csapás érte Joe Bident

Lemondott és távozik az amerikai elnök kommunikációs igazgatója, Kate Bedingfield – jelentette be a Fehér Ház.


2022. július 06., Szerda

Lezárták a jégcsuszamlással érintett hegyszakaszt a Dolomitokban

Minden felvezető utat lezártak kedden az észak-olaszországi Dolomitok legmagasabb hegycsoportja, a Marmolada lejtőin, ahol a múlt hétvégén jégcsuszamlás történt. A hatóságok ötre csökkentették az eltűntek számát.


2022. július 04., Hétfő

Újabb halálos cápatámadás a magyarok egyik kedvenc üdülőhelyén

Újabb halálos cápatámadás történt Egyiptom Vörös-tengeri partvidékén – közölte vasárnap az egyiptomi környezetvédelmi tárca.


2022. június 29., Szerda

Háromnapos NATO-csúcs kezdődött Madridban

A háború mellett a migránsválság és az új stratégiai kapcsolatok is napirendre kerülnek a NATO-csúcson


2022. június 24., Péntek

Az EU-tagállamok megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölti státuszáról

Az Európai Unió tagországainak vezetői megállapodtak Ukrajna és Moldova tagjelölt státuszának megadásáról.


70 éve nem volt ilyen száraz a Pó folyó

Emilia-Romagna tartomány válsághelyzetet hirdetett a rendkívüli aszály miatt.

+